Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde 23 askeri hava aracı ve 4 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu araçlar Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) uçarken, elektronik takip, devriye uçakları ve yer füze sistemleri tarafından izlendi. Bu gelişme, Çekya'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında gerçekleşti. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görmekte ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlamaya çalışmaktadır.
2 Şubat 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi. Bu araçlardan bazıları Tayvan Boğazı'ndaki etki alanlarını sınırlayan hava ve deniz hattını geçerek Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. Çin, ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022 ziyaretinden bu yana Tayvan çevresindeki askeri devriyelerini artırmış ve Tayvan Boğazı'nı ayıran orta çizgiyi geçen uçuşları düzenli hale getirmişti. Pekin yönetimi, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
18 Mart 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 29 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 21'i Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Çin'in tepkisi, bu askeri hareketliliğin ardından geldi. Daha önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti de bölgede gerilimi artırmıştı.
2 Mart 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 91 askeri hava aracının ve 12 savaş gemisinin Tayvan çevresinde görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 54'ü Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (ADIZ) ihlal etti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 8 Nisan'da Tayvan çevresinde kapsamlı bir askeri tatbikat başlattığını açıklamıştı. ABD, bu durum karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD ziyaretleri ve bu ziyaretlere ABD'nin verdiği destek, Çin'in tepkisine yol açtı ve Pekin yönetimi, ziyaretler nedeniyle ABD'yi protesto ettiğini ve yaptırım uygulayacağını bildirdi.
11 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 71 askeri hava aracı ve dokuz savaş gemisinin Tayvan çevresinde görüldüğünü bildirdi. Bu araçların bir kısmının Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (ADIZ) ihlal ettiği belirtildi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgede kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı bir askeri tatbikat başlattığı duyuruldu. Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ve ABD ziyaretleri sonrasında gerçekleşen bu askeri hareketlilik, Pekin'in 'Tek Çin' politikasına vurgu yaparak Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlama çabasının bir parçası olarak görülüyor.
9 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 70 askeri hava aracı ve 11 savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) tespit edildiğini duyurdu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 8 Nisan'da bölgede kapsamlı askeri tatbikat başlattığını açıklamıştı. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını bildirmesi, iki ülke arasındaki gerilimi artırmıştır. Çin, 'Tek Çin' ilkesine dayanarak Tayvan'ın uluslararası alanda temsil edilmesine ve müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
10 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, 34 Çin askeri hava aracı ve dokuz savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde görüldüğünü duyurdu. Bu gelişme, Çekya Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında yaşandı. Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2022'deki ziyaretinden sonra bölgedeki askeri devriye faaliyetlerini artırmıştı. Pekin yönetimi, Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayıp, 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde hareket etmekte ısrarcı.
1 Şubat 2023

Tayvan, son 24 saat içinde adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve 7 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu gelişme, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 8 Nisan'da başlattığı ve kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikatın bir parçası. ABD, yaşanan bu askeri hareketlilik karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve Tsai'nin temaslarına aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını açıklaması, gerilimi artıran diğer faktörler arasında.
13 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 37 askeri hava aracı ve beş savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçların hava sahasının güneydoğu ve güneybatı bölümlerine girdiği belirtildi. Tayvan ordusu, hava araçlarını radar ve füze sistemleriyle takip etti. Bu olaylar, ABD'nin Tayvan'daki defakto büyükelçiliği başkanı Laura Rosenberger'in adayı ziyaret ettiği sırada gerçekleşti.
9 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusunun envanterinden Tayvan'a 345 milyon dolarlık askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım, savunma malzemeleri ve askeri eğitim ve öğretimi kapsıyor. Bu hamlenin Çin'in tepkisini çekeceği düşünülüyor. Çin, Tayvan'ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
29 Temmuz 2023

Çin, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in ABD'de Temsilciler Meclisi başkanıyla yaptığı görüşmeye tepki göstererek Tayvan çevresinde üç günlük askeri tatbikat düzenlemeye başladı. Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı, tatbikatın Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerine ve dış güçlerin provokasyonlarına karşı bir uyarı olduğunu belirtti. Tayvan savunma bakanlığı ise durumu izlediğini ve adanın güvenliğini savunmak için gerekli yanıtı vereceğini açıkladı. Bu gelişme, ABD'nin Tayvan'a olan desteği ve Çin'in Tayvan'ı kendi toprağı olarak görmesi nedeniyle yaşanan gerilimin bir parçası.
8 Nisan 2023

Türk Silahlı Kuvvetleri, TGC Anadolu adlı yeni bir gemiyi envanterine ekledi. Bu gemi, 'dünyanın ilk silahsız hava aracı (SİHA) gemisi' olarak tanımlanıyor. Millî Savunma Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla TGC Anadolu'nun güçlü bir şekilde hizmete girdiğini ve Türkiye'nin denizlerdeki varlığını güçlendirdiğini duyurdu.
10 Nisan 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir F-4 savaş uçağının parçasının Ankara'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ait bir otoparka düştüğünü bildirdi. Uçağın Eskişehir meydanına güvenli bir şekilde indiği ve olayda herhangi bir can kaybı veya yaralı olmadığı belirtildi. Olayla ilgili teknik inceleme devam ediyor.
4 Eylül 2023

Çin'in yerli üretim orta mesafe yolcu uçağı C919, China Eastern Hava Yolları tarafından Şanghay'dan Pekin'e ilk ticari seferini 128 yolcu ile gerçekleştirdi. Boeing 737 ve Airbus 320'ye rakip olarak tasarlanan C919, ilk test uçuşunu 2022'de yapmış ve gerekli lisansları almıştı. China Eastern, bu uçakları iç hat uçuşlarında kullanmayı planlıyor. C919, bazı kritik bileşenlerin ABD şirketleri tarafından üretilmesine rağmen, Çin'in dışa bağımlılığını azaltma hedefine katkıda bulunuyor.
28 Mayıs 2023

ABD, Tayvan'a karadan havaya füze sistemi ve radar donanımı içeren 2 milyar dolarlık silah satışına onay verdi. Çin, bu satışın egemenliğine ve güvenlik çıkarlarına zarar verdiğini belirterek tepki gösterdi ve ABD'yi diplomatik kanallardan protesto etti. Çin, Tayvan'a silah satışının 'tek Çin' ilkesine aykırı olduğunu savunarak, ABD'nin bu satışları durdurması gerektiğini vurguladı. Tayvan ise bu satışın hava savunma kapasitesini artıracağını belirtti.
27 Ekim 2024

Çin, Tayvan'ın lideri Lai Ching-te'nin 'Ulusal Gün' konuşmasının ardından Tayvan'ı çevreleyen kapsamlı bir askeri tatbikata başladı. Tatbikat, Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından Tayvan Boğazı ve Tayvan Adası'nın çevresinde gerçekleştiriliyor ve kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerini içeriyor. Çin, bu tatbikatın Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı unsurlarına karşı bir caydırıcı olduğunu belirtirken, Tayvan Savunma Bakanlığı bu eylemi kınadı ve ulusal egemenliklerini koruyacaklarını açıkladı. Çin ve Tayvan arasındaki bu gerilim, iki ülke arasındaki uzun süredir devam eden egemenlik ihtilafının bir parçası olarak görülüyor.
14 Ekim 2024

ABD'nin batı bölgesinde, yüksek irtifada uçan ve kimliği belirsiz bir balon tespit edildi. Balon, Colorado eyaleti üzerinde yaklaşık 12 bin metre irtifada uçarken görüldü ve doğuya, Georgia eyaletine doğru sürüklendiği belirtildi. İlk incelemeler sonucu balonun bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi. Bu olay, ABD ile Çin arasında daha önce yaşanan bir krizi hatırlattı; Çin'e ait olduğu iddia edilen bir istihbarat balonu, ABD'nin hassas askeri tesislerinin üzerinden geçmiş ve Amerikan ordusu tarafından düşürülmüştü.
24 Şubat 2024

Çin hükümetiyle bağlantılı olduğu iddia edilen Salt Typhoon adlı hacker grubu, ABD'li siyasilerin telefon görüşmelerini dinleyip ses kayıtları toplamakla suçlanıyor. Bu casusluk faaliyetlerinin, 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde gerçekleştirildiği öne sürülüyor. FBI ve diğer ABD kurumları, bu siber saldırının kapsamını ve ulusal güvenliğe yönelik potansiyel tehditlerini araştırıyor. Çin Büyükelçiliği ise bu operasyondan haberdar olmadıklarını belirtti.
28 Ekim 2024

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yayımlanan raporda, ABD ile Çin arasındaki bilim ve teknoloji rekabetinde ticaret ağlarının kontrolünün kritik öneme sahip olduğu belirtildi. Raporda, kuantum teknolojileri, yarı iletkenler, biyoteknoloji, yapay zeka ve telekomünikasyon gibi alanlarda iki ülke arasındaki pazar rekabeti ve olası güvenlik tehditleri incelendi. ABD'nin ithalat kontrol mekanizmasının güvenlik tehditleri ve yerli işletmelerin üretimine etkileri üzerinde duruldu. Ayrıca, Çin'in kendi çip tasarımlarını geliştirerek ABD firmalarına olan bağımlılığını azaltma çabaları ve yapay zeka alanında ABD ile müttefiklerinin üstünlüğü ele alındı.
18 Şubat 2024

ABD, Asya-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı askeri varlığını ve işbirliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile bir üçlü zirve düzenleyerek bölgede ortak savunma taahhütlerini vurguladı ve Çin'e karşı ortak devriye düzenleme planları açıkladı. Ayrıca, ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı alarak, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kurma, bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirme ve üçlü askeri tatbikatlar yapma planlarını duyurdu.
13 Nisan 2024
İşaretlediklerim