İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) bilgisayar mühendisliği bölümü için açılan araştırma görevlisi kadro ilanına TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop da başvurdu. Sınavda başarılı olamayan Şentop'un ardından ilan, 'usulsüzlük' gerekçesiyle iptal edildi ve yeniden ilan edildi. Yaklaşık dört ay süren soruşturma sonucunda sınav komisyonu üyelerine ceza verilmezken, dönemin bölüm başkanına kademe durdurma ve başkan yardımcısına kınama cezası verildi. İlanın yeniden düzenlenmesiyle Şentop'un kadroya atanması sağlandı.
31 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü yöneticisi Osman Baran Kaplan'ın, personel hakkında kişisel bilgiler içeren bir fişleme dosyası hazırlayıp bunu e-posta ile yaydığı ortaya çıktı. Kaplan'ın Ocak 2023'te üniversitede sözleşmeli büro personeli olarak işe başladığı ve kısa süre sonra müdürlük pozisyonuna getirildiği, ancak bu atamanın mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Üniversite yönetimi Kaplan'ın 'hiyerarşik amir' olarak değil, 'üste karşı birim sorumlusu' olarak atandığını savunsa da, YÖK mevzuatında böyle bir pozisyonun olmadığı ve Kaplan'ın çalışanlara emir verdiği, mobbing uyguladığı iddia ediliyor.
14 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün, BÜMED'i üniversitedeki tesisinden çıkarma kararına karşı mezunlar tarafından yapılan protestoların ardından yürütmeyi durdurma başvurusu yapıldı. Kaymakamlık, 27 Ocak'ta derneğin tesislerinin tahliye edilmesi gerektiğini bildirmişti. Ancak mahkeme, tahliyenin telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
30 Ocak 2023

Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil, Danıştay Genel Kurulu tarafından gösterilen üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atandı. Atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Akçil, daha önce İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına ve Ayasofya'nın müze statüsünün kaldırılmasına ilişkin kararlarda ret oyu vermişti.
31 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Dışişleri Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı gibi çeşitli kurumlarda üst düzey görevlere yeni atamalar gerçekleştirildi. Atamalar arasında genel müdür, genel müdür yardımcılıkları ve bölge müdürlükleri gibi pozisyonlar bulunmaktadır.
3 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

AKP MKYK üyesi ve eski milletvekili Metin Külünk, Diyanet İşleri Başkanlığı yöneticileri hakkında yolsuzluk, FETÖ ve PKK iddialarında bulundu. Külünk'ün bu iddialarının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, Külünk hakkında hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu. Diyanet, Külünk'ün iftiraları ve gerçeği yansıtmayan iddiaları nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.
8 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, senato kararıyla dört yıllığına seçildiği üniversite yönetim kurulu (ÜYK) üyeliğinin süresi dolmadan sonlandırılmasına itiraz ederek dava açtı. İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in görev süresinin dolmadan alınan kararı hukuka aykırı bularak iptaline karar verdi. Bilgiç, çevrimiçi toplantılarda kararlara katılmadığı için görevden alındığını ve bu toplantıların usulsüz yapıldığını iddia etti. Üniversite yönetimi, mahkeme kararına itiraz edebilir.
27 Nisan 2023

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Yücel, sınavda HDP'nin kapatılması gibi güncel siyasi konulara değinen bir soru sorduğu için üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı. Üniversite rektörlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 53'üncü maddesi gereği sınavı iptal etti ve öğrencilere 19 Ocak'ta yeniden sınav yapılacağını duyurdu. Yücel'in görevden uzaklaştırılması, akademik ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açabilir.
14 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olmak isteyen kamu görevlilerinin istifa etmeleri gereken son tarihi belirledi. Resmi Gazete'de yayınlanan genelgeye göre, hakimler, savcılar, yüksek yargı organları mensupları, öğretim elemanları, RTÜK üyeleri gibi çeşitli kamu görevlileri 16 Mart Perşembe günü mesai bitimine kadar istifa etmek zorundalar. İstifa edip seçilemeyen kamu görevlileri görevlerine geri dönebilecekler, ancak bu durum bazı meslek grupları için geçerli olmayacak.
11 Mart 2023

Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı'nın partinin kuruluşunu engelleyen tutumuna karşı hukuki mücadele yürütüyor. Parti, 21 Eylül 2020'de gerekli belgeleri bakanlığa teslim etti ancak tüzel kişilik kazanamadı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, bakanlığın tutumunu hukuka aykırı buldu, fakat İçişleri Bakanlığı kararı istinafa taşıdı ve Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi önceki kararı kaldırdı. Yeşiller Partisi, bireysel örgütlenme ve seçme-seçilme özgürlüğünü vurgulayarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
19 Temmuz 2023

EYT düzenlemesi, 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanmasına rağmen Meclis'e henüz sunulamadı. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin Meclis'te 10 günlük bir çalışma süresi gerektireceğini ve yetiştirileceğini belirtmişti. Ancak Habertürk yazarı Bülent Aydemir, maaş tahsis biriminde yeterli uzman personel olmamasının süreci geciktirdiğini ifade etti. EYT düzenlemesinin detayları ve başvuru süreçleri hakkında bilgiler verildi ve düzenlemenin seçim öncesinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
18 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

İstanbul Bakırköy başsavcılığı, Büyükçekmece'deki bir Kuran kursunda çocuklara şiddet uygulayan bir şüphelinin 25 Şubat'ta tutuklandığını duyurdu. Olay, kursun İsmailağa Cemaati'ne ait olduğu ve görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından gündeme geldi. Başsavcılık, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını ve şüphelinin 'kasten yaralama' suçundan tutuklandığını açıkladı.
11 Mart 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, milletvekili Can Atalay için tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve tahliyesine karar vermişti. Yargıtay, AYM üyelerinin yetkilerini aştığını iddia ederek suç duyurusunda bulunacak. Bu durum, Ankara'da anayasal bir krize işaret ediyor.
8 Kasım 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacakken, akademisyenler ve öğrenciler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Üniversiteler farklı başlangıç tarihleri ve eğitim yöntemleri belirlerken, öğrenciler hangi derslerin yüz yüze hangilerinin uzaktan olacağını anlamaya çalışıyor. Uzaktan eğitime karşı çıkan öğrencilerin gözaltına alınması ve sosyal medyada saldırıya uğraması endişeleri artırıyor.
18 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Kennedy Lodge'da çalışan dört personeli tazminatsız olarak işten çıkardı. İşten çıkarılan personelin yerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç'un akrabaları ve tanıdıkları getirildi. İşten çıkarmalar, mesai saatlerinde yapılmak istenen değişikliğe çalışanların yazılı talimat talep etmeleri ve sözlü değişikliği kabul etmemeleri sonrasında gerçekleşti. Çalışanların okula giriş kartları iptal edildi ve özel eşyalarını almaları engellendi. İşten çıkarılan personel Dev Turizm Sendikası üyesiydi ve avukatları işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirtti.
10 Nisan 2023

7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in kampüsteki yerinden çıkarılmasını 7 Ocak'ta duyurmuş ve tahliye için kaymakamlık tarafından 27 Ocak'ta resmi bildirim yapılmıştı. BÜMED yöneticileri, tahliye kararının iptali için dava açmış ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak BÜMED yöneticileri ve avukatları, mahkeme kararına rağmen kampüse alınmadı ve güvenlik görevlileri tarafından üniversite yetkililerinin eşyaları ve üyeleri üç gün boyunca içeri almama kararı alındığı bildirildi.
31 Ocak 2023

Yusufeli Kaymakamı Hacı Kerim Meral, bir restoranda yemek yedikten sonra döner, pilav ve sütlacı beğenmediğini belirterek hesabı ödemeden işletmeyi terk ettiği iddiasıyla gündeme geldi. İşletme sahibi Ferhat Kodat'ın yanında müşterilere duyurulacak şekilde hesabı ödemeyeceğini ifade etmesi üzerine, Artvin Valiliği tarafından İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla Meral hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı.
7 Kasım 2023
İşaretlediklerim