Halkların Demokratik Partisi (HDP), geçen ay kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracağını duyurmuştu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, adaylarını şubat ayının ilk haftasında, yani altılı masanın adayını açıklamasından önce duyurabileceklerini ifade etti. Buldan, adayın bir kadın olup olmayacağına dair bir soruya kesin bir yanıt vermedi.
1 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yeşil Sol Parti'nin Aydın mitinginde yaptığı konuşmada, siyasi birlikteliğin önemini vurguladı. Ahmet Şık'ın HDP hakkındaki tartışmalı açıklamaları sonrası başlayan tartışmaların gölgesinde, Baş, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın dayanışma mesajıyla konuşmasına başladı ve ittifaklarının değerini anlattı. Erkan Baş, ittifaklarının otellerde veya lobilerde kurulmadığını, Roboski, Gezi, IŞİD'e karşı mücadele ve Ankara'daki bombalı saldırılar gibi olaylarda şekillendiğini belirtti.
29 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Kendi adaylarını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti ve iktidarın seçimlere savaş gibi hazırlandığını, vergi affı gibi politikalarla yandaşlarını kurtarmaya çalıştığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP hakkındaki kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik tehditlerine değindi. Muhalefete, anayasa ihlalleri ve tehdit politikaları karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulundu ve Türkiye halklarının iki bloğa mahkum olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.
24 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) ayrı listeyle seçime girmesini eleştirdi. TİP, yüzde 3 oy hedefiyle seçimlere kendi listesiyle girmiş ve yüzde 1,73 oy alarak dört milletvekili çıkarmıştı. Demirtaş, TİP'in bu kararının yanlış olduğunu ve devrimci siyasetin kitlesini değiştirmekte ısrar etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Kürt sorununun önemini vurgulayarak, bu sorunu göz ardı ederek Türkiye'nin diğer sorunlarına kalıcı çözümler üretilemeyeceğini ifade etti.
1 Haziran 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

Antalya'da açılan sandıkların yüzde 98'ine göre, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, 2018 seçimlerinde kazandığı milletvekilliğini korudu. 2018 seçimlerinde HDP'nin yüzde 7,23 oy alarak bir vekil çıkardığı Antalya'da, 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti yüzde 4,69, ittifakta yer alan TİP ise yüzde 4,53 oy aldı. Bu sonuçlara göre TİP'in adayları Yunus Başaran ve Barış Atay milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li Gültan Kışanak'ın Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) yönelik ortak liste çağrısını destekleyerek, Türkiye'nin sosyalist ve demokratlarını Yeşil Sol Parti'de birleşmeye çağırdı. Kışanak, TİP'e seçim ittifakı kapsamında ortak liste oluşturma çağrısında bulunmuş ve herhangi bir oyun heba edilmemesi gerektiğini belirtmişti. Demirtaş, sosyalistlerin ve demokratların parlamentoda güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tüm Kürt partilerini de Yeşil Sol Parti'de buluşmaya çağırdı.
3 Nisan 2023

Yeşil Sol Parti ve HDP Parti Meclisi, seçimlerdeki başarısızlık üzerine ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, seçmen tepkisinin yanlış okunduğu ve popülist siyaset tarzının yıpratıcılığına karşı çıkılacağı belirtildi. Ayrıca, siyasetin 'bedel karşılığında ödül' anlayışından uzaklaştırılacağı ve ittifak politikalarının yeniden değerlendirileceği ifade edildi. Kürt sorunu ve demokratik cumhuriyet inşası gibi konulara da değinilen bildiride, ideolojik aşınmaların onarılacağı ve Üçüncü Yol siyasetinin güçlendirileceği vurgulandı.
11 Haziran 2023

Halktv.com.tr'de yer alan bir yazıda, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) emek ve özgürlük ittifakından ayrılabileceği iddia edildi. Yazıda, TİP'in en az 41 şehirde kendi amblemi ve adaylarıyla seçime katılma isteğinin HDP tarafından reddedilmesi durumunda ittifaktan ayrılabileceği ve bağımsız adaylar gösterebileceği belirtildi. Ancak TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Twitter üzerinden bu iddiaları yalanlayarak ittifakın 'ufak hesaplarla' dağılmayacağını ve büyük iddiaları olduğunu ifade etti.
16 Mart 2023

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için randevu istediğini duyurdu. AKP'nin HÜDA-PAR ile olan ilişkisine eleştirel yaklaşan Perinçek, bu durumun AKP ve MHP içinde rahatsızlık yarattığını ve ittifaka zarar verebileceğini ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye serbest bıraktığı fonlar konusunda Maliye Bakanı'nın para transferini durdurması gerektiğini savundu. Vatan Partisi'nin gazetesi Aydınlık, AKP'nin HÜDA-PAR ile anlaşmasını eleştiren bir manşet yayımladı.
17 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kahramanmaraş depremleri sonrası Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne çadır ve gıda sattığı iddiaları üzerine Kızılay'ın önüne gideceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem sonrası 'helallik' istemesine sert tepki göstererek, halkın kendisine hakkını helal etmeyeceğini ifade etti. Buldan, AKP-MHP iktidarını çürümüş talan düzeni olmakla ve deprem fırsatçılığı yapmakla suçladı. Ayrıca, AFAD'ın liyakatsiz atamalarla amacı dışında kullanıldığını ve deprem bölgesine geç müdahalede bulunduğunu eleştirdi.
28 Şubat 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteklerini sürdüreceklerini duyurdu. Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaptığı mutabakat sonrası HDP'nin tutumunda bir değişiklik olup olmayacağı tartışılmıştı. HDP ve Yeşil Sol Parti, mutabakattaki kayyım maddesini eleştirdikten sonra destek kararını açıkladı. Açıklamada sığınmacılar ve kayyım politikasına yönelik eleştiriler yer aldı ve Erdoğan'ın bir seçenek olmadığı, tek seçeneğin onu ve iktidarını değiştirmek olduğu vurgulandı.
25 Mayıs 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, 28 Mayıs seçimlerinin önemine dikkat çekerek, seçimler ve sonrası için oynanan oyunlar ve kurulan tuzaklara karşı olduklarını belirtti. Partiler, seçimlerle ilgili tutumlarını yarın açıklayacaklarını ifade etti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşıldığı bir dönemde geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti, kayyım uygulamalarının son bulmasının önemine vurgu yaparak, Kılıçdaroğlu'nun protokolündeki kayyım politikalarına ilişkin tutumunu eleştirdi.
24 Mayıs 2023

Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP'nin muhalefet partilerine ajan provokatörler sızdırdığını ve bu kişilerin yaklaşan seçimlerle ifşa olacağını iddia etti. Demirtaş, partisinin ve kendisinin siyasi tasfiye operasyonlarına direnerek bunları boşa çıkardığını belirtti. Eski HDP'li ve AKP milletvekilliği yolunda olan Ayhan Bilgen ise Demirtaş'ın sözlerine Twitter üzerinden cevap vererek, siyasette büyük lafların geri adım atılmasına yol açabileceğini ima etti. Diken, Demirtaş'ın tutukluluğuna gerekçe olarak Bilgen ve Altan Tan'ın ifadelerinin kullanıldığını daha önce haberleştirmişti.
24 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay'da gerçekleştirdiği parti meclisi toplantısında, HDP'nin 'emek ve özgürlük ittifakı' içindeki tüm partilerin ortak listelerden seçime girmesi önerisine şerh koyarak, bazı şehirlerde kendi amblemiyle seçimlere katılma kararı aldı. TİP, ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'millet ittifakı' adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleme eğiliminde olduğunu belirtti ve adaylık başvurusu yapacaklar için deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşlar için yardım şartı getirdi.
12 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, henüz kesinleşmeyen ikinci tur seçim sonuçları sonrasında bir açıklama yaparak, seçim sonucu ne olursa olsun mücadelenin devam edeceğini söyledi. TİP, seçimlerde her iki turda da Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemişti. Baş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, halkı ve ülkeyi saltanat sevdalılarına ve para babalarına teslim etmeyeceklerini, örgütlü güçlerini büyüteceklerini ve sömürü ile yolsuzluk düzenini yıkacaklarını ifade etti.
28 Mayıs 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yalova'da yaptığı ve Millet İttifakı'nı tehdit olarak nitelendiren açıklamalarının çarpıtıldığını belirtti. Giresun'da yaptığı konuşmada, Afrin'i geri almak isteyenlerin PKK ve HDP olduğunu, İYİ Parti liderinin de bu konuda yanıt verdiğini ifade etti. Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu'nu PKK'nın adayı olarak nitelendirerek, Topal Osman'ı övdü ve gerekirse herkesin Topal Osman gibi vatanı için mücadele edeceğini söyledi. Ayrıca, Topal Osman'ın tarihteki rolüne ve suçlamalara dair bilgiler verildi.
10 Mayıs 2023

Eski HDP sözcüsü ve eski milletvekili Ayhan Bilgen, HDP'nin kapatılma davası nedeniyle seçimlerde risk almamak için Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girmeyi planladığını belirtti. Bilgen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Siyasi Partiler Kanunu'nun 96'ncı maddesi gereğince Yeşil Sol Parti'nin HDP'nin 'devamı' sayılarak seçime sokulmamasının bir kriz oluşturabileceğini ifade etti. Ayrıca seçim günü oy sayımında yaşanabilecek kaos ve provokasyonlar ile Meclis ile cumhurbaşkanının farklı ittifaklardan çıkması durumunda yönetim krizi olabileceğini dile getirdi.
13 Nisan 2023
İşaretlediklerim