Rekabet Kurumu, Seher Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ (İçim Süt markası) ve Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı, şirketlerin sunmuş olduğu uzlaşma metinlerinin kabul edilmesiyle sonlandırdı. Soruşturma, şirketlerin 'alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek' suretiyle rekabet kanununu ihlal edip etmediğini tespit etmeye yönelikti. Seher Gıda'ya 173 milyon 784 bin 318 lira, Meysu Gıda'ya ise 5 milyon 682 bin 68 lira idari para cezası verildi.
8 Aralık 2023

İstanbul'da, belirlenen ekmek fiyat tarifesine uymayarak yüksek fiyatla ekmek satışı yapan 822 fırın tespit edildi. İstanbul Valisi Davut Gül, bu fırınlar hakkında tutulan tutanakların Ticaret Bakanlığı'na gönderildiğini duyurdu. Vali Gül, yaptığı açıklamada, kurallara aykırı davranışların kabul edilmeyeceğini belirtti.
10 Aralık 2023

Twitter kullanıcısı 'Medya Muhtarı', CHP'li olduğunu iddia ettiği MAK Danışmanlık tarafından yapıldığını öne sürdüğü bir anketin manipülatif olduğunu ve sadece üç ilde yapıldığını belirtti. Anket sonuçlarına göre Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a yüzde 57'ye 43 üstünlük sağladığı iddia edildi. Ancak MAK Danışmanlık'ın sahibi Mehmet Ali Kulat, böyle bir anketin şirketleri tarafından yapılmadığını ve bu durumla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.
14 Mart 2023

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Erbak Uludağ Pazarlama Satış ve Dağıtım AŞ'nin ve Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddiası üzerine soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu. Ancak, soruşturma kararlarının, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin kanunu ihlal ettiği ve yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmediği belirtildi.
21 Ağustos 2023

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, Gaziantep'ten satın alınan ve üzerine logo basılan çadırların Bursa'daki okullarda üretildiği yönündeki iddiaların ardından görevden alındı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çadırların Bursa'daki okullarda üretildiğini açıklamıştı. Ancak Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ve çadırların sadece logoları için Bursa'ya getirildiğini iddia etti. Milli Eğitim Bakanlığı, iddialar üzerine soruşturma başlattı ve sonucunda Serkan Gür'ün görevden alınmasına karar verildi.
12 Mart 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

CHP İstanbul ikinci bölge milletvekili adayı Bülent Ütebay, Kemal Kılıçdaroğlu adına sahte broşürler dağıtan kişileri polise yakalattı. İstanbul Esenler'de CHP imzalı ve Kılıçdaroğlu'na ait olmayan ifadeler içeren broşürler dağıtılırken, Ütebay olay yerine giderek durumu kayda aldı ve polis müdahalesiyle şüpheliler gözaltına alındı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sahte broşür dağıtanlar arasında Esenler Belediyesi çalışanı ve TÜGVA temsilcisinin olduğunu iddia etti.
12 Mayıs 2023

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, bir kişinin iletişim bilgilerinin ele geçirilmesi sonucu 25 farklı restorandan asılsız yemek siparişi verildi. Siparişlerin aynı adrese yönlendirilmesiyle 25 motokurye evin önünde toplandı. Müşteri olarak bildirilen A.O'nun bu adreste yaşamadığı ve siparişlerin asılsız olduğu anlaşıldı. Restoran sahipleri, bu tür şakaların kendilerine maddi zarar verdiğini belirterek, sorumluların bulunup cezalandırılmasını talep etti.
6 Haziran 2024

Uğur Dündar, piyasada gerçek gıda ürünlerinin yerine çeşitli aromaların satıldığını ve bu durumun tüketicileri yanılttığını belirtti. Dündar, internette satılan bu aromaların çeşitliliğine dikkat çekerek, ekmekten peynire kadar birçok ürünün sahte versiyonlarının bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin ve kimyasalların sayısının oldukça fazla olduğunu ifade etti.
13 Temmuz 2024

Galatasaray, Sözcü TV sunucusu Fatih Portakal ve TGRT haber sunucusu Cem Küçük'ü, hakem toplantısının montajlanmış görüntülerini yayınlamak ve algı operasyonu yapmakla suçlayarak RTÜK ve ilgili kurumlar nezdinde gerekli işlemleri başlattığını duyurdu. Kulüp, her iki medya mensubunun da gerçekler ortaya çıkmasına rağmen montajlanmış görüntülere yer vererek basın etiği ve dürüst habercilik ilkesini ihlal ettiğini iddia etti. Bu durum, Galatasaray ile Antalyaspor arasında oynanan ve tartışmalı bir penaltı kararıyla sonuçlanan maçın ardından yaşananların bir devamı olarak görülüyor.
28 Mart 2024

İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

Kayseri'de, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SİHA üretimini durduracağını iddia eden sahte broşürler paylaşıldı. Gazeteci İsmail Saymaz tarafından paylaşılan görüntülerde, araçlara bırakılan bu broşürlerin provokatif içerik taşıdığı görülüyor. Daha önce İstanbul'da da CHP logosuyla benzer sahte broşürler hazırlanmış ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bu broşürleri hazırlayanların AKP il ve ilçe örgütlerinde görevli iki yönetici olduğunu duyurmuştu.
10 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçimler öncesinde sosyal medyada korku ve dezenformasyon yaratmak amacıyla yüksek takipçili hesaplar satın aldığını öne sürdü. Toprak, iktidarın Rus ve Macar bilgisayar korsanlarıyla da hazırlık yaptığını belirtti. İddialara göre, iktidarın bu hesaplar üzerinden İYİ Parti, DEVA ve Gelecek partileriyle ilişkili hesapları satın alarak bir videoyu dolaşıma sokmayı planladığı ancak içeriği bilinmeyen bir video hakkında bilgi verildi. Toprak, iktidarın korku yayma çabalarının başarısız olduğunu ve ülkenin asıl gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Çevre aktivistleri, Tekirdağ Ergene Derin Deşarj A.Ş.'nin Marmara Denizi'ne endüstriyel atık boşaltmasına karşı ihtiyati tedbir kararı talep etti, ancak mahkeme bu talebi bir kez daha reddetti. Marmara Denizi'nde derin deşarj yoluyla biriken toksik maddeler, deniz yaşamını ve insan sağlığını tehdit ediyor. Bilim insanları, Marmara Denizi'nde oksijen bulunmayan bölgeler oluştuğunu ve canlı çeşitliliğinin ciddi şekilde azaldığını belirtiyor. Ergene Nehri'nden gelen atıklar, nehir çevresindeki tarım ürünlerinde de yüksek seviyede toksik madde birikimine neden oluyor.
30 Temmuz 2024

Gıda şirketi Dardanel, Koç Holding'in satılığa çıkardığı Tat Gıda'nın yüzde 53 oranındaki paylarını satın almak için teklif verdiğini duyurdu. Koç Holding daha önce Tat Gıda'nın satışı dahil alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattığını belirtmişti. Dardanel'in teklifi, şirketin hakim paylarının sahibi olan Niyazi Önen Holding A.Ş.'nin çatısı altında bulunan Dardanel Greece S.A. firması ile ortaklaşa yapıldı.
21 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile Aksaray Unlu Mamulleri Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında ayrı ayrı soruşturma açılmasına karar verdi. İki şirketin, alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ilgili maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine bu karar alındı. Ön araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ve belgeler, kurul tarafından ciddi ve yeterli bulundu.
22 Ağustos 2023

Esfender Korkmaz, Ocak-Şubat döneminde Türkiye'nin AB, İngiltere ve ABD ile olan ticaretinde 0,7 milyar dolar fazla verirken, Rusya ve Çin ile olan ticaretinde 12,8 milyar dolar açık verdiğini belirtti. Bu durumun, Türkiye'nin toplam dış ticaret açığının neredeyse tamamını bu iki ülkeye karşı verdiğini gösterdiğini ifade etti. Korkmaz, Rusya ile enerji ticaretinde pazarlık yapılması ve Çin'den yapılan ithalatta teknoloji dışı ürünler için kota uygulanması gerektiğini savundu. Ayrıca, bu ülkelerin yolsuzluğa açık ülkelerle işbirliği yaparak dış ticaret yoluyla sömürü düzeni kurduğunu öne sürdü.
3 Nisan 2024

14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerde gösterdiği ve Kemal Kılıçdaroğlu ile PKK yöneticisi Murat Karayılan'ı aynı videoda gösteren montaj videolar büyük tartışma yarattı. Bu videoların reklam organizasyonunu yürüten Excelligents adlı şirketin Mısırlı yöneticileri olduğu ve Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirlendi. Sosyal medyada AKP lehine propaganda yapan sayfaların seçimlerden önce kapatıldığı, ancak yeni sayfaların devreye girdiği ve yüksek meblağlarda reklam harcamaları yapıldığı tespit edildi.
24 Mayıs 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerde sakatat ve kanatlı etin kullanılmasına izin veren bir genelge yayınladı. Genelgeye tepkiler üzerine bakanlık, bu ürünlerin et ürünleri kapsamında değil, yemek kategorisinde yer aldığını belirtti. Ancak Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, genelgenin hileye yol açabileceğini ve gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Toprak, genelgenin ve bakanlığın açıklamasının yeterince anlaşılabilir olmadığını ve farklı algılamalara yol açabileceğini belirtti.
24 Haziran 2023
İşaretlediklerim