Fransa'da erken seçimlerden iki ay sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atadı ve yeni kabineyi açıkladı. Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı, Macron'u ülkeyi çıkmaza sürüklemekle suçlamıştı. Yeni kabine, 20 kadın ve 19 erkekten oluşuyor ve ilk bakanlar kurulu toplantısı Elysee Sarayı'nda yapılacak. Sol ve sağ partilerden gelen tepkiler, yeni hükümetin sağcı bir eğilim taşıdığı yönünde.
22 Eylül 2024

Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde ilk kez Kara, Hava ve Deniz Harp Okullarının birincileri kadın öğrenciler oldu. Kara Harp Okulu'nu Teğmen Ebru Eroğlu, Deniz Harp Okulu'nu Şeyda Yıldırım ve Hava Harp Okulu'nu İkra Kuyumcu birinci olarak tamamladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu başarıların tesadüf olmadığını ve kadınların Harp Okullarına olan ilgisinin ve mücadelesinin bir sonucu olduğunu belirtti.
2 Eylül 2024

Banu Yelkovan, Türkiye'nin sayılı kadın spor yorumcularından biri olarak, futbol dünyasında karşılaştığı cinsiyete dayalı ayrımcılığı ve bu ayrımcılığın üstesinden gelme yollarını anlatıyor. Mesleğinde erkekler tarafından domine edilen bir alanda çalışmanın zorluklarına değinen Yelkovan, kadınların iş hayatında ve evde karşılaştıkları eşitsizliklere dikkat çekiyor. Ayrıca, kadınların mesleki tanımlamalarda 'kadın' sıfatıyla anılmasının ayrımcılığı pekiştirdiğini ve bu durumun değişmesi gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

Burçak Kazdal, Amerika'da aldığı endüstriyel tasarım eğitimi sonrası şeflik kariyerine yönelmiş ve çeşitli deneyimlerin ardından İstanbul'da Apartıman Yeniköy adlı restoranı açmıştır. Kazdal, kariyerinde karşılaştığı cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık ve toplumsal önyargılar hakkında deneyimlerini paylaşarak, kadınların ağır işlerde de başarılı olabileceğini ve cinsiyetçi kodları kırabileceğini vurgulamaktadır. Ayrıca, kadınların iş hayatında daha fazla yer alması ve liderlik etmesi gerektiğini, bu durumun sektöre ve topluma olumlu katkılar sağlayacağını belirtmiştir.
5 Mart 2024

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Toplumsal Gelişim Bakanlığı arasında aile ve kadının güçlendirilmesi, kadınların istihdamına yönelik politikaların geliştirilmesi ve engelli bireylerin toplumsal hayata katılımının sağlanması gibi konularda işbirliği mutabakatı imzalandı. İstanbul’da Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi’nin yeniden inşası ve geliştirilmesi de bu mutabakat kapsamında yer alıyor. Törende Türkiye adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BAE adına ise Toplumsal Kalkınma Bakanı Shamma bint Sohail Faris Al Mazrouei imza attı.
2 Temmuz 2024

Danimarka, kadınları ilk defa zorunlu askerliğe dahil etmeyi ve askerlik süresini 4 aydan 11 aya çıkarmayı planladığını duyurdu. 2026'da başlayacak olan bu uygulama ile Danimarka, Norveç ve İsveç'in ardından kadınlar için askerliğin zorunlu olduğu üçüncü Avrupa ülkesi olacak. Başbakan Mette Frederiksen, bu adımla tam bir cinsiyet eşitliği sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Danimarka'nın savunma bütçesini önümüzdeki beş yılda 6 milyar dolar artırarak NATO hedeflerine ulaşmayı ve böylece savaştan korunmayı amaçladığı ifade edildi.
14 Mart 2024

Britanya'da İşçi Partisi, ezici bir farkla çoğunluğu elde ederek Keir Starmer'i başbakan olarak görevlendirdi. Starmer, gölge kabinede yer alan isimleri bakanlık görevlerine getirmeye başladı. Angela Rayner Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma, Sosyal Konut ve Topluluklar Bakanlığı'na, David Lammy Dışişleri Bakanlığı'na, Yvette Cooper ise İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Rachel Reeves, Britanya'da Maliye Bakanlığı'na getirilen ilk kadın oldu.
5 Temmuz 2024

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde merkez partilerin yerini koruduğunu, ancak sağ ve sol aşırı grupların da destek aldığını belirtti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Avrupa Halk Partisi Grubu (EPP) birinci sırada yer alırken, Von der Leyen ikinci sıradaki Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve liberal Avrupa’yı Yenile (RE) gruplarının desteğini almak için görüşmelere başlayacak. Von der Leyen, Avrupa ve Ukrayna yanlısı politikalarla hukukun üstünlüğünü savunanlarla işbirliği yapmayı hedeflediğini vurguladı.
10 Haziran 2024

Britanya'da yapılan bir araştırma, kız öğrencilerin sadece kızların alındığı okullarda, karma okullardaki ve erkek okullarındaki öğrencilere kıyasla daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, kız öğrenciler tek cinsiyetli okullarda daha iyi performans gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun kızların başarılı okul arkadaşlarını ve tekniklerini taklit etme yeteneklerinden ve erkeklerin sınıfta daha fazla zaman almasının önlenmesinden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Kız Okulları Birliği ve Girls' Day School Trust yetkilileri, kızlara potansiyellerini geliştirmeleri için gereken alanın verilmesinin önemini vurguluyor.
14 Mayıs 2024

Türkiye'nin ilk ve tek milli kadın motosiklet yarışçısı İlayda Yağmur Yılmaz, cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılıkla mücadele ederek, kadınların da yarış pistlerinde yer alabileceğini kanıtladı. Yılmaz, motosiklet yarışıyla tanışmasından bu yana karşılaştığı zorlukları, ekipman temin etme sürecinden, yarışlara katılma mücadelesine kadar detaylı bir şekilde anlattı. Ayrıca, kadınların bu alanda daha fazla yer alması için federasyonla iş birliği yaparak kadınlara yönelik bir yarış kategorisi oluşturdu ve bu sayede 40 kadın sürücüyü pistle tanıştırdı. Yılmaz, bu süreçte karşılaştığı engellemelere ve zorluklara rağmen vazgeçmediğini ve gelecek nesiller için rol model olmayı hedeflediğini belirtti.
7 Mart 2024

Pakistan'ın Pencap eyalet meclisinde yapılan oylamada, eski başbakan Navaz Şerif'in kızı Meryem Navaz, 220 oy alarak eyaletin başbakanı seçildi. Bu seçimle birlikte, Pakistan tarihinde ilk kez bir kadın eyalet başbakanı göreve gelmiş oldu. Seçim, tutuklu eski başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin adayı Rana Aftab'ın protestolarına rağmen gerçekleşti. Pencap Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'ın (PML-N) bir üyesi olan Navaz, ülkenin siyasi tarihinde önemli bir kilometre taşı oldu.
26 Şubat 2024

Galler Bölgesel Başbakanı Vaughan Gething'in istifasının ardından, Eluned Morgan meclis tarafından başbakan olarak seçildi ve Galler'in ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçti. Mayıs 2021'den beri Sağlık Bakanı olarak görev yapan Morgan, geçen ay Galler İşçi Partisi'nin liderliğine seçilmişti. Morgan, 60 sandalyeli Galler Parlamentosu'nda 28 milletvekilinin oyunu aldı. 57 yaşındaki siyasetçi, İngiltere Kralı 3'üncü Charles'ın onayından sonra resmen göreve başlayacak.
6 Ağustos 2024
İşaretlediklerim