Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay milletvekili seçilen ancak tutukluluğu devam eden Can Atalay'ın tahliyesini istedi. Gezi davasında hapis cezasına çarptırılan ve milletvekili mazbatasını alan Atalay için Yargıtay'a başvuruldu, ancak hala cezaevinde. Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Atalay'ın durumunun Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi anlamına geldiğini ve sürecin siyasi olduğunu belirtti. Ayrıca, Atalay'ın madenci ve Gezi olaylarının mağdurlarının avukatı olduğunu vurguladı.
2 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan Musa Orhan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Hazal Kaya'ya destek verdi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, kadınların yanında duracaklarını ve kadınların sesinin duyulacağını belirtti. Hazal Kaya, Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmasının ardından Akşener'in desteğini aldı.
20 Nisan 2023

Dipnot Yayınları, HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın yazar Yiğit Bener ile birlikte 'Arafta Düet' isimli bir roman yazdığını duyurdu. Demirtaş, daha önce de çeşitli öykü ve romanlar yazmıştı. Demirtaş, Kobani davasında 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kitabın yayın tarihi henüz açıklanmadı.
21 Haziran 2024

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat ve TİP Hatay milletvekili adayı Can Atalay, 'örgüt propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlamalarıyla yargılandığı başka bir davanın duruşmasına SEGBİS ile katıldı. Duruşmada avukat Mehmet Ümit Erdem, yedi buçuk yıldır süren davanın bir an önce sonuçlandırılmasını talep etti. Atalay, tutukluluğu nedeniyle Hatay'da bulunamadığını ve yüreğinin orada olduğunu ifade etti. Duruşmayı yürüten mahkeme heyeti, aynı zamanda Gezi Parkı davasında ceza veren ve tutuklama kararı alan heyetti.
27 Nisan 2023

Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in dayısı Halil İbrahim Bozkurt, yeğeninin ölümüyle ilgili olarak katillerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olduğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinginde adalet talebiyle pankart açan aile, olay çözülmezse seçimlerde oy kullanmayacaklarını ifade etti. Bozkurt, Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı'ndan beklentilerinin kalmadığını, atanan savcının siyasi renginin belli olduğunu ve bu durumu kabul etmediklerini belirtti. Sinan Ateş'in güçlenmemesi için öldürüldüğünü düşündüklerini ve katillerin bilindiğini iddia etti. Ateş'in ölümüyle ilgili olarak şu ana kadar 13 kişi tutuklandı, ancak tetikçi olduğu belirtilen kişi henüz yakalanmadı.
22 Ocak 2023

HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş için hak ihlali kararı verdiğini ve Türkiye'nin bu karara uymaması halinde eylül ayında yaptırımlarla karşılaşabileceğini açıkladı. İki siyasetçi, Kasım 2016'da tutuklanmış ve cezaevi görüşmelerinin kaydedilmesine itiraz etmişlerdi. İç hukukta sonuç alamayınca AİHM'ye başvurmuş ve mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti.
8 Haziran 2023

Amasra maden faciasında birinci derece sorumlu olarak görülen tutuklu sanıkların Zonguldak'ta görevlendirildiği ortaya çıktı. Dönemin müessese müdürü Cihat Özdemir ve işleme müdürü Selçuk Ekmekçi, 'olası kastla öldürme' suçundan toplam bin 80 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Diğer 19 sanık ise 'bilinçli taksirle öldürme' suçunu işledikleri iddiasıyla 18 yıla kadar hapsi isteniyor. Mahkeme, tutuklu yedi sanığın tutukluluk halinin devamına ve davanın 16 Ekim 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.
25 Temmuz 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023

Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

Ankara'da 30 Aralık'ta silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında, aralarında iki özel harekat polisinin de bulunduğu dört kişi daha tutuklandı. Tutuklanan polislerin, cinayetin tetikçisini İstanbul'dan Ankara'ya taşıyan aracın sahibi Mustafa Uzunlar'ın ifadesi doğrultusunda suçlandıkları belirtildi. Bu tutuklamalarla birlikte soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 10'a yükseldi, ancak tetikçi henüz yakalanamadı.
5 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarına katılan ve Twitter üzerinden 'Devlet nerede' diye soran emekli savcı Erol Taslak hakkında, bir takipçisinin şikayeti üzerine 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve diğer devlet organlarını alenen aşağılama' suçlamasıyla dosya açıldı. Isparta savcılığı, Taslak'ın sözlerinin aşağılayıcı değil, eleştiri niteliğinde olduğuna karar vererek kovuşturmaya yer olmadığını belirtti. Bu karar, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi kapsamında değerlendirildi.
24 Şubat 2023

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde Dr. Suna Dilbaz, bir hasta yakını olan hakim tarafından gözaltına alındı. Olay, Dr. Dilbaz'ın hasta yakınını refakatçi yatağından kalkması için uyardığı sırada yaşanan tartışma sonrası gerçekleşti. Dr. Dilbaz, emniyette yaklaşık üç saat bekletildikten sonra ifade verdi. İstanbul Tabip Odası ve Türk Nöroşirürji Derneği, yaşananları kınayarak olaya tepki gösterdi ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
7 Temmuz 2023

Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayet soruşturması kapsamında, suikastı organize etmekle suçlanan Tolga Demirbaş, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alındı. Ancak Demirbaş'ın bu evde yakalanmasına dair polis tutanağı kaybolduğu için savcılar dosyaya Kılavuz'u dahil edemedi. Bu durum, cinayetin siyasi bağlantılarına dair soruşturmayı etkileyebilir ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidara gelmesi halinde cinayetin hesabını soracağına dair sözleri de gündemde.
23 Mart 2023

Eski Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından yargılanmaktadır. İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklardan Atilla Yörük ve Nazlı Can tahliye edilirken, Erzan ve Ali Yörük'ün tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Müştekiler arasında ünlü isimler ve banka müşterileri yer almakta, dolandırıcılık iddialarıyla ilgili çeşitli ifadeler mahkemede dile getirilmiştir. Mahkeme, Denizbank'ın davaya katılma talebini reddetti ve duruşmayı 12 Ocak 2024'e erteledi.
21 Kasım 2023

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları, gazeteci Sinan Aygül'e saldırı suçundan tutuklanmıştı. Aygül, Geylani'nin koruma polisi Engin Kaplan ve belediye çalışanı Yücel Baysali'nin saldırısına uğramıştı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü ve sanıklar tahliye edildi. Mahkeme, tutuklulukta geçirdikleri süre ve delillerin toplanmış olması sebebiyle sanıkların tahliyesine karar vererek, davayı 14 Aralık 2023'e erteledi.
14 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Aydın Aydoğan'a kötü muamelede bulunan polislerden biri olan Kenan Şaban Süzgün'ün 1'inci sınıf emniyet müdürü yapıldığını tespit etti. Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suç duyurusunda bulunduktan sonra polisler tarafından gözaltına alınmış ve kötü muameleye maruz kalmıştı. AYM, polislerin kötü muamele yasağını ihlal ettiğine hükmetmiş ve Aydoğan'a 45 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti. Dosya, AYM kararı gereği yeniden açıldı ve soruşturmayı 17 Aralık soruşturmasını kapatan savcı Ekrem Aydıner yürütüyor. İfade veren polisler olayı hatırlamadıklarını veya Aydoğan'a müdahale etmediklerini iddia ediyorlar.
8 Ocak 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında 'istek parça' çalmadığı için üç kamu personeli tarafından öldürülen müzisyen Onur Şener'in davasında tanıkların ifadeleri alındı. Tanıklar, olay anını görmediklerini ve tarafların birbirine söyledikleri sözleri duymadıklarını belirtti. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 31 Mayıs'a erteledi.
3 Mayıs 2023

Denizbank'ın eski şube müdürü Seçil Erzan, kendisine yöneltilen dolandırıcılık suçlamalarına karşı savunma yaptı. Erzan, kimseyi dolandırmadığını, aksine dolandırıldığını iddia etti ve eski Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim'den 300 bin dolar aldığını belirtti. İstanbul başsavcılığının hazırladığı iddianamede Erzan ve altı işbirlikçisinin, banka müşterilerini yüksek getiri vaadiyle dolandırdıkları iddia ediliyor ve Erzan için toplam 216 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Erzan, ilk kez hakim karşısına çıktı ve savunmasında, bankada esir alındığını ve tehdit edildiğini öne sürdü.
20 Kasım 2023

2010 yılında gözaltına alınan ve işkence gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can'ın intihara sürüklenmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi ve dava 7 Nisan'a ertelendi. Can ailesi avukatlarının 'işkenceye suç duyurusu' talebi reddedildi. Dört polis ve bir bilirkişi, resmi belgede sahtecilik ve belgeleri bozma, yok etme veya gizleme suçlarından yargılanıyor. Can'ın ölümünden sonra ailesinden sadece kız kardeşi hayatta kalmıştır.
3 Şubat 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş cinayetinin soruşturma savcısıyla görüşüp, ona Yargıtay üyeliği teklif ettiğine yönelik iddiayı haberleştiren DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ, MHP'li isimler tarafından hedef gösterildi. Yönter ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Uludağ'ı tehdit ederken, Uludağ tehditlere boyun eğmeyeceğini ve davayı takip etmeye devam edeceğini belirtti. Sinan Ateş cinayeti soruşturması kapsamında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel dahil 21 kişi tutuklanmıştı.
11 Ekim 2023
İşaretlediklerim