Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin vadesine bir yıl ya da daha az kalmış dış borç stoku 211 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi. Ağustos sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stoku, 2022 yıl sonuna göre yüzde 10,9 artışla 165,4 milyar dolar oldu. Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2022 yıl sonuna göre yüzde 10,2 artarak 11,8 milyar dolar oldu. Özel sektörün kısa vadeli dış borcu yüzde 0,5 azalarak 86,9 milyar dolar oldu.
17 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 23 Haziran ile biten haftada bankacılık sektöründeki toplam mevduat 39 milyar 736 milyon lira azalarak 11 trilyon 620 milyar liraya düştü. TL cinsinden mevduat yüzde 2,8 artarken, yabancı para cinsinden mevduat yüzde 4,4 azaldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları ise 7 milyar 467 milyon dolar azalış gösterdi.
5 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri dışında yurt içinde tutacakları yabancı para cinsinden hesaplara yüzde 4,5 faiz ödeme kararı aldı. Daha önce bankalar, yurt dışında tuttukları dövizler için yüzde 4,3 oranında LIBOR faizi almaktaydılar. Bu yeni düzenlemeyle, bankaların yurt dışında bulunan fazla dövizlerini yurt içine getirmeleri durumunda, zorunlu karşılık tutarının üzerindeki meblağlara yüzde 4,5 faiz verilecek ve bu faiz Türk Lirası cinsinden ödenecek.
20 Ocak 2023

Türkiye Merkez Bankası (MB), bankacılık sistemine daha fazla lira sağlamaktan ziyade, şimdi sistemden lira çekmeye başladı. Seçimlerden sonra döviz kurları serbest bırakıldı ve dolar/TL ile avro/TL kurları önemli ölçüde yükseldi. Yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarının sona ereceğini belirtti ve kamu bankalarının döviz satışını durdurduğu gözlemlendi. MB'nin döviz rezervi biriktirmesi ve menkul kıymet baskısının gevşetilmesi, TL likiditesinin artmasına ve TL mevduat faiz oranlarının düşmesine yol açtı.
19 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi bünyesinde tutulan yabancı para serbest karşılıklarına ödenen faizi yüzde 4,50'den yüzde 4,75'e yükseltti. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak 4,75-5,00 aralığına çıkarmasının ardından geldi. Faiz ödemeleri, Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yapılıyor.
12 Mayıs 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı boyunca dolar kurunu kontrol altında tutmak amacıyla piyasaya 'arka kapıdan' 108 milyar dolarlık müdahalede bulunmuş. Bu durum, aylık yaklaşık 9 milyar dolar harcama yapıldığı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden bu yana doların yükselişini durdurmak için piyasaya müdahale edildiği ve muhalefetin MB'nin döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu paranın akıbetinin bilinmediğini iddia ettiği belirtiliyor.
31 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, 21 Aralık 2022'de bankalara yurtdışına döviz transferi işlemlerinde eksik bilgi ve belge raporlamaları durumunda cezai bir ek ücret uygulanacağını bildirmişti. Belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen bankalara toplamda 1 milyar TL'ye yakın ek ücret uygulandı. Bu uygulamada en yüksek ek ücret olan 240 milyon TL Akbank'a kesildi.
24 Şubat 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) net rezervleri son bir buçuk ay içinde 12,5 milyar dolar düşüş gösterdi. Swap hariç net rezervler eksi 52,7 milyar dolar seviyesine indi. MB'nin brüt rezervleri de 28 Nisan haftasında 114,9 milyar dolara geriledi. Döviz piyasasındaki hareketlilikle birlikte rezervlerdeki azalma devam ediyor ve bu durum, geçmişte önemli ekonomik değişikliklerin yaşandığı dönemlerle kıyaslanıyor.
5 Mayıs 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın son dönemde gerçekleştirdiği döviz satışları sonucunda, swap işlemleri hariç net döviz rezervleri eksi 68,4 milyar dolara indi. Bloomberg analizine göre, banka Aralık 2021'den Nisan 2023'e kadar toplam 177 milyar dolar sattı ve sadece son bir ayda 49 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Bu durum, Türk Lirası'nın değer kaybını önlemek için yapılan piyasa müdahalelerine rağmen, döviz kurlarının yükselmesine ve rezervlerdeki erimenin hızlanmasına neden oldu.
10 Mayıs 2023

Bloomberg'in hesaplarına göre, Türkiye Merkez Bankası'nın Aralık 2021'den Haziran 2023'e kadar döviz kurlarını sabit tutmak amacıyla yaptığı 'arka kapı' müdahalelerin toplam maliyeti 199 milyar dolara ulaştı. Bu müdahalelerin en yoğun yaşandığı dönem, seçim yarışının kızıştığı nisan ve mayıs ayları olup, bu dönemde 52 milyar dolarlık bir müdahale gerçekleşti. Muhalefet partileri, özellikle CHP, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinden satılan 128 milyar doların akıbetinin bilinmediğini iddia ediyor. Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, bu müdahalelerin aylık ortalama 12 milyar dolar olduğunu belirtiyor.
13 Haziran 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın (MB) brüt rezervlerinin 122 milyar dolar olduğunu belirtti. Ancak bu rakamın swap işlemleri, dış varlıklar ve döviz yükümlülükleri dahil brüt rezervleri ifade ettiği, MB'nin gerçek varlığını net rezervlerin gösterdiği ve Türkiye'nin net rezervlerinin yetersiz olduğu belirtiliyor. Bloomberg'e göre, MB Aralık 2021'den Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu süreçte rezervler eridi. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, brüt rezerv rakamının 27 Nisan itibarıyla 114 milyar dolar olduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2023

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası'nın yabancı para mevduatlarına yönelik düzenlemeleri kapsamında bankaların liralaşma hedeflerine ulaşamamaları durumunda komisyon ödemek zorunda kaldıklarını belirtti. İş Bankası'nın yabancı para mevduatı miktarının yüksek olması nedeniyle en çok komisyon ödeyen banka olduğunu ifade eden Aran, bu durumun bankaya maliyetinin aylık 200 milyon TL olduğunu söyledi. Ayrıca, bankacılık sektörünün haziran ayında bir normalleşme beklediğini ve düşük faiz ekonomisinin sürdürülebilirliği için kur korumalı mevduatın önemine dikkat çekti.
1 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduatlarının toplam mevduat içindeki oranını yüzde 60'tan yüzde 57'ye düşürdü. Bu değişiklik, yeni ekonomi yönetiminin 'liralaşma' politikaları çerçevesinde yapılan düzenlemelerin bir parçası olarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, ilave zorunlu karşılık oranının hesaplanmasında gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı dikkate alınacak olan son iki hesaplama tarihi itibarıyla en yüksek oranın esas alınacağı belirtildi.
8 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun 5 milyar dolarlık mevduatı ve altın fiyatlarındaki artışın etkisiyle 17 Mart haftasında 120 milyar dolardan 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 18,7 milyar dolardan 20 milyar dolara, swap hariç net rezerv ise eksi 44,3 milyar dolardan eksi 40,2 milyar dolara çıktı. Ayrıca, yurttaşların döviz mevduatı 1,1 milyar dolar azalarak 186,4 milyar dolara düştü.
23 Mart 2023

Döviz kurlarındaki artış, kur korumalı mevduatın maliyetini yükseltiyor. Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş'a göre, haziran ayında bütçeden yapılacak kur farkı ödemeleri 70-75 milyar lira, Merkez Bankası'na ise 75-80 milyar lira arasında bir yük getirebilir. Geçen yılın mart ayından bu yılın mayısına kadar olan 17 ayda bütçeden kur farkı olarak toplam 97 milyar lira ödendiği belirtiliyor.
16 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduat ve katılım fonlarının toplam mevduat içindeki payını hesaplama formülüne türev ürünleri ve repoları dahil etti. Bu değişiklikle bankaların yüzde 10 tahvil yükümlülüğü tutma zorunluluğu bulunan TL mevduat hesaplamalarında, finansal türev işlemler ve yabancı para repo işlemleri de dikkate alınacak. Menkul kıymet tesis oranı değişiklikleri 27 Ocak'tan, yabancı para komisyonları ise 20 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
10 Ocak 2023

Türkiye'deki bankacılık sektöründe dolarizasyon oranı, yani kur korumalı mevduat ile yabancı para mevduatın toplam mevduata oranı yüzde 67,7'ye çıktı. Bu oran, yılbaşında yüzde 62 seviyesindeydi. Ekonomistler, getirisi dövize endeksli değiştiği için kur korumalı mevduatı da dolarizasyon oranı hesabına dahil ediyorlar. Bu yıl dolar, TL karşısında yüzde 44,13, avro ise yüzde 48,21 yükseliş yaşadı.
7 Ağustos 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 Mart itibarıyla bilanço verilerini açıkladı ve bilanço büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar dolar artarak 8,69 trilyon dolara ulaştığını duyurdu. Bankalar, Fed'in iskonto penceresinden rekor seviyede 152,9 milyar dolar borç alırken, 2008 mali krizinden bu yana en yüksek tutar kaydedildi. Ayrıca, Fed'in yeni başlattığı Banka Vadeli Finansman Programı (BTFP) kapsamında üç günde 11,9 milyar dolar borçlanma yapıldı ve FDIC tarafından kurulan krediler 142,8 milyar dolara ulaştı.
17 Mart 2023
İşaretlediklerim