Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimindeki oy oranı yüzde 50'nin altına düşerek yüzde 49,94 olarak kaydedildi. Erdoğan'ın rakiplerinden Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 44,30, Sinan Oğan'ınki ise yüzde 5,30 olarak açıklandı. Sandıkların yüzde 89,24'ü açıldığı belirtilirken, Erdoğan'ın oy oranının yüzde 50'nin altında kalması durumunda seçimin ikinci tura kalacağı ifade edildi.
14 Mayıs 2023

Ekvador'da 20 Ağustos'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan Fernando Villavicencio, başkent Kito'da bir seçim çalışması sırasında silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Villavicencio'nun arabasında saldırıya uğradığı ve silahlı saldırganlar tarafından başına üç el ateş edilerek öldürüldüğü belirtildi.
10 Ağustos 2023

İran'da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı oldu. İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını ve muhafazakar rakibi Said Celili'nin ise 13 milyon 538 bin 179 oy aldığını açıkladı. Seçime katılım oranı yüzde 49,8 olarak gerçekleşti.
6 Temmuz 2024

Bolivya'da eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın liderliğinde bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Zuniga, 2025'te yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Evo Morales'in adaylığına karşı çıkmıştı. Darbe girişimi sırasında askerler Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye etti ve hükümet sarayını ele geçirmeye çalıştı. Ancak, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin atadığı yeni ordu komutanı Sanchez'in emriyle askerler geri çekildi ve Zuniga gözaltına alındı.
27 Haziran 2024

Rusya'da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Putin'in kazanması bekleniyor. Seçimlere katılacak diğer adaylar, yalnızca rejimin izin verdiği ve yüzde birkaç oy alması beklenen isimler. Rus halkının daha fazla ilgi gösterdiği muhalif isimler ise hapiste ya da ölmüş durumda. Özellikle, zehirlendikten sonra hapse atılan ve sonrasında hapishanede öldüğü açıklanan muhalif lider Alexey Navalny'nin durumu, Rusya'daki muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor.
19 Şubat 2024

Memleket Partisi Sözcüsü İpek Özkal Sayan'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, parti tüzüğünün 66. maddesi gereği yapılan oylamada, parti üyeleri genel başkan Muharrem İnce'yi oybirliğiyle cumhurbaşkanı adayı olarak seçti. Oylama, tüm il ve ilçe başkanlıklarında gerçekleşti ve saat 08.00'de başlayıp 17.00'de sona erdi. Muharrem İnce, seçilmesinin ardından Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda umut mesajları vererek destekçilerine seslendi.
12 Mart 2023

Eski sağlık bakanı Mesud Pezeşkiyan, İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 53,7 oy alarak yeni cumhurbaşkanı seçildi. Aşırı muhafazakar rakibi Said Celili ise yüzde 44,4 oyda kaldı. Seçimlere katılım oranı oldukça düşük oldu ve halkın yarısı oy kullanmadı. Pezeşkiyan, reformcu vaatleri ve Batı ile daha iyi ilişkiler kurma hedefiyle dikkat çekiyor, ancak İran'ın teokratik yapısı ve dini liderin baskıları altında hareket etmek zorunda kalacak.
6 Temmuz 2024

Lübnan Meclisi'nde 31 Ekim 2022'de görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan 12'nci oturumda, hiçbir aday gerekli olan oyların üçte ikisini alamadı. Eski maliye bakanı Cihad Azur 59, Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye 51, Ziyad Barud 7, Joseph Avn bir oy aldı ve 10 oy geçersiz sayıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, bir sonraki oturumun tarihini açıklamadı. Hizbullah ve müttefikleri Franciyye'yi, bazı Hristiyan partileri ve bağımsız muhalif milletvekilleri ise Azur'u destekliyor.
14 Haziran 2023

Ekvador'da devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio'nun suikastıyla bağlantılı olduğu iddia edilen altı Kolombiyalı, ülkenin en büyük ve en kalabalık hapishanesi Litoral Cezaevi'nde ölü bulundu. Gardiyanların raporuna göre, ölü bulunan kişilerde boğuşma kaynaklı herhangi bir işkence ya da yara izine rastlanılmadı. Devlet Başkanı Guillermo Lasso'nun güvenlik kabinesini toplayacağı ve konuya ilişkin ayrıntılı bilgi isteyeceği belirtildi.
7 Ekim 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adayları için gerekli olan 100 bin imza barajını aşan adayları açıkladı. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, gerekli imza sayısına ulaşarak resmi olarak cumhurbaşkanı adayı oldu. İmza toplama süreci 27 Mart 2023 Pazartesi günü saat 20:00'de sona erecek. YSK'nın açıkladığı verilere göre, diğer aday adayları arasında Muhammed Ali Fatih Erbakan ve Sinan Oğan da önemli sayıda imza toplamış durumda. Erbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine adaylıktan çekildiğini duyurdu.
25 Mart 2023

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turunun ilk sonuçlarına göre solcu Yeni Halk Cephesi önde giderken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi üçüncü sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise ikinci sırada bulunuyor. İlk turda aşırı sağın birinci gelmesi üzerine çeşitli partilerden en az 200 aday yarıştan çekilerek aşırı sağa karşı en güçlü ittifakı desteklemeye karar vermişti. Mecliste çoğunluğu sağlamak için 289 sandalye gerekiyor.
7 Temmuz 2024

Azerbaycan'da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinde, ana muhalefetin boykot ettiği bir ortamda, mevcut cumhurbaşkanı İlham Aliyev kesin olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 92,1 oy oranıyla yeniden seçildi. Ülkenin en büyük iki muhalefet partisi olan Azerbaycan Halk Cephesi Partisi ve Musavat Partisi, seçimleri boykot etme kararı almıştı. Seçimde 4 milyon 971 bin seçmen oy kullanırken, katılım oranı yüzde 76,73 olarak belirlendi. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Aliyev'i seçim zaferi nedeniyle kutladı.
7 Şubat 2024

Fransa genel seçimlerinin galibi sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP), Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendilerini hükümet kurmaya çağırmasını beklediklerini açıkladı. NFP, seçim sonuçlarının Macron kanadının başarısızlığını ortaya koyduğunu belirtti. Fransız seçmenlerin aşırı sağın zaferini engellediği ve Yeni Halk Cephesi’ni birinci sıraya yerleştirdiği vurgulandı. Ayrıca, Macron’a ülkenin kurumlarını göz ardı etmeye yönelik girişimlerden kaçınması çağrısı yapıldı.
10 Temmuz 2024

Brezilya, Venezuela'nın Esequibo bölgesini kendi topraklarına katma planları çerçevesinde yapılan referandum sonrası sınırına asker ve zırhlı araç sevk etti. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, referandum sonucuyla Esequibo bölgesinin Venezuela'nın 24'üncü eyaleti olarak ilan edilmesi için yasal düzenlemeler talep etti. Bu gelişmeler, bölgede tansiyonun artmasına ve Guyana ordusunun da alarm durumuna geçmesine neden oldu. Ayrıca, Guyana ordusuna ait bir helikopter Venezuela sınırı yakınlarında kayboldu.
7 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. Anadolu Ajansı verilerine göre Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alarak seçimi kazandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçim öncesinde yaptığı, Biden'ın yüzünün 'mosmor olacağı' yönündeki açıklamasına karşın, Biden Twitter üzerinden tebrik mesajı yayınladı ve NATO müttefikleri olarak birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, uzun süredir devam eden Esequibo bölgesi anlaşmazlığını görüşmek üzere 14 Aralık'ta Saint Vincent ve Grenadinler'de bir araya gelecekler. Toplantının ev sahipliğini Başbakan Ralph Gonsalves yapacak. Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) ve Karayip Ortak Pazarı (CARICOM) arabuluculuk ederken, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da toplantıya katılacak. Esequibo bölgesi, zengin doğal kaynaklara sahip ve iki ülke arasında uzun süredir devam eden bir toprak anlaşmazlığı konusudur.
10 Aralık 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımladı. Yayımlanan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 87,04 olarak belirlendi.
19 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in açıklamasına göre, Türkiye'de ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen bulunmaktadır. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, seçim kütükleri güncellenerek 15 Mayıs itibariyle 18 yaşını dolduracak olan yaklaşık 50 bin kişi daha oy kullanma hakkı kazanacak. Anketlere göre seçimin ikinci tura kalma ihtimali yüksek görünmektedir.
18 Nisan 2023

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin günler sürebileceğini belirterek, muhalefetin önde olduğunu ve seçimin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Anadolu Ajansı'nın (AA) verilerine göre, sandıkların yüzde 60'ı açıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,32 oy aldığı bildirildi. Demirtaş, AA'nın verilerine güvenilmemesi gerektiğini ifade ederek, vatandaşlara sandıkları ve seçim kurullarını terk etmemeleri çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023
İşaretlediklerim