Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşanan su kıtlığı nedeniyle belediye, evlere tankerlerle su sağlıyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, su sağlayan barajların kapatılmasıyla ilçede su sıkıntısı yaşandığını ve vatandaşlara su ulaştırmak için çaba gösterdiklerini belirtti. Ağustos-Ekim arasında 915 haneye tankerlerle 2 bin 432 ton su verildi. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baki Ülgen, su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su miktarının düşmesi nedeniyle yeni sondaj kuyularının açılacağını bildirdi.
18 Ekim 2023

Fehmi Koru, Ege Bölgesi'nde yaptığı bir haftalık gezide, otellerin boş olmasına rağmen denize girilebilen koyların dolu olduğunu gözlemledi. Dar gelirliler, asgari ücretle çalışanlar ve emekliler, belediye otobüsleri sayesinde otel masrafı yapmadan koylarda deniz keyfi yapıyor. Oteller müşteri bulmakta zorlanırken, yerli turistler çadır kurarak veya günübirlik gezilerle tatil yapıyor. Bu durum, turizmin otellerde değil, halkın denize erişiminde yoğunlaştığını gösteriyor.
12 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı tatilinin dokuz gün olacağını duyurdu. Bayram tatili 16 Haziran'da başlayacak. Bu karar, vatandaşların tatil planlarını yapmaları açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
4 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili denetimlere başladığını duyurdu. Depremler, özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve diğer bazı illeri etkileyerek büyük yıkıma neden oldu ve 3 bin 419 kişinin ölümüne yol açtı. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağını belirtti.
7 Şubat 2023

Çevre aktivistleri, Tekirdağ Ergene Derin Deşarj A.Ş.'nin Marmara Denizi'ne endüstriyel atık boşaltmasına karşı ihtiyati tedbir kararı talep etti, ancak mahkeme bu talebi bir kez daha reddetti. Marmara Denizi'nde derin deşarj yoluyla biriken toksik maddeler, deniz yaşamını ve insan sağlığını tehdit ediyor. Bilim insanları, Marmara Denizi'nde oksijen bulunmayan bölgeler oluştuğunu ve canlı çeşitliliğinin ciddi şekilde azaldığını belirtiyor. Ergene Nehri'nden gelen atıklar, nehir çevresindeki tarım ürünlerinde de yüksek seviyede toksik madde birikimine neden oluyor.
30 Temmuz 2024

Marmaris Belediyesi, afet toplanma alanını yap-işlet-devret modeliyle 29 yıllığına kiralamayı planladı. Ancak bu plana halk tepki gösterdi ve referandum yapıldı. Referandum sonucunda halkın yüzde 76'sı projeye 'hayır' dedi. Proje kapsamında İçmeler'deki son meydan ve afet toplanma alanına dükkan, yeraltı otoparkı, pazar yeri ve çok amaçlı salon yapılması planlanıyordu.
18 Ağustos 2023

Kahramanmaraş'ta deprem enkazı başında bekleyen bir vatandaş, 30 saat geçmesine rağmen yeterli yardımın gelmediğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete tepki gösterdi. Vatandaş, 1999 depremini eleştiren Erdoğan'ın şu anki durumda nerede olduğunu sorguladı. Hatay'ın İskenderun ilçesinden bir başka vatandaşın da Erdoğan'a tepki gösterdiği sırada Habertürk'ün canlı yayının sesini kestiği belirtildi.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Kahramanmaraş'ta 17 bin 902 konutun temel atma törenine katıldı. Erdoğan, Türkiye'nin doğal felaketler ve diğer zorluklara rağmen geri durmadığını ve yılmadığını belirtti. Depremin ardından arama kurtarma ve enkaz kaldırma işlemlerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve Türkiye'nin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etti. Ayrıca, toplamda 650 bin konut inşa edileceğini ve bu konutların 40 bin 104'ünün ihalesinin yapıldığını duyurdu.
23 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

Özgür Gürbüz, Marmaris'teki Sinpaş inşaatının tatil yörelerindeki inşaat yasağına rağmen devam ettiğini ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne ait bir yolun işgal edildiğini belirtiyor. Ayrıca, Bodrum'da Limak Holding'in çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı alarak 214 odalı bir otel inşaatına başladığını vurguluyor. Gürbüz, Aydın'daki Latmos Dağları'nda ve Manisa'nın Gördes ilçesinde de benzer çevre tahribatlarının yaşandığını ifade ediyor. Yazıda, devletin çevre koruma görevini yerine getirmediği ve halkın bu duruma karşı mücadele ettiği anlatılıyor.
23 Mayıs 2024

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında meydana gelen göçük sonucu bir maden işçisi hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Karadeniz Ereğli Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Soruşturmanın titizlikle devam ettiği belirtildi.
14 Eylül 2023

İstanbul'da dokuz günlük Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla vatandaşların büyük bir kısmı il dışına çıktı. Bu durum, şehirdeki trafik yoğunluğunun önemli ölçüde azalmasına neden oldu. İBB Trafik Yoğunluk Haritası'na göre, trafik yoğunluğu yüzde 6'lara kadar düşerken, Anadolu Yakası'nda bu oran yüzde 2'ye kadar geriledi. Normalde yoğun trafik nedeniyle kırmızı ve bordo renklerle dolu olan yol haritası, tatil sebebiyle 'yeşile' döndü.
9 Nisan 2024

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Şekeroba köyünde yaşayan bin depremzede, çadır ve temel ihtiyaç eksikliğinden şikayetçi. AFAD ve kaymakamlığa yapılan başvurular sonuçsuz kalmış, depremzedeler yeterli desteği alamadıklarını belirtiyor. Depremde altı yakınını kaybeden bir vatandaş, yaşadıkları zorlukları ve kayıplarını anlatırken, başka bir depremzede hasta çocuğunun durumuna dikkat çekiyor. İktidarın deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon eksikliği eleştirileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremin ardından, evlerini taşımak isteyen vatandaşlardan fahiş fiyatlar talep eden nakliye şirketlerine karşı, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya valilikleri tarafından ev taşıma bedellerine azami sınırlar getirildi. Şanlıurfa, Malatya ve Hatay valilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, belirlenen ücretlerin üzerinde fiyat talep eden firmalara cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Vatandaşların fırsatçılık yapan firmalar hakkında şikayette bulunabilecekleri iletişim kanalları da paylaşıldı.
18 Şubat 2023

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 1999 Marmara depremi verilerini baz alarak Kahramanmaraş depremleri için bir can kaybı ve mali hasar tahmini yaptı. Rapora göre, depremlerde ölü sayısının 72 bin 663'e ulaşabileceği ve 84,1 milyar dolarlık ekonomik hasarın oluşabileceği öngörülüyor. Tahmin edilen hasarın büyük bir kısmı konut zararlarından kaynaklanırken, milli gelir kaybı ve işgünü kaybı da önemli zarar kalemleri arasında yer alıyor.
12 Şubat 2023

Muğla'nın Marmaris ve Datça açıklarında toplam 80 düzensiz göçmen yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Marmaris'te bir düzensiz göçmeni karada yakalarken, Datça'da motor arızası nedeniyle sürüklenen bir lastik bottaki 32 göçmeni kurtardı. Ayrıca, Datça açıklarında tespit edilen iki lastik botta yedisi çocuk 47 düzensiz göçmen daha yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.
27 Ağustos 2024

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Marmara Denizi'ne kıyısı olan şehirlerin Türkiye ekonomisindeki önemli payına işaret ederek, bu bölgedeki sanayi tesislerinin deprem riski nedeniyle daha az riskli alanlara taşınmasını önerdi. Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme yönelik endişeler artarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Ardıç, Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek bir depremin yüksek can kaybının yanı sıra büyük ekonomik hasara yol açabileceğini belirtti ve riskin azaltılması için sanayi tesislerinin taşınmasını, Merkez Bankası ve kamu bankalarının Ankara'ya taşınmasını önerdi.
15 Mart 2023

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının yarından itibaren mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirdi. Sıcaklıkların 1 Eylül'de Trakya kesiminde, 2 Eylül'de ise bölge genelinde mevsim normallerine düşmesi bekleniyor. Kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşların 11.00-16.00 saatlerinde dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.
28 Ağustos 2023

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açtı. İğneada'da bulunan turizm tesisindeki birçok bungalov ev taşkın dolayısıyla sürüklendi. Bölgede ormanda mahsur kalan iki kişi, ekiplerce kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kırklareli Valisi Birol Ekici, sel nedeniyle kaybolan iki kişinin cansız bedenine ulaşıldığını, dört kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
5 Eylül 2023
İşaretlediklerim