Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, dünyanın en güçlü pasaportlarını içeren listesini güncelledi. Listede, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre sıralama yapılmıştır. Japon pasaportu 193 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer alırken, Türkiye pasaportu 110 ülkeye vizesiz ya da kolay vize imkanıyla 52'nci sırada bulunuyor.
11 Ocak 2023

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına yönelik şüpheleri dört ana başlık altında değerlendirdi. Bu başlıklar; baz etkisi, TÜFE ve ÜFE arasındaki makas, İstanbul Ticaret Odası ile TÜİK verileri arasındaki fark ve dördüncü çeyrekteki talep toparlanmasıdır. Demiralp, resmi enflasyon rakamlarının beklentilerden sapmasının maaş artışları gibi konularda mağduriyet yarattığını ve alım gücünde erozyona neden olduğunu belirtti. Ayrıca, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın, maliyet artışlarını ve enflasyonist baskıları yansıttığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,31 değer kazanarak 10.676,65 puandan kapattı. Hafta içinde en çok değer kazanan hisse yüzde 17,17 ile Albaraka Türk Katılım Bankası olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 32,36 ile Agrotech oldu. Borsa İstanbul Mali Endeksi yüzde 1,92 değer kazanırken, Hizmetler Endeksi yüzde 1,11, Sanayi Endeksi yüzde 0,86 ve Teknoloji Endeksi yüzde 2,72 değer kaybetti. En değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Garanti BBVA olarak belirlendi.
25 Mayıs 2024

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 araştırmasına göre, TÜPRAŞ 484,2 milyar liralık üretimden satışla en büyük sanayi kuruluşu ünvanını korudu. Ford, 238 milyar lirayla ikinci sıraya yükselirken, Star Rafineri 226,8 milyar lirayla üçüncü sırada yer aldı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayide orta-yüksek ve yüksek teknolojiye doğru olumlu bir kırılma gözlendiğini belirtti. 2023 yılında üretimden satışlarda büyüme yüzde 42,1 olarak gerçekleşti.
25 Haziran 2024

Avrupa Konseyi'nin 2023 yılına ilişkin raporuna göre, Türkiye nüfusa göre en fazla mahkum ve tutuklu bulunan ülke olarak Avrupa'da ilk sırada yer aldı. Türkiye'de toplam 348 bin 265 mahkum ve tutuklu bulunurken, bu sayıyla Britanya, Fransa, Polonya, Almanya ve İtalya'yı geride bıraktı. Ayrıca, personel başına mahkum oranının en yüksek olduğu cezaevi idareleri sıralamasında da Türkiye ilk sırada yer aldı. 2005'ten 2023'e kadar olan dönemde Türkiye'deki mahkum ve tutuklu sayısı yüzde 439 oranında arttı.
6 Haziran 2024

YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş'taki depremler sonrası ertelenen üniversite eğitimlerinin 3 Nisan'dan itibaren hibrit modelle devam edeceğini açıkladı. Bu modelle öğrenciler, isteğe bağlı olarak yüz yüze veya uzaktan eğitim alabilecekler. Bahar dönemi ara sınavları çevrimiçi yapılacak ve derslerin en fazla yüzde 30'unun uzaktan eğitimle verilme kısıtlaması kaldırılacak. Ayrıca, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle adres değişikliği yapacak öğrenciler için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.
30 Mart 2023

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul'da yükseliş devam ediyor. Londra'da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'dan hisse senedi almak için TL elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceği haberleri, borsadaki yükselişi etkiledi. Yabancı yatırımcılar en çok Astor Enerji, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret, İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketlerin hisselerini aldı. En çok satılan hisseler ise Enerjisa Enerji, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret, Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret, Türk Telekomünikasyon ve Emlak Konut oldu.
12 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında mutluluk endeksinde 106. sırada bulunuyor. Mutluluk seviyesi, gayri safi yurt içi hasıla, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Türkiye'nin önünde ve arkasında Afrika ve Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. En mutlu ülkeler sıralamasında Finlandiya ilk sırada yer alırken, Türkiye'nin komşuları arasında Yunanistan 58, Bulgaristan 77 ve Ermenistan 79. sırada bulunuyor.
21 Mart 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 22 Şubat 2024 tarihinde yüzde 0,38 değer kazanarak 9,347.17 puandan kapandı ve böylece tüm zamanların en yüksek kapanışını yapmış oldu. Aynı gün içinde 9,406.27 puan ile en yüksek seviye rekorunu da kırdı. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine getirilmesi sonrasında borsa sürekli olarak artış gösterdi. Sektör endeksleri arasında bilişim sektörü yüzde 3,80 ile en çok kazandıran olurken, menkul kıymet yatırım ortaklığı yüzde 1,53 ile en çok değer kaybeden sektör oldu.
22 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,34 değer kazanarak 9.142,40 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 15,26 ile İzmir Demir Çelik olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 13,56 ile Petkim oldu. Sektörel bazda, Hizmetler Endeksi yüzde 1,01 kayıpla ve Teknoloji Endeksi yüzde 2,92 azalışla performans gösterirken, Mali Endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak belirlendi.
30 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Galatasaray Üniversitesi de dahil olmak üzere 13 üniversiteye rektör ataması gerçekleştirdi. Atamalar Resmi Gazete'de yayınlandı. Galatasaray Üniversitesi'nde 2015'ten beri rektörlük yapan Prof. Dr. Eyüp Ertuğrul Karsak, Prof. Dr. Abdurrahman Muhammed Uludağ ile değiştirildi. Diğer 12 üniversiteye de yeni rektörler atandı.
6 Haziran 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplamasında kullanılan madde fiyat listesini açıklamama kararına itiraz ederek dava açtı ve kazandı. TÜİK, haziran ayında bu listeyi açıklamayı reddetmişti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, mahkeme kararıyla TÜİK'in listeyi açıklamak zorunda olduğunu ve kararın uygulanması için TÜİK'e başvuracaklarını belirtti.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim