İstanbul Üsküdar'da bulunan Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin cerrahi bloğunda gece saat 02:50 sıralarında yangın çıktı. Yangın, ameliyathanelerin bulunduğu altıncı katta başladı ve itfaiye ekipleri tarafından müdahale edildi. İstanbul Valiliği, yangında ağır durumdaki bir yoğun bakım hastasının hayatını kaybettiğini ve toplam 109 hastanın tedbir amacıyla başka hastanelere nakledildiğini açıkladı. Yangına müdahale sırasında dumandan etkilenen 10 personel tedavi altına alındı ve olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.
24 Mart 2023

Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Muğla'nın Güvercinlik Mahallesi ve Adana'nın Sarıçam ilçesindeki ormanlık alanlarda henüz belirlenemeyen nedenlerle yangınlar çıktı. Her iki bölgeye de yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Muğla'daki yangına sekiz uçak, 14 helikopter, 74 arazöz ve su tankeri, 12 iş makinası ve 615 işçi ile müdahale edilirken, Adana'daki yangına dört helikopter, iki uçak ve çok sayıda arazöz, su tankı ve personel ile müdahale ediliyor. Ekipler yangınları kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.
12 Temmuz 2023

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde Gökdere Mahallesi yakınlarında ormanlık bir alanda yangın çıktı. Yangına, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bir helikopter, dört arazöz, bir ilk müdahale aracı ve çok sayıda orman işçisiyle müdahale edildi. Ekiplerin yaklaşık iki saat süren havadan ve karadan müdahalesi sonucu yangın kontrol altına alındı. Yangında 2 dönüm alan zarar gördü ve bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.
13 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Yangın, Salı günü saat 12.30 sıralarında başlamış ve rüzgarın etkisiyle 15 kilometrelik hatta yayılmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 97 kişinin dumandan etkilendiğini ve 37 kişinin tedavisinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, yangın nedeniyle bazı köylerin tedbir amacıyla boşaltıldığı bildirildi.
24 Ağustos 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve 11 şehri etkileyen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 47 bin 975'e ulaştı. AFAD Başkanı Yunus Sezer'in verdiği bilgiye göre, ölenler arasında 6 bin 278 yabancı uyruklu kişi bulunuyor. Ayrıca, 232 bin 632 binada toplam 651 bin 416 bağımsız birim yıkık durumda veya acil yıkılacak olarak belirlendi.
11 Mart 2023

İzmir'in Selçuk ilçesinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle Aydın'ın Kuşadası ilçesine ilerleyen yangın, 350 hektar ormanlık alanı yok etti. Bayraklı Dede Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, can güvenlikleri nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Ekiplerin karadan ve havadan müdahalesiyle yangın sabah saatlerinde kontrol altına alınabildi ve söndürme çalışmaları devam ediyor.
30 Haziran 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, Türkiye'deki depremlerde ölenlerin sayısının 43 bin 556'ya çıktığını, 10 AFAD personelinin de hayatını kaybettiğini belirtti. Toplam 7 bin 930 artçı sarsıntı yaşandığını, Hatay'da iki bina dışında arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini ifade etti. Yaklaşık 313 bin çadır kurulduğunu ve iki ay içinde 100 bin konteynerin tamamlanacağını söyledi. Hasar tespit oranının %75-80 arasında olduğunu, 600 bin bağımsız bölümün yıkıldığını veya yıkılması gerektiğini, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını aktardı. Soylu, depremin büyüklüğünü abartmakla suçlanmasına ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası AFAD'ın çağrısıyla bölgeye giden bir gönüllü, AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını belirtti. Gönüllülerin enkaz bölgelerine kendi imkanlarıyla gittiklerini, uyumak için az hasarlı binaları kullandıklarını ve koordinasyon eksikliği nedeniyle kendi kendilerini organize ettiklerini ifade etti. Ayrıca, hijyen sorunları, salgın hastalık riski ve yardımın ulaşmadığı yerler olduğunu, kayıp çocukların büyük bir mesele olduğunu dile getirdi.
12 Şubat 2023

Hatay Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonucu Antakya ilçesinde bir bina yıkıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar gören ve eşya çıkarmaya çalışan dört kişi enkaz altında kaldı. AFAD, PAK ve UMKE ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sonucunda üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı ve bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, bu olayla birlikte can kaybı altıya yükseldi.
21 Şubat 2023

Zonguldak, Bartın ve Kastamonu'dan Adıyaman'daki bir çadırkente depremzedelere hukuki hakları hakkında bilgi vermek üzere giden avukatlar, AFAD yetkilileri tarafından 'Valilik talimatı' gerekçe gösterilerek içeri alınmadı. Bu durum avukatlar ile AFAD yetkilileri arasında tartışmaya yol açtı. Avukatlar, insanlara yardım etmek için geldiklerini ve bu engellemenin gerekçesini sorgularken, AFAD yetkilisi şikayetlerin üst yönetime iletilmesi gerektiğini ifade etti. Avukatlar ise üst yönetimin bulunamadığını ve bu durumun sadece bölgedeki valiliklerden kaynaklandığını belirtti.
12 Mart 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde, depremler sonucu ağır hasar gören bir binanın yıkım çalışması sırasında çökme meydana geldi. İş makinesiyle birlikte çöken binanın altında kalan operatör, AFAD ve Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Ağır yaralanan operatör, hastaneye kaldırıldı. Olayın ardından inceleme ve soruşturma başlatıldı.
28 Temmuz 2023

İzmir'in Menderes ilçesindeki Keler Mahallesi'nde belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 8 uçak, 16 helikopter, 25 arazöz, 6 su ikmal aracı ve 7 dozer yangına müdahale etmek için sevk edildi. Yangının yerleşim birimlerini tehdit etmediği, ancak güvenlik amaçlı olarak Menderes ilçe merkezi ile Gümüldür mevkisindeki mahalleleri birbirine bağlayan kara yolunun trafiğe kapatıldığı belirtildi.
16 Eylül 2023

Zonguldak'ta etkili olan yağışlar sonucu Asma Mahallesi'nde bir heyelan meydana geldi ve bir ev yıkıldı. İlk heyelanın ardından bölgeye sevk edilen AFAD, itfaiye, polis, jandarma ve sağlık ekipleri, enkaz altında kalan anne ve oğlunu kurtarmak için çalışma başlattı. İkinci bir heyelan sırasında kurtarma ekibinden 18 kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Bölgedeki diğer evler güvenlik tedbirleri kapsamında tahliye ediliyor.
9 Aralık 2023

CHP, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen deprem sonrası AFAD'ın yetersiz kaldığı iddiaları üzerine TBMM'de konunun araştırılması için önerge verdi. Önergede, AFAD'ın afet bölgesine etkin müdahalede bulunamadığı ve diğer kurumlarla koordinasyon sağlayamadığı belirtildi. Ayrıca, bölgedeki yetersiz çabalardan dolayı halkın tepkisi ve ana akım medya kanallarına sosyal medyadan gelen eleştiriler de haberde yer aldı.
9 Şubat 2023

Yunanistan'da yaşanan sıcak hava dalgası ve kuvvetli rüzgarlar nedeniyle son 24 saat içinde 46 orman yangını meydana geldi. Yunan İtfaiye Teşkilatı, ülkenin birçok bölgesi için yüksek orman yangını riski uyarısında bulundu. Açıklamaya göre, çıkan yangınların çoğu kontrol altına alınarak söndürüldü. Ayrıca, Türkiye'de de önceki gün 19 yangın çıktı ve bunların 16'sı söndürüldü.
17 Temmuz 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Habertürk canlı yayınında Hatay'da sekiz saattir herhangi bir kurtarma çalışmasının yapılmadığını ve AFAD'ın henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. İskenderun'da yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetlerinin başlamadığını, insanların sokakta battaniye ve çadır olmadan kaldığını, cenazelerin kaldırımda olduğunu ve toplanma merkezlerinde korunaklı bölümlerin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Türkiye'nin birçok ilinde hissedildiği ve 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladığı belirtildi.
6 Şubat 2023

İzmir'in Gaziemir ve Buca ilçeleri arasında çıkan orman yangınına müdahale devam ediyor. Yangına Orman Genel Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri müdahale ediyor. Yangın nedeniyle arı kovanları ve küçükbaş hayvan ağılları tahliye edildi. Yangın, yerleşim yerlerine ve Adnan Menderes Havalimanı'na yakın olduğu için uçak seferlerinde aksamalar yaşanıyor.
18 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

Dışişleri Bakanlığı, yurt dışı temsilciliklerinde çalışan personeline AFAD'a bağış yapmaları konusunda talimat verdi ve bağış miktarlarını e-posta ile bildirmelerini istedi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bağışlar konusunda şeffaflık talepleri nedeniyle bazı insanlar Ahbap Derneği gibi kuruluşlara yönelmişti. İktidar ise AFAD ve Kızılay'a bağış yapılması için çağrıda bulunmuş ve toplanan bağış miktarı 115 milyar TL'yi aşmıştı. Bu bağışların büyük bir kısmı kamu bankaları ve Varlık Fonu'na bağlı şirketlerden gelmişti.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim