KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın deprem maliyetlerini gerekçe göstererek yaptığı vergi artışlarına ek olarak, ekonomi uzmanları ek bütçede öngörülen gelirin tutturulabilmesi için GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi ile konaklama vergisine zam yapılmasının beklendiğini ifade ediyorlar. Ekonomim gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, bu vergi kalemlerinden beklenen gelirin şu ana kadar yeterli düzeyde tahsil edilemediği ve yılın ikinci yarısında bu vergilerde artış olabileceği belirtiliyor.
18 Temmuz 2023

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 70 katılımcıyla gerçekleştirdiği mart ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,53 lira, cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 44,19 olarak belirlendi. Dolar/TL beklentisi bir önceki ankete göre yükselirken, enflasyon beklentisi de arttı. Ancak, politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor.
15 Mart 2024

İstanbul'da 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksi plakasına dönüşümü için gerekli araçlar, piyasa değerinin iki katı fiyatla satışa sunuldu. Şoförler, bu durumu 'soygun' olarak nitelendirerek, yüksek maliyetlerin sonunda müşterilere yansıyacağını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun taksi sorununu çözmek için attığı adımın UKOME tarafından onaylandığı, ancak taksicilerin bu durumdan rahatsız olduğu ve İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun fiyat politikalarına tepki gösterildiği ifade edildi. Taksiciler, belediyenin kiralama modeli ile piyasaya müdahale etmesini ve fiyatların düşürülmesini talep ediyor.
12 Ocak 2023

Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulamanın olup olmaması tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışının kısıtlanmasının konut fiyatlarını ve kiraları düşüreceğini savunurken, bazıları bu durumun döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı ve TÜKODER Başkanı, kısıtlamanın Türk vatandaşlarına fayda sağlayacağını ifade ediyor. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, yabancıların konut piyasasında dolaylı etkiler yarattığını söylüyor.
4 Ocak 2023

Türkiye'de orta ve lüks segment otellerde beş gecelik tatilin maliyeti yerli turistler için 150 bin ile 200 bin lira arasında değişirken, Alman turistler aynı süre için uçak bileti dahil 500 avro (yaklaşık 17 bin 460 lira) gibi oldukça düşük bir maliyetle tatil yapabiliyor. Erken rezervasyon fiyatlarındaki yüzde 80'e varan artışlar bile tatil maliyetlerini düşürmekte yetersiz kalıyor. Artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle yerli turistler için tatil giderek daha zor bir hayal haline gelirken, yabancı turistler için Türkiye, cazip bir tatil destinasyonu olmaya devam ediyor.
5 Mart 2024

TÜİK verilerine göre Türkiye'de kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar olarak belirlenmiş olmasına rağmen, bu ortalama herkese eşit dağılmıyor. Asgari ücretliler ve emekliler, ortalama milli gelirin çok altında gelirlerle yaşamak zorunda kalıyor. İş gücü ödemelerinin milli gelirden aldığı payın artmasına rağmen, bu durum geçici bir iyileşme olarak değerlendiriliyor ve gelir dağılımındaki dengesizlikler devam ediyor. Türk-İş'in verilerine göre, açlık ve yoksulluk sınırı her geçen gün artarak, dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması giderek zorlaşıyor.
1 Mart 2024

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yabancıların her yıl Türkiye'de ortalama 8 milyon metrekare taşınmaz satın aldığını, bu durumun konut krizini derinleştirdiğini ifade etti. Kanada'nın yabancılara konut satışını yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulama olup olmaması gerektiği tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri yabancıya konut satışı yasağının fiyatları düşüreceğini savunurken, diğer sektör temsilcileri yasağın döviz girişini durduracağını belirtiyor. Gökçe, yabancılara satışın durdurulması ve sosyal konut üretiminin artırılması gerektiğini vurguluyor.
30 Ocak 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve asgari ücrette beklenen artışın ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacağı endişesi, tüketicilerin alışverişlerini öne çekmesine ve perakende sektöründe satışların artmasına neden oldu. AVM ziyaretçi sayıları yüzde 15 artarken, turist alışverişleri de canlandı. Bazı markalar satışlarını yüzde 20'ye yakın artırırken, LCW gibi markalar günlük satış rekorları kırdı. Sektör temsilcileri, kur artışının ithal ürünlerde zammı kaçınılmaz kılacağını, yerli ürünlerde ise bu artışın daha sınırlı ve uzun vadede olacağını belirtti.
14 Haziran 2023

Türkiye'deki turistik bölgelerde yüksek fiyatlar nedeniyle müşteri sıkıntısı yaşanıyor. Bin TL'ye lahmacun ve bin beş yüz TL'ye şezlong kiraları gibi yüksek maliyetler, turistleri Yunanistan'a yönlendiriyor. Yunanistan'da Türk turistler, Türkçe menüler ve dostça ağırlanma gibi avantajlardan memnun. Ayrıca, Yunanistan'da yaşayan birçok Türkiyeli aydın, akademisyen ve sanatçı, iki ülke arasında dostluk köprüleri kuruyor.
24 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Haziran ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,4 azalarak 83 bin 636'ya geriledi. İpotekli konut satışları yüzde 66,8, sıfır konut satışları yüzde 42,1 ve ikinci el konut satışları yüzde 45,4 oranında düşüş gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 69,6 azalarak 2 bin 625 oldu. En çok konut satışı yapılan şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya olarak kaydedildi.
14 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi üzerine yaptığı açıklamalar ve gelecek vaatleri, gazeteci Mehmet Y. Yılmaz tarafından eleştirildi. Yılmaz, Erdoğan'ın ekonomik dengeleri yerine oturtma vaadine ve enflasyonun düşeceği yönündeki öngörülerine şüpheyle yaklaştığını belirtti. Yılmaz, geçmişte yapılan ekonomik tahminlerin tutmaması ve Erdoğan'ın uzun süredir ülkeyi yönetmesine rağmen ekonomik dengeleri sağlayamamış olmasını eleştirdi. Ayrıca, okuyucuları Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına karşı temkinli olmaya çağırdı.
29 Şubat 2024

Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Nedim Türkmen, Türkiye'de uygulanan vergi artışlarını değerlendirdi. KDV'nin %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının artırılması ve harç tutarlarının %50 zamlanması gibi mevcut vergi artışlarının yanı sıra, torba yasa ile kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine de zam öngörüldüğünü belirtti. Türkmen, bu artışların enflasyonu kısa vadede hızlandıracağını ve ekim ayında gayrimenkul sahiplerini de etkileyebilecek yeni vergi artışlarının olabileceğini ifade etti.
7 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da tüketici fiyatları mart ayında yüzde 2,95 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon oranı ise yüzde 73,02 olarak kaydedildi. Giyim, sağlık ve kişisel bakım, gıda gibi çeşitli kategorilerde fiyat artışları yaşanırken, kültür eğitim ve eğlence kategorisinde fiyatlar düştü. TÜİK'in açıkladığı TÜFE ile İTO endeksleri arasında farklılıklar bulunuyor ve TÜİK mart enflasyon verisini 3 Nisan'da açıklayacak.
1 Nisan 2023

Son iki yılda yükselen enflasyon ve iktidarın ekonomi politikaları nedeniyle yatırımcıların ilgi gösterdiği konut sektöründe, fiyat artışları rekor seviyelere ulaştı. Ancak deprem riski ve finansal araçlardaki değişiklikler nedeniyle satışlar arttı ve İstanbul'da satılık konut sayısı yüzde 41 oranında artış gösterdi. Yatırımcılar, yüksek fiyatlar ve artış potansiyelinin düşmesi nedeniyle gayrimenkul satışına yöneliyor. Uzmanlar, yılın ikinci yarısından itibaren konut fiyat artışlarının enflasyonun altında kalacağını öngörüyor.
18 Nisan 2023

Türkiye'de son üç yılda kişi başına düşen milli gelir dolar bazında yüzde 52 artış göstererek 13 bin 110 dolara ulaştı. Ancak bu artışa rağmen Türkiye'nin uluslararası sıralamadaki yeri 20 yıl öncesine, yani 2003 yılındaki 69'uncu sıraya geriledi. İktisatçılar, bu durumun sığınmacılar ve dolar enflasyonu gibi faktörler dikkate alındığında, kişi başına milli gelirin aslında dolar bazında yüzde 20'den fazla düştüğünü belirtiyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, milyonlarca göçmenin ülkedeki gayrisafi yurt içi hasılaya katkı sağlamasının kişi başına gelirde yanılgıya neden olduğunu ifade ediyor.
14 Mart 2024

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu üyesi Güçlü Yaman, TÜİK'in 2020-2021 ölüm istatistiklerine göre pandemi döneminde Türkiye'de 217 bin fazladan ölüm olduğunu belirtti. 2019'da 435 bin kişi ölürken, 2020'de 507 bin 938, 2021'de ise 565 bin 594 kişi hayatını kaybetti. Covid-19 kaynaklı ölümler 2020'de 22 bin 136 iken, 2021'de 65 bin 198'e yükseldi. TÜİK'in iki yıl sonra açıkladığı bu veriler, Sağlık Bakanlığı'nın daha önce açıkladığı ölüm sayılarından çok daha yüksek.
23 Şubat 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da haziran ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,46, yıllık yüzde 55,19 artış gösterdi. Toptan eşya fiyatları ise aylık yüzde 4,32, yıllık yüzde 64,27 oranında yükseldi. TÜİK'in açıkladığı tüketici fiyatları endeksi ile İTO endeksleri arasında farklılık bulunuyor; TÜİK'in verilerine göre Türkiye genelinde enflasyon oranları daha düşük seyrediyor.
1 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 779 şirkete el konulduğunu belirtmesi ve gerekirse yeni şirketlere de el konulabileceğini söylemesi üzerine, bu durumun Türkiye'deki şirketlerin iflas riskini nasıl artırdığını ele alıyor. Korkmaz, FETÖ örgütüne ait şirketlerin nasıl bu kadar mal ve mülk sahibi olduğunu ve devletin bu duruma nasıl izin verdiğini sorguluyor. Ayrıca, Türkiye'deki büyük şirketlerin yurt dışında yatırım yapmak için bankalardan aldıkları krediler ve bu durumun Türkiye ekonomisine etkileri üzerinde duruyor. 2023 yılında doğrudan yabancı yatırım sermayesi giriş ve çıkışlarının dengesizliği de vurgulanıyor.
3 Mart 2024
İşaretlediklerim