ABD Kongresi'nde Demokrat Partili 88 üye, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan yardımları gözden geçirme çağrısında bulundu. Kongre üyeleri Jason Crow ve Chris Deluzio'nun öncülüğünde bir grup Demokrat, Biden'a ortak imzalı bir mektup gönderdi. Mektupta, İsrail Hükümeti'nin Gazze'deki savaş yöntemleri ve insani yardımın kasıtlı olarak durdurulması konusunda ciddi endişeler ifade edildi. Biden yönetimine, İsrail'e yapılan yardımların yeniden değerlendirilmesi çağrısı yapıldı.
5 Mayıs 2024

Mustafa Karaalioğlu, İslam dünyasının Gazze katliamı karşısındaki acizliğini eleştiriyor. İslam ülkelerinin ekonomik ve askeri güçsüzlüklerinin yanı sıra, siyasi ve diplomatik etkilerinin de yetersiz olduğunu vurguluyor. Karaalioğlu, Gazze'deki durumu durdurabilecek güce sahip ülkelerin neden harekete geçmediğini sorguluyor. Türkiye'nin Gazze gündemini canlı tutmaya çalıştığını, ancak diğer İslam ülkelerinin yeterince çaba göstermediğini belirtiyor.
20 Haziran 2024

ABD yönetimi, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği hava saldırısında World Central Kitchen (WCK) adlı uluslararası yardım kuruluşunun çalışanlarının öldürülmesine 'öfkeli' olduğunu açıkladı. Saldırıda, ünlü şef Jose Andres'in kuruluşunda çalışan yedi kişi hayatını kaybetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, daha kapsamlı bir soruşturma talep ederek, faillerin sorumlu tutulmasını beklediklerini belirtti. Kirby, ABD'nin İsrail'e insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlama konusunda baskı yapmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Nisan 2024

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman el-Tani, Hamas'ın Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeren teklifine genel olarak olumlu yaklaştıklarını belirtti. Bu açıklama, Katar Başbakanı'nın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından geldi. Hamas, teklifin Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın kaldırılmasını ve esir takası sürecini içerecek şekilde olumlu karşılandığını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas'tan alınan yanıtın değerlendirildiğini ve İsrail ile de paylaşılacağını duyurdu.
6 Şubat 2024

Dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı Dua Lipa, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Gazze'deki halkla dayanışma içinde olunması ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Lipa, çocukların diri diri yakılmasına asla haklı bir sebep gösterilemeyeceğini belirtti ve İsrail'in saldırılarını durdurması gerektiğini vurguladı. Bu çağrı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurma kararının ardından geldi.
29 Mayıs 2024

Türkiye, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına Uluslararası Adalet Divanı'nda müdahillik beyanını sundu. Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 1948 Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini iddia ediyor. Türkiye'nin müdahilliği, uluslararası kamuoyunu Gazze'deki insani krize çözüm üretmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Dava, Sözleşmenin 9'uncu maddesine dayanarak açıldı ve yargılamanın dört-beş yıl içinde sonuçlanması bekleniyor.
7 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e desteğinin sivilleri ve yardım görevlilerini korumak için somut adımlar atılmasına bağlı olduğunu belirtmesinin ardından, İsrail başbakanlık ofisi Erez geçişinin insani yardımlar için yeniden açılacağını duyurdu. İsrail, Aşdod ve Erez kontrol noktası üzerinden ve Kerem Şalom sınır kapısından geçici olarak insani yardım ulaştırılmasına izin vereceğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, ABD'nin İsrail'in bu adımlarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'den beklenen değişikliklerin görülmemesi halinde ABD politikasında değişiklik olacağını belirtti.
5 Nisan 2024

İngiliz müzik grubu Massive Attack, İstanbul Bonus Park Orman'da sahne aldı. Konser sırasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını bildiren kararı dev ekrandan yansıtıldı. Grup üyelerinden Daddy G, Filistin kefiyesiyle sahne alarak Filistin'deki zulme dikkat çekti. Konserde ayrıca küresel meseleler ve Filistin'deki insan hakları ihlalleri hakkında mesajlar verildi.
24 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, 74 yıl önce İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Robert Schuman'ın önerisiyle kurulan bir birlik olarak, zaman içinde ekonomik ve politik entegrasyonu sağlamıştır. AB, genişlemeler ve anlaşmalarla yapısını güçlendirmiş, son dönemde ise Ukrayna'ya destek, İsrail ve Gazze konusunda ortak tutum belirleme gibi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca, AB'nin iç politikasında sağcı partilerin yükselişi ve ekonomik zorluklar önemli gündem maddeleri arasında yer almaktadır.
9 Mayıs 2024

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurmak ve Filistin'in uluslararası tanınırlığını artırmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, bakanlar kurulunun toplantısında, İsrail'in saldırılarını durdurmak için dost ülkelerle siyasi ve insani işbirliği yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, Filistin devletinin dünya çapında daha fazla tanınması için uluslararası düzeyde hareket edileceği açıklandı.
3 Temmuz 2024

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Hamas ateşkes teklifini kabul etti. Bu gelişme, bölgedeki mevcut çatışmaların durdurulması yönünde önemli bir adım olarak görülmektedir. Ateşkesin kabul edilmesi, ilerleyen günlerde bölgesel istikrar açısından belirleyici olabilir.
6 Mayıs 2024

İspanyol oyuncu Javier Bardem, San Sebastian Film Festivali'nde 'Donostia Ödülü'ne layık görüldü ve ödül töreninde Gazze'de yaşananları eleştirdi. Bardem, İsrail'in aşırı sağcı milliyetçi hükümetinin ne Yahudi toplumunu ne de İsrail toplumunu temsil ettiğini belirtti ve Gazze'deki eylemlerini insanlığa karşı suç olarak nitelendirdi. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin İsrail'e verdikleri koşulsuz desteği yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini vurguladı.
20 Eylül 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın herhangi bir saldırısının Gazze'deki ateşkes müzakerelerini baltalayacağını ve yıkıcı sonuçlar doğuracağını belirtti. The Guardian'da yayımlanan ortak makalelerinde, İran'ın bölgedeki tansiyonu artırarak daha büyük bir savaşa yol açabileceği vurgulandı. İki ülke, Avrupa ve Orta Doğu'nun güvenliği için birlikte çalıştıklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde gerginliğin çözülmesi gerektiğini ifade etti.
18 Ağustos 2024

Makale, tarih boyunca yaşanan savaşların insanlık üzerindeki yıkıcı etkilerini ve ölü sayılarını ele alarak başlar. ABD'nin Irak işgali, Suriye savaşı ve Gazze'deki İsrail saldırıları gibi güncel örneklerle savaşların yarattığı insani, ekonomik ve çevresel tahribat vurgulanır. Güçlü ve zayıf ülkeler arasındaki dengesizliklerin savaşları tetiklediği, uluslararası hukukun yetersizliği ve ikiyüzlülüğü eleştirilir. Ayrıca, küresel savunma harcamalarının astronomik boyutlara ulaştığı, bu kaynakların barış ve kalkınma için kullanılabileceği belirtilir. Makale, insanlığın savaş yerine barış ve adaleti sağlama yollarını araması gerektiğini savunur.
20 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Ortadoğu'da artan gerginliğin Suriye'yi de içine çekecek bir bölgesel savaş riski oluşturduğunu belirtti. BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Pedersen, Gazze'de acil ateşkes ilan edilmesi ve Suriye'de gerginliğin azaltılması gerektiğini vurguladı. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden Ramesh Rajasingham ise Suriye'de 16 milyon insanın yardıma muhtaç olduğunu ve bunların yarısının çocuk olduğunu açıkladı.
20 Eylül 2024

ABD, Gazze'deki durumu hafifletmek için Mısır aracılığıyla ateşkes anlaşması yapmaya çalışırken, BM Güvenlik Konseyi Filistin'in devlet olarak tanınması meselesini ele alıyor. Aynı zamanda, Lahey Uluslararası Adalet Divanı, Nikaragua'nın Almanya'ya karşı açtığı, Almanya'nın Soykırım Sözleşmesi'ndeki yükümlülüklerini yerine getirmediği ve soykırım suçuna yardımcı olduğu iddiasını içeren dava ile ilgileniyor. Bu dava, uluslararası hukukta devletlerin sorumlulukları ve soykırım suçlarına ilişkin daha geniş tartışmaları da beraberinde getiriyor.
10 Nisan 2024

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılması şartına bağlayan ve diplomasiyi destekleme çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. ABD'nin bu hamlesi, Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde toplumsal baskılar sonucu gelmişti. Bu, 7 Ekim 2023'ten bu yana BMGK'ye sunulan dokuz karar tasarısından biriydi ve şimdiye kadar sadece iki tasarı kabul edilmiş, ancak bunlar da ateşkes çağrısı içermiyordu.
22 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin askeri yardım sağladığı ülkelerden savaş hukukuna uygun hareket etme garantisi talep edeceğini açıkladı. Bu kapsamda, bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt alınacak, aktif çatışma içinde olan ülkeler için bu süre 45 gün olarak belirlendi. ABD, İsrail gibi ülkelere yıllık milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlıyor. Yeni kararname, çatışma durumunda sivillere yardımın teslim edilmesine dair güvencelerin verilmesini ve düzenli bilgilendirme yapılmasını zorunlu kılıyor.
9 Şubat 2024

Avrupa Birliği, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin düşmesi üzerine İran'ın talebiyle hızlı müdahale uydu haritalama hizmetini etkinleştirdi. AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Copernicus Acil Durum Yönetim Hizmeti'nin devreye alındığını duyurdu. Helikopterde Reisi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer önemli yetkililer de bulunuyordu. Arama kurtarma çalışmaları olumsuz hava koşulları nedeniyle zorlukla devam ediyor.
19 Mayıs 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim