Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapmadıklarını belirterek 2023 yıl sonu için yüzde 22,3 ve 2024 yıl sonu için yüzde 8,8 enflasyon tahmininde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak gerçekleşmişti. Merkez Bankası, enflasyon hedefini son olarak 2010 yılında tutturabilmiş ve son 12 yıldır hedeflerinin üzerinde bir enflasyon oranıyla karşılaşmıştır. Birleşmiş Milletler'in Türkiye için 2023 sonu enflasyon tahmini ise yüzde 42,4 seviyesinde.
26 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi bünyesinde tutulan yabancı para serbest karşılıklarına ödenen faizi yüzde 4,50'den yüzde 4,75'e yükseltti. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak 4,75-5,00 aralığına çıkarmasının ardından geldi. Faiz ödemeleri, Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yapılıyor.
12 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 5-5,25 aralığına çıkardı ve bu oran 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde iki enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla bu artışı gerçekleştirdiğini belirtti. ABD'de enflasyon, 2022 haziran ayında yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış, mart ayında ise yüzde 5 olarak kaydedilmişti.
3 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve daha fazla faiz artırımına işaret etti. Powell, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu vurgulayarak, enflasyonu yüzde 2'ye indirecek kadar kısıtlayıcı bir politika duruşu elde etmeye ve enflasyonun bu hedefe doğru gittiğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı tutmaya kararlı olduklarını bildirdi. Ayrıca, trendin üzerindeki büyümeye veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini belirtti.
19 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görüldüğünü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirtti. Ayrıca, fiyat istikrarını sağlamak ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşmak için gerekli tüm araçları kullanmaya devam edeceğini ifade etti.
27 Nisan 2023

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de politika faizi oranının yüzde 40 olması gerektiğini belirtti. Türkiye'de ekonomi politikalarının normalleşmesi beklenirken, yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın atanması ve Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi bu yönde bir adım olarak görülüyor. Goldman Sachs, yeni ekonomi yönetiminin para ve mali politikalarda değişiklik yapması gerektiğini ve bu sayede yıl sonuna kadar faizin yüzde 25'e indirilebileceğini öngörüyor. Şu anki politika faizi yüzde 8,5 seviyesinde ve Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz kararı 22 Haziran'da açıklanacak.
10 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Fed, geçen yıl yüksek enflasyon karşısında faiz artışlarına başlamış ve toplamda 11 faiz artırımı yapmıştı.
20 Eylül 2023

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Merkez Bankası'nın ekim ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yükselirken, dolar/TL beklentisi düştü. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 68,01'e çıktı. Dolar/TL beklentisi ise 30,05 TL'ye düştü. Ayrıca, katılımcılar politika faizinin bu ay 3,5 puandan fazla artacağını öngörüyor.
20 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faiz oranını değiştirmeyerek 22 yılın zirve seviyesinde sabit bıraktı. Karar oy birliğiyle alındı ve enflasyonun yavaşlamasına rağmen yüksek seyrini koruduğu belirtildi. Fed, maksimum istihdam ve yüzde 2'lik uzun vadeli enflasyon hedefini sürdürmeyi amaçladığını ifade etti. 2022 Mart'ından bu yana 11 kez faiz artırımı yaparak toplamda 525 baz puanlık bir artışla faiz oranını yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkarmıştı.
13 Aralık 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadele amacıyla üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak refinansman faizini yüzde 3,50'ye, mevduat faizini yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizini yüzde 3,75'e yükseltti. Bu artış, ECB'nin 2008'den bu yana uyguladığı en yüksek faiz seviyesine işaret ediyor. Banka, 2022 yılı içerisinde de temmuz, eylül, ekim, aralık ve şubat aylarında faiz artırımı yapmıştı. Piyasaların ağırlıklı beklentisi 25 baz puanlık bir artışken, ECB'nin daha büyük bir artış yapması dikkat çekti.
16 Mart 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde yabancı bankaların Türkiye ekonomisi ve Türk Lirası'na ilişkin analizleri dikkat çekiyor. Bloomberg ve JPMorgan analistlerinin tahminlerine göre, Türk Lirası üçüncü çeyrekte yüzde 25 ila 30 arasında bir değer kaybına uğrayabilir. Bu durum dolar/TL kuru için 26 seviyesini aşabileceği anlamına geliyor. Commerzbank AG stratejisti Ulrich Leuchtman, döviz kurlarındaki suni desteğin sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki oynaklığı artarak dünyadaki tüm para birimlerini geride bıraktı.
9 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı. Bu karar, 16 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedildi ve oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yaparken, enflasyonun hala yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ekonomik zorluklara ve belirsizliğe katkıda bulunduğu ifade edildi. Fed, geçen yıl mart ayından bu yana faiz oranını toplam 450 baz puan artırmış oldu.
1 Şubat 2023

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, Ocak-Şubat 2023 toplantısında faiz artırım hızını azaltma konusunda mutabık kaldı. Tutanaklar, enflasyonun düşüşünün faizlerin azami seviyesini belirleyeceğini gösterdi. Yetkililer, politika faizini 25 baz puan yükseltmenin uygun olduğu konusunda hemfikir oldular ve enflasyonla ilgili risklerin politikanın gelecekteki yönünü belirleyeceğini belirttiler. Fed, 2022'de agresif faiz artırımları yapmış ve son olarak Şubat 2023'te politika faizini 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarmıştı.
23 Şubat 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Aralık ayı toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda, para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı olacağı belirtilirken, Fed yetkilileri faiz oranlarının zirve veya zirveye yakın seviyelerde olduğunu ve enflasyon risklerinin azaldığını ifade etti. 2024 sonunda faiz indiriminin uygun olabileceği görüşüne yer verildi. Fed, 2023'ün son toplantısında politika faizini yüzde 5,25 - 5,5 aralığında sabit tutmuş ve 2024 için 75 baz puanlık indirim öngörmüştü.
4 Ocak 2024
İşaretlediklerim