Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman el-Tani, Hamas'ın Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeren teklifine genel olarak olumlu yaklaştıklarını belirtti. Bu açıklama, Katar Başbakanı'nın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından geldi. Hamas, teklifin Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın kaldırılmasını ve esir takası sürecini içerecek şekilde olumlu karşılandığını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas'tan alınan yanıtın değerlendirildiğini ve İsrail ile de paylaşılacağını duyurdu.
6 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Refah'a yönelik planladığı kapsamlı kara operasyonu konusunda derin endişelerini dile getirdi. Biden, Gazze'ye acil insani yardımların artırılması gerektiğini ve İsrail'in sivilleri koruma sorumluluğu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Katar'da İsrail ile Hamas arasında devam eden rehine takası anlaşma süreci de görüşüldü. Biden ve Netanyahu, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin Washington'da bir araya gelmesi konusunda ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırın güvenceye alınması konusunda mutabık kaldı.
19 Mart 2024

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, yeni saldırılar için orduya emir verdiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın teklifinin gerçek dışı olduğunu ve kabul edilmesinin yeni bir kıyıma yol açacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini ve Hamas'a karşı zaferin yakın olduğunu iddia etti. Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı talimatı verdiğini belirtti.
7 Şubat 2024

MetroPOLL Araştırma şirketinin anketine göre Türk halkının büyük çoğunluğu, İsrail-Hamas savaşında hükümetin tarafsız kalmasını istiyor. Ankete katılanların %34,5'i tarafsızlık, %26,4'ü arabuluculuk, %18,1'i Filistin davasına sahip çıkma ancak Hamas'la mesafeli durma, %11,3'ü Hamas'ın arkasında durma ve %3'ü İsrail'i destekleme yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise konuşmasında Hamas'ı destekleyen bir ifade kullandı.
25 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların ancak iki devletli bir çözümle sona erebileceğini ifade etti. Gazze'nin İsrail tarafından işgal edilmesinin büyük bir hata olacağını vurguladı. Ayrıca, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için çalıştığını ve bu konuda Katar'ın arabuluculuk yaptığını belirtti. Biden, rehineler arasında bulunan üç yaşındaki Amerikalı çocuğun da serbest bırakılması konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.
16 Kasım 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, savaştan sonra Gazze Şeridi'nin güvenlik kontrolünün İsrail tarafından sağlanacağını belirtti. Cohen, Filistin Yönetimi'nin Gazze'nin yönetimi konusunda çözüm sunmadığını ve İsrail'in Ürdün Nehri'nden Akdeniz'e kadar olan bölgede güvenlik kontrolünü elinde tutacağını ifade etti. Ayrıca, Gazze'ye silah girişini önlemek amacıyla İsrail'in güvenlik kontrolünü üstleneceğini söyledi. Bu açıklama, ABD'nin İsrail'e yönelik eleştirilerinin ardından geldi.
19 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tokalaştığı bir fotoğrafı paylaşarak İsrail ile ticaretin kesilmesini talep etti. Parti, Gazze'yi vurmaya devam eden İsrail'e karşı bu talebini dile getirdi. TİP'in Twitter hesabından paylaşılan bir afişte, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yüzde 532 arttığı belirtildi.
18 Ekim 2023

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz arasındaki karşıtlık, ABD yönetiminin Gantz'ı Washington'a davet etmesiyle yeni bir boyut kazandı. Gantz, ABD'deki görüşmelerinin ardından Londra'ya da gidecek. Netanyahu, Gantz'ın bu ziyaretlerini onaylamadığını belirterek, İsrail'de yalnızca bir başbakan olduğunu vurguladı ve Washington'daki İsrail Büyükelçisine Gantz'ın ziyaretlerine dahil olmaması yönünde talimat verdi. Netanyahu, bu durumu başbakanlığına karşı bir hareket olarak yorumluyor.
4 Mart 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açıklamalarını gerekçe göstererek BM yetkililerine vize vermeyeceğini duyurdu. Guterres, Filistin topraklarının İsrail'in 56 yıldır işgali altında olduğunu ve 7 Ekim'deki saldırıların 'fanus içinde' yapılmadığını belirtmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Guterres'in bu sözlerine tepki gösterdi.
25 Ekim 2023

Türkiye'nin daha önce Avrupa'da düzenlediği 'Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları'nın Asya ayağı, Çin'de başladı. Bu toplantılar, Türkiye'ye yatırım ve döviz çekmeyi hedefliyor. Toplantıya Türkiye Varlık Fonu yetkilileri ve Türk ve Çinli iş insanları katıldı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti.
25 Temmuz 2023

İstanbul Beyoğlu'nda, Gazze'deki saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerini kesmesini talep eden bir grup genç, İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü'ne yürümek isterken polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. Olaya sosyal medyadan tepki gösteren ve gözaltına alınan gençlerin serbest bırakılmasını isteyen 'Filistin İçin Bin Genç' adlı grup, Filistin halkının onur mücadelesinden ilham aldıklarını belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise yaşananlara tepki göstererek, gençlere yönelik muamelenin ifade ve toplanma özgürlüğüne aykırı olduğunu ve gözaltındaki gençlerin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
6 Nisan 2024

Hamas, şu ana kadar 26'sı İsrailli toplam 45 rehineyi serbest bırakırken, İsrail 78 Filistinliyi serbest bıraktı. İki taraf arasında 'insani ara' adı verilen süreçte, rehine takası yapılması ve Gazze'ye insani yardım girişine izin verilmesi kararlaştırıldı. Hamas, İsrail'in bazı koşulları yerine getirmediğini iddia ederek takası erteledi, ancak Katar'ın devreye girmesiyle engeller aşıldı ve takas devam etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, her 10 İsrailli rehineye karşılık 'insani ara'nın bir gün uzatılmasını olumlu bulduğunu belirtti.
27 Kasım 2023

TBMM eski başkanı ve eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Hamas'ın İsrail ile savaşmasını eleştirdi. Arınç, Hamas'ın İsrail'e karşı gücünün olmadığını, gıda ve teknik ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın İsrail'e saldırmasının İsrail'e haklılık payı kazandırdığını ve Türkiye'yi zor durumda bıraktığını ifade etti. Arınç, Hamas'ın İsrail ile savaşmasının yanlış olduğunu ve barış içinde olmaları gerektiğini vurguladı.
9 Ekim 2023

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

Türkiye, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karara İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'dan tepki geldi. Katz, Türkiye'nin bu adımını 'tek taraflı bir ihlal' olarak nitelendirerek, İsrail'in de benzer şekilde karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, Katz Türkiye'nin bu kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı destekleme çabası olarak değerlendirdi.
9 Nisan 2024
İşaretlediklerim