Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hasar gören Antakya Sinagogu'nun enkazında bulunan ve İsrail'e götürülen tarihi 'Ester Kitabı' parşömenleri, Türkiye'ye geri iade edildi. İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından bulunan ve ZAKA gönüllüsü binbaşı Haim Otmazgin tarafından 'yanlış ellere geçmemesi' için teslim alınan parşömenler, Türk Yahudi Toplumu tarafından Hahambaşılıkta muhafaza altına alındı. Toplum, parşömenlerin Antakya Sinagogu'nun tadilatı sonrasında eski yerine döneceğini duyurdu.
19 Şubat 2023

Anadolu Ajansı (AA) kameramanı Muntasır es-Savvaf, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında yaşamını yitirdi. Savvaf'ın ailesinden de saldırıda hayatını kaybedenler oldu. AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Karagöz, taziye mesajı yayımlayarak, Gazze'deki İsrail saldırılarında bugüne kadar 71 gazetecinin hayatını kaybettiğini belirtti.
1 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD lideri El Kureyşi'nin MİT tarafından öldürüldüğü yönündeki açıklamasını doğrulayamadıklarını belirtti. ABD, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelesini takdir ettiğini ifade etti. ABD ve Türkiye arasında bu konuda iletişim olup olmadığı sorusuna ise net bir yanıt verilmedi. Daha önce ABD, IŞİD'in iki farklı El Kureyşi kod adlı liderini öldürdüğünü duyurmuştu.
3 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

İstanbul'da Filistin'e destek mitinginde 'Kelime-i Tevhid' bayrağı açan İsmail Aydemir'i yumrukladığı için yargılanan Ege Akersoy hakkında beraat kararı verildi. Olay, Türkiye Gençlik Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenen ve 308 sivil toplum kuruluşunun katıldığı bir eylem sırasında gerçekleşti. Akersoy, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ancak daha sonra tahliye edilmişti. Mahkeme, bu suçlamadan beraatine karar verirken, 'kasten yaralama' suçundan 2 bin lira para cezasına çarptırıldı.
21 Şubat 2024

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Hamas'ın İsrail'e karşı düzenlediği saldırıyı övdü. Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e karşı füze ve havan saldırısı başlatmış, İsrail topraklarına sızan militanlar yüzlerce İsrailliyi öldürmüş ve 2 binden fazlasını yaralamıştı. Saldırının ardından İran'ın bu saldırıyla bir ilgisi olup olmadığı merak konusu olmuştu. Hamaney, İsrail'in başına gelenleri hak ettiğini belirtti ve saldırıyı düzenleyenleri övdü.
10 Ekim 2023

İsrail'de dokuz asker, Gazze'den alıkonulan bir Filistinliye cinsel istismar ve işkencede bulundukları suçlamasıyla gözaltına alındı. Bu olay, aşırı sağcı silahlı kişilerin askerlerin sorgulandığı Beit Lid askeri üssünü basmasına yol açtı. Başbakan Netanyahu, askeri üsse düzenlenen baskını kınayarak sükunet çağrısında bulundu. Sde Teiman askeri üssü, Filistinli tutuklulara yönelik ağır işkencelerle anılan bir merkez olarak biliniyor.
29 Temmuz 2024

İsrail'in Filistin'deki 'orantısız ve yoğun' saldırılarına ilişkin araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Gazzeli yetkililer, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Filistin Sağlık Bakanlığı ise bugün resmi ölü sayısını 471 olarak güncelledi. Saadet Partisi'nin TBMM Genel Kurulu'na verdiği araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
18 Ekim 2023

Hamas lideri Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldü. İran, suikastin arkasında İsrail'in olduğunu öne sürerek, Haniye'nin kanının yerde kalmayacağını belirtti. İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve dini lider Humeyni, İsrail'e karşı sert açıklamalarda bulundu. Haniye'nin suikasti, Hamas-İsrail ateşkes görüşmelerini belirsizleştirdi.
31 Temmuz 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin krizinin farklı olduğunu ve İsrail'in büyük bir intikam peşinde olduğunu belirtti. Fidan, İsrail'in 7 Ekim'de verdiği kayıpların, şimdiye kadar verdiği en büyük kayıplar olduğunu ve bu kaybın telafisini barışta değil, intikamda gördüğü için büyük bir misilleme peşinde olduğunu ifade etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı.
20 Ekim 2023

İstanbul Kadıköy'de sokak müzisyeni Cihan Aymaz, Mehmet Caymaz adlı bir kişi tarafından istediği türküyü çalmadığı gerekçesiyle bıçaklanarak öldürüldü. Kavga, Aymaz'ın istek üzerine türküyü çalmayı reddetmesi sonucu çıktı ve Caymaz, Aymaz'ı göğsünden bıçakladı. Yaralanan Aymaz denize düşerken, saldırgan da peşinden atladı. Aymaz hastanede hayatını kaybederken, Caymaz sahil güvenlik tarafından gözaltına alındı.
3 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 18-20 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği tüm konserleri, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları nedeniyle ertelediğini duyurdu. İsrail'in saldırıları, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufan' operasyonunun ardından başlamıştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

Saadet Partisi'nin yayın organı Milli Gazete, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında ölen İsrailliler için 'geberen' ifadesini kullandı. Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda, İsrail'e binlerce roket atıldı ve İsrail karşı saldırı olarak Gazze Şeridi'ni bombaladı. Resmi verilere göre ölen İsrailli sayısı 700'ü geçti, yaralı sayısı 2 bini aştı ve 750 kişi kayıp. Milli Gazete, ölen İsrailliler için 'geberen' ifadesini kullanarak tepki çekti.
9 Ekim 2023

Türkiye'nin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından alıkonan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'la görüştüğü iddia edildi. AFP'nin bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'la müzakere sürecini başlattı. Erdoğan'ın aynı zamanda barışın sağlanması için diplomasi trafiğini sürdürdüğü belirtildi.
11 Ekim 2023

Anadolu Ajansı (AA), Gazze Şeridi'ndeki haber ekibiyle iletişimini kaybetti. İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun bombardımanı ve enerji ile iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, AA'nın Gazze'deki ekibiyle iletişimi tamamen kesildi. İsrail, Gazze'ye su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararı almıştı. Gazze'deki çatışmalarda dokuz gazeteci hayatını kaybetti.
14 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tokalaştığı bir fotoğrafı paylaşarak İsrail ile ticaretin kesilmesini talep etti. Parti, Gazze'yi vurmaya devam eden İsrail'e karşı bu talebini dile getirdi. TİP'in Twitter hesabından paylaşılan bir afişte, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yüzde 532 arttığı belirtildi.
18 Ekim 2023

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023

Akif Beki, Türkiye'nin İsrail ile ticaretini kesme kararını ve bu kararı eleştirenleri konu aldığı yazısında, İsrail ile ticaretin kesilmesi gerektiğini savunanların, başlangıçta bu ticaretin olmadığı yönündeki iddialara karşın, iktidarın baskılara dayanamayarak ticaretin kesildiğini açıklamasını eleştiriyor. Ticaret Bakanı Bolat'ın, İsrail ile ticaret haberlerini terör örgütlerinin itibarsızlaştırma çabası olarak nitelendirdiğini ve İsrail istihbaratının arkasında olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor. Beki, bu tür eleştirilerin etki ajanlığı faaliyeti olarak değerlendirilebileceğini ve henüz bu tür faaliyetlerin suç olmadığını ifade ediyor.
10 Mayıs 2024

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde rehin tuttukları iki sivili serbest bıraktıklarını duyurdu. Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, daha önce esir alınan Nurit Yitzhak ve Yocheved Lifshitz serbest bırakıldı. Kassam Tugayları, İsrail'i 'kendi esirlerine önem vermemekle' suçladı. Rehinelerin 'insani ve sağlık gerekçeleriyle' serbest bırakıldıkları belirtildi.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim