Reuters'ta yayınlanan bir analizde, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığının, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinde muhalefet oylarını böleceği ve bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yarayabileceği belirtiliyor. AKP'li bir yetkili, İnce'nin oy oranının yüzde 8-9 civarında olduğunu söylerken, bir muhalefet yetkilisi İnce'nin adaylığının Erdoğan'ı ilk turda yenmelerini zorlaştıracağını ifade ediyor. İnce ise adaylıktan çekilmeyeceğini açıkça belirtiyor.
5 Nisan 2023

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıkların kapanmasının ardından ilk veriler gelmeye başladı. Anadolu Ajansı ve ANKA Haber Ajansı'nın verilerine göre, Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da önde görünüyor. Anadolu Ajansı'nın yüzde 94 sandık açıldığında verdiği bilgilere göre Kılıçdaroğlu yüzde 46,71 oy alırken, Tayyip Erdoğan yüzde 46,52 oyda kalmıştır. ANKA'nın yüzde 60,7 sandık açıldığında verdiği bilgilere göre ise Kılıçdaroğlu yüzde 48,45, Erdoğan ise yüzde 44,98 oy almıştır.
14 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, 14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ilk turda en yüksek oy aldığı 10 ilde sandık açılma oranları da yüksek çıktı. Bu iller Artvin, Kilis, Burdur, Yozgat, Bilecik, Bolu, Kastamonu, Gümüşhane, Bayburt ve Düzce olarak sıralanıyor. Yozgat'ta Erdoğan'ın oy oranı %72 iken, sandık açılma oranı %87 olarak belirtiliyor. Buna karşın, Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu illerde Anadolu Ajansı'nın veri girişi daha yavaş ilerliyor.
28 Mayıs 2023

Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Sinan Oğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine Türk milliyetçileri ve Atatürkçülerin adayı olarak girdiğini ve beklenen oy oranının yüzde 9 ile 16 arasında olduğunu belirtti. İlk turda yüzde 5,17 oy alan Oğan, ikinci turda Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini duyurdu. Oğan, Türkiye'nin birlik bütünlüğü ve istikrarına vurgu yaparak bu kararı aldığını ifade etti. İlk turda Oğan'a oy veren seçmenlerin ikinci turdaki tercihleri ise net değil.
22 Mayıs 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge, 14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin düzenli ve dürüst bir şekilde yürütülmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve ilgili seçim kurullarına kamu kurum ve kuruluşlarınca işgücü, araç ve gereç desteği sağlanmasının önemini vurguluyor. Genelgede, seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve millet iradesinin sandığa sağlıklı yansıması için gerekli tüm önlemlerin alınacağı ve bu konuda kamu kurum ve kuruluşları, kamu bankaları yöneticileri ve güvenlik güçlerinin amirlerinin azami gayret göstereceği belirtiliyor.
15 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için seçim takvimi 18 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim takviminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında oy kullanma ilkeleri üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs'ta tekrar oy kullanılacak ve seçime girme yeterliliği bulunan 36 parti bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu gerçekleşiyor ve seçmenler sabah 08:00'den akşam 17:00'ye kadar oylarını kullanabiliyor. Ülke genelinde 191 binden fazla sandıkta 60 milyondan fazla seçmen oy kullanma hakkına sahip. İkinci turda Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışıyor. İlk turda Erdoğan yüzde 49,52, Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,82 oy almıştı.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ortak aday çıkarması gerektiğini ve bu sayede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yüzde 60-70 gibi yüksek bir oy oranıyla zafer elde edilebileceğini belirtti. TİP, Hatay'da toplanan parti meclisinde bazı şehirlerde seçimlere ittifak çatısı altında kendi amblemiyle katılma kararı aldı. Ayrıca, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının desteklenmesi yönünde değerlendirmeler yapıldı.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala Twitter hesabından toplumun tüm kesimlerini kapsayan ve birlik mesajları veren bir paylaşım yaptı. Erdoğan, mesajında 85 milyon vatandaşın, 81 vilayetin, farklı etnik kökenlerin ve inanç gruplarının seçimlerden zaferle çıkacağını belirtti. Ayrıca, siyasi partilere gönül vermiş vatandaşların ve Türkiye'nin dostlarının da kazanacağını ifade etti. Erdoğan, seçimlerin bir bayram, gurur günü ve Türk demokrasisinin şöleni olacağını vurguladı.
6 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta karar alacağını belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve genel başkan Erkan Baş, Erdoğan'ın hukuken aday olamayacağını, çünkü seçim yenilenmesi kararının Meclis çoğunluğuyla alınması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra düzenlenmesi gerektiği, bu durumun 14 Mayıs tarihindeki seçimler için geçerli olmadığı belirtildi.
24 Ocak 2023

Gezici Araştırma şirketinin 1-2 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda yüzde 53,4 oy oranıyla kazanıyor. Ankette Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 43,2 olarak belirlenmiş. İkinci tur senaryosunda ise Kılıçdaroğlu yüzde 55,2, Erdoğan ise yüzde 44,8 oy alıyor. Katılımcıların yarısından fazlası Kılıçdaroğlu'nun seçileceğine inanırken, ankette bazı kritik bilgilerin açıklanmadığı editör notu ile belirtilmiş.
12 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı 'Öndeyiz' açıklamasıyla seçim yarışında önde olduklarını duyurdu. İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da Anadolu Ajansı'nın manipülasyon yaptığını iddia ederek Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu ifade ettiler. CHP'nin saat 20.00 itibariyle açıkladığı verilere göre, açılan sandıkların yaklaşık yüzde 33'ünde Kılıçdaroğlu yüzde 47,1 oy oranıyla Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor.
14 Mayıs 2023

17:00'da kapanan sandıklardan gelen ilk verilere göre, Anadolu Ajansı ve ANKA Haber Ajansı'nın açıkladığı oranlara göre Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı seçiminde önde görünüyor. Anadolu Ajansı'nın yüzde 59,34 sandık açıldığında Kılıçdaroğlu yüzde 48,07 oy alırken, ANKA'nın yüzde 60,05 sandık açıldığında ise Kılıçdaroğlu yüzde 50,11 oy oranına sahip. Diğer adaylar Tayyip Erdoğan, Sinan Oğan ve Muharrem İnce ise sırasıyla daha düşük oy oranlarına sahip.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yemin töreninin ardından Anıtkabir ve Beştepe'yi ziyaret etti. Konuşmasında, 28 Mayıs seçimlerine atıfta bulunarak, milletin yüksek katılım oranıyla kendisine yeniden görev verdiğini belirtti. 85 milyon vatandaşı kucaklama vurgusu yaparak, bölgecilik ve particilik yapmadıklarını ifade etti. Muhalefete yönelik eleştirilerde bulunarak, milli irade ile barışma çağrısında bulundu. Ayrıca, demokrasiyi güçlendirecek yeni bir anayasa yapma sözü verdi ve ekonomik büyüme hedeflerinden bahsetti.
3 Haziran 2023

Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçime bir hafta kala düzenlediği İstanbul mitinginde, AKP'li seçmenlere neden Erdoğan'ı destekledikleri soruldu. Seçmenlerin büyük bir kısmı, Erdoğan'a olan bağlılıklarını tercih sebebi olarak gösterirken, bazıları ise Erdoğan'ın seçim sürecinde vurguladığı 'beka' ve 'yerli ve milli' gibi konuların etkisinde kaldıklarını ifade etti. Bu bulgular bir video haberinde detaylandırıldı.
8 Mayıs 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sert açıklamalarının aksine, 14 Mayıs genel seçimlerinin sonuçlarına saygı göstereceklerini ifade etti. Turan, herkesin elinde ıslak imzalı tutanaklar olacağını ve seçimlere gölge düşürmenin Türk demokrasisine fayda sağlamayacağını, halkın iradesinin baş tacı olduğunu ve seçim sonuçlarına herkesin razı olacağını söyledi.
3 Mayıs 2023

Araştırmacı Bekir Ağırdır, Fox TV'de yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını tahmin etti. Saat 20:50 itibariyle açılan sandıkların yüzde 60'ına göre, Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın oy oranı yüzde 5,32 olarak belirlendi. Ağırdır, Anadolu Ajansı'nın ilk verilerini değerlendirirken, yorum yapmak için daha erken olduğunu ve açılan sandık oranı yüzde 40'lara geldiğinde konuşmanın anlamlı olacağını ifade etti.
14 Mayıs 2023
İşaretlediklerim