Adalet ve Kalkınma Partisi'nde (AKP) genel başkanvekilliği, genel başkan yardımcılığı ve danışmanlık pozisyonlarına yeni atamalar yapıldı. Efkan Ala genel başkanvekili olarak atandı. Zafer Sırakaya Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Mehmet Ali Zengin ise İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildi. Yusuf Ziya Yılmaz yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan danışmanı, Betül Sayan ve Kasım Gülpınar ise genel başkan danışmanı olarak atandılar.
20 Haziran 2023

AKP listesinden Batman'dan milletvekili seçilen HÜDA-PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı, kadın düşmanı olmadıklarını belirterek kadınların zorunlu olarak tehlikeli işlerde çalıştırılmaması ve sadece geçimlerini sağlamak zorunda oldukları için çalışmamaları gerektiğini ifade etti. Ramanlı, kadınların eğitim, siyaset, ticaret ve toplumsal alanlarda aktif olmalarını desteklediklerini, ancak kadınların nazik ve narin olduklarını, bu yüzden zorla çalıştırılmamaları gerektiğini savundu. Ayrıca, milletvekili yemininin doğru bir metinden oluşmadığını ancak yine de okuyacağını belirtti.
26 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, muhafazakar kadınların kazanım ve özgürlüklerinin korunacağını ifade etti. İktidar kanadının, Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi durumunda muhafazakarların haklarının elinden alınacağı yönündeki iddialarına karşılık, Kılıçdaroğlu demokratikleşme vurgusu yaptı ve Yeniden Refah Partisi'nin Kadına Şiddetin Önlenmesi Kanunu'nun kaldırılmasını şart koştuğunu eleştirdi. Ayrıca, 6284 sayılı kanunun kaldırılmasına izin verilmemesi gerektiğini ve bu durumun tüm kadınların ortak meselesi olduğunu belirtti.
12 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, hem CHP hem de AKP ile görüştüklerini ve her iki partiye de aynı şartları sunduklarını belirtti. Özdağ, anayasanın ilk dört maddesi, 66'ncı madde ve terörle mücadele konularında taviz verilmeyeceğini, sığınmacıların vatanlarına dönmesi gerektiğini ifade etti. AKP'nin sığınmacılar konusunda kendi planlarını uygulamak istediğini, ancak Zafer Partisi'nin 13 milyon sığınmacının bir yıl içinde geri gönderilmesi planını kabul etmediğini ve bu nedenle içişleri bakanlığını talep ettiklerini, ancak AKP'nin bu talebi reddettiğini söyledi.
12 Haziran 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteklerini sürdüreceklerini duyurdu. Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaptığı mutabakat sonrası HDP'nin tutumunda bir değişiklik olup olmayacağı tartışılmıştı. HDP ve Yeşil Sol Parti, mutabakattaki kayyım maddesini eleştirdikten sonra destek kararını açıkladı. Açıklamada sığınmacılar ve kayyım politikasına yönelik eleştiriler yer aldı ve Erdoğan'ın bir seçenek olmadığı, tek seçeneğin onu ve iktidarını değiştirmek olduğu vurgulandı.
25 Mayıs 2023

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yeni dönem Meclis grubu yönetimi belirlendi. Grup başkanlığına Abdullah Güler getirilirken, grup başkan vekilliklerine Özlem Zengin, Emin Akbaşoğlu, Leyla Şahin Usta, Abdulhamit Gül ve Bahadır Yenişehirlioğlu seçildi. Bu atamalar, Hürriyet gazetesinin haberine dayandırılarak aktarıldı.
3 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek seçim kararı almasının ardından, AKP kurmayları milletvekili listelerinde büyük bir yenilenme olacağını ifade etti. Seçmenin değişim beklentisi nedeniyle listelerdeki mevcut isimlerin en az yüzde 50'sinin değişebileceği belirtildi. Ayrıca, MHP ile ortak liste konusunda henüz kesin bir karar verilmemiş olsa da, anlaşmanın çok hızlı gerçekleşebileceği vurgulandı.
12 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek talep ettikleri konularda uzlaştıklarını ve partisinin Cumhur İttifakı'na katılma kararı aldığını duyurdu. Erbakan, cumhurbaşkanı adaylığı sürecini sonlandırdığını bildirdi. İttifak protokolü Yüksek Seçim Kurulu'na verildi ve Yeniden Refah Partisi, AKP, MHP ve BBP ile birlikte Cumhur İttifakı'nın bir parçası oldu. HÜDA-PAR ise ittifakı dışarıdan destekleyecek.
24 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Yeşil Sol Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin de aralarında bulunduğu 36 siyasi partinin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunu duyurdu. Yeniden Refah Partisi, AKP'nin cumhur ittifakını genişletme çabaları kapsamında görüşülen partilerden biri olarak öne çıkarken, Yeşil Sol Parti ise HDP'nin olası bir kapatılması durumunda alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor. HDP'nin kapatılma davasında 11 Nisan'da savunma yapması beklenirken, milletvekili aday listelerinin 10 Nisan'a kadar verilmesi gerekiyor.
11 Mart 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davasının ve sözlü savunmanın 14 Mayıs'taki seçimler sonrasına ertelenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) ikinci kez başvurdu. Parti, daha önceki başvurusunun reddedilmesinin ardından, seçim gündemi nedeniyle eş genel başkanların ve parti kurullarının savunmaya odaklanmasının parti aleyhine sonuçlar doğuracağını belirtti. HDP, olası bir kapatma kararının seçimlere katılımı ve milletvekili adaylarının seçilme hakkını engelleyeceğini, bu durumun demokrasi için ağır sonuçlar doğuracağını ifade etti.
15 Mart 2023

Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı olan Büyük Birlik Partisi'nin lideri Mustafa Destici, HÜDA PAR'ın vaatlerini doğru bulmadıklarını belirtti. AKP'nin seçimler öncesinde ittifakını genişletme çabaları kapsamında HÜDA PAR ile görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerin olumlu gittiği AKP kulislerinde konuşuluyor. HÜDA PAR, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklamıştı. HÜDA PAR'ın geçmişi, radikal İslamcı Hizbullah örgütü ile bağlantılı olarak anılıyor ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı olduğu belirtiliyor.
23 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), Cumhur İttifakı çatısı altında ayrı listelerde girdiği seçimlerde beş milletvekilliği kazandı. İstanbul'da üç, Kocaeli ve Konya'da birer milletvekili çıkaran YRP'nin genel başkanı Fatih Erbakan da İstanbul 2'nci bölgeden milletvekili seçildi. Parti, Türkiye genelinde yüzde 2,84 oy alarak Hazine yardımı alabilmek için gereken yüzde 3 oy barajını az bir farkla kaçırdı.
15 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisine yönelik kapatma davasının seçim sürecine siyasi müdahale amacı taşıdığını öne sürdü. Buldan, AKP ve MHP'nin bu dava üzerinden kumpas kurduğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımlarına bloke koyma kararını eleştirdi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre üçüncü kez aday olamayacağını ve meşru olmayan bir adaylıkla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.
31 Ocak 2023

Daha önce AKP'ye geçmeyeceğini belirten İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, AKP'ye katıldı. Hatipoğlu, 2 Kasım'da 'derin görüş ayrılıkları' nedeniyle İYİ Parti'den istifa etmişti. AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısı öncesinde partisine katılırken rozetini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan takdim etti. Hatipoğlu, geçmişte yaptığı bir açıklamada Eskişehir'de AKP-MHP iş birliğini destekleyebileceğini ifade etmişti.
7 Kasım 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, partinin cumhur ittifakına katılma kararına Elif Erbakan'ın karşı çıktığını doğruladı. Elif Erbakan, partinin MKYK toplantısında bu karara güçlü bir şekilde itiraz etmiş, ancak eşi Mehmet Altınöz kararı desteklemiştir. Parti içinde bu karardan haberdar olmayan MKYK üyeleri de bulunmakta ve karar aile içinde de tartışmalara neden olmuş. Fatih Erbakan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesiyle YRP'nin ittifaka katılma kararı son anda alınmıştır.
26 Mart 2023

İYİ Parti, milletvekili aday listesini açıkladı. Listede, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş Adana'dan, eski İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu İstanbul'dan ve eski futbolcu Gökhan Zan Hatay'dan aday gösterildi. Parti, Uğur Poyraz, Ümit Özlale, Turhan Çömez gibi öne çıkan isimleri de aday listesinde üst sıralara yerleştirdi. İYİ Parti, dokuz ilde ise aday göstermeyerek bu illerde CHP adaylarını destekleme kararı aldı.
9 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Tayyip Erdoğan'ın ardından, AKP'li Nureddin Çelik, destek açıklaması yapmayan bürokratlara yönelik eleştirilerde bulundu. Çelik, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu bürokratlarla uğraşacaklarını belirtti. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ise kamu görevlilerinin haklarını koruyacaklarını ifade ederek Çelik'e 'Hodri meydan' dedi. Çelik, eleştirilere karşı bürokratların devlete hizmet etmesi gerektiğini savundu.
30 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından AKP'li vekiller sosyal medyada olumlu tepkiler verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefette yaşanan bu gelişmeye rağmen Cumhur İttifakı'nın yol haritasının net olduğunu ve çalışmalarına bu doğrultuda devam edeceklerini belirtti. Erdoğan, ittifak olarak konuşmama kararı aldıklarını ve muhalefetin atacağı adımları değerlendireceklerini ifade etti.
4 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Mardin'de yaptığı konuşmada, 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kazanamamasını seçmenlerin kararlılığına bağladı ve 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan ve AKP'ye kaybettirme görevinin yine seçmenlere düştüğünü belirtti. Ayrıca, Kürt halkının siyasette söz sahibi olabilmesi için Erdoğan'ın gitmesi gerektiğini ifade etti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşılmasının ardından geldi.
24 Mayıs 2023

AKP'li Ali İhsan Yavuz, partisinin genel merkezinde yaptığı konuşmada, kendilerine yansıyan verilere göre hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimlerinde açık ara önde olduklarını öne sürdü. 2019 İstanbul seçimlerindeki ünlü sözüyle sosyal medyada alay konusu olan Yavuz, salı günü saat 15:00'e kadar seçimlerle ilgili itirazlarını yapmaya hazırlandıklarını belirtti.
14 Mayıs 2023
İşaretlediklerim