Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması' programında yaptığı konuşmada, muhalefetin oluşturduğu 'altılı masa'ya yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, altılı masanın ülkeyi birlikte yönetme kararını eleştirerek, bu durumun dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem olduğunu ve milletin bunun bedelini ödeyeceğini ifade etti. Ayrıca, Halkbank'ın kredi kartı üst limitinin 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltildiğini duyurdu.
10 Ocak 2023

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete olumlu etkileri olacağını belirtti. Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı ele alınması gerektiğini vurgulayan Baran, çekin itibarının azalması ve kullanımının gerilemesi nedeniyle ticari kredi kartlarının öneminin arttığını ifade etti. Ayrıca, inşaat malzemelerinin temininde yaşanan güçlükler ve deprem bölgesindeki yeniden yapılanma sürecinde ticari kredi kartı kullanımının önemine dikkat çekti.
18 Şubat 2024

Merkez Bankası verilerine göre, 29 Mart haftasında, yani seçim haftasında, kredi kartı harcamaları 278,5 milyar lira ile rekor bir seviyeye ulaştı. Bu dönemde en fazla harcama internet üzerinden yapıldı ve internet harcamaları 95,8 milyar lira ile kendine ait bir rekor kırdı. İnternet harcamalarını, 44,5 milyar lira ile alışveriş merkezleri ve marketler takip etti.
4 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu artışın bir sonucu olarak, ağustos ayında kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranları da artacak. Şu anki aylık yüzde 1,36 olan kredi kartı ve KMH faizi, 1 Ağustos'ta sırasıyla yüzde 1,91 ve gecikme faizi yüzde 2,21'e yükselecek. Ekonomiyle ilgili Twitter paylaşımlarıyla tanınan 'beşyüzyedi' kullanıcısı, faiz oranlarındaki muhtemel artışları hesaplayarak paylaştı.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, döviz yükümlülüğü olan yurt içi yerleşik şirketler için kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının vade süresini üç aydan bir aya indirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, bu şirketler artık daha kısa vadeli KKM hesapları açabilecek. Daha önce bu tür hesaplar için minimum üç ay vade şartı bulunuyordu. KKM'nin cazibesinin döviz kurunun sabit seyretmesi nedeniyle azaldığı belirtiliyor.
30 Mart 2023

Bankalar, kredi kartlarıyla verilen otomatik fatura ödeme talimatları için uyguladıkları faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı. Şubat ayında, bu faiz oranları yüzde 2,49 ile 4,42 arasında değişiklik gösterdi, en yüksek oran yüzde 4,42 ile Halkbank tarafından uygulandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankaların komisyon gelirleri yılın ilk ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 158 artış gösterdi. Ayrıca, kredi kartı aidatlarında da yüzde 70'e varan artışlar yaşandı ve en büyük 10 bankanın karı 500 milyar lirayı aştı.
4 Mart 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, cep telefonu alımı için kullanılan tüketici kredilerinde vade sınırını belirleyen tutarı 5 bin liradan 12 bin liraya yükseltti. Yenilenmiş ürünler için kredi kartı taksitlendirme süresi 12 ay olarak belirlendi ve herhangi bir tutar sınırı olmadan uygulanacak. 12 bin lira ve altındaki cep telefonları için tüketici kredisi vade sınırı 12 ay, 12 bin liranın üzerindekiler için ise 3 ay olarak belirlendi.
6 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

Türkiye'de yükselen enflasyonun etkisiyle, özellikle 25 bin lira ve altı limitli kredi kartlarında kişi başı borç miktarında artış gözlemleniyor. İhtiyaç kredilerindeki faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle hanehalkının kredi kartı kullanımına yöneldiği belirtiliyor. Bireysel kredi kartı aktif kullanıcı sayısı ve kişi başı borç tutarı artarken, 500 bin lira ve üstü limitli kredi kartlarında limit kullanım oranı düşüş gösteriyor. 25-100 bin lira arası limitlere sahip kartlarda ise sınırlı bir artış var.
22 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 Ramazanının ikinci iftarında Türkiye Bankalar Birliği yönetimiyle bir araya geldi. İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleşen bu buluşmada, Merkez Bankası'nın son ekonomik sıkılaştırma politikaları ele alındı. Ertesi gün kredi kartlarına ilişkin yeni sıkılaştırma tedbirlerinin duyurulacağı ve nakit avans çekme limitlerinin sınırlandırılacağı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, Türkiye'de işsizlik oranlarının arttığı ve ekonominin yavaşlama sinyalleri verdiği bir dönemde, bu politikaların özellikle ücretli emek kesimini olumsuz etkileyeceği vurgulandı.
15 Mart 2024

Merkez Bankası, 2023 enflasyon hedefinden sapma nedeniyle hükümete bir açık mektup gönderdi. Mektupta, enflasyon hedefine ulaşabilmek için asgari ücretin yılda bir kez düzenlenmesinin önemi vurgulandı ve sıkı para politikasının devam edeceği belirtildi. Hükümet, son iki yıldır yaşanan tarihi enflasyon artışları nedeniyle asgari ücreti yılda iki kez artırmıştı. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikasının daha da sıkılaştırılacağını ifade etti.
5 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, kur korumalı mevduat sisteminin (KKM) ani bir şekilde sonlandırılmasının planlanmadığını, bunun yerine aşamalı bir geçiş yapılacağını ve bu konuda endişe edilmemesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, KKM'nin yıl sonunda sona ermeyebileceğini ve bu durumun şartlarının tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türk lirası cinsi tasarruf enstrümanlarını cazip hale getirerek döviz tasarruflarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile, depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde, 7256 ve 7326 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılan alacakların taksit ödeme süreleri, mücbir sebep halinin sona ermesini takiben ertelendi. İlk taksit ödemesi mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda, sonraki taksitler ise ikişer aylık dönemler halinde ödenebilecek.
23 Şubat 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Zülal Kalkandelen, Türkiye'de kamu bütçesinin nasıl harcandığına dair şeffaflık eksikliğini eleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasarruf tedbirlerine tüm kamu idarelerinin uyması gerektiğini belirtmesine rağmen, Saray ve Diyanet gibi kurumların büyük harcamalarına dikkat çekiyor. Yeni tasarruf paketi kapsamında bazı önlemler öne çıksa da, Kalkandelen bu önlemlerin bütçe açığını kapatmakta yetersiz olduğunu ve kamuda yaşanan yolsuzlukların bedelinin dürüst vatandaşlara yüklendiğini vurguluyor.
17 Mayıs 2024

Garanti Bankası, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybeden müşterilerinin kredi ve kredi kartı borçlarını tamamen sildi. Ayrıca, depremden etkilenen hayatta kalan bireysel ve gerçek kişi ticari işletme müşterilerinin borçlarını altı ay süreyle faizsiz olarak erteledi. Banka, depremde ağır hasar gören şehir ve ilçelerdeki müşterilerinden 2023 yılı sonuna kadar kredi kartı ve POS ücreti almayacak ve genel bankacılık hizmetlerini ücretsiz sunacak. Garanti Bankası, bölgenin finansal sıkıntılarını hafifletmek için 10 milyar TL'lik finansman desteği sağlayacağını duyurdu.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sebebiyle, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından alınan bir kararla, vergi mükelleflerinden resmi işlemler için talep edilen 'borcu yoktur' belgesi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar aranmayacak. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Depremler nedeniyle getirilen bu geçici düzenleme, vatandaşların resmi işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Şubat 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında vatandaşların banka ve kredi kartıyla yaptığı harcamaların toplam büyüklüğü yüzde 19,14 oranında azaldı. Market, akaryakıt ve telekomünikasyon harcamaları artarken, diğer alanlarda önemli düşüşler gözlendi. Özellikle içkili yerler, giyim ve ayakkabı, havayolları ve konaklama gibi sektörlerde harcamalar ciddi oranda geriledi. Banka ve kredi kartıyla yapılan harcamalar, düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşın son dönemde tercih ettiği borçlanma yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyordu.
21 Şubat 2023

Merkez Bankası, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak belirledi. Bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL’ye geçiş hedefine nasıl ulaşmasının beklendiği de açıklandı. Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların oluşturduğu zorluklar yapılan bu düzenlemede dikkate alındı. Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023’ten 1 Ocak 2024’e uzattı.
28 Ağustos 2023
İşaretlediklerim