Cumhurbaşkanı yardımcılığına aday gösterilen CHP'li belediye başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, altılı masadaki genel başkanların milletvekili olması gerektiğini düşündüklerini ifade etmişlerdir. Yavaş, bu konuyu genel başkanlarla konuşacaklarını belirtmiş, ayrıca belediye başkanlığı görevlerini sürdüreceklerini ve halkla olan iletişimlerini kesmeyeceklerini vurgulamıştır. Yavaş, iki görevin aynı anda yürütülebileceğini ve bu durumun hukuki olarak mümkün olduğunu savunmuştur.
18 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP ve İYİ Parti liderlerinin yaptığı görüşmede ortak aday konusunda anlaşma sağlandığını ancak aday isminin henüz belirlenmediğini açıkladı. Zorlu, adayın 2 Mart'taki toplantıda belli olacağını ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e bu konuda tam yetki verildiğini belirtti. Bu açıklama, Kahramanmaraş depremleri sonrası iki parti arasında yaşanan 'kazanacak aday' tartışmalarının ardından geldi.
28 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını 'dayatma' olarak nitelendirmesi ve altılı masadan ayrılmasının ardından, CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı, aralarında Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu bir toplantıda Kılıçdaroğlu'na desteklerini ifade etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediye başkanlarının Kılıçdaroğlu'na destek verdiklerini duyurdu.
4 Mart 2023

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı toplantı öncesinde, vatandaşlar Saadet Partisi genel merkezi önünde bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması ittifak içinde krize yol açmış, ancak Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle bu kriz aşılmıştı. Toplantı öncesinde CHP ve İYİ Partililer partilerinin genel başkanları lehine sloganlar atarken, 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Hak, hukuk, adalet' sloganları yükseldi.
6 Mart 2023

İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılma süreci ve Meral Akşener'in parti içindeki konumlandırma çabaları, Türk siyasetinde tartışma yaratmıştır. Parti içindeki bir grubun Akşener'i masadan kalkmaya ikna ettiği iddia edilmekte ve bu durumun arkasında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sert söylemlerine karşı 'yumuşak geçiş' sağlayacak bir aday arayışı olduğu öne sürülmektedir. İYİ Parti'nin kuruluşundan bu yana önemli bir rol oynayan Koray Aydın'ın etkisi ve parti içindeki güç dengeleri, Akşener'in politik manevralarıyla dengelenmeye çalışılmıştır. CHP'nin 'beşli çete' çıkışı ve bürokrasi ile sermaye gruplarına yönelik eleştirileri, İYİ Parti içinde farklı seslerin yükselmesine neden olmuş, bazı isimler bu radikal söylemlere karşı çıkarken, bazıları hukuk yoluyla düzenlemeleri savunmuştur. İYİ Parti'deki 'ilk ses' sahiplerinin baskısı sonucunda, partinin altılı masadan ayrılması ve 'yumuşak geçiş' arayışı, CHP tarafından da dikkate alınmış ve eleştirilmiştir.
5 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda anlaşmazlık yaşanan altılı masa toplantısından ayrıldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dört liderin desteğiyle ortaya koymasına karşın, Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önermişti. Saadet Partisi kaynakları, Akşener'in bir sonraki toplantıya katılmasını beklemiyor ve olası katılımın sürpriz olacağını belirtiyor. İYİ Partili kaynaklar da Akşener'in toplantıya gitme ihtimalinin düşük olduğunu ifade ediyor.
3 Mart 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isimde uzlaşılamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dört liderin desteğiyle adaylığını ortaya koyarken, Meral Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önerdi. Beş parti, durum değerlendirmesi için Saadet Partisi genel merkezinde toplandı. Bu sırada bir yurttaş, masadan ayrılan Akşener'e 'Yazıklar olsun' diyerek tepki gösterdi.
4 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılması ve muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanma şansını riske attığı belirtiliyor. Yöneylem Araştırma koordinatörü Derya Kömürcü, bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan için olumlu olduğunu ifade ediyor. Araştırmacı İbrahim Uslu ise Akşener'in daha önce masadan kalkmanın siyasi maliyetinin ağır olacağını söylediğini hatırlatıyor ve İYİ Parti'nin bu kararı bilerek aldığını belirtiyor. Akşener'in Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarına adaylık çağrısı yapması, siyasi bir suikast olarak değerlendiriliyor ve İYİ Parti'nin merkez parti olma iddiasından vazgeçtiği yorumları yapılıyor.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İYİ Parti'nin bilgilendirilmediğini ve aday belirleme sürecinin TV'den öğrenildiğini ifade etti. Özlale, aday belirlemenin 12 gün içinde aceleye getirilmesinin doğru olmadığını belirtti ve CHP'nin bu süreci Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylatmak için kurduğu iddialarına karşı İYİ Parti'nin onay makamı olmadığını vurguladı. Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun aday gösterilmemesi durumunda altılı masanın dağılacağı yönündeki açıklaması Kılıçdaroğlu'nu sinirlendirmiş ve parti içi genelgeyle uyarıda bulunulmuştu.
3 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın en büyük iki partisi olan CHP ve İYİ Parti arasında, adaylık konusunda başlayan tartışmalar devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık konusunda çalışmalar yürüttüğü ve kampanya afişleri hazırlandığı belirtilirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da adaylık için destek gördüğü ifade ediliyor. İYİ Parti, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını düşünüyor ve aday belirleme yönteminin önemine vurgu yapıyor. İttifakın geleceği ve aday belirleme yöntemi konusunda 13 Şubat'ta yapılacak toplantı kritik önem taşıyor. Sosyal medyada ve CHP Genel Merkezi önünde yaşanan tartışmalar ve protestolar, ittifak içindeki gerilimi artırıyor.
4 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun CHP ve HDP'ye yönelik eleştirilerinden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in haberi olmadığını ifade etti. Erdem, partide demokrasinin işlediğini ve kendi görüşlerini özgürce ifade edebildiğini vurguladı. Ayrıca, Ağıralioğlu'nun aksine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olacağına inandığını belirtti.
25 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in baş danışmanı Turhan Çömez, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ne altılı masada ne de birebir toplantılarda İYİ Parti lideri Akşener'e bir niyet beyanında bulunmadığını belirtti. Çömez, Akşener'in aday belirleme sürecinde anket yapılmasını önerdiğini ve diğer genel başkanların bu fikre olumsuz yanıt verdiklerini ifade etti. Akşener, altılı masadan çekilme kararını duyurdu ve bu kararın ardından siyasi arenada çeşitli tepkiler ortaya çıktı.
3 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Mansur Yavaş'ın Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlıklarına yeniden aday olması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının çok başarılı olduğunu ve CHP'nin halka hizmet anlayışını çok iyi bir şekilde hayata geçirdiklerini ifade etti. İmamoğlu ve Yavaş'ın yeniden aday olmalarını ve hizmetlerini sürdürmelerini istediğini söyledi.
12 Ağustos 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı ve altılı masa ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Özlale, CHP'nin masayı sadece Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylatmak için kurduğu iddialarına karşı çıkarak, İYİ Parti'nin onay makamı olmadığını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde halkın iradesinin nasıl rol alacağını kestiremediklerini ifade etti ve itirazının şahıslara değil, yaklaşıma olduğunu vurguladı.
4 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın toplantısında 'ortak cumhurbaşkanı adayında ortak bir anlayışa ulaşılması' konusu ele alındı. CHP'liler bu durumu Twitter üzerinden olumlu mesajlarla karşılarken, İYİ Partililerin tepkileri ve endişeleri de sosyal medyada kendini gösterdi. İYİ Parti'nin başından beri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına mesafeli durduğu bilinmekteydi. 6 Mart'ta yapılacak olan nihai açıklama öncesinde, diğer dört parti CHP liderinin adaylığına daha yakın bir duruş sergiliyor. İYİ Parti'den farklı sesler yükselirken, partinin Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır'ın yaptığı ve daha sonra sildiği bir paylaşım dikkat çekti.
2 Mart 2023

İYİ Parti, altılı masanın ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek için kamuoyu anketleri düzenlenmesini talep ediyor. Parti, kazanma ihtimali yüksek bir adayın seçilmesini önemsiyor ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda, diğer adaylarla arasındaki oy farkının az olması durumunda desteklenebileceğini belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da İYİ Parti'nin değerlendirdiği adaylar arasında yer alıyor.
17 Ocak 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı'nda yaşanan krizin faydalı olduğunu ifade etti. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyip ittifakı terk etmesi ve ardından İmamoğlu ve Yavaş'ı adaylığa çağırması sonucu ortaya çıkan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak gösterilmesi ve diğer isimlerin cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak belirlenmesiyle aşıldı. Davutoğlu, krizin çözümünde dominant bir aktörün olmamasının ve krizin çözülmesinin güçlendirici olduğunu söyledi. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçimi kazanması durumunda Türkiye'nin sert gerilimler yaşayabileceğini veya demokrasi görünümü altında farklı bir yapıya bürünebileceğini belirtti.
8 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında imzalanan yedi maddelik mutabakat metninde kendilerini rahatsız edecek bir durum olmadığını belirtti. Akşener, bu metnin Millet İttifakı'nın daha önce ortaya koyduğu mutabakat metinleriyle çelişmediğini ve Kılıçdaroğlu'nun bu tür bir anlaşma yapma yetkisine sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın Özdağ'a verileceği iddiaları hakkında konuşarak, bakanlıkların dağılımının henüz ittifak bileşenleri arasında konuşulmadığını ve seçim sonrası CHP ve İYİ Parti'nin alınan oy ve milletvekili sayısına göre görevlendirmeler yapacağını söyledi.
24 Mayıs 2023

İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Koray Aydın, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi teklif edilebileceğini ifade etti. Aydın, seçim sürecinde toplumun kazanmaya yönelik bir bakış açısına sahip olduğunu ve zamanla güçlü adayların daha avantajlı hale geleceğini belirtti. Ayrıca, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in de İnce'yi 'millet ittifakı'nda görmek istediğini ve İnce'ye yönelik eleştirilere karşı çıktığını ifade etti.
22 Mart 2023

Millet İttifakı, Saadet Partisi genel merkezinde toplanarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etti. Kılıçdaroğlu, CHP genel merkezinde düzenlediği mitingde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı yardımcıları olarak tanıttı. Kılıçdaroğlu, adaylığını sadece bir seçim kazanmaktan öte, Türkiye'de bir değişim ve dönüşüm temsil ettiğini belirtti ve farklı kesimlerden insanların hikayelerine atıfta bulunarak, bu değişim için herkesin aday olduğunu ifade etti.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim