Adana'da gerçekleştirilen 'Narkoçelik-21' operasyonlarında 282 şüpheli gözaltına alındı ve bunlardan 266'sı tutuklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun Adana Valiliği, Adana Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde yapıldığını duyurdu. Operasyonlarda 12 uyuşturucu suç çetesi çökertildi ve EGM'nin tek operasyonda en yüksek tutuklama oranına ulaştığı belirtildi.
7 Haziran 2024

Adana'da polis, deprem bölgesine yardım malzemesi götürdüklerini iddia eden iki kişinin bulunduğu kamyoneti durdurdu. Araçta yapılan aramada, su, çocuk bezi ve ayakkabı kolileri arasına gizlenmiş 107 kilo 100 gram marihuana bulundu. Araçtaki M.K. (44) ve F.B. (37) isimli şüpheliler gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı.
12 Şubat 2023

Brezilya'nın Fortaleza Havalimanı'nda Türk jetinde 1,3 ton kokainle yakalanan iki Türk vatandaşı hakkındaki dava devam ediyor. Küçükçekmece 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmada, tutuklu sanıklar Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Duruşmada tanıklar dinlendi ve Brezilya'daki yargı süreci hakkında bilgi verildi. Mahkeme, Brezilya'daki soruşturmanın akıbetinin sorulmasına ve bir sonraki duruşmanın 7 Temmuz'da yapılmasına hükmetti.
12 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler (BM), dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanın uyuşturucu kullandığını ve bu durumun 39 milyon kişide çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly, sentetik uyuşturucuların pazardaki payının artmasıyla bu maddelere erişimin hem daha ucuz hem de daha öldürücü hale geldiğini vurguladı. Ayrıca, uyuşturucu üretimi ve ticaretinde internetin önemli bir rol oynadığına ve dünya genelinde tedaviye ihtiyaç duyan bağımlıların sadece beşte birinin tedavi görebildiğine dikkat çekti.
14 Mart 2024

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) 2022 raporuna göre, İstanbul metamfetamin kullanımında Avrupa'daki 106 merkez arasında 10'uncu, Adana ise 16'ıncı sırada yer alıyor. Türkiye'de ilk metamfetamin 2009'da İstanbul'da ve İran kaynaklı olarak görüldü. 2016-2021 arasında her geçen yıl yakalanan metamfetamin miktarı arttı. 2022'nin ilk yedi ayında yakalanan miktar 8 bin 600 kilograma ulaştı. Türkiye'de 2016'da yüzde 3,5 olan yatarak metamfetamin tedavisine başvuru oranı, 2021'de yüzde 15,5 oldu.
25 Haziran 2023

Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi'nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporu, Türkiye'nin Avrupa'da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülkeyi gösteriyor. Türkiye'nin 2023 skoru 7,03 puan olup, bu skor 2021'de 6,89'du. Raporda, Türkiye'de özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticaretinin yaygınlaştığı, genç kızların zorla evlendirildiği, devlet içinde yerleşik aktörlerin insan ticaretinde rol aldığı ve Türkiye'nin göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olduğu belirtiliyor.
27 Eylül 2023

Brezilya'nın Rio de Janeiro, Sao Paulo ve Bahia eyaletlerinde polis, uyuşturucu çetelerine karşı baskınlar düzenledi. Rio de Janeiro'da çıkan çatışmada 10 kişi öldü, aralarında bir çete liderinin de bulunduğu belirtildi. Sao Paulo'da beş gün süren Kalkan Operasyonu'nda 16 kişi, Bahia eyaletinde ise 19 şüpheli öldü. Operasyonlar sonucunda 58 kişi gözaltına alındı ve 385 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.
3 Ağustos 2023

Brezilya'nın Fortaleza Havalimanı'nda 1,3 ton kokainle yakalanan Türkiye'de kurulu ACM Havayolları şirketine ait jetteki olayla ilgili yargılanan sekiz sanıktan ikisi olan Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halleri devam ediyor. Şirket sahibi Özkan, ailesini ve şirketini olumsuz etkilediğini belirterek suçsuz olduğunu ifade etti. Pilot Demir ise uçuş güvenliğinden sorumlu olduğunu ve yüklemeyi görmediğini söyledi. Mahkeme, Brezilya'dan beklenen belgeler gelmediği için tutukluluk kararını sürdürdü ve bir sonraki duruşmayı 27 Ekim'e erteledi.
7 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Interpol tarafından mavi bültenle aranan uluslararası uyuşturucu karteli lideri Christijan Palic'in İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yakalandığını açıkladı. Palic, Avrupa'da faaliyet gösteren kartellerle işbirliği yaparak Güney Amerika'dan kokain temin etmek, suç örgütleriyle bağlantı kurmak ve suç gelirlerini aklamakla suçlanıyor. Avrupa ve Brezilya'nın talebi üzerine çıkarılan Interpol mavi bülteniyle aranan Palic, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda gerçekleştirilen Kartel-3 operasyonuyla yakalandı.
19 Kasım 2023

Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz döviz girişlerinin 10-15 milyar dolarlık kısmının narkotik ticaretinden geldiğini belirtti. CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın kaynağı belli olmayan 52 milyar dolarlık para girişi hakkındaki sorularına cevap veren Yeşilada, bu paranın bütçeye gitmediğini ve dağıtılmadığını, ayrıca narkotik ticaretinin yanı sıra faturalanmayan turizm gelirleri, yurt dışındaki paraların ülkeye getirilmesi ve Rusya-Ukrayna savaşı sırasında iş adamlarının yaptığı döviz transferleri gibi faktörlerin de kaynağı belirsiz döviz girişlerine katkıda bulunduğunu ifade etti.
17 Ocak 2023

İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan Baron İddianamesi, uyuşturucu kaçakçılarının kara para aklama yöntemlerini detaylandırıyor. Araştırmada, lüks araç alım-satımı ve emlak projeleri üzerinden para aklama faaliyetleri ile şifreli haberleşme programlarındaki mesajlar yoluyla para trafiğinin çözümlendiği belirtiliyor. Ayrıca, Hawala sistemi ve Token adı verilen şifre yöntemi ile uluslararası düzeyde kara para aklama işlemlerinin yapıldığı ortaya konuluyor.
6 Nisan 2024

Adana merkezli iki ilde düzenlenen 'Kuyu-1' operasyonlarında, aralarında örgüt elebaşıları Mustafa Altınyüzük ve Ramazan Altınyüzük'ün de bulunduğu 51 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin tehdit, yağma, kasten öldürmeye teşebbüs ve yasa dışı silah ticareti gibi suçlara karıştığı tespit edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele başkanlığının koordinesinde yapıldığını ve operasyonlarda beş ruhsatsız tabanca, 17 ruhsatsız av tüfeği ve çok sayıda dijital materyale el konulduğunu açıkladı.
29 Mayıs 2024

CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki metamfetamin salgınına ve bu salgını besleyen siyasi düzeni eleştiren bir video yayınladı. Video, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu hedef alıyordu. Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliği, videoyu 'devlet kurumlarına karşı suç isnat eder nitelikte' olduğu gerekçesiyle yasakladı. Kılıçdaroğlu'nun itirazları sonuçsuz kaldı ve avukatı Celal Çelik, Aralık'ta Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
8 Şubat 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yoksulluk Dayanışma Ofisi, suça sürüklenen çocuklarla ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak, çocukların karıştığı olay sayısının 2021'e kıyasla yüzde 20,5 artarak 601 bin 754'e çıktığı ve 2010'da 100 binin altında olan suça sürüklenen çocuk sayısının 2022'de ikiye katlanarak 206,853'e yükseldiği belirtildi. Rapor, çocukların en çok yaralama, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarına karıştığını ve uyuşturucu madde kullanmak veya satmak suçlarından güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısının 2022'de yüzde 10'luk artışla 27 bin 78'e ulaştığını ifade etti.
16 Ağustos 2023

Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bir operasyonda, İran uyruklu iki zanlı, mide ve bağırsaklarında bulunan iki kiloya yakın uyuşturucu ile yakalandı. Zanlılar, otobüs kontrolü sırasında şüpheli hareketleri üzerine gözaltına alındı. Hastanede yapılan muayene ve tomografi çekimlerinde mide ve bağırsaklarında çok sayıda yabancı cisim bulunduğu tespit edilen zanlıların midesinden 242 kapsül halinde çıkarılan 1 kilo 919 gram afyon sakızına el konuldu. Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
5 Ağustos 2023

Ankara merkezli 21 ilde düzenlenen 'Sibergöz' operasyonlarında, 'Smart Trade Coin' isimli kripto varlık alım-satım platformu üzerinden 'sıfır risk ile yüksek kazanç' vaadiyle 1 milyar dolar haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle 127 kişi yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şüphelilerin otomatik al-sat işlemleri gerçekleştiren bot uygulaması sattığını ve saadet zinciri sistemi oluşturduğunu belirtti. Operasyonlarda 1 milyar TL değerindeki taşınmaz ve taşınır mal varlıklarına, iki tabancaya ve çok sayıda dijital materyale el konuldu.
30 Mayıs 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Kafes' operasyonu kapsamında 56 ilde suç örgütü üyelerine yönelik düzenlenen operasyonlarda 150 şüpheli daha yakalandığını duyurdu. Yakalanan şüphelilerin tefecilik, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, resmi ve özel belgede sahtecilik, vergi usul kanununa muhalefet ve parada sahtecilik suçlarını işlediği değerlendiriliyor. Operasyonlar sırasında çok sayıda ruhsatsız tabanca ve bu suçlardan elde edildiği değerlendirilen çok miktarda para, çek ve senet ele geçirildi.
17 Ekim 2023

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte dolar basıp Afrika ülkelerine çıkarmaya hazırlanan kişilere yönelik operasyon düzenledi. Kağıthane'deki bir depoda yapılan baskında, İsveç, Britanya, Gana ve Türk vatandaşlarından oluşan altı kişi suçüstü yakalandı. Depoda, Afrika'ya gönderilmek üzere hazırlanmış 100'lük banknotlar halinde 1 milyar dolarlık sahte para bulundu. Ayrıca, şüphelilerin kiraladığı lüks villalarda yapılan aramalarda miktarı belirtilmeyen para ve ziynet eşyasına el konuldu.
9 Haziran 2023

Bursa merkezli 13 ilde düzenlenen 'Mahzen-46' operasyonlarında, ülke genelinde faaliyet gösteren üç ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda, örgüt liderleri Vedat Kıpçak, Fırat Erdal ve Ersin Bulut'un da aralarında bulunduğu 112 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler, 'suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak', 'uyuşturucu madde ticareti', 'cebir, şiddet ve tehdit yoluyla suçluyu kayırma', 'suçtan elde edilen gelirlerin aklanması' ve 'göçmen kaçakçılığı' gibi suçlamalarla karşı karşıya. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonu sosyal medya hesabından duyurdu.
15 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, İstanbul Havalimanı'nda Brüksel'den gelen bir yolcunun valizinde 3 milyon 590 bin lira değerinde kaçak lüks marka eşyalar ele geçirdi. Yabancı uyruklu şüphelinin valizleri x-ray cihazında tarandı ve içerisinde ticari miktar ve nitelikte 195 eşya ile 29 kilogram ambalaj bulundu. Olayla ilgili soruşturma Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor.
5 Aralık 2023
İşaretlediklerim