Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı üretici enflasyonu rakamları sonrası sigara, alkol ve akaryakıta peş peşe gelen ÖTV zamlarına bir yenisi daha eklendi. TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasıyla birlikte, sigara, içki ve yakıttan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, X hesabından yaptığı paylaşımda bir rakı grubuna daha zam geldiğini duyurdu.
8 Temmuz 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Imperial Tobacco sigara grubuna zam yapıldığını duyurdu. Bu zam, TT, BAT ve JTI sigara gruplarının ardından geldi. Dündar, sosyal medya platformu X üzerinden yeni fiyatları paylaştı. Sigara fiyatlarındaki bu artış, tüketiciler üzerinde ek maliyet baskısı yaratabilir.
8 Ağustos 2024

Elektronik sigaraların içindeki yağ asitleri akciğere ulaşarak yağ zatürresine neden oluyor. E-sigara kullanımı, akciğer dokusunda iltihaplanmaya ve ani solunum yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sağlık uzmanları, e-sigara kullanımının artmasıyla birlikte bu tür hastalıkların da yaygınlaştığını belirtiyor. Türkiye'de e-sigara üretimi ve satışı yasak olmasına rağmen, bu ürünler çeşitli yollarla temin edilebiliyor.
28 Ağustos 2024

TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasının ardından sigaradan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak artırıldı. Bu artışla birlikte JTI grubu sigaralarının fiyatları güncellendi ve en ucuz sigara 68 TL, en pahalı sigara ise 80 TL oldu. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, diğer sigara gruplarının da fiyatlarını güncellemesinin beklendiğini belirtti.
3 Temmuz 2024

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve bu artışın sigara fiyatlarına en az 5 lira olarak yansıması öngörülüyor. Ayrıca yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarları da önemli ölçüde artırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Sigarada toplam vergi yükü yüzde 81'den 82.5'e çıktı ve bu durum, sigara üreticilerinin yapacağı her 1 kuruşluk fiyat artışının vatandaşa 7.5 kuruş olarak yansımasına neden olacak.
9 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda fiyatlarının yedi aydır düşüşte olduğunu bildirdi. Şubat ayında gıda fiyat endeksi yüzde 0,7 düşerken, yıllık bazda yüzde 10,5 azalma kaydedildi. Özellikle tahıl fiyatlarındaki düşüş dikkat çekti. Buna karşın Türkiye'de yüksek enflasyon oranları, özellikle gıda ürünlerinde fiyat artışlarına yol açıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 4,53 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 67,07'ye ulaştı.
8 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'deki gıda fiyatları son 34 aydır aralıksız artıyor. Son bir yılda yüzde 54 artış gösteren gıda fiyatları, dünya genelinde yüzde 21 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 'yeni ekonomik model' geçtiği Kasım 2022'den itibaren FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark giderek büyüdü. Ayrıca, Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'den itibaren gıda fiyatlarındaki artış hızlandı.
4 Ağustos 2023

Türkiye'de gıda fiyatlarının aylık yüzde 8.25, yıllık ise yüzde 71.12 arttığı belirtiliyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan tereyağı, peynir ve süt fiyatlarında büyük artışlar yaşanıyor. Ayrıca, hizmet sektöründe de fiyat artışları devam ediyor. Ulaştırma, sağlık, eğitim, lokanta ve otellerdeki yıllık artış oranları dikkat çekici seviyelerde. Bu durum, tüketici fiyatlarında enflasyonun düşüşe geçeceğine dair bir umut bırakmıyor.
5 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon oranlarına göre, içki ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı bekleniyor. Bu artışla birlikte 70'lik rakının raf fiyatının yaklaşık 408 TL olacağı tahmin ediliyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'e göre, bu fiyatın 294 TL'si vergiden oluşacak. Ürünün vergisiz fiyatı 114 TL iken, üzerine eklenen ÖTV ve KDV ile toplam vergi miktarı 294 TL'ye ulaşacak.
3 Ocak 2023

Türkiye'de yaklaşık 10 milyon insanın solunum yolu hastalıklarıyla mücadele ettiği ve bu hastalıkların toplumsal ve ekonomik yükünün büyük oranda önlenebileceği düşüncesiyle 17 uzmanlık ve altı hasta derneği Türkiye Solunum Koalisyonu'nu kurdu. Koalisyon, 2030 yılı sonuna kadar akciğer hastalıklarından ölümleri üçte bir oranında azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'de tütün ve tütün ürünlerinin kontrolünün zayıfladığına ve sigara kullanım oranının arttığına dikkat çekiyor. Koalisyon, solunum sistemi hastalıklarının altında yatan temel risk faktörlerine karşı etkili bir kontrol programının uygulanamadığını belirtiyor.
27 Eylül 2023

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından çiğ süt referans fiyatı litre başına 14,65 TL olarak yüzde 8,5 artırıldı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), bu artışı yetersiz bularak hayvancılığa vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi. TÜSEDAD, süt ve et üretiminin birbirine bağlı olduğunu ve maliyetlerin altında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kestirerek üretimden çıktığını belirtti. Ayrıca, sanayicilerin USK'nın tavsiye ettiği fiyatları dikkate almadan fiyat düşürme politikası uyguladığı ve bu durumun kırmızı et fiyatlarını yükselttiği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2024 kümes hayvancılığı üretimi istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye genelinde tavuk eti üretimi nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 artarak 192 bin 386 ton oldu. Tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 3,7 artışla 1 milyar 707 milyon 799 bin adede yükseldi. Aynı dönemde kesilen tavuk sayısı yüzde 7,3 artışla 105 milyon 682 bin olarak kaydedildi.
13 Haziran 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, TT ve BAT sigara gruplarına zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, iki grubun zamlı yeni fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara tüketicilerini ve tütün ürünleri piyasasını doğrudan etkileyebilir.
7 Ağustos 2024

Tolga Şardan'ın yazısına göre, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de uyuşturucu bağlantılı suçlar artış göstermeye devam ediyor. Hem bitki temelli hem de sentetik yollarla elde edilen yeni psikoaktif maddeler (NPS) Türkiye ve uluslararası uyuşturucu pazarlarında yaygın olarak görülüyor. Türkiye'de en fazla karşılaşılan NPS'ler arasında bonzai ve elektronik sigara içinde bulunan sentetik kannabinoidler yer alırken, Avrupa'da sentetik katinonlar, ABD ve Kanada'da ise fentanil türevleri başta olmak üzere sentetik opioidler öne çıkıyor. 2010-2012 yılları arasında 43 ülke NPS yakalaması bildirirken, 2020-2022 döneminde bu sayı 52'ye yükseldi.
6 Eylül 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris, JTİ ve BAT sigara gruplarının ardından Imperial Tobacco sigara grubuna da zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, grubun yeni zamlı fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara kullanıcılarını ve tütün ürünleri piyasasını doğrudan etkiliyor.
9 Eylül 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri olan Hatay'da, depremin üzerinden üç aydan fazla zaman geçmesine rağmen içme suyu ihtiyacının hala giderilmediğini belirtti. TTB, Sağlık Bakanlığı'nın kendi numunelerinden elde ettiği su analiz verilerini 26 gündür paylaşmadığını ifade ederek, verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını ve mevcut belirsizliğin giderilmesini talep etti.
8 Mayıs 2023

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) raporunda, Türkiye'nin yüzde 72'lik gıda enflasyonu oranıyla 32 OECD üyesi ülke arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip olduğu belirtiliyor. Raporda, 2023 yılının eylül ve ekim aylarında OECD ülkelerinde genel olarak enflasyon oranlarında düşüş yaşandığı, ancak Türkiye, İzlanda, Kolombiya ve Britanya'da gıda enflasyonunun yüzde 10'un üzerinde olduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin geçen seneki yüzde 61,4 olan gıda enflasyonu bu sene yüzde 72'ye yükselmiş durumda.
8 Aralık 2023

Türkiye'de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez gıdası olan zeytinin fiyatları önemli ölçüde yükseldi. Bazı markalarda bir adet zeytinin fiyatı 1 TL'yi aşarak, ekonomik baskıların tüketici fiyatlarına yansımasını gösterdi. Farklı marka ve çeşitlerdeki zeytinlerin güncel fiyatları, siyah ve yeşil zeytin olmak üzere geniş bir yelpazede sunuldu. Özellikle lüks segmentteki zeytinlerin fiyatları, yüksek fiyat artışlarıyla dikkat çekiyor.
23 Nisan 2024

Avustralya, gençler arasında hızla yayılan ve 'yeni nesil nikotin bağımlılığı' olarak nitelendirilen elektronik sigaraların kullanımını sınırlamak için harekete geçti. Elektronik sigaralar için asgari kalite standartları getirilecek ve bu ürünler sadece eczanelerde satılabilecek. Sağlık Bakanı Mark Butler, elektronik sigaraların özellikle gençler arasında bağımlılık yarattığını ve liselerde davranış sorunlarına yol açtığını belirtti. Avustralya hükümeti, bu ürünlerin kamu sağlığı için tehdit oluşturduğunu ve özellikle daha önce sigara içmemiş gençlerin risk altında olduğunu ifade ediyor.
2 Mayıs 2023

OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanyalı kadınlar dünyada en çok içki tüketen kadınlar listesinde birinci sırada bulunuyor, yüzde 26'sı ayda en az bir kez altı kadehten fazla içki içiyor. Erkeklerin oranı yüzde 45 olmasına rağmen, kadınlar arasında bu oran dikkat çekici. Alkol Değişimi UK İcra Kurulu Başkanı Dr. Richard Piper, hükümetin içki tüketiminin zararlarını azaltacak tedbirler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, OECD raporuna göre Britanya'da yetişkinlerin elektronik sigara kullanımı yüksek, ancak sigara içme oranları ortalamanın altında.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim