Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yayımladığı bir araştırmaya göre, çocukların ve gençlerin uzun süre hareketsiz kalmasının ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına neden olabileceği belirlendi. Araştırmada 766 çocuğun 11, 15 ve 24 yaşlarındaki hareketsiz kalma süreleri ve kalp ölçümleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar, 11 ila 24 yaşları arasında hareketsiz geçirilen her dakikanın, kalp ağırlığında artışa neden olduğunu tespit etti. Araştırma yazarlarından Dr. Andrew Agbaje, gençlerin ekran başında geçirdikleri sürenin daha ağır bir kalbe yol açtığını ve bu durumun kalp krizi ve inme ihtimalini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar dahil bir grup bilim insanının yaptığı çalışma, koşu gibi kardiyo egzersizlerinin iştah kontrolüne olan etkisini inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, tek bir koşu seansı, beyindeki dikkat ve ödül beklentisiyle bağlantılı bölümlerde geçici değişikliklere neden olarak iştahı azaltıyor. Bu bulgular Human Brain Mapping dergisinde yayınlandı.
22 Mayıs 2023

King George Adası'ndaki çember sakallı penguenler üzerine yapılan bir araştırma, bu penguenlerin günde binlerce kez, her biri birkaç saniye süren kısa uykulara daldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, penguenlerin aktivitelerini kaydeden elektrotlar ve sensörlerle 11 güne kadar izledi. Penguenlerin okyanusta neredeyse hiç uyumadığı, ancak yuvalarına döndüklerinde beyin dalgalarının uyku için tipik bir düzene göre yavaşladığı ve bir saat içinde 600 kez kısa uykulara daldıkları gözlemlendi. Araştırmacılar ve diğer sinirbilimciler, bu bulguların uyku hakkındaki anlayışımızı sorgulamamıza neden olabileceğini belirtiyor.
10 Aralık 2023

Harvard Üniversitesi'nde başlatılan ve 85 yıl süren bir araştırma, mutluluk ve sağlık üzerine yapılmış en uzun soluklu çalışmalardan biri olarak kabul ediliyor. Araştırma, 724 katılımcının sağlık kayıtlarını ve yaşam detaylarını inceleyerek, sağlık ve mutluluk için en önemli unsurun sosyal ilişkiler ve dayanışma olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, insanların sosyal açıdan 'zinde' olmasının, yani iyi ilişkiler kurmasının, sadece mutluluk sağlamakla kalmayıp fiziksel sağlığı da olumlu yönde etkilediğini belirtiyorlar. Ayrıca, insanların sosyal zindeliklerini ölçebilmeleri için bir dizi soru ve bir tablo sunuluyor.
21 Şubat 2023

Sağlık Bakanlığı'nın Kasım 2022 ile Mart 2023 arasındaki verilerine göre Türkiye'de 252 bin 945 yeni Covid-19 vakası tespit edildi ve bu süre zarfında 844 kişi hayatını kaybetti. Aralık ayında vaka ve ölüm sayılarında bir yükseliş gözlemlendi. Toplamda Türkiye'de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 102 bin 174'e ulaştı.
6 Nisan 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de dokuz kişide tespit edildiğini duyurdu. Koca, bu varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu ve durumun endişe konusu olmadığını belirtti. Bu, Türkiye'de Eris varyantının görüldüğü ilk vakalar oldu.
15 Eylül 2023

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşısının zarar verdiğini iddia edenlere yargı yolunu gösterdi. Dünya genelinde 13 milyar dozdan fazla aşı uygulandığını ve aşıyla ilişkili sadece bir ölüm vakasının olduğunu belirtti. Aşı karşıtı iddiaların temelsiz olduğunu ifade eden Ceyhan, aşıdan zarar gördüğünü iddia edenlerin neden dava açmadıklarını sorguladı. Ayrıca, Covid-19 aşısının kalp krizi riskini artırdığı iddialarına karşı bilimsel verilerle yanıt verdi.
12 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle bazı yurtlarında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanını yaklaşık 2 bin 500 kişi azalttı. Üniversite, kapasite artırma çabalarının devam ettiğini belirtse de, henüz somut bir gelişme yok. Yurt kurasına katılma hakkına sahip öğrencilerin listesi açıklandı ancak birçok öğrenci yurt bulamadı. Depremzede öğrenciler ve sosyo-ekonomik durumu kötü olan öğrenciler de bu durumdan etkilendi.
21 Temmuz 2023

ABD Enerji Bakanlığı, Çin'de bir laboratuvar sızıntısının Covid-19 pandemisine neden olduğuna dair yeni istihbarat bulgularını Beyaz Saray ve üst düzey milletvekillerine sundu. Bu istihbarat, ABD'nin 17 ulusal laboratuvarından elde edilen bilgilerden geliyor. Washington Post'un haberine göre, bu bulgular Enerji Bakanlığı'nın önceki kararsız pozisyonunu değiştirdi. Ancak bazı yetkililer istihbaratın zayıf olduğunu ve 'düşük güvenle' sonuçlara varıldığını belirtiyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, istihbarat camiasında farklı görüşler olduğunu ve FBI'ın 'orta derecede güvenle' virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden sızdığı sonucuna vardığını, diğer istihbarat kurumlarının ise doğal bulaşma ihtimalini 'düşük güvenle' desteklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

Avustralya'da Sydney Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, 40 yaş üstü 29 bin 836 obez bireyin sağlık verilerinin sekiz yıl boyunca izlenmesi sonucunda, akşam saatlerinde yapılan orta ila şiddetli fiziksel aktivitelerin erken ölüm ve kalp-damar hastalıklarından ölüm riskini düşürdüğünü ortaya koydu. Araştırmada, giyilebilir cihazlar kullanılarak katılımcıların egzersiz zamanları sabah, öğleden sonra ve akşam olarak sınıflandırıldı. Ayrıca, akşam egzersizlerinin tip 2 diyabete karşı da en koruyucu egzersiz olduğu belirlendi.
15 Nisan 2024

Japonya'da Osaka Üniversitesi Hastanesi'nde yatan 1675 hastayla yapılan bir araştırma, diş fırçalama alışkanlıkları ile kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi inceledi. Katılımcılar diş fırçalama sıklıklarına göre dört gruba ayrıldı. Araştırma sonuçlarına göre, günde iki kez ve sadece geceleri diş fırçalayanların kardiyovasküler hastalıklardan hayatta kalma oranları, hiç fırçalamayanlara göre daha yüksek bulundu. Sadece sabahları diş fırçalamanın ise yetersiz olduğu belirtildi. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.
4 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin'de çocuk hastanelerinin hasta çocuklarla dolması ve 'tanı konulmamış' zatürre vakalarının artışı üzerine Çin'den bilgi istedi. Çinli yetkililer, grip benzeri hastalıklarda artış olduğunu ve bunun Covid-19 önlemlerinin kaldırılmasına bağlı olduğunu ifade etti. WHO, bu artışın zatürre salgınıyla bağlantılı olup olmadığını belirlemek için Çin'den daha fazla bilgi talep etti. Çin ayrıca Covid-19'u 'A kategorisi salgın hastalık' olarak ele almayı bırakma kararı aldı.
23 Kasım 2023

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, sıcak havalarda deniz ve havuzlarda enfeksiyon hastalıklarının arttığını belirtti. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle deniz ve havuzlarda insan yoğunluğu oluştuğunu ve bu durumun sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini ifade etti. Deniz suyunun, sürekli kendini yenilediği için havuza göre daha az riskli olduğunu ancak çok kalabalık yerlerde deniz suyunun da hijyen açısından bozulduğunu aktardı.
28 Ağustos 2023

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından hazırlanan bir rapor, Covid-19 virüsünün Çin'deki Vuhan Viroloji Enstitüsü Laboratuvarı'ndan sızdığına dair doğrudan bir kanıt bulunamadığını belirtti. Raporda, virüsün bir laboratuvar sızıntısı olup olmadığına dair şüphelerin tamamen ortadan kaldırılamayacağı, ancak salgının kökeninin henüz belirlenemediği ifade edildi. Ayrıca, raporda, laboratuvarda Covid-19'a neden olan virüs üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadığı ve virüsün 'genetik olarak tasarlanmadığı' belirtildi.
24 Haziran 2023

Eris varyantı, Türkiye'deki Covid-19 vakalarını artırdı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok yerde vakaların sayısı hızla yükseldi. Hekimler, uzun süredir görmedikleri radyolojik görüntüler ve ölümlerle karşılaştıklarını belirtiyorlar. Hacettepe Tıp Fakültesi, hastanede yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde 3'ten yüzde 20'ye çıktığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 verilerini paylaşmayı bırakması nedeniyle, hastalığın toplum sağlığına tam etkisi bilinmiyor. Uzmanlar, Eris varyantına karşı hazırlıklı olunması ve güncel aşıların bir an önce temin edilerek riskli gruplarda uygulanması gerektiğini söylüyor.
30 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün yıl sonunda Covid-19 pandemisini sonlandırabileceği belirtilirken, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, önümüzdeki yıllarda yeni pandemilerin olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Şenol, grip virüslerinden kaynaklanabilecek yeni bir pandemi ihtimaline işaret ediyor ve insanların hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, pandemi sürecinde yaşananları ve duygularını 'Salgının Seyir Defteri' adlı kitabında anlatan Şenol, pandemi yönetiminin eleştirilerini de dile getiriyor ve Türkiye'nin pandemi sürecini kötü yönettiğini iddia ediyor.
22 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu, pandemi sonrası ilk defa 2019-2021 yılları arasındaki ölüm verilerini paylaştı. 2019'da 435 bin kişinin öldüğü Türkiye'de, pandeminin başladığı 2020'de 507 bin 938, 2021'de ise 565 bin 594 kişi hayatını kaybetti. 2020'de Covid-19 kaynaklı ölüm sayısı 22 bin 136 iken, 2021'de bu sayı 65 bin 198'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre pandemi süresince toplam 101 bin 492 kişi öldü. TÜİK, önceki yıllarda her yıl düzenli olarak ölüm istatistiklerini yayımlarken, pandemi döneminde üç yıl boyunca bu verileri açıklamamıştı.
23 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen deprem sonucunda birçok hastane yıkıldı veya hasar gördü. Bu durum, tıp fakültesi ve uzmanlık öğrencilerinin eğitimlerini aksattı. Öğrenciler ve asistan hekimler, eğitimlerinin devamı için anlayış ve destek bekliyorlar. Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu'nu toplantıya çağırdı ancak henüz bir yanıt alamadı. Öğrenciler, barınma ve internet gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim alacak hastane bulma konusunda zorluklar yaşıyorlar. Asistan hekimler ise geçici görevlendirme yapılmasını ve eğitimlerinin başka illerde devam etmesini talep ediyorlar.
5 Mart 2023

Avustralya'daki araştırmacılar, Parkinson hastalığını fiziksel belirtiler görülmeden yıllar önce teşhis etme yöntemi geliştirdi. Melbourne'daki Florey Enstitüsü ve Austin Health'deki araştırmacılar, hastalara beyindeki bir proteine (VMAT2) bağlanmak üzere tasarlanmış sentetik bir bileşik (18F-AV-133) enjekte ederek Parkinson hastalığının belirtilerini tespit etmenin mümkün olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, Parkinson hastalığı olan 26 hasta, 12 kişilik bir kontrol grubu ve Parkinson hastalığının önemli göstergelerinden REM uykusu davranış bozukluğu bulunan 11 kişi üzerinde çalıştı.
11 Ekim 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimi yaza kadar uzaktan yapılacağı yönündeki kararlarına Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir bildiri yayımlayarak itiraz etti. Akademisyenler, öğrenci yurtlarının depremzedeler için uygun olmadığını ve kararın yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kampüs ortamının depremzede öğrenciler için iyileştirici bir etkisi olabileceğini ifade ettiler.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim