Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı sera gazı emisyonu verilerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye’nin sera gazı emisyonu 2022’de önceki yıla göre yüzde 2,4 azalarak 558,3 milyon ton karbondioksit (CO2) eşdeğeri oldu. Enerji sektörü emisyonları yüzde 1,4 azalırken, endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı emisyonları yüzde 6,4 azaldı. Tarım sektörü emisyonları yüzde 5,1 azalırken, atık sektörü emisyonları yüzde 5,5 arttı.
5 Haziran 2024

Tesla'nın Türkiye'deki satışları Mayıs ayında sadece 10 adet olarak gerçekleşti. Bu, Mayıs 2023'te 200 adetle başlayan ve Eylül 2023'te 4 bin 700 adede kadar yükselen satışların ardından büyük bir düşüşü işaret ediyor. Tesla, Nisan ayında Türkiye'ye özel bir Model Y versiyonu tanıtmıştı, ancak bu model de satışları artırmaya yetmedi. Şirketin Türkiye'deki satış performansındaki bu düşüş, Tesla'nın küçülmeye gitmesine neden olabilir.
4 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2024 kümes hayvancılığı üretimi istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye genelinde tavuk eti üretimi nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 artarak 192 bin 386 ton oldu. Tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 3,7 artışla 1 milyar 707 milyon 799 bin adede yükseldi. Aynı dönemde kesilen tavuk sayısı yüzde 7,3 artışla 105 milyon 682 bin olarak kaydedildi.
13 Haziran 2024

Pandemi döneminde bankaların kredi musluklarını açmasıyla zombi şirketler hayatta kalmaya devam etti. Uluslararası Para Fonu'nun 16 Haziran 2023'te yayımladığı rapora göre, zombi şirketlerin toplam şirket ekosistemi içinde en yüksek paya sahip olduğu ülke Türkiye. Türkiye'deki zombi şirketlerin oranı yüzde 13 olarak belirlenirken, bu durumun arkasında kamu bankalarının ve siyasi bağlantıların etkisi olduğu belirtiliyor.
26 Temmuz 2024

Türkiye'de sendikal hareket, geçmiş dönemlere kıyasla oldukça zayıflamış durumda. 2023 Temmuz verilerine göre, çalışanların sadece yüzde 14,76'sı sendikalı ve bu sendikaların büyük bir kısmı iktidar ve sermaye yanlısı. Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin oranı ise yüzde 7'yi aşmıyor. Sendikal hareketin zayıflığı, işçi sınıfının ekonomik kriz ve otoriter yönetim koşulları altında daha da güçsüzleşmesine yol açıyor. Bu durum, işçi sınıfının hak arama mücadelesini zorlaştırıyor ve grev gibi eylemler, işsizlik ve açlık riski taşıyor.
3 Mayıs 2024

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), 2023'te yüzde 8,2 azalarak 526,8 milyar dolara gerileyen küresel çip satışlarının, 2024'te yüzde 13,1 artışla toparlanacağını öngörüyor. 2023'te Avrupa, yıllık bazda büyüme kaydeden tek pazar olarak öne çıkarken, diğer tüm bölgesel pazarlarda satışlar düşüş gösterdi. Çin, Asya-Pasifik, Amerika ve Japonya'da satışlar sırasıyla yüzde 14, yüzde 10,1, yüzde 5,2 ve yüzde 3,1 oranında azaldı.
5 Şubat 2024

Quick Finans ve SmartIQ işbirliğiyle yayınlanan ocak raporuna göre, ikinci el araç piyasasında 2023'ün son çeyreğinde başlayan fiyat düşüşü 2024'ün başında durdu. Bireysel satıcılar fiyatları düşürmeye devam ederken, kurumsal satıcılar fiyatlarını artırdı. Sıfır kilometre araç tedarik sorunlarının Kızıldeniz'in kapanması nedeniyle tekrar yaşanabileceği ve bu durumun ikinci el araç talebini artırabileceği belirtiliyor. Sektör yöneticileri, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki artışın yakında ikinci el fiyatlarına da yansıyacağını öngörüyor.
15 Şubat 2024

Türkiye'de ekonomiye olan güvensizlik nedeniyle kripto paralara olan ilgi artmış durumda. Kripto para, merkezi olmayan, dijital ve sanal bir para birimi olarak tanımlanıyor ve ilk örneği 2009 yılında hayatımıza Bitcoin ile girmiştir. Türkiye, kripto paralara en çok ilgi gösteren ülkelerden biri olup, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu alanda bir düzenleme üzerinde çalışmaktadır. Kripto para birimlerinin geleceği konusunda farklı görüşler bulunmakla birlikte, bu alana yapılan yatırımların ve resmi para birimi olarak kabul eden ülkelerin varlığı, kripto paraların gelecekte de hayatımızda olacağını gösteriyor.
12 Şubat 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 3’üncü Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Konferansı ve Sergisi’nde Türkiye’nin un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında ise dünya ikincisi olduğunu açıkladı. Yumaklı, 2023 itibarıyla Türkiye’nin dünya un pazarındaki payının yüzde 23 olduğunu belirtti. Ayrıca, Türk değirmen sektörünün 2022'de 2 milyar dolar, 2023'te ise 1,9 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini ve 2024'te bu rakamın daha da artacağını öngördüğünü ifade etti.
24 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile yeşil mercimeğin ithalatına teşvik, ihracatına ise kısıtlama getirildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, bakliyat ekim alanlarının 1990'dan bu yana ciddi şekilde azaldığını belirtti. Nüfusun büyük kısmının büyük şehirlere yığılması ve tarım arazilerinin imara açılması, tarım sektöründe ciddi sorunlara yol açtı. Akif Beki, tarımda uzun vadeli planlamanın eksikliğine dikkat çekerek, mevsimlik planlamanın önemine vurgu yaptı.
15 Mayıs 2024

The Lancet dergisinde yayınlanan 'Küresel Hastalık Yükü 2021' araştırması, Covid-19 pandemisinin 2019-2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini bir yıl altı ay azalttığını ortaya koydu. Bu durum, 1950'den bu yana yaşam süresindeki ilk düşüş olarak kaydedildi. Araştırma, pandeminin yaklaşık 16 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve pandemi döneminde ölümlerin ortalama yüzde 5,1 arttığını belirtti. Ayrıca, dünya nüfusunun yaşlanması ve bu değişimin sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
13 Mart 2024

Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesi ekonomisi 2023'ün dördüncü çeyreğinde sabit kalarak resesyona girmekten kurtuldu. 2023 boyunca yüzde 0,1 oranında bir büyüme kaydedildi. Barclays'in analizine göre, bu zayıf performans özellikle yatırımlardan kaynaklı iç talepteki azalmadan kaynaklanıyor. Almanya'nın ekonomik performansı düşerken, Fransa'nın sabit kalması ve İtalya ile İspanya'nın büyümesi dikkat çekti. Ayrıca, Avro Bölgesi'nde istihdam edilen kişi sayısı 2023'ün son çeyreğinde artış gösterdi.
14 Şubat 2024

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2019-2022 yılları arasında küresel iş gücü gelir payında 0,6 puanlık bir düşüş yaşandığını ve bu durumun eşitsizliği artırdığını açıkladı. ILO'nun 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm raporuna göre, işçilerin küresel gelirden aldığı pay son 20 yılda önemli ölçüde azaldı. Kovid-19 pandemisi, sermaye gelirinin en zenginler arasında yoğunlaşmasına neden olarak eşitsizlikleri daha da derinleştirdi. Raporda, yapay zekadaki gelişmelerin iş gücü gelir payı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuldu.
4 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin tavuk eti ihracatını 2024 yılının sonuna kadar aylık 10 bin ton ve toplamda 80 bin ton ile sınırladı. Bu karar, iç piyasadaki tüketici refahını korumak ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla alındı. Ayrıca, sektördeki ölçek ekonomisinin korunması ve iç talepte yaşanabilecek dalgalanmaların üretim kaybına yol açmaması gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu. İhracat sınırlaması, 1 Mayıs 2024'ten itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak.
30 Nisan 2024

Türkiye, Avrupa'dan en çok plastik atık ithal eden ülke konumunda olup, dünya genelinde altıncı, Avrupa'da ise ikinci sırada yer alıyor. Plastik sektörü, yıllık 44 milyar dolar gelirle büyük bir ekonomik güç oluştururken, çevreci tedbirler bu sektörün tepkisiyle karşılaşıyor. Örneğin, 2021'de getirilen plastik atık ithalatı yasağı sekiz gün sonra kaldırılmış ve tek kullanımlık içecek ambalajlarına depozito uygulaması sürekli ertelenmiştir. Çevre Bakanlığı, depozito uygulamasının 2024'te zorunlu hale geleceğini belirtmiş, ancak alınan tedbirler sınırlı kalmıştır.
25 Nisan 2024

Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Görünümü Raporu'na göre, Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Bu oran, küresel ortalamanın üzerindedir ve Türkiye'nin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 47'ye çıkarma hedefi bulunmaktadır. Raporda, Türkiye'nin özellikle hidroelektrik enerjisi kullanımının kuraklık gibi doğal koşullardan etkilenebileceği ve bu nedenle çatı ve yüzer güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinden faydalanılması gerektiği vurgulanmaktadır.
8 Mayıs 2024

Ember'in raporuna göre, 2024'ün ilk dört ayında Türkiye, Avrupa'da kömürden elektrik üretiminde birinci sıraya yükseldi. Bu dönemde Türkiye'nin kömür yakıtlı santrallerinden kaynaklanan toplam karbondioksit emisyonu 36 milyon metrik tonun üzerine çıktı. Almanya ve Polonya'nın kömür kullanımını azaltması, Türkiye'nin bu alandaki yükselişinin ana nedeni olarak gösteriliyor. Aynı dönemde Almanya ve Polonya'nın kömür yakıtlı üretimi önemli ölçüde azalırken, Türkiye'nin kömür yakıtlı üretimi 2019'un ilk dört ayına göre yaklaşık yüzde 6 arttı.
21 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, 2023 yılında Türkiye'de çiğ süt üretimi bir önceki yıla göre yüzde 0,4 oranında azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton olarak gerçekleşti. İnek sütü ve keçi sütü üretimi artış gösterirken, koyun ve manda sütü üretimi azaldı. Üretilen çiğ sütün büyük bir kısmını inek sütü oluşturdu. Ayrıca, süt üreticileri yüzde 8,5'lik zammı yetersiz bulduklarını ifade ettiler.
2 Mayıs 2024

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim