Hollanda'nın Rotterdam kentinde gerçekleşen iki ayrı silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti. İlk saldırıda bir anne ve ağır yaralanan 14 yaşındaki kızı, ikinci saldırıda ise 43 yaşında bir kişi yaşamını yitirdi. Saldırıları düzenleyen 32 yaşındaki şüphelinin tek başına hareket ettiği ve daha önce hayvan istismarından sabıkası olduğu belirtildi.
29 Eylül 2023

Nijerya'da kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 156'ya yükseldi. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi, 15-21 Temmuz tarihleri arasında 170 yeni kolera vakası tespit edildiğini ve üç kişinin öldüğünü açıkladı. Ocak ayından bu yana toplam 4 bin 809 kolera vakası görüldü. Ülkede temiz su yetersizliği ve tıbbi müdahalenin etkin yapılamaması hastalık ve ölüm riskini artırıyor.
1 Ağustos 2024

Kayseri'nin Develi ilçesinde yedi yaşındaki bir çocuk, kaçak sünnet operasyonu sonrası kangren oldu. Olayla ilgili olarak üç kişi gözaltına alındı ve soruşturma başlatıldı. Sünnetin yapıldığı özel sağlık kabini kapatıldı ve sünneti gerçekleştiren H.Ç. açığa alındı. Çocuğun tedavisi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde devam ediyor.
13 Ağustos 2024

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri Johannesburg'a 11 yılın ardından kar yağdı. Güney yarım kürede kış mevsiminin yaşandığı bu dönemde, özellikle Eastern Cape bölgesi başta olmak üzere bazı bölgelerde kar yağışı etkili oldu. Johannesburg sakinleri, nadir görülen bu doğa olayının tadını çıkardı. Güney Afrika Meteoroloji Servisi, olumsuz hava koşullarının hafta boyunca süreceğini duyurdu.
11 Temmuz 2023

Şanlıurfa'da 4-5 yaşındaki çocukların vücutlarına şiş batırılmasına ilişkin gözaltına alınan dört şüpheli tutuklandı. Olay, sosyal medyada yayılan ve büyük tepki çeken görüntülerle ortaya çıkmıştı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, soruşturma kapsamında çocukların babalarının da aralarında olduğu Suriye uyruklu dört şüpheliyi gözaltına aldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, olaya karışanlarla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu ve çocukların devlet koruması altına alındığını bildirdi.
10 Ekim 2023

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da bu yıl kolera salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 94'e çıktı. Ülkenin 23 eyaletinde son bir ayda 201 yeni kolera vakası kaydedildi. Ocak ayından bu yana ülkede toplamda 2 bin 860 kolera vakası görüldü. Nijerya'da temiz su yetersizliği ve etkin tıbbi müdahale yapılamaması hastalık ve ölüm riskini artırıyor.
25 Eylül 2023

Avrupa Çevre Ajansı tarafından yayınlanan bir raporda, Avrupa'da hava kirliliğinin her yıl 1200'den fazla çocuk ve gencin ölümüne yol açtığı belirtilmiştir. Raporda, hava kirliliğinin uzun vadede hastalık riskini artırdığı ve birçok Avrupa ülkesindeki hava kirleticilerinin seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınırların üzerinde olduğu uyarısı yapılmıştır. Nitrojen dioksit, ozon ve PM 2.5 partiküllerine maruz kalmak, çocukların akciğer fonksiyonlarını ve gelişimini olumsuz etkileyerek solunum ve kardiyovasküler hastalıklara neden olmaktadır.
24 Nisan 2023

Nijerya'nın Zamfara eyaletinde teşhis konulamayan bir hastalık nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti. İlk olarak şubat ayında Maradun bölgesinde görülen hastalık, daha sonra Shinkafi ve Gusau bölgelerine yayıldı. Yetkililer, hastalığın nedenini araştırmak için uzman ekiplerin gönderildiğini açıkladı. Nisan ayında da Kano ve Sokoto eyaletlerinde benzer bir hastalık nedeniyle yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetmişti.
14 Mayıs 2024

Edirne'nin Tayakadın köyü yakınlarında bir gıda laboratuvarında asit kaynaklı bir patlama meydana geldi. Olayda bir gıda mühendisi ve İstanbul'dan cihaz kurulumu için gelen iki tekniker yaralandı. Yaralılar, Edirne Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Olay yerine sağlık, jandarma ve UMKE ekipleri sevk edilerek güvenlik önlemleri alındı.
7 Ekim 2024

Ankara Keçiören'de bir apartmanda alüminyum fosfid kullanımı sonucu iki kişi hayatını kaybetti, biri ağır 10 kişi etkilendi. Olayla ilgili iki kişi tutuklandı. Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, alüminyum fosfidin panzehiri olmayan bir zehir olduğunu ve kentsel ortamlarda kullanılmaması gerektiğini belirtti. Türk Toraks Derneği yetkilileri de zehirlenmelerde ölüm oranlarının yüksek olduğunu ve fosfin gazının kalp durmasına neden olabileceğini ifade etti. Uzmanlar, daha az zehirli alternatiflerin kullanılması ve halkın bu konuda eğitilmesinin önemine vurgu yaptı.
17 Haziran 2023

Yozgat'ta 17 yaşındaki Z.Y., Salih Paşa Camisi önünde sohbet ettiği 14 yaşındaki F.Ü. ve E.G'yi bıçakla yaraladı. F.Ü. hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Şüpheli, kendisini yakalamak isteyen M.L'yi de yaraladıktan sonra kaçtı ancak daha sonra yakalanarak tutuklandı. Olayın ardından F.Ü.'nün cenazesi Gedikhasanlı köyü mezarlığına defnedildi.
16 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Mali'deki süregelen çatışmalar, yerinden edilmeler ve kısıtlı insani yardım ulaşımı nedeniyle beş yaş altı yaklaşık 1 milyon çocuğun yıl sonuna kadar akut beslenme yetersizliğine itilebileceği uyarısında bulundu. Mali nüfusunun yaklaşık çeyreğinin gıda güvensizliğiyle mücadele ettiği belirtildi. BM, Mali'ye gerekli yardımların ulaştırılmaması halinde 2023 sonuna kadar 200 bin çocuğun açlıktan ölebileceği uyarısını yaptı.
2 Eylül 2023

Şırnak Cumhuriyet Mahallesi'nde bir apartmanın bodrum katında çıkan yangında 14 yaşındaki H.T isimli bir çocuk yaşamını yitirdi, üç çocuk ise yaralandı. Yangın, 513. Sokak'ta bulunan binanın kazan dairesinde meydana geldi. Yaralı çocuklar ilk müdahalenin ardından Şanlıurfa'daki bir hastaneye sevk edildi. Şırnak Valiliği, olayla ilgili incelemelerin devam ettiğini ve süreci yakından takip ettiklerini açıkladı.
12 Kasım 2023

Bilimsel araştırmalar, gıda boyalarının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ufuk Tansel, özellikle çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda gıda boyalarının davranışsal ve bilişsel etkilerinin saptandığını belirtmiştir. Sentetik renklendiriciler ve tatlandırıcıların hiperaktif çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu gözlemlenmiştir. Tansel, tüketicilere aşırı yapay renkli ürünlerden kaçınmalarını önermektedir.
16 Mart 2024

Pakistan'ın kuzeybatısında bulunan Hayber-Pahtunhva eyaletinde meydana gelen şiddetli yağışlar sonucu sekiz kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Yağışlar nedeniyle evlerin çatıları çöktü, sel oluştu ve bazı yollar kapandı. Yerel afet yönetim yetkilisi Anwar Shahzad, ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu ve iki çocuğun da selde kaybolduğunu belirtti. Aynı bölgede daha önce de şiddetli yağışlar nedeniyle benzer olaylar yaşanmış ve yaklaşık 30 kişi hayatını kaybetmişti.
31 Mart 2024

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, son 11 yılda en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti. Raporda, Mesleki Eğitim Merkezleri'nin (MESEM) ortaokulu bitiren öğrencileri örgün eğitimden kopararak haftanın dört günü bedava işgücü olarak sömürüye sunduğu belirtildi. Çocuk işçilerin tarım, sanayi, inşaat gibi sektörlerde çalıştığı ve bu süreçte hayatlarını kaybettikleri vurgulandı. AKP ve MHP'nin oylarıyla 'Çocuk işçi cinayetleri araştırılsın' önerisinin reddedildiği de raporda yer aldı.
11 Haziran 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de yıl başından temmuz ayına kadar 34 bin 300 kızamık ve kızamıkçık vakası tespit edildiğini ve bu süre zarfında kızamık nedeniyle 413 kişinin öldüğünü açıkladı. DSÖ, kızamık vakalarındaki ve can kayıplarındaki artışın ekonomik durumun bozulması, gelirlerin azalması ve göç gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Yemen'de iç savaş ve yansımaları nedeniyle sağlık sektöründe ciddi anlamda tıbbi ekipman sıkıntısı yaşanıyor.
31 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde kızamık vakaları artış gösteriyor. Son altı ayda en çok vaka Bursa ve İstanbul'da bildirildi. Çalışmaya katılan aile hekimlerinin %6'sı 2023'te kızamık hastası gördüklerini belirtirken, aşı reddi nedeniyle son bir yılda 64 bin çocuğun aşısı yapılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı ve durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Ancak TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölüm belgelerinde gerçek sebeplerin yazılmadığını ve kızamık salgınının var olduğunu belirtti.
7 Temmuz 2023

UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, 2022 sonunda dünya genelinde yerinden edilen çocuk sayısı 43 milyon 300 bine ulaştı. Bu çocukların yüzde 60'ı çatışma ve şiddet nedeniyle yerinden edilirken, 17 milyon 500 bin çocuk sığınma talep etti. Sudan'da 940 bin, Ukrayna'da ise toplamda 3 milyon çocuk yerinden edildi. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, bu artışın çatışma, kriz ve iklim değişikliğinden kaynaklanan afetlerle bağlantılı olduğunu belirtti.
14 Haziran 2023

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bir düğün salonunda damat Ahmet E, gelin ile salona girdiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda damat ve seken kurşunların isabet ettiği E.K. isimli çocuk yaralandı. Ağır yaralanan damat, yakınları tarafından özel bir hastaneye, çocuk ise Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis, kaçan şüpheli S.A'yı gözaltına aldı.
5 Eylül 2023
İşaretlediklerim