Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise %62,3 artarak 466 bin 914 kişiye ulaştı. Göç edenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşurken, en fazla göç eden yaş grubu 25-29 oldu. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu. Türkiye'ye en çok göç veren ülke Rusya, Türkiye'den en çok göç alan ülke ise Irak oldu.
24 Temmuz 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) paylaştığı verilere göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bu yıl yüzde 81,29'a ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 45 seviyelerindeydi. Bu artış, yılın ilk dört ayında barajlara düşen yağış miktarının metrekare başına 248,89 kilogram olmasından kaynaklanıyor. İstanbul'da günlük su tüketimi ise dün itibarıyla 3 milyon 92 bin metreküp olarak ölçüldü.
15 Nisan 2024

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara'da Kemal Kılıçdaroğlu ile toplantılar düzenledikten sonra İstanbul'a döndü. İstanbul'da mahalle bazında bir çalışma stratejisi belirleyen İmamoğlu, seçim gününe kadar saha çalışması yürütecek. İmamoğlu'nun ekibi, her ilçeyi ve mahalleyi inceleyerek potansiyel oy sayılarını tespit etti ve bu mahallelerde özel çalışmalar yapılacak. İmamoğlu'nun ikinci tur için belirlediği hedef 'en az 1 milyon fark' yaratmak.
19 Mayıs 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'daki perakende fiyatlar temmuzda aylık yüzde 9,84, yıllık yüzde 63,76 artış gösterdi. Haziranda İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 1,66, yıllık yüzde 56,05 olarak ölçülmüştü. İktidarın getirdiği vergiler sonrasında temmuzda büyük bir artış kaydedildi.
1 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara'da gerçekleşen siyasi etkinliklerin ardından İstanbul'a dönerek İBB yönetim kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda İstanbul için kısa, orta ve uzun vadeli planlar ele alındı. İmamoğlu, İstanbul'a yönelik hizmetlerin yoğun bir şekilde devam edeceğini belirtti.
15 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da dönüşümü acil olan ve 'durduğu yerde çökebilir' denilen 318 bina olduğunu açıkladı. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası İBB'ye binaların güvenliği konusunda binlerce başvuru yapıldı. İBB, hızlı tarama yöntemiyle binaların depreme karşı mukavemetini ölçüyor ve önlem geliştiriyor. Ancak mevzuat, 10 katın üstündeki binaların hızlı taramasını engelliyor ve bu binalar akredite edilmiş kuruluşlarca inceleniyor. Gökçe, riskli binalar için kira yardımının artırılması gerektiğini ve İBB'nin İstanbul'da 4 bin 500 lira kira yardımı yapmayı planladığını belirtti.
17 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş depremleri sonrası İstanbul'da olası bir depreme karşı alınan önlemleri ve yapılan hazırlıkları anlattı. İBB, riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi ve kira desteği sağlayacağını duyurdu. İmamoğlu, İstanbul'da deprem seferberliği başlattıklarını, Afet Eylem Planı'nın uygulanması için hazırlık yaptıklarını ve İstanbul'un deprem riski taşıyan binalarının tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, afet gönüllüsü eğitimi ve toplanma alanlarının tespiti gibi konulara da değindi.
2 Mart 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da şubat ayında enflasyon aylık yüzde 3,83, yıllık yüzde 78,62 olarak ölçüldü. Şubat ayında perakende fiyatlarda en çok artış sağlık ve kişisel bakım harcamalarında görülürken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları en az artış gösteren kategoriler arasında yer aldı. 2022 yılında İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 92,7 olarak kaydedilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Mart'ta açıklayacağı tüketici fiyatları endeksi verilerinin, şubatta artan gıda fiyatlarının etkisiyle yüksek seyretmeye devam etmesi ve yıllık enflasyonun sınırlı bir düşüşle yüzde 55,5 olarak kaydedilmesi bekleniyor.
1 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 28-29 Ekim tarihlerinde İstanbul'da kişiselleştirilmiş kartlara ulaşımın ücretsiz olacağını duyurdu. İmamoğlu, bu bilgiyi Twitter hesabından paylaştı. Ücretsiz geçiş için vatandaşların kartlarını kişiselleştirmeleri gerektiğini belirtti.
27 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 7 Mayıs'ta İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki mitinge 1 milyon 700 bin kişinin katıldığı iddiası, teyit.org tarafından yapılan hesaplamalarla doğrulanmadı. MapChecking adlı program kullanılarak yapılan analizde, mitingde en az 520 bin, en fazla 865 bin, ortalama ise 690 bin kişinin bulunduğu tahmin edildi. Bu hesaplamalar, alandaki yoğunluğa göre metrekare başına düşen kişi sayısına dayanıyor.
8 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2020 yılında Kandilli Rasathanesi ile hazırladığı ve ilçe bazında tahmini can kaybı, yaralı sayısı, hasarlı bina sayısı ve altyapı hasarı gibi verileri içeren İstanbul deprem raporu yeniden gündeme geldi. Raporda, Bağcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçelerinde en çok can kaybının öngörüldüğü, Arnavutköy ve Şile'de ise can kaybı beklenmediği belirtiliyor. İstanbul genelinde 1 milyon 166 bin 453 bina incelenmiş ve bu binaların bir kısmının depremde çeşitli derecelerde hasar alması bekleniyor. Deprem bilimci Naci Görür, raporu iyimser bulduğunu ve İstanbul'un büyük risk altında olduğunu ifade etmişti.
16 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından Türkiye'nin kuraklık haritasını paylaştı ve halka su tasarrufu çağrısında bulundu. Haritaya göre İstanbul'un büyük bir kısmı 'olağanüstü kurak' bölgede yer alıyor. İmamoğlu, İstanbul'un en kurak dönemlerinden birini yaşadığını ve su tüketiminin rekor düzeyde olduğunu belirtti.
26 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde Şubat ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artış göstererek 93 bin 902'ye ulaştı. Ancak, yabancılara yapılan konut satışları aynı dönemde yüzde 44,9 azalarak 1.846 oldu. İstanbul, yabancılara yapılan konut satışlarında 691 konut ile ilk sırada yer alırken, Antalya ve Mersin sırasıyla 659 ve 151 konut satışı ile takip etti. Rusya vatandaşları, Şubat ayında Türkiye'den en çok konut satın alan yabancı uyruklular oldu.
14 Mart 2024

İstanbul'da bir haftalık ara tatilin sona ermesi ve okulların açılmasıyla birlikte haftanın ilk iş gününde trafik yoğunluğu yaşandı. Toplu taşıma aktarma istasyonlarında ve bazı ana arterlerde yolcu ve araç yoğunluğu gözlemlendi. Özellikle Cevizlibağ, E-5, D-100 kara yolu, 15 Temmuz Köprüsü bağlantı noktaları, Esenyurt ve Avcılar'da trafik sıkışıklığı dikkat çekti. Anadolu Yakası'nda da TEM Otoyolu ve D-100 kara yolunda yoğunluklar yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cep Trafik uygulamasına göre sabah saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 67 seviyelerindeyken, bu oran 09:40 itibarıyla yüzde 54'e düştü.
20 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, pazartesiye kadar sürecek olan yoğun yağış nedeniyle İstanbulluları uyardı. İmamoğlu, acil bir durum olmadıkça araçla dışarı çıkmamalarını istedi. Meteoroloji birimlerinin tahminlerine göre, İstanbul'da bu akşam saat 21.00-22.00 civarında etkili bir yağış süreci başlayacak. İmamoğlu, bu yağışın bazı ilçelerde bir yılda alınan yağış miktarını üç günde alabileceğini belirtti.
30 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik 'terörist' ifadesine karşı çıkarak, hükümetin bilgi kirliliği yarattığını ve insanları etiketlemeye çalıştığını ifade etti. Seçimlerde herkesin sandığa gitmesini ve oylara sahip çıkılmasını istediğini belirten İmamoğlu, seçimlerin ikinci turunda herkesin sıfırdan başlayacağını ve artı bir oy alanın kazanacağını söyledi. Ayrıca, seçim gecesi anlık verileri paylaştıklarını ve milleti aldatmadıklarını vurguladı.
17 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile uğraşmasını 'hazımsızlık' olarak nitelendirdi. Torun, Soylu'nun İstanbul'u kaybettiklerinde ağladığını hatırlatarak, benzer bir sonun kendisini beklediğini ifade etti. Ayrıca, CHP'li belediyelere yönelik baskı ve engellemelere rağmen hizmet verildiğini ve İçişleri Bakanlığı'nın sadece CHP'li belediyeler için özel bir birim kurduğunu iddia etti.
20 Ocak 2023

İstanbul'da 15 Temmuz itibariyle gerçekleşen 3 milyon 550 bin 435 metreküplük su tüketimi, şehrin tüm zamanların en yüksek günlük su tüketimini oluşturdu. İSKİ verilerine göre, İstanbul barajlarındaki doluluk oranı %41,39 seviyesinde. Baraj ve göletlerdeki toplam su miktarı 359 milyon 52 bin metreküp olarak ölçüldü. Farklı barajlardaki doluluk oranları ise oldukça değişkenlik gösteriyor.
15 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbul'dan bina güvenliği ile ilgili binlerce başvuru aldıklarını duyurdu. İBB, başvurulara cevap vereceğini ve bina güvenliği taramalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Şimdiye kadar 100 binden fazla bina ziyaret edilmiş, ancak sadece 30 bini inceleme için izin vermiş. Tut, bu işlemin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve riskli yapılar için güçlendirme süreçlerine başvurulabileceğini ifade etti.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim