MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Euronews'e verdiği röportajda Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi. Türkiye'nin yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunların çözülmeden ekonominin potansiyelinin altında kalacağını ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin büyük bir kaynak eksikliği yaşadığını ve özellikle yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin Türkiye'de birçok işçinin ücretini belirlediğini ve ücretlerin artmamasının eşitsizliği artırdığını belirtti.
5 Temmuz 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının yapısal olduğunu ve radikal ekonomik değişim gerektiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ataması sonrası yatırımcılarda iyimserlik oluştuğunu ancak bu atamaların gerçekten ekonomik problemlere çözüm getirmek için mi yoksa başka nedenlerle mi yapıldığının belirsiz olduğunu ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin potansiyelini gerçekleştirmek için kurumsal reformların ve teknoloji, eğitim, işçi üretkenliğine yatırımın önemine dikkat çekti ve düşük kaliteli büyümenin devam etmesinin tehlikelerini vurguladı.
16 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) net rezervleri son bir buçuk ay içinde 12,5 milyar dolar düşüş gösterdi. Swap hariç net rezervler eksi 52,7 milyar dolar seviyesine indi. MB'nin brüt rezervleri de 28 Nisan haftasında 114,9 milyar dolara geriledi. Döviz piyasasındaki hareketlilikle birlikte rezervlerdeki azalma devam ediyor ve bu durum, geçmişte önemli ekonomik değişikliklerin yaşandığı dönemlerle kıyaslanıyor.
5 Mayıs 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki son değişiklikleri ve Merkez Bankası'nın faiz oranını %15'e çıkarmasını eleştirdi. Acemoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, rasyonel politikalara dönüş hedefinin ciddi olmadığını, ekonomik politik gücün hala cumhurbaşkanı ve çevresinde olduğunu ve yapısal problemlerle nasıl başa çıkılacağı konusunda belirsizlik olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu adımların sadece kısa vadede zaman kazanmak için atıldığını öne sürdü.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, 26 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında hem Türk Lirası hem de döviz mevduatlarında azalma yaşandı. Bu durum, seçim öncesi dönemde TL'nin değer kaybını önlemek için yapılan döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler sonucu rezerv kayıplarının arttığı bir döneme denk geliyor. Net rezervlerin ekside seyretmesi, sermaye kontrolüne varabilecek önlemlerin gelebileceği yorumlarını beraberinde getiriyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu'nun da dikkat çektiği bu mevduat azalışı, piyasalarda endişe yaratıyor.
8 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun 5 milyar dolarlık mevduatı ve altın fiyatlarındaki artışın etkisiyle 17 Mart haftasında 120 milyar dolardan 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 18,7 milyar dolardan 20 milyar dolara, swap hariç net rezerv ise eksi 44,3 milyar dolardan eksi 40,2 milyar dolara çıktı. Ayrıca, yurttaşların döviz mevduatı 1,1 milyar dolar azalarak 186,4 milyar dolara düştü.
23 Mart 2023

Ekonomist Atilla Yeşilada, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin azaldığını ve bu durumun seçim sonrasında vatandaşların bankalardan döviz çekimine kısıtlamalar getirilmesine yol açabileceğini belirtti. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kuru stabilizasyonu yapmaya çalıştığı ve net döviz rezervlerinin son bir buçuk ayda 12,5 milyar dolar azaldığı ifade edildi. Yeşilada, bankaların şirketlere ve vatandaşlara döviz satışında zaten kısıtlamalar uyguladığını ve bu durumun gelecekte daha da sıkılaşabileceğini öne sürdü.
6 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltmesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu tarafından endişe verici olarak değerlendirildi. Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik geleceğinin Orta Doğu'dan gelen paraya bağlanmasının ve yapısal bozukluklara çözüm getirecek bir adım atılmamasının ülkenin ekonomik potansiyelini savurduğunu belirtti. Ayrıca, faiz artışının ve Orta Doğu'dan gelen kaynakların ekonomiyi seçimlere kadar ayakta tutup tutamayacağının belirsiz olduğunu ifade etti.
20 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerine göre, net döviz rezervleri üçüncü haftada da düşüşünü sürdürerek 7 milyar dolar azaldı. Swap işlemleri hariç net rezerv miktarı eksi 47 milyar dolara, brüt rezerv ise 121 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde altın rezervleri 436 milyon dolar artış gösterdi.
14 Nisan 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) net rezervleri, 19 Mayıs haftasında eksi 0,2 milyar dolara gerileyerek 21 yıl sonra ilk defa negatif bir değere ulaştı. Swap işlemleri hariç net rezervler ise eksi 60,3 milyar dolar seviyesine düşerek 'Albayrak sınırı' olarak adlandırılan kritik bir noktaya geldi. MB'nin brüt rezervleri de iki haftada 12,5 milyar dolar azalarak 101,6 milyar dolara geriledi. Bu durum, TL'deki değer kaybını önlemek için yapılan döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemelerin yanı sıra, ekonomi yönetimine olan güvensizlik ve artan döviz talebi nedeniyle rezerv kayıplarının artmasına yol açıyor.
25 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervleri, 19 Ocak haftasında 5,8 milyar dolarlık bir düşüşle 23,7 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, Aralık 2021'de kur korumalı mevduat sisteminin duyurulmasından bu yana kaydedilen en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde brüt rezervler de 1,7 milyar dolar azalarak 138,1 milyar dolara düştü. Swap hariç net rezervler ise eksi 41,8 milyar dolar seviyesine indi.
25 Ocak 2024

Bloomberg'e göre, Türkiye Merkez Bankası, şubat ayında yapılan düzenlemeler sonrasında artan iç talebi karşılamak için altın rezervlerinden satış yapmaya başladı. 3 Mart-21 Nisan arasında 72 ton altın satıldı. Ayrıca, Darphane'nin altın üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %408 arttı. Bu gelişmeler, 6 Şubat'taki depremler sonrası hükümetin altın ithalatını azaltma adımları ve Merkez Bankası'nın döviz talebini düşürme çabaları çerçevesinde gerçekleşti.
28 Nisan 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İstanbul'da düzenlenen bir panelde Türkiye'nin yüksek kaliteli büyüme sağlaması için verimlilik, kurumlar, yabancı sermaye, teknoloji yatırımı ve eğitim alanlarında atması gereken beş temel adımı sıraladı. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu sorunları kısa vadede çözmesinin mümkün olmadığını belirtti. Acemoğlu, Şimşek'in kalifikasyonunun yüksek olduğunu ancak bu beş maddeyi uygulayıp uygulayamayacağı veya uygulamaya gücünün yetip yetmeyeceği konusunda emin olmadığını ifade etti.
6 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın döviz kuru piyasalarına Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar 128 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu ve bu süreçte rezervlerin eridiği belirtiliyor. Bu durum karşısında Banka, 3 Mart-21 Nisan arasında 72 ton altın satarak rezervlerini desteklemeye çalıştı. Ekonomist Hakan Kara, Twitter üzerinden paylaştığı grafiklerle Merkez Bankası'nın altın ve fiziki döviz banknotlarını likit rezerve çevirme çabasında olduğunu ifade etti.
28 Nisan 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri seçimden önceki hafta 9 milyar dolar azalarak 105,1 milyar dolara geriledi. Net döviz rezervleri ise 6,8 milyar dolardan 2,3 milyar dolara düşerek Şubat 2002'den bu yana en düşük seviyeye indi. Ayrıca, swap işlemleri hariç net rezervler 12 Mayıs haftasında eksi 57,8 milyar dolar olarak kaydedildi, bir önceki hafta bu rakam eksi 53,4 milyar dolardı.
18 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerinin Türkiye'nin finans sistemine döviz depo ederek Merkez Bankası'nın rahatlamasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Türkiye Merkez Bankası'nın net rezervleri 19 Mayıs haftasında eksiye düşmüş ve swap hariç net rezerv eksi 60,3 milyar dolara gerilemişti. Erdoğan, bu durum için Körfez devletlerinin araya girdiğini ve geçici bir süre için döviz likiditesi sağladığını söyledi. Türkiye'nin Çin, Katar, BAE, Güney Kore ve Rusya ile swap anlaşmaları ve Suudi Arabistan'dan doğrudan finansman aldığı bilgisi verildi.
26 Mayıs 2023

21 Nisan haftasında, kısa iş haftası olmasına rağmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri 5,4 milyar dolar azalarak 116,1 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, son bir yılın en hızlı rezerv azalışı olarak kaydedildi. Ayrıca, TCMB'nin net rezervleri 8,3 milyar dolara düşerken, swap hariç net rezervler eksi 49,5 milyar dolara indi. Banka, rezervleri desteklemek amacıyla 3 Mart-21 Nisan arasında 72 ton altın sattı.
27 Nisan 2023

MIT Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi ve tek başına faiz artırmanın ekonomiyi düzeltmeyeceğini belirtti. Acemoğlu, ekonomiyi düzeltmek için dört politika değişikliği önerdi: reel faizleri sıfırın üstüne çıkarmak, ifade özgürlüğü ve demokratik hakları güçlendirmek, verimlilik ve teknolojik gerilik sorunlarını çözmek ve yurtdışından kaynak getirilmesi. Ancak Acemoğlu, bu önerilerin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda belirsizliğini ifade etti ve Türkiye ve Türk halkını zor günlerin beklediğini belirtti.
27 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 29 Eylül itibarıyla 2 milyar 236 milyon dolar, net rezervleri ise 3 milyar 398 milyon dolar düştü. Bir önceki hafta 83 milyar 811 milyon dolar olan brüt döviz rezervleri, 81 milyar 575 milyon dolara geriledi. Altın rezervleri ve toplam rezervler de düşüş gösterdi. Net uluslararası rezervler, söz konusu haftada 20 milyar 636 milyon dolara geriledi.
5 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları kapsamında uluslararası rezerv biriktirme hedefini duyurdu. Geçen hafta vergi ve harçlara yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 26 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar rezervlerini 98,5 milyar dolardan 108,6 milyar dolara çıkardığını ve net rezervlerin 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini ifade etti. Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, döviz bulabilmek için Körfez ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.
11 Temmuz 2023
İşaretlediklerim