Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nikah şahidi olduğu AKP'li vekil İsmet Uçma'nın damadı Hikmet Balcı işe alındı. Üniversiteye Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasından sonra 400'den fazla personel mülakatla alındı. Yolsuzluk şüphelisi Faruk Yakaryılmaz'ın bilgi işlem daire başkanlığına getirilmesi ve işe alım komisyonunda yer alması, KPSS puanı düşük adayların işe alınması ve bazı komisyon üyelerinin yakınlarının üniversiteye alınması gibi iddialar ortaya atıldı. Ayrıca, işe alım sürecinde adaylara dini inançlarına yönelik sorular sorulduğu iddia edildi.
12 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planına tepki gösteren öğrencilere yönelik okula giriş yasağı sürmektedir. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılması ve diğer fakültelerin bölünmesi planı hakkında akademisyenlerin çoğu son ana kadar bilgilendirilmemiş, öğrenciler ise bu plana karşı protesto gösterileri düzenlemişlerdir. 25 Aralık'tan itibaren en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilmiş ve okula girişleri engellenmiştir. 26 Aralık'ta ise bazı öğrenciler suç duyurusunda bulunmuş, dört öğrencinin daha okula girişi yasaklanmış ve toplamda en az 14 öğrencinin okula girişi engellenmiştir.
28 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi, Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenleri uzaklaştırma ve tanıdık kişilere işe alma eğilimi gösteriyor. 29 Ağustos 2022'de başlayan sınavlarla 209 kişi işe alındı. 4 Nisan'da yayımlanan 74 kişilik ilan için 300'den fazla başvuru oldu ve mülakatlar 8-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. 13 Mayıs'ta sonuçlar açıklandı ve 16 Mayıs'ta işe başlandı. Süreç normalde iki-üç hafta sürerken, seçimlerden önce bir haftada tamamlandı. Mülakat sonuçlarının açıklanma biçiminde şeffaflık bulunmuyor ve Eğitim-Sen, ilanların 'adrese teslim olduğu' gerekçesiyle dava açtı.
27 Mayıs 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, öğrencilere attığı e-postayla rektörlük çevresindeki eylemlerin ve basın açıklamalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kararın 11 Temmuz tarihli toplantıda alındığı ve 4 Eylül itibarıyla geçerli olacağı belirtildi. Üniversitede eylem, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin suç kapsamında olduğu ve bunu yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alacağı ifade edildi. Ayrıca, rektörlük çevresinde basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, şenlik yapma, oturma ve sair eylemlerin yasak olduğu, bu tür davranışları sergileyenlerin adli ve idari işlemlere konu olacağı dile getirildi.
4 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin açtığı dava sonucunda, İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, üniversitenin Güney Kampüsü ve çevresinin koruma statüsünün düşürülmesini öngören kararı reddetti. Mahkeme, bu kararın hem kampüs bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceğine hükmetti. Daha önce yapılan değişiklikle koruma altındaki arazi iki bölüme ayrılmış ve koruma dereceleri düşürülmüştü. Mahkeme, alanda özellikle mezar yerleri ile ilgili bilgi eksikliği bulunduğunu ve envanter çalışması yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. Karar oybirliğiyle alındı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın itiraz için otuz gün süresi bulunuyor.
2 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 156. mezuniyet törenini 5-6-7 Temmuz 2023 tarihlerinde her fakülte ve enstitü için ayrı diploma dağıtım törenleri şeklinde gerçekleştireceğini duyurdu. Geçmişte toplu olarak düzenlenen mezuniyet törenleri, öğrenci protestoları nedeniyle artık bölümlere özel olarak yapılıyor. Geçen sene toplu törenin iptal edilmesi üzerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemiş, bu durum okul yönetimi tarafından tehditlerle karşılanmış ve bazı mezunların okula giriş kartları iptal edilmişti.
31 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü'nden emekli öğretim üyesi Murat Gülsoy'un okula girişi yasaklandı. Gülsoy, geçen hafta emekli olduğunu ve emekli olur olmaz okula girişinin yasaklandığını belirtti. Ayrıca, Gülsoy'un adının yer aldığı bir etkinlik de gerekçesiz bir şekilde iptal edildi. Boğaziçi Üniversitesi, emekli akademisyenlere ve mezunlara BUCard vererek kampüse girişlerine izin veriyor ancak 'kendisine karşı çıkan' kişilerin kartlarını iptal ederek okula girişlerini yasaklıyor.
29 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde protestolara destek verdikleri için kampüse girişleri yasaklanan emekli akademisyenler, İstanbul idare mahkemesinde toplu dava açarak BUCard kimlik kartlarının iptal edilmesi kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Yönetim, 10 emekli öğretim üyesinin kartlarını iptal etmiş, bu durum akademisyenlerin kampüse girişlerini, kütüphaneye erişimlerini ve öğretim üyeleriyle fikir alışverişini engellemişti. Davacı yedi akademisyenden beşinin 'emeritus' unvanına sahip olduğu ve bu unvanın haklarının da iptal edildiği belirtildi.
17 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, hukuk fakültesinde doktor öğretim üyesi olarak görev yapan bir akademisyen, beden eğitimi bölüm başkanlığına vekaleten atandı. Üniversitede, yönetimle yakın ilişkileri olan kişilerin birden fazla göreve getirildiği ve alan dışı atamaların devam ettiği belirtiliyor. Rektör Naci İnci'nin de hukuk fakültesi dekan vekili ve fizik bölümü öğretim üyesi gibi birden fazla görevi bulunuyor. Atamalar, üniversite içindeki bazı tartışmaların ve eleştirilerin bir parçası olarak görülüyor.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin yönetimi, akademisyenleri uzaklaştırıp tanıdık kişilere işe alma ve lojman tahsis etme iddialarıyla gündemde. İletişim ve hukuk fakülteleri, kadrolaşma amacıyla kullanılan yapılar olarak nitelendiriliyor. İddialara göre, yönetimle ilişkili kişilere ve hülle yoluyla makam sahibi olanlara lojman tahsis edilmiş. Fakülte sekreterlikleri, şube müdürlüğüne atamalar için bir basamak olarak kullanılıyor ve bu durum Sayıştay raporlarına yansıyor.
31 Mayıs 2023

Barış İçin Akademisyenler bildirisinin imzacılarından Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan, 2017 yılında Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilmişti. İhraç kararına karşı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvuru 2021'de reddedilmişti. Ancak Ankara 21. İdare Mahkemesi, bildiriye imza atmanın örgütle irtibat veya iltisak göstermeyeceğine hükmetti. Bu karar, barış imzacıları için emsal teşkil edebilecek bir ilk olma özelliği taşıyor.
25 Ocak 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, 22 yıllık bir geçmişe sahip olan ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağını yıkmış ve barınağın okul dışına taşınması için planlar yapmaktadır. Yönetim, gönüllülerle bir yıldır iletişim halindeyken, 15 Mart'ta diyalogu keserek barınağa buldozerle girmiş ve tepkiler üzerine tahliyeye ara vermiştir. Ancak 26 Mart'ta barınak tamamen yıkılmış, gönüllülere şiddet uygulanmış ve iki kişi gözaltına alınmıştır. Yönetim, yeni barınakla ilgili zorluklar çıkarırken, barınağın okul sınırlarından çıkarılması için baskı yapmaktadır.
17 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK), maddi destek sağlamak amacıyla 1978'de kuruldu. Kayyım rektörler döneminde BÜVAK yönetimi, okul yönetiminin harcamalarına engel oldu. Bunun üzerine, paralel bir vakıf olan Boğaziçi Üniversitesi'ni Geliştirme Vakfı (BUVAKIF) kuruldu. Şubat-Haziran 2023 arasında BÜVAK mütevelli heyetine 98 yeni üye atandı ve sonrasında 65 kişi daha atandı. Bu atamalarla birlikte denetim kurulunun çoğunluğu kayyım yönetimine yakın isimlerden oluşmaya başladı. Denetim kuruluna yapılan son atamalarla, vakfın denetimi ve şeffaflığı konusunda endişeler arttı.
19 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Kennedy Lodge'da çalışan dört personeli tazminatsız olarak işten çıkardı. İşten çıkarılan personelin yerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç'un akrabaları ve tanıdıkları getirildi. İşten çıkarmalar, mesai saatlerinde yapılmak istenen değişikliğe çalışanların yazılı talimat talep etmeleri ve sözlü değişikliği kabul etmemeleri sonrasında gerçekleşti. Çalışanların okula giriş kartları iptal edildi ve özel eşyalarını almaları engellendi. İşten çıkarılan personel Dev Turizm Sendikası üyesiydi ve avukatları işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirtti.
10 Nisan 2023

Ankara Üniversitesi'nden 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için ihraç edilen Barış Akademisyeni Murat Sevinç hakkında, 22'inci İdare Mahkemesi tarafından göreve iade kararı verildi. Sevinç, 1128 akademisyenle birlikte 2016'da bildiriye imza atmış ve 2017'de KHK ile görevden alınmıştı. Kararın kesinleşebilmesi için istinaf mahkemesi ve Danıştay'ın onayı gerekmekte.
13 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Biray Kolluoğlu ve Prof. Dr. Lale Akarun, Nature Dergisi'nde, üniversitenin akademik özgürlük ve özerklik mücadelesini anlatan bir makale yazdı. Makalede, 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler ve üniversiteye yapılan siyasi müdahaleler ele alınıyor. Üniversitenin demokratik yapılarının devre dışı bırakıldığı, bağımsız araştırma ve kültür merkezlerinin kapatıldığı ve siyasi sadakat gösteren öğretim üyelerinin işe alındığı belirtiliyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin direnişi, hukuki mücadeleler ve uluslararası destek arayışları anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'deki eğitim sistemi ve kültürel hegemonya mücadelesi üzerine geniş bir perspektif sunuluyor.
11 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, öğrenci kulüp ve topluluklarının afişlerinin asılmadan önce 'damgalama' şartı getirdi. Bu karar, kulüp ve topluluklara sözlü olarak iletildi ve herhangi bir yazılı belge bulunmuyor. Ayrıca, okul yönetimi, tanıtım günlerinde gökkuşağı bayrağı asmanın veya bazı toplulukların masa açmasına izin verilmediğini sözlü olarak bildirdi, ancak yazılı bir belge paylaşılmadı.
11 Ekim 2023
İşaretlediklerim