HDP İzmir İl Örgütü binasında gerçekleşen bir cinayet sonrası yapılan açıklamada dönemin içişleri bakanı Süleyman Soylu'ya 'suç işleri bakanı' diyen Mor Dayanışma üyesi Didar Gül hakkında açılan hakaret davasında karar verildi. İzmir 27'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, Gül'ün ifadelerinin hakaret içermediğini ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini talep etti. Mahkeme heyeti de bu yönde bir beraat kararı verdi.
29 Kasım 2023

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın seçim konvoyu sırasında Okmeydanı'nda yolu kapatan ekiplere hasta taşıyan aracın geçişine izin verilmesini isteyen bir kişi, 'siyasi parti faaliyetini zorla engellemek' suçlamasıyla tutuklandı. Olay, Yıldız'ın Twitter hesabından 'marjinal grupların saldırısı' olarak nitelendirilmesi ve iktidar gazeteleri tarafından 'DHKP-C provokasyonu' olarak gösterilmesinin ardından yaşandı. Gözaltına alınan kişilerden biri, MHP'ye uzun yıllar hizmet ettiğini belirterek PKK ile ilişkilendirilmesini reddetti. Gözaltına alınan kişilerden biri serbest bırakıldıktan sonra tekrar tutuklandı.
25 Mayıs 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'daki mitingine düzenlenen saldırıyla ilgili yargılanan 28 sanığa 'kasten yaralamak' suçundan 5 ay 26 gün hapis cezası verildi. Saldırıda en az 17 kişi yaralanmıştı. Erzurum 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi, bazı sanıkların cezalarını erteledi. Olay, siyasi tartışmalara yol açmış ve farklı kesimlerden çeşitli tepkiler gelmişti.
17 Temmuz 2024

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik söylediği sözler nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, imam hatip liselerinin bir sosyal sınıf olduğunu ve Gülşen'in sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu iddia etti. Gülşen'in avukatları ise suç unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin aleyhine başlatılan kampanya ve tazminat davalarının reddedildiğini belirtti. Mahkeme, Gülşen'in yurt dışı çıkış yasağı için yatırılan teminat bedelinin iadesine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.
1 Mart 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, sosyal medyada ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller paylaştıktan sonra İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akkoyun'u serbest bırakılmasının ardından arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Akkoyun'a ayrıca HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den de destek mesajları gelmişti.
8 Nisan 2023

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı ve tutuklandı. Kaya'nın avukatı Zilan Leventoğlu, gözaltının 'haksız ve keyfi' olduğunu belirtti. Kaya hakkında 27 Eylül'de 'kaçak' kararı alındığı ancak Kaya'nın bu karara itiraz ettiği ve 'kaçak olmadığını' belirttiği ifade edildi. Kaya'nın tutuklanması, 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 2015-2016 yılları arasındaki konuşmaları nedeniyle cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nu El Nusra ve IŞİD gibi örgütlere destek sağlamakla suçlamıştı. Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Demirtaş savunmasında eleştiri hakkını kullandığını belirtti. Mahkeme, Demirtaş'a verilen beş yıl altı aylık cezayı indirimle iki yıl altı aya çevirdi.
19 Temmuz 2024

Ceyhan Belediye Başkanı CHP'li Kadir Aydar'a tehdit suçundan verilen iki yıl bir ay hapis cezasına yönelik itiraz reddedildi ve Aydar ceza süresi kadar siyasi yasaklı olacak. Adana Bölge Adliye Mahkemesi, Aydar ve ailesine yönelik suçlamaları onayladı. Aydar, karara tepki göstererek delillerin incelenmediğini ve hukuki süreçte eksiklikler olduğunu belirtti. Mahkeme kararında bir hakimin muhalefet şerhi dikkat çekti.
19 Eylül 2024

Diyarbakır'da Kürtçe hizmet veren Pine Kafe'nin sahibi Ramazan Şimşek, 'örgüt propagandası' iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra ev hapsi cezasına çarptırıldı ve yurt dışı çıkış yasağı getirildi. Şimşek'in avukatı Mehdi Özdemir, bu kararın ifade hürriyetini ihlal ettiğini ve Kürtçe diline yönelik tahammülsüz bir yaklaşımın sonucu olduğunu belirtti. Şimşek, kafesinde sadece Kürtçe hizmet vereceklerini duyurmuş ve bu durum sosyal medyada 'Bu kafede Türkçe konuşmak yasak' şeklinde yanlış yansıtılmıştı.
31 Mayıs 2024

HDP, tutuklu eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş üzerinde kirli propaganda yapıldığını duyurdu. Selahattin Demirtaş, hapislik durumunun siyasi şantaj aracı olarak kullanılmasına karşı çıktı ve halkın özgürlüğü olmadan kendi özgürlüğünün önemli olmadığını belirtti. HDP'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Cumhur İttifakı'nın tutsaklar üzerinden yürüttüğü propagandanın hesabını vereceği ve tutuklu üyelerinin haksız yere tutulmalarına rağmen direndikleri ifade edildi.
21 Mayıs 2023

CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci Barış Terkoğlu'na 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla verilen iki yıl hapis cezasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Terkoğlu'nun yüreğinin zindanlardan ve saltanatlardan büyük olduğunu belirtti. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun kendisi de eski bakan Erdoğan Bayraktar'a yönelik sözleri nedeniyle 'kamu görevlisine alenen hakaret' gerekçesiyle hapis cezası talebiyle karşı karşıya. Terkoğlu ise Kılıçdaroğlu'nun desteğine karşılık vererek yüreğinin ve inancının büyük olduğunu ifade etti.
2 Mayıs 2024

Eski CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'suçu ve suçluyu zincirleme şekilde övme' suçlamasıyla yargılanacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kılıçdaroğlu için 2,5 yıldan 3,5 yıla kadar hapis ve siyasi yasak talep etti. MHP genel başkan yardımcılarının şikayeti üzerine hazırlanan iddianame kabul edildi ve ilk duruşma 3 Aralık 2024'te yapılacak. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, davaya tepki göstererek, suçlamaların MHP'nin kendi kusurlarını örtme çabası olduğunu belirtti.
29 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada iki yıl yedi ay hapis cezası almıştı. İmamoğlu, ceza veren hakimin kardeşinin 'FETÖ' ile ilişkili olduğu iddiaları üzerine, Hakimler Savcılar Kurulu'nun (HSK) bu konuda sınavda olduğunu ve adalet bakanının da duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtti. İmamoğlu, sürecin takipçisi olduklarını ve avukatlarının gerekli işlemleri yürüttüğünü ifade etti.
27 Mart 2023

Yargıtay'ın bozduğu kararın ardından yeniden yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'ya, mahkeme tarafından önce 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, cezayı yarı oranında artırarak 10 yıl 15 aya çıkardı, ancak daha sonra indirim yaparak cezayı 9 yıl 4 ay 15 güne indirdi. Sonuç olarak, Mızraklı'ya ilk yargılandığında aldığı ceza ile aynı ceza verilmiş oldu.
29 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında arama kurtarma çalışmalarını eleştiren Twitter paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan siyaset bilimci Özgün Emre Koç, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Koç'a 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlaması yöneltilmişti. Koç, eleştirel paylaşımının suç işleme kastı olmadığını, millet ve devlet çıkarlarını gözeterek yaptığını ifade etti. Avukatları, paylaşımın ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğunu ve genel bir eleştiri olduğunu belirtti.
8 Şubat 2023

Cumhuriyet gazetesinin eski Ankara temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR'larının durdurulması görüntüleriyle ilgili olarak 'terör örgütüne yardım etmek' suçundan yargılandı. Daha önce beraat eden Gül, Yargıtay'ın kararı bozması üzerine yeniden görülen davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gül, şu anda İstanbul Adalar belediye başkanı olarak görev yapmaktadır.
28 Şubat 2024

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna verdiği tepki üzerine 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Altun, sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından paylaşımını silmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısını vurgulayan yorumlar yapmıştı. Beykoz başsavcılığı, Altun hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle TCK'nın 216/1 maddesine muhalefet iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
20 Şubat 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasında kendisi ve diğer HDP'liler hakkında istenen ağırlaştırılmış müebbet cezasına Twitter üzerinden tepki gösterdi. Demirtaş, savcılığın sunduğu mütalaanın 'Sarayda yazılıp mahkeme heyetine verildiğini' iddia ederek, bu durumu 14 Mayıs'ta yırtıp atacaklarını belirtti ve 'Kumpaslarınızla bize diz çöktüremediniz ama siz halkın önünde diz çökeceksiniz!' ifadelerini kullandı.
14 Nisan 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023
İşaretlediklerim