MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin yaptığı ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 59'u Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesini istiyor. Ankette 'hayır' yanıtını verenlerin oranı yüzde 28,9 iken, 'fikrim yok' veya cevap vermeyenlerin oranı yüzde 12,1 olarak belirlendi. Erdoğan, geçmişte Esad yönetiminin devrilmesini desteklemiş olmasına rağmen, son dönemde görüşme yapmak istediğine dair sinyaller vermişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşlarıyla Moskova'da görüşmeler yapmıştı.
6 Ocak 2023

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye'ye 40 milyar dolarlık yatırım yapacağını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bayram sonrası bu ülkeyi ziyaret edeceğini belirtti. Fırat'a göre, Kurban Bayramı sonrası gerçekleşecek ziyarette anlaşmalar imzalanacak ve BAE'nin yatırımları 30-40 milyar dolara kadar ulaşacak. İlk yatırım paketinde yenilenebilir enerji ve ulaşım gibi sektörler ön planda olacak.
26 Haziran 2023

Belçika, daha önce kapatılması planlanan 'Tihange 3' ve 'Doel 4' adlı iki nükleer reaktörün faaliyet süresini 10 yıl daha uzatmak için enerji şirketi Engie ile anlaşmaya vardı. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, bu kararın ülkenin enerji güvenliği için önemli olduğunu belirtti. Anlaşma kapsamında, reaktörlerin yönetimi Belçika devleti ve Engie'nin ortak olduğu bir yapı tarafından yürütülecek ve nükleer atıkların maliyeti için bir çerçeve oluşturulacak. Belçika, Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa'daki enerji krizi nedeniyle daha önce 2025'te sonlandırılması planlanan nükleer santrallerin faaliyet süresini uzatma kararı almıştı.
10 Ocak 2023

Suudi Arabistan'ın devlet kontrolündeki petrol şirketi Aramco, 50 milyar dolarlık projeler için Türk müteahhitlerle Ankara'da görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Aramco'nun 2025'e kadar planladığı rafineri, boru hattı, yönetim binaları ve diğer altyapı projelerinde Türk müteahhitlerle çalışmak istediğini belirtti. İki tarafın yakında Suudi Arabistan'da tekrar bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ekonomik ve savunma ilişkilerini ilerletme konusunda anlaşmasının ardından gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Türkiye, iklim kriziyle mücadele kapsamında 2024-2030 dönemini kapsayan yeni bir eylem planı açıkladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen plan, fosil yakıtların azaltılmasına yönelik somut adımlar içermiyor ve özellikle kömür santrallarının kapatılması ya da sayısının azaltılması konusunda herhangi bir taahhüt bulunmuyor. Plan, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjinin kapasitesinin artırılmasını öngörüyor ve karbon yakalama teknolojilerine odaklanıyor. Ancak, bu teknolojilerin maliyeti ve etkinliği konusundaki endişeler nedeniyle, Türkiye'nin fosil yakıtlardan vazgeçmeye yönelik net bir planının olmadığı eleştiriliyor.
31 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarının yapımını kendisinin gerçekleştirdiğini öne sürdü. Ancak, İzmir Adnan Menderes Havalimanı 1987'de, Ankara Esenboğa Havalimanı ise 1955'te açılmıştır. AKP'nin iktidara gelmesi 2002 yılında gerçekleşmiştir.
24 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi'deki görüşmelerinde tahıl koridorunun yeniden canlandırılması konusunu ele aldı. Putin, Batı'nın verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerektiğini ve Putin'in Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahıl göndermeye hazır olduklarını söylediğini aktardı. Putin ise Rus ürünlerine yaptırımların kaldırılması gerektiğini ve tahıl anlaşmasına geri döneceklerini ifade etti.
4 Eylül 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki günlerde bir düzenleme yapılacağını belirtti. 2024 sonu için enflasyon beklentisi %36, 2025 sonu için %14 ve 2026 sonu için %9 olarak açıklandı. Karahan, enflasyon tahminlerinde enerji kaleminin önemli bir faktör olduğunu ve fiyatlarda bir miktar güncelleme olacağını ifade etti. Ekonomistler, enflasyon raporunu yorumlayarak, enerji fiyatlarındaki beklenen zamların enflasyonla mücadelede bir dönüm noktası olabileceğini işaret etti.
8 Şubat 2024

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararını şaşırtıcı bulmadığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Oğan'ın kimi destekleyeceği merak konusu olmuştu. Oğan'ın kararı sonrası, ilk turda ona oy veren seçmenlerin ikinci turda kime oy verecekleri belirsizliğini koruyor. Adalet Partisi'nin Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklaması ve Zafer Partisi'nin de benzer bir eğilim içinde olması dikkat çekiyor.
23 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnişe destek vermek için bölgeye gideceği öğrenildi. Akbelen Ormanı'ndaki 740 dönümlük alanda bulunan ağaçlar, termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmak için YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. İkizköylüler karara itiraz etmiş ve nöbet tutmaya başlamıştı. Kılıçdaroğlu'nun bölgede basın açıklaması yapması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

Kuzey Kıbrıs'ta hükümetin, AKSA Enerji ile ihalesiz ve alım garantili yeni bir sözleşme yapılabilmesi için kamu ihale yasa tasarısını değiştirmeye çalışması mecliste ve sokakta gerilime yol açtı. Ana muhalefet ve EL-SEN sendikası hükümetin bu adımını eleştirdi. Mecliste stenografların ek mesaiye kalmama eylemi nedeniyle tasarı onaya sunulamadı ve Bakanlar Kurulu grev kararlarını yasakladı. Başbakan Ünal Üstel, yasa değişikliğinin amacının Türkiye'den elektrik taşımak olduğunu belirtti. Ana muhalefet ise uzun vadeli yeni bir sözleşmenin neden ihalesiz yapılmak istendiğini sorguladı.
7 Nisan 2023

Yeniden Türkiye Cumhurbaşkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin törenine katılmak üzere Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaret, Anadolu Ajansı tarafından Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine dayandırılarak duyuruldu. Paşinyan'ın Ankara'ya yapacağı bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemli bir adım olarak görülebilir.
2 Haziran 2023

CHP lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'nı uzay ve havacılık merkezi yapma planını açıkladı ve bu kapsamda ABD merkezli SNC şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen ile çalışacaklarını belirtti. Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, bu açıklamaya tepki göstererek Atatürk Havalimanı'nın ABD'li bir şirkete verilmesini eleştirdi ve Türk şirketlerinin yeterli olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu ise Bayraktar'a nazik bir yanıt vererek, uzayın tüm Türk girişimcilerine yetecek kadar geniş olduğunu ifade etti.
28 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filyos Gaz İşleme Tesisi'nde düzenlenen Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni'nde yaptığı konuşmada, Karadeniz'deki doğalgaz rezervlerinin 710 milyar metreküpe ulaştığını ve bu gazın Türkiye'nin yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık %30'unu karşılayabileceğini belirtti. Ayrıca, hane halkının aylık ortalama 25 metreküp doğalgaz tüketimi için bir yıl boyunca faturalardan ücret düşürüleceğini duyurdu. İlk etapta günde 10 milyon metreküp gaz çıkarılacağı, ilerleyen süreçte bu miktarın günde 40 milyon metreküpe çıkacağı ifade edildi.
20 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AKP'nin ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri için belirlediği stratejiyi yazdı. Stratejiye göre, AKP sadece CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alacak ve ulusalcı seçmeni kazanmaya çalışacak. Güvenlik ve istikrar vurgusu yapılacak, kutuplaştırıcı olmayan kucaklayıcı bir dil tercih edilecek ve pozitif bir kampanya yürütülecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk gezisini deprem bölgesine yapması ve kampanyanın büyükşehirlere ağırlık vermesi planlanıyor.
17 Mayıs 2023

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye ve Suriye arasında bir zirvenin, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası hazırlandıktan sonra gündeme geleceğini açıkladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Lavrentiyev, yol haritasının cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşan Esad yönetimi ile Erdoğan'ın görüşme ihtimali, yol haritasının tamamlanmasına bağlı olarak değerlendirilecek.
21 Haziran 2023

Niğde Bor'da, AK Partili Belediye Başkanı Serkan Baran'ın kardeşi Sabri Baran'a ait şirket, güneş enerjisi santrali kurmak üzere imar planı dışında kalan bir arazi için imar planı değişikliği talebinde bulundu. Bor Belediyesi, talebi kabul ederek arazinin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı olarak imar planını değiştirdi. Başkan Baran, şirketin kardeşine ait olduğunu doğrulayarak, yasal şartların uygun olması halinde güneş enerjisi santrali kurulmasında bir sakınca görmediğini belirtti.
21 Mart 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 14 Mayıs seçimlerinden sonra yaptığı ilk açıklamada, seçim kampanyası sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları ve ikinci tur için planladıkları stratejileri paylaştı. Akşener, İstanbul'da yoğun bir saha çalışması yapacaklarını ve mikro düzeyde çalışacaklarını belirtti. Ayrıca, Millet İttifakı'nın Meclis'te çoğunluğu kazanmasının önemine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin engellenmesi gerektiğini ifade etti. Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'na Sinan Oğan, Muharrem İnce ve diğer konularda tam yetki verdiklerini ve Kılıçdaroğlu'nun bu görüşmeleri yürüttüğünü söyledi.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya Nükleer Santrali'nde mayın veya patlayıcı madde bulunmadığını teyit etti. Ajans Başkanı Rafael Mariano Grossi, santraldeki uzmanların ek erişim talebinde bulunduğunu ve özellikle bazı reaktör üniteleri ile türbin ve soğutma sistemlerinin bölümlerine erişimin önemini vurguladı. Grossi, artan askeri gerilim ve faaliyetler nedeniyle uzmanların sahadaki gerçekleri doğrulayabilecek durumda olması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız raporların önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim