Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Şekeroba köyünde yaşayan bin depremzede, çadır ve temel ihtiyaç eksikliğinden şikayetçi. AFAD ve kaymakamlığa yapılan başvurular sonuçsuz kalmış, depremzedeler yeterli desteği alamadıklarını belirtiyor. Depremde altı yakınını kaybeden bir vatandaş, yaşadıkları zorlukları ve kayıplarını anlatırken, başka bir depremzede hasta çocuğunun durumuna dikkat çekiyor. İktidarın deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon eksikliği eleştirileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

Haluk Levent, Ahbap Derneği'nin depremzedeler için topladığı bağışların 1 milyar lirayı aştığını duyurdu. Levent, derneğin iktidar çevresinden gelen saldırılara maruz kaldığını ve bu saldırılara karşı 'AFAD da bizim Ahbap da!' diyerek yanıt verdiğini belirtti. Ayrıca, Ahbap Derneği'nin 'kamu yararına çalışan dernek statüsü' almayı istemediğini ve bağışların artık AFAD'a yönlendirilmesini önerdiğini ifade etti. Derneğin faaliyetlerinin iki bağımsız firma tarafından denetleneceği de açıklandı.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman'da yardım ekiplerinin geç ulaşması, yetersiz ekipman ve koordinasyonsuzluk nedeniyle birçok kişi enkaz altında hayatını kaybetti. İlk günlerde kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken, şehirde yağmacılık olayları da baş gösterdi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, yağmacılıkla mücadelede silah kullanımı ve 'vur emri' iddiaları ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle Suriyelilerin yağmacılıkla suçlanması ve linç edilme korkusu yaşanıyor. Valilikte ise karmaşa hakim ve yardım çalışmalarında koordinasyon eksikliği göze çarpıyor. Depremzedelerin hükümete yönelik öfkesi artarken, AKP'ye olan güvenin sarsıldığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Adıyaman merkezine AFAD ekiplerinin ulaşamadığı ve kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Şehirdeki kurtarma ekibi sayısı 20'yi geçmiyor ve ekipman eksikliği yaşanıyor. Market ve dükkanların kapalı olması nedeniyle vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Enkaz altında kalanların yakınları ise kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmaları yapmaya çalışıyor ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.
7 Şubat 2023

Anadolu Ajansı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yardım faaliyetlerinde bulunan kuruluşlarla ilgili bir görsel yayımladı. Görselde, iktidara yakın dernekler yer alırken, yüz binlerce kişinin desteklediği ve rekor bağış toplayan Ahbap Derneği gibi bağımsız oluşumlar göz ardı edildi. Görselde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yöneticisi olduğu TÜRGEV ve tartışmalı Ensar Vakfı gibi kurumlar öne çıktı. Ayrıca, CHP ve diğer siyasi partilerin de deprem bölgesine destek sağladığı belirtildi.
11 Şubat 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası 9 ilde ilan edilen OHAL'in 9 Mayıs'ta sona ereceği AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz tarafından açıklandı. Yavuz, alınan önlemler sayesinde herhangi bir sorun beklemediklerini ifade etti. Bu açıklama, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde geldi.
4 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Elbistan ilçesine yardım ulaşamadı. Vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktan ve AFAD'ın bölgeye henüz gelmemiş olmasından şikayetçi. İnsanlar temiz su bulamadıkları için kirli su içmek zorunda kaldıklarını, yiyecek sıkıntısı çektiklerini ve soğuk hava koşullarında ısınma problemleri yaşadıklarını belirtiyor. Depremde evleri yıkılanlar, güvenli bölgelere sığınmış durumda, ancak yine de yardım bekliyorlar.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

6 Şubat'taki büyük depremlerden beş hafta sonra, Hatay'da depremzedeler temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktan şikayetçi. Bir depremzede, devletin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetersiz liderliğini eleştirerek durumlarını ifade etti. İskenderun'da ise yağmur sonucu AFAD'ın kurduğu çadır kentler su altında kaldı ve depremzedeler yaşadıkları zorlukları dile getirdi.
14 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, telekomünikasyon şirketlerinin bir aylık süre için görüşmeleri ücretsiz sağlayacağını duyurdu. AFAD, 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini ve 147 bin 934 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Adıyaman'da yıkılan binaların müteahhitleri, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Hatay Havalimanı'nın onarımı tamamlandı ve uçuşlar yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yedi aylık Hamza bebek enkaz altından kurtarıldı.
12 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi dördüncü kez ziyaret etti. Malatya ve Kahramanmaraş'ta depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın ve sanayicinin kısa vadede faiz borçlarının silinmesi ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca nitelikli eleman eksikliği ve çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın destek protokolüne ve diğer büyükşehir belediyelerinin benzer desteklerine işaret etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin liyakatle ve planlı bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.
11 Mart 2023

Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı depremin Kahramanmaraş'ta ve 7,4 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. Deprem sonrası yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter üzerinden yetkililere bölgedeki barajların kontrol edilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca Adana ve Hatay'a dikkat edilmesi gerektiğini, yerel yöneticilerin uyanık olması gerektiğini belirtti ve deprem bölgesindeki insanlara evlerini terk etmeleri uyarısında bulundu.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından bölgedeki yardım ve arama kurtarma çalışmalarında başlangıçta yaşanan koordinasyonsuzluğun ikinci gün itibarıyla giderildiğini açıkladı. Erdoğan, depremden etkilenen ailelere maddi destek sağlanacağını ve bir yıl içinde toplu konut operasyonlarının gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan sabır isteyerek, AFAD'ın dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremle ilgili olarak devletin sesini dinleme ve susma günü olduğunu belirtti. Deprem bölgesine ziyaretinin zamanını daha sonra belirleyeceğini ifade eden Akşener, böyle bir durumda dikkatin kişinin üzerine çekilmesinin engelleyici olabileceğini söyledi. Ayrıca, partisinin il ve ilçe başkanlarından bilgi aldıklarını ve milletvekillerinin bölgeye gittiğini aktardı. Depremle ilgili olarak Kandilli Rasathanesi 7,5, AFAD ise 7,4 büyüklüğünde olduğunu duyurdu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 284 can kaybı ve 2 bin 323 yaralı olduğunu açıkladı.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrası eleştirilere maruz kalan iktidarın bir parçası olarak Adıyaman'a ziyarette bulundu. Deprem bölgesindeki ilk günlerde istenilen çalışmaların yapılamadığını kabul ederek halktan 'helallik' istedi. Ayrıca, Gölbaşı ilçesindeki konteyner bölgesinde çocuklara para dağıttı ve Türkiye'nin yaşanan büyük felaketten hızla toparlanan bir ülke olduğunu belirtti.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın eleştirilere konu olan çadır göndermeme durumunun ardından, Ahbap Derneği'nin Kızılay'dan 46 milyon liraya çadır satın aldığı ortaya çıktı. Haluk Levent, yaptıkları işlemin kanuni ve doğru olduğunu, çadırların acil ihtiyaç nedeniyle satın alındığını ve Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.'den faturalı olarak alındığını belirtti. Ayrıca, eleştirilere yönelik olarak, önceliklerinin bölgedeki acı çeken insanlar olduğunu ve denetim raporlarında herhangi bir eksiklik olması durumunda bu durumun görüneceğini ifade etti.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören illerden Hatay'da, CHP'li Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a tepkiler yükseliyor. Depremde yakınlarını kaybeden Antakyalı oyuncu Mehmet Ali Gümüş, Savaş'ın şehre hizmet etmediğini ve yakınlarına ihale dağıttığını iddia ederek istifa etmesini talep etti. Gümüş, Savaş'ın Expo gibi projelere milyarlarca dolar harcayacağına şehri depreme dayanıklı hale getirmesi gerektiğini belirtti ve hesap vermesi gerektiğini ifade etti.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim