Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası'ndan 'yatırım projelerinin finansmanı' için kredi almasını eleştirdi. Kredilerin, Türkiye'nin döviz ihtiyacına kısmen çare olacağını ancak ithalat zorunluluğu nedeniyle tamamının bu amaç için kullanılamayacağını belirtti. Korkmaz, IMF'den alınacak doğrudan ve daha düşük faizli bir borçlanmanın, Dünya Bankası'na göre daha avantajlı olacağını savundu. Ayrıca, Dünya Bankası'nın projeler üzerindeki sıkı kontrolünün Türkiye'nin keyfi yatırım maliyeti hesaplamalarını engelleyeceğini ifade etti.
16 Nisan 2024

Türkiye'deki bankacılık sektörü, 2023'ün ilk çeyreğinde net karını bir önceki yılın aynı dönemine göre %44,7 oranında artırarak 153,5 milyar TL'ye çıkardı. Mart ayı itibarıyla yıllık kar artışı %94,4 olarak kaydedildi. Aynı dönemde takipteki alacakların oranı azalarak %1,49'a düştü ve çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu %13 olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün toplam aktifleri ise 25,9 trilyon TL'ye ulaştı.
6 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu 'B' seviyesinden 'B+' seviyesine çıkardı ve not görünümünü 'pozitif' olarak belirledi. Bu yükseltme, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti ve Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notuna henüz ulaşamadığı belirtildi. Not artışının piyasa canlılığını korumasına ve verilerde iyileşmeye katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca, aktif büyümesi ve kârlılığı yüksek olan bazı Türk şirketlerinin yatırımcılara yüksek getiri sağladığı bilgisi de paylaşıldı.
6 Mayıs 2024

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye'de özel bankaların sermaye benzeri tahvillerinin görece cazip olduğunu belirtti. Konstantin Rozantsev liderliğindeki analist ekibi, Türkiye'deki istikrarlı ortamı gerekçe göstererek bu tavsiyede bulundu. Rapor, politika duruşunun çok kısıtlayıcı olmadığını ve yüksek faizlerin kredi talebini tamamen düşürmediğini kaydetti. Garanti, İş Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Eximbank'ın belirli vadeli tahvilleri için 'ağırlığını azalt' tavsiyesinden 'nötr'e revize edildi.
6 Şubat 2024

Türkiye'nin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP), 2024 yılı Mart ayında eksi 325,3 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin yurt dışı varlıkları yüzde 2,9 azalarak 323,1 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri ise yüzde 6,6 artarak 648,4 milyar dolar olarak hesaplandı. 2023 sonunda eksi 275,7 milyar dolar olan net UYP, yılbaşından bu yana eksi 49,6 milyar dolar arttı.
14 Haziran 2024

Türkiye, 2021 yılında kara para aklama iddialarıyla FATF'ın Gri Listesi'ne alınmıştı. 2024 yılında bu listeden çıkarak, 'kara para cenneti' damgasından kurtuldu. Bu gelişme, Türkiye'ye dış kaynak ve yabancı sermaye girişlerinin artması beklentisini doğurdu. Ancak, bu durumun ülkenin itibar ve güvenine ne kadar katkı sağlayacağı önümüzdeki aylarda görülecek.
30 Haziran 2024

Dünya Bankası, Türkiye ile 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek olan mali ve teknik işbirliği programının imzalandığını ve programın detaylarını paylaştı. Program, Türkiye'ye 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak ve bu finansmanın büyük bir kısmı özel sektörün geliştirilmesine yönelik olacak. Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF), üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmet sunumu iyileştirilmesi, doğal afetlere karşı dirençlilik gibi üç ana strateji üzerine kurulu. Ayrıca, dijital teknoloji kullanımının hızlandırılması ve çeşitli sosyal eşitsizliklerin giderilmesine odaklanacak.
11 Nisan 2024

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), Şubat 2020'den bu yana en düşük seviye olan 276 baz puana düştü. CDS değeri, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren dinamik bir gösterge olarak kabul edilir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Bu düşüş, Türkiye'nin Covid-19 salgını öncesi ekonomik istikrar seviyesine geri döndüğünü işaret ediyor.
9 Mayıs 2024

Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk sanayisinin hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, imalat sektörünün zararlı emisyonları azaltmak için temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemesine yardımcı olacak bir projeyi finanse etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu adımın Türk sanayisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmasının önemine dikkat çekti.
20 Nisan 2024

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 2023'ün son çeyreğinde daralan Almanya ekonomisinin 2024'ün ilk çeyreğinde de daralarak teknik resesyona girebileceğini açıkladı. Raporda, dış talepte önemli düşüşler ve tüketicilerin harcamalarında temkinli davranışlar gözlemlendiği, ayrıca dönüşüm ve iklim politikalarıyla ilgili belirsizliklerin arttığı belirtildi. Çeşitli sektörlerdeki grevlerin de ekonomik üretimi olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
19 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından üç yıl önce konulan gri listeden çıkma sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Gri listede olmanın Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Şimşek, FATF'nin Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri büyük ölçüde karşıladığını açıkladı. Haziran ayında yapılacak Genel Kurul toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkışının bekleniyor olması, sürecin olumlu yönde ilerlediğini gösteriyor.
23 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye Varlık Fonu'nun dünya genelinde benzersiz bir yapıya sahip olduğunu ve Sayıştay denetimine tabi olmadığını ifade etti. Fonun, diğer ülkelerdeki gibi cari fazla veya doğal kaynak gelirlerini değerlendirmek yerine, yüksek faiz oranlarıyla borçlanmak için kullanıldığını belirtti. Korkmaz, bu durumun Osmanlı İmparatorluğu'nun Düyunu Umumiye döneminden daha ağır bir yük olduğunu ve gelecek nesillerin refahını ipotek altına aldığını vurguladı.
21 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Rusya ile yapılan işlemlerden endişe duyduğunu belirterek yaptırım tehdidinde bulundu. Yellen, Avrupa bankalarının Rusya'da faaliyet göstermelerinin riskleri artırdığını vurguladı ve bu nedenle tespit edilen bankalara ikincil yaptırımları güçlendirmeyi düşündüklerini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Hazine Bakanlığı'na, Rusya ve diğer kuruluşlara birincil yaptırımların delinmesine yardımcı oldukları tespit edilen bankaları ABD finans sisteminden çıkarma yetkisi verdiği belirtildi. Yellen, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin, endişe verici biçimde Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği söylemini tekrar etti.
26 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği iki devlet tahvili ihalesiyle toplamda 55 milyar 725,9 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, dört yıl vadeli ve TLREF endeksli tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 19 milyar 316 milyon lira net satış gerçekleşti. İkinci ihalede ise dört yıl vadeli ve sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 10 milyar 659,9 milyon lira net satış kaydedildi. İhaleler sonucunda piyasa yapıcılarından ve kamudan gelen teklifler değerlendirildi.
9 Temmuz 2024

Türk Eximbank, Dünya Bankası garantisiyle toplam 1 milyar avro değerinde Türkiye Yeşil İhracat Projesi kredi sözleşmesine imza attı. Bu kredi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın karşı garantisi ve IBRD'nin sunduğu garanti altında sağlandı. Deutsche Bank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas ve ING Bank’ın katılımıyla verilen 10 yıl vadeli kredi, Türk Eximbank’ın bugüne kadarki en büyük borçlanması oldu. Kredinin yeşil dönüşüm ana odağına ek olarak, kadının iş gücüne katılımını destekleyen firmaların finanse edilmesiyle KOBİ finansmanı gibi sosyal hedefleri de bulunuyor.
29 Mayıs 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerine ilişkin vade ve kredi kullanım sınırlarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi vadesi 48 ay, 4 milyon ile 5 milyon lira arasındaki taşıtlar için ise 12 ay olarak belirlendi. Ayrıca, kredi tutarının taşıtın değerine oranı da fatura değerine göre yüzde 70'ten yüzde 0'a kadar değişen oranlarda sınırlandırıldı. Bu karar, elektrik motorlu taşıtlar da dahil olmak üzere, çeşitli fiyat aralıklarındaki taşıtlar için geçerlidir.
22 Mart 2024

OECD'nin üst düzey denetçileri, Türkiye'nin rüşvetle mücadelede yetersiz kaldığını belirten bir rapor hazırladı. Raporda, kamu ve özel sektörden birçok kurum ve kuruluşla yapılan görüşmelerin sonuçları yer aldı. Özellikle savunma ve inşaat gibi yüksek riskli sektörlerde yabancı rüşvetle mücadele konusunda ciddi eksiklikler tespit edildi. Türkiye'nin gri listeden çıkabilmesi için mevcut çabaların yetersiz olduğu vurgulandı.
28 Haziran 2024

Pandemi döneminde bankaların kredi musluklarını açmasıyla zombi şirketler hayatta kalmaya devam etti. Uluslararası Para Fonu'nun 16 Haziran 2023'te yayımladığı rapora göre, zombi şirketlerin toplam şirket ekosistemi içinde en yüksek paya sahip olduğu ülke Türkiye. Türkiye'deki zombi şirketlerin oranı yüzde 13 olarak belirlenirken, bu durumun arkasında kamu bankalarının ve siyasi bağlantıların etkisi olduğu belirtiliyor.
26 Temmuz 2024

Coca Cola, 2024 yılına ait satış hacmi beklentisini düşürdüğünü açıkladı. Şirket, Ortadoğu'daki hassasiyetler ve alım gücünün azalması nedeniyle Türkiye'de düşük-orta tek haneli, uluslararası operasyonlarda ise düşük tek haneli satış hacmi daralması bekliyor. Şirket, makroekonomik zorluklar karşısında fiyat artışları konusunda temkinli davranacağını ve ciro büyümesi sağlamak için diğer aksiyonlara güveneceğini belirtti. Ayrıca, FVÖK marjı beklentisini de geçen yıla göre hafif düşüş veya yatay olarak revize etti.
20 Ağustos 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'nin kredi notundaki artışın sıcak para akışını hızlandıracağını ancak doğrudan yabancı yatırım getirmeyeceğini belirtiyor. Oğuz, bu durumu geçmişte yaşanan ekonomik krizlerle karşılaştırarak, yalancı sermayenin geldiği gibi gideceğini ifade ediyor. Türkiye'nin kredi notunun yükselmesiyle Uganda, Moğolistan ve Kongo seviyesinden Bangladeş, Kosta Rika ve Namibya seviyesine çıktığını, ancak bunun sadece kısa vadeli fon akışını artıracağını savunuyor.
22 Temmuz 2024
İşaretlediklerim