Türkiye, İstanbul'daki Pierre Loti ve Ankara'daki Charles de Gaulle okullarıyla ilgili olarak Fransa'ya nota verdi. Fransız büyükelçiliği, bu okullara artık Türk öğrenci alınamayacağını ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceğini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini söyledi. Anlaşmazlık, Türkiye'nin Fransa'da aynı statüde Türk okulları açma ve müfredatta söz sahibi olma taleplerinden kaynaklanıyor.
13 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Fransa ile Türkiye arasında süregelen okul statüsü krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tekin, Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarının Türk mevzuatına girmemesi durumunda yok hükmünde sayılacağını belirtti. Fransız büyükelçiliği tarafından velilere gönderilen bilgilendirme yazısında, anlaşma sağlanamazsa okullara Türk öğrenci alınamayacağı ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceği ifade edilmişti. Tekin, okulların yasal duruma kavuşması için uluslararası sözleşme yapılması gerektiğini vurguladı.
24 Temmuz 2024

Türkiye'de yabancı devletlere bağlı okullarla ilgili kriz, Fransız okullarının ardından Alman okullarına da sıçradı. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Ernst-Reuter okulları, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine Türk pasaportu bulunan yeni öğrencileri kabul etmeyeceklerini duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini belirtirken, uluslararası sözleşmelerle okulların yasal duruma kavuşmasını arzu ettiklerini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Prof. Dr. Celal Şengör, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Fransız okullarıyla ilgili politikalarını eleştirerek, Tekin'in ülkenin geleceği için büyük bir tehdit olduğunu belirtti. Ankara ile Paris arasında yıllardır süregelen anlaşmazlık, Fransız büyükelçiliğinin velilere gönderdiği bilgilendirme yazısıyla su yüzüne çıktı. Yazıda, Türk yetkililerin okullara nota verdiği ve anlaşma sağlanamazsa okullara Türk öğrenci alınamayacağı belirtildi. Tekin, müfredata müdahale suçlamalarını reddederken, Şengör, Tekin'in gerici eğitim programları dayattığını iddia etti.
23 Temmuz 2024

Oğuz Demiralp, Fransız okullarına çocuk gönderen Türk vatandaşları hakkında Aile Bakanı'nın yaptığı açıklamaları eleştirdi. Demiralp, bu okulların sadece Fransa'nın eski sömürgelerinde bulunmadığını ve Türk vatandaşlarının bu eğitim olanaklarından yararlanmasının sorun olmaması gerektiğini savundu. Ayrıca, Aile Bakanı'nın da çocuğunu Fransız okuluna gönderdiğini ve Belçika vatandaşlığı olduğunu belirtti.
14 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yabancı okullar arasında ciddi bir kriz yaşanıyor. Bu kriz, Fransız okulları ile başlayıp Alman okulları ile devam ediyor. Yabancı okullar, elçiliklerin personeli ve vatandaşları için açılmış olup, zamanla Türk öğrenciler de kabul edilmeye başlanmıştı. MEB, YÖK ve ÖSYM, yabancı okullardan mezun olanların yabancı öğrenci statüsünden yararlanamayacaklarını açıklamış ve bu yönde düzenlemeler yapmıştı.
26 Temmuz 2024

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Pierre Loti Fransız Lisesi, diplomatik mercilerle bağlantılı olarak güvenlik gerekçesiyle 2 ve 3 Şubat tarihlerinde geçici olarak kapatıldı. Lise yönetimi, velilere durum hakkında bilgi vererek, Tarabya yerleşkesinin açık kalacağını ve durumun gelişimini takip ettiklerini belirtti. Kapatılma kararı, Avrupa'da gerçekleşen Kuran yakma olayları sonrasında Türkiye'deki ibadethanelere yönelik olası misilleme saldırılarına karşı yapılan seyahat uyarıları ve diğer konsoloslukların geçici kapatılma kararları çerçevesinde alındı.
2 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 26 dersin programını değiştiren yeni müfredatı onayladı. Ortaöğretim, Temel Eğitim ve Din Öğretimi Genel Müdürlükleri tarafından hazırlanan taslak, 26 Nisan'da kamuoyunun görüşüne sunulmuş ve 10 Mayıs'a kadar askıda kalmıştı. Toplamda 67 bin 284 görüş ve öneri bildirildi ve bunların yüzde 58'i öğretmenlerden geldi. Görüşlerin değerlendirilmesinin ardından Talim ve Terbiye Kurulu müfredatı 24 Mayıs'ta onayladı. Yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.
27 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden uygulamaya koyacaklarını ve devamsızlık affını kaldıracaklarını belirtti. Ayrıca, özellikle pandemi ve deprem sürecinde artan açık liseye geçişlerin zorlaştırılacağını ifade etti. Tekin, bu konuda mevzuat değişiklikleri yapılacağını ve özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim süreçlerini zorlaştırarak, izinsiz kurslarla mücadele edeceklerini söyledi.
16 Ağustos 2023

Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgeleri ve Brüksel'deki ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanımı yasaklandı. Valonya-Brüksel Eğitim Ağı'nın aldığı karara göre, 373 okulda 132 bin 600 öğrenci bu yasaktan etkilenecek. Kararın, öğrencilerin akıllı telefonlarla birbirlerinin görsellerini çekip sosyal medyada paylaşarak taciz suçlarına neden olmaları sebebiyle alındığı belirtildi. Ülkenin Flamanca konuşulan bölgelerinde de benzer bir yasağın uygulanması bekleniyor.
22 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından, bu liselere geçişlere izin verilecek istisnai durumları belirledi. İstisnai durumlar arasında milli sporcu, şehit ve gazi çocuğu, evde ve hastanede eğitim alan, engelli ve özel eğitim öğrencileri, tutuklu ve hükümlüler, örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler bulunuyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki öğrenciler de açık liseye geçebilecek. Açık liseye geçişler için zaruri şartların belgelendirilmesi kaydıyla 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında başvuru yapılması gerekiyor.
14 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılı için yayımladığı genelgeyle ilkokullarda sınav saatini kaldırdı ve süreç odaklı ölçme ve değerlendirme sistemine geçileceğini duyurdu. Ayrıca, öğrenci sayısının düşmesi durumunda sınıfların birleştirileceği belirtildi. Genelge, devlet okullarında kayıt ücreti adı altında zorunlu ücret alınmayacağını da vurguladı.
14 Ağustos 2024

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tüm sınıfları kapsayacak şekilde bir müfredat değişikliği üzerinde çalıştıklarını ve bu değişikliği Aralık ayında kamuoyuna açıklamayı planladıklarını belirtti. Tekin, değişiklikle çocuklara gereksiz ve düzeylerinin üstünde bilgi yüklemesi yapılmayacağını, derslerin tamamında sadeleşme olacağını ifade etti. Tekin, müfredattaki ağırlığı hafifletmeyi amaçladıklarını ve bu çalışmalar tamamlandığında her ders için oluşturulan komisyonların gerekli değerlendirmelerde bulunacağını söyledi.
1 Kasım 2023

Rekabet Kurumu, İstanbul'da bulunan Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, Özel Saint Benoît Fransız Lisesi, Özel Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, Özel Saint-Michel Fransız Lisesi ve Özel Sainte Pulchérie Fransız Lisesi olmak üzere beş Fransız lisesi hakkında, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesini ihlal ettikleri iddiasıyla soruşturma açtı. Liselerin fiyat tespiti yaparak rekabeti engelledikleri öne sürülüyor.
12 Ocak 2023

Fransa'da Danıştay, hükümetin okullarda abaya (uzun elbise) ve erkek entarisi (kamis) yasağını devam ettirmeyi onadı. Karar, üç sendikanın yürütmeyi durdurma talebini değerlendirdikten sonra verildi. Mahkeme, bu yasağın yasal olmadığına dair ciddi şüphe bulunmadığını belirtti. Ancak Danıştay, bu kararın 'geçici bir karar' olduğunu ve nihai kararı daha sonra vereceğini kaydetti.
25 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS’de mahkeme kararıyla iptal edilen fen bilimleri sorusunun ardından puanların yeniden hesaplanacağını duyurdu. Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi, bir öğrencinin başvurusu üzerine sorunun iptaline karar verdi. MEB, öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli önlemleri aldığını ve yeni puan hesaplaması sonucunda üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere yeni kayıt hakkı tanındığını belirtti. Öğrenciler, SMS ve e-okul üzerinden bilgilendirilecek ve yeni kayıtlar 14-20 Eylül arasında yapılacak.
13 Eylül 2024

Fransa'da okullarda, genellikle Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, İran ve Mısır gibi ülkelerde Müslüman kadınların giydiği abaya adlı tesettür giysisinin yasaklanması planlanıyor. Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, bu yasağın 'gerekli ve adil' olduğunu belirtti. Fransa, 1994 yılında kabul edilen bir yasa çerçevesinde okullarda dini sembollerin dikkat çekmeyecek şekilde yer almasına izin vermiş, 2004 yılında başörtüsünü okullarda tamamen yasaklamıştı.
28 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

AKP'nin yeni müfredatı, 10 gün askıda tutulduktan sonra bu eğitim yılında uygulanmak üzere onaylandı. Yeni düzenlemeye göre, öğretmen adayları KPSS sonrası Milli Eğitim Akademisi'nden geçmek zorunda kalacak. Bu akademi, ümmetçi ve partizan öğretmen kadrolarını oluşturmayı hedefliyor. Yazar, bu düzenlemelerin ülkenin geleceğini olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.
10 Haziran 2024

YÖK'ün ve Ankara Üniversitesi'nin ani karar değişiklikleri nedeniyle bazı öğrenciler, yüz yüze eğitim beklentisiyle şehre geldiklerinde uzaktan eğitime geçildiğini öğreniyorlar. YÖK, tıp gibi bazı bölümlerin yüz yüze eğitimle devam edeceğini açıklamış, ancak daha sonra sadece tıp fakültesinin 4, 5 ve 6'ncı sınıflarının yüz yüze eğitim alacağını, diğer sınıflar ve bölümler için sınıf şartı getirildiğini ve uygulamalı eğitimlerin nisan sonuna ertelendiğini duyurmuştu. Ankara Üniversitesi de bu değişikliklere uygun olarak yeni kararlarını açıkladı. Bir veli, çocuğunu yüz yüze eğitim için Ankara'ya gönderdiğini, ancak çocuğu varıştan kısa bir süre sonra okulun uzaktan eğitime geçtiğini öğrendiğini belirtti.
20 Şubat 2023
İşaretlediklerim