İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelerde, 2000 yılından önce inşa edilmiş yaklaşık 29 bin binanın yarısının depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan 'hızlı bina tarama testi' hizmeti vatandaşlara ücretsiz sunulmaya başlandı ve bu hizmete 140 binin üzerinde başvuru yapıldı. İBB yetkilileri, 318 binanın ise deprem olmaksızın bile çökebilecek durumda olduğunu ifade etti.
20 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında 10 ildeki hasar tespit verilerini yayınladı. En çok hasar gören ilçeler Gaziantep'in Nurdağı, Adıyaman'ın Merkez, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ve Hatay'ın Antakya ilçeleri olarak belirlendi. Toplamda 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiği depremler sonucunda binlerce bina yıkıldı veya ağır hasar aldı. Bakanlık hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremlerin ardından İstanbul'da olası bir deprem endişesi yaşanmaktadır. Bu durum, İstanbul'dan göçü ve satılığa çıkan konut sayısını artırmıştır. Endeksa'nın verilerine göre, İstanbul'da satılığa çıkan konut sayısı şubat ayında yıllık bazda %53,8, aylık bazda ise %49 oranında artış göstermiştir. Düşük DASK ödemeleri de satış eğilimini güçlendirmiş, ancak bu durum konut fiyatlarındaki artışı yavaşlatmış ve şubat ayında fiyat artışı %6 ile sınırlı kalmıştır.
22 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, telekomünikasyon şirketlerinin bir aylık süre için görüşmeleri ücretsiz sağlayacağını duyurdu. AFAD, 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini ve 147 bin 934 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Adıyaman'da yıkılan binaların müteahhitleri, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Hatay Havalimanı'nın onarımı tamamlandı ve uçuşlar yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yedi aylık Hamza bebek enkaz altından kurtarıldı.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma törenine katıldı. Özhaseki, 8-9 şiddetindeki depremlere dayanıklı konutlar inşa edeceklerini belirtti. Yerinde dönüşüm projelerine 134 bin civarında başvuru olduğunu ifade eden Özhaseki, bu projelerin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay gibi şehirlerde de devam edeceğini söyledi.
29 Temmuz 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, İstanbul Boğazı'ndaki tarihi yalılarda yaşayan bazı sakinler, deprem korkusu nedeniyle bu evleri terk etmeye başladı. 1983 tarihli Boğaziçi Kanunu'na göre yenilenmesi yasak olan bu binaların bulunduğu semtlerde yaşayanlar, depreme daha dayanıklı ve güvenli konutlar arıyorlar. Sektör temsilcileri, bu tür yapılar için yenileme hakkının getirilmesi gerektiğini savunuyor.
9 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te hissedildi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgede ekskavatör ve vinç gibi ekipmanların yetersizliği dile getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak nitelendirdi ve bürokratik engellerin aşılacağını belirtti. Depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 5 bin 894, yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından da destek geldi.
8 Şubat 2023

Gaziantep'te sabah saat 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 47 kişinin öldüğünü, 550 kişinin yaralandığını ve 300 binanın yıkıldığını açıkladı. AFAD ise depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını duyurdu. Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya'da 23 kişinin öldüğünü, 420 kişinin yaralandığını ve 140 binanın yıkıldığını bildirdi.
6 Şubat 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, deprem bölgesindeki 11 şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 130 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu açıkladı. Bu binalar toplamda 430 bin bağımsız birimi kapsıyor. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Ağır hasarlı binaların hemen yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi gerektiği ve az hasarlı binaların ise taşıyıcı sistemi hasar görmediği için geri dönülebileceği belirtiliyor.
20 Şubat 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, bölgedeki 10 şehirde ciddi yıkıma yol açtı. Şu ana kadar 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı ve 5 bin 606 bina yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısı yapıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde devlet görevlilerinin yetersizliği eleştirildi. Ayrıca, Türk asıllı ABD'li yayıncı Hasan Piker başta olmak üzere birçok kişi ve kurum bağış kampanyaları başlattı.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören Hatay Valiliği binasının bir kısmı, 6,4 büyüklüğündeki bir depremle yıkıldı. Daha önceki sarsıntılarda ağır hasar gören bina, dün akşam saat 20:04'te gerçekleşen deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle çöktü. Binanın bulunduğu kent merkezi, bu yıkımın etkilerini yaşamaktadır.
21 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında yapılan hasar tespit çalışmalarında, 10 şehirde incelenen 481 bin 865 bina içerisinde 61 bin 722'sinin ağır hasarlı veya yıkık olduğu ve yıkılması gerektiği belirlendi. Ayrıca, 13 bin 917 binanın orta hasarlı, 121 bin 515 binanın az hasarlı olduğu ve 229 bin 23 binanın hasarsız olduğu tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şehir bazında hasar durumunu detaylandırdı.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremlerin ardından, depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla çadır kurulumlarına başlandı. Garnizon Komutanlığı ve jandarma tarafından farklı bölgelere toplamda yaklaşık 5 bin çadır kurulacak. Malatya'da da depremden etkilenen vatandaşlar için Merkez Spor Salonu barınma merkezi olarak kullanılıyor ve AFAD yemek dağıtımı yapıyor.
6 Şubat 2023

Gaziantep'te 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hatay Valisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ölü ve yaralıların olduğunu doğruladı. AFAD, depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını açıkladı. Yıkılan binaların olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
6 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir Marmara depreminde İstanbul'da hasar görmesi beklenen bina sayısının 207 bin olduğunu açıkladı. Bu binaların %30'u 1980 öncesi, %40'ı 1980-2000 arası ve %30'u 2000 sonrası inşa edilmiş. Hasar görmesi beklenen binaların %95'i Avrupa Yakası'nda bulunuyor ve özellikle Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece ilçeleri risk altında. İstanbul Teknik Üniversitesi ile yapılan çalışmalar, şehrin batı koridoru ve yoğun yapılaşma olan bölgelerde özel ilgi gerektiğini gösteriyor.
22 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler Türkiye'nin 10 şehrini etkiledi ve son güncellemelere göre 20 bin 213 kişinin hayatını kaybettiği, 80 bin 52 kişinin yaralandığı ve 6 bin 444 binanın yıkıldığı bildirildi. Depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay'da, birçok kişi hala enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Diken, yıkıma dönüşen Hatay sokaklarını görüntüledi.
11 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Hatay'ın Antakya ilçesi ağır hasar gördü. Diken tarafından görüntülenen yıkıntılarda birçok bina yıkılmış veya hasar görmüş durumda. Resmi yardım ve arama kurtarma ekiplerinin henüz ulaşamadığı bölgelerde vatandaşlar kendi imkanlarıyla enkaz altında kalan yakınlarına ulaşmaya çalışıyor. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 432, yaralı sayısı 20 bin 534 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim