Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremlerin ardından, depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla çadır kurulumlarına başlandı. Garnizon Komutanlığı ve jandarma tarafından farklı bölgelere toplamda yaklaşık 5 bin çadır kurulacak. Malatya'da da depremden etkilenen vatandaşlar için Merkez Spor Salonu barınma merkezi olarak kullanılıyor ve AFAD yemek dağıtımı yapıyor.
6 Şubat 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde hükümetin yapmayı planladığı yeni evlerin fay hattı üzerinde olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremlerin ardından hükümetin yeniden inşa çalışmalarına başladığı, ancak uzmanların acele edilmemesi gerektiğini vurguladığı aktarıldı. Öztunç, TOKİ tarafından planlanan yeni evlerin bir kısmının Çiğli köyüne yapılacağını ve bunun akılcı olmadığını ifade etti.
2 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım nedeniyle depremzedeler için AFAD koordinasyonunda 107 çadırın kurulumuna başlandı. Antakya ilçesindeki Millet Bahçesi'nde askerlerin yardımıyla kurulan çadırlara depremzedeler yerleştirilmeye başlandı. Ayrıca sivil toplum kuruluşları, jandarma ve belediyeler tarafından toplanma bölgesinde yiyecek, giyecek, yakacak ve battaniye gibi yardımlar sağlandı.
7 Şubat 2023

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede 1 milyona yakın konutun yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Bölgedeki yapı stokunun büyük bir kısmının 2000 yılı öncesine ait olduğunu ve bu yapıların yüzde 90'ının çöktüğünü, yeni yapıların ise yüzde 5'inin yıkıldığını belirtti. Elmas, bölgedeki toplam konut sayısının yaklaşık yarısının yenilenmesi gerektiğini ve depremlerin konut ve altyapı zararının 100 milyar dolara yakın olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre, Kahramanmaraş'ın Göksu bölgesinde 18 Şubat 2023 tarihinde saat 22.31'de 5,3 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin derinliği 5,4 kilometre olarak ölçüldü. Bu deprem, 6 Şubat'ta bölgede meydana gelen ve büyüklükleri sırasıyla 7,7 ve 7,6 olan iki büyük depremin ardından devam eden artçı sarsıntıların bir parçası.
18 Şubat 2023

Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz tarafından ifşa edilen, FAO'nun 'Türkiye'de Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı' adı altında duyurduğu projenin, AB ve Japonya tarafından finanse edildiği belirtiliyor. 2017'de başlayan ve Türkiye'nin yüksek nüfusa sahip on ilini kapsayan bu plan, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların sosyo-ekonomik entegrasyonunu ve dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, projenin ikinci etabında eğitimler verilmeye başlanmış.
17 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre Türkiye'deki deprem bölgesinde 214 bin 325 gebe kadın bulunmakta ve bunlardan 23 bin 814'ünün bir ay içinde doğum yapması bekleniyor. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, güvenli doğum, anne ve bebek sağlığının korunması için gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bölgede tuvalet ve hijyen tesislerinin yetersizliği, kırılgan grupların korunması ve mültecilerin cinsel şiddet riskinin artması gibi konulara da vurgu yapılıyor.
16 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası birçok kişi yardım amacıyla bölgeye gitmek istiyor. Ancak Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent, bölgeye gönüllü olarak daha fazla kişinin gelmemesi gerektiğini belirtti. Levent, bölgede zaten çok sayıda kişinin bulunduğunu ve fazla gönüllünün yarardan çok zarar getirebileceğini ifade etti. Profesyonel ekiplerin, araç ve gereçlerin gelmesinin uygun olduğunu, ancak gönüllüler için şu anın doğru zaman olmadığını vurguladı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası, tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Hatay'da yaşayan kızı ve eski eşinin enkaz altında olduğunu belirterek sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulundu. Aydın, eski eşi Elif Torun Öneren'in enkazdan çıkarıldığını duyurdu ve kızının da enkaz altından bir an önce kurtarılmasını beklediğini ifade etti. Deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ilde hissedildi ve can kayıpları ile yıkımlara yol açtı.
6 Şubat 2023

Amasya'nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tarım arazilerine kurulması planlanan OSB projesi, Samsun İstinaf Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulunarak iptal edildi. Köylüler, tarım arazilerinin ve köy mezarlığının OSB için tahsis edilmesine karşı çıkmış, muhtar İlyas Celep gerekli evrakları imzalamayı reddetmişti. Valilik ve kaymakamlık baskılarına direnen muhtar görevden alınmış ve yerine kayyım atanmıştı. Yargı süreci sırasında jandarma ve polis müdahalesiyle köylülerin ürünleri zarar görmüş ve 2 bin ağaç kesilmişti. Bilirkişi raporları ve Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen, bakanlık projeyi sürdürmüş ancak İstinaf Mahkemesi son kararıyla projeyi iptal etti.
25 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki işverenlerin mevcut prim borçlarını erteledi. Bu bölgelerde faaliyet gösteren işverenler, sigortalılar ve genel sağlık sigortalıların 6 Şubat-30 Kasım 2023 tarihleri arasında vermekle yükümlü oldukları bilgi, belge ve beyannamelerin teslim süresi 15 Aralık’a uzatıldı. Ayrıca, 6 Şubat 2023 tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ve 2023 yılına ait prim borçları, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 29 Aralık’a kadar ertelenecek.
27 Temmuz 2023

Türkiye ve Avrupa'nın tek kadın temalı tiyatro festivali olan 'Kadın Oyunları Festivali', bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Şubat ayında Ankara'da başlayacak olan festival, Mart ayında Bandırma, Konyaaltı, Çanakkale ve Ayvalık'ta devam edecek. Festival, sanat etkinliği olmanın yanı sıra bir sosyal sorumluluk projesi olarak da öne çıkıyor. Festival direktörü Hasan Aldemir, festivalin uluslararası boyutta tanınmaya başladığını ve kadın sorunlarını gündemde tutmayı amaçladığını belirtiyor.
22 Ocak 2023

Burçak Kazdal, Amerika'da aldığı endüstriyel tasarım eğitimi sonrası şeflik kariyerine yönelmiş ve çeşitli deneyimlerin ardından İstanbul'da Apartıman Yeniköy adlı restoranı açmıştır. Kazdal, kariyerinde karşılaştığı cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık ve toplumsal önyargılar hakkında deneyimlerini paylaşarak, kadınların ağır işlerde de başarılı olabileceğini ve cinsiyetçi kodları kırabileceğini vurgulamaktadır. Ayrıca, kadınların iş hayatında daha fazla yer alması ve liderlik etmesi gerektiğini, bu durumun sektöre ve topluma olumlu katkılar sağlayacağını belirtmiştir.
5 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamında, genç kadın müzisyenlere destek sağlayan 'Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu' projesinin bu yılki kazananları belirlendi. Toplam 21 genç kadın müzisyen, eğitim ve kariyer gelişimleri için fon desteği almaya hak kazandı. Seçimler, bir seçici kurul tarafından yapıldı ve kazananlar 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda konser verecek.
28 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. Toplam 4.497 enkazdan 308'inde çalışmaların devam ettiğini, bazı bölgelerde ise arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlandığını ifade etti. Ayrıca, bölgede herhangi bir ulaşılamayan köy olmadığını ve ihtiyaç duyulan malzemelerin, özellikle kuru gıda ve hijyen ürünlerinin, en az bir yıl süreyle gerekeceğini vurguladı.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Saadet Partisi, Malatya'da depremzedeler için kurduğu ve günlük 10-15 bin kişiye yemek sağlayan aşevinin kapatılması için valilikten talimat aldıklarını duyurdu. Parti Basın Müşaviri Hacı Murat Uzgur, kararın gerekçesiz olduğunu belirtti. Parti lideri Temel Karamollaoğlu iktidarı bu karardan vazgeçmeye çağırdı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da aşevinin siyaset üstü olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. Valilik ise aşevinin kapatılacağı iddialarını 'asılsız' olarak nitelendirerek, aşevinin başka bir alana taşınacağını ve faaliyetine devam edeceğini açıkladı.
14 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde 3 Mart 2023 tarihinde saat 05:53'te 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerin 6,95 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Bu bilgi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıldı.
3 Mart 2023
İşaretlediklerim