Norveç Varlık Fonu, enflasyon ve Ukrayna'daki savaşın etkisiyle hisse senetleri ve tahvillerde yaşanan düşüşler nedeniyle 2022 yılında 1,64 trilyon Norveç kronu (164,4 milyar dolar) zarar etti. Bu zarar, 2008 finansal krizinden bu yana fonun yaşadığı en büyük kayıp olarak kayıtlara geçti. Fonun yatırım kârlılığı 2022'de eksi yüzde 14,1 olurken, referans aldığı gösterge endeksinden 0,88 puan daha iyi performans gösterdi. Norveç Varlık Fonu, ayrıca Borsa İstanbul'da Sanica Isı'nın halka arzına katılarak yüzde 5 hisse edindi.
31 Ocak 2023

Türkiye'nin cari açıkla mücadele ettiği bir dönemde, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Türkiye Merkez Bankası'na 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma yaptı. Bu adım, Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prensi'nin kararıyla gerçekleşti. Anlaşma, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı arasında imzalandı. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı, bu gelişmeyi Suudi Arabistan yönetiminin Türk ekonomisine olan güveninin bir göstergesi olarak değerlendirdi.
6 Mart 2023

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından Türkiye Merkez Bankası'na yatırılacağı duyurulan 5 milyar dolarlık mevduat, bankanın hesaplarına giriş yaptı. Bu gelişme, bankacılık kaynakları tarafından 13 Mart tarihli bilanço verilerinde görülebildi. Mevduat yatırılması konusunda anlaşma, Suudi Arabistan Turizm Bakanı ve Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al Katip ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında ay başında imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerinden gelen desteklerle ilgili olumlu açıklamalarda bulundu.
14 Mart 2023

Yılın ilk yarısında küresel ekonomik görünüm kötüleşmesine rağmen, teknoloji şirketleri liderliğinde hisse senetlerinde bir ralli yaşandı. MSCI Dünya endeksi bu yıl yaklaşık %13 yükseldi. Ancak bazı fon yöneticileri, ralliye bu noktadan katılmanın riskli olabileceği konusunda uyarıyorlar. Fidelity International ve HSBC Asset Management yetkilileri, politikaların gecikmeli etkileri ve zayıf ekonomik temeller nedeniyle resesyon riski ve kötü sürprizler olabileceğini belirtiyorlar. Janus Henderson Investors'dan Luke Newman, şirketlerin maliyet artışlarını tüketicilere daha sınırlı yansıtabileceklerini ve birçok sektörde 'son' iyi çeyreğin yaşanmış olabileceğini ifade ediyor.
4 Temmuz 2023

Chris Hohn tarafından yönetilen TCI fonu, 2022 yılında yüzde 18 oranında değer kaybı yaşadı. Bu durum, fonun 2003 yılındaki kuruluşundan bu yana ikinci yıllık kaybı olarak kaydedildi. Kötü performansın nedeni olarak, özellikle teknoloji sektöründeki hisselerde görülen büyük düşüşler ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı gösteriliyor. Hohn'un yönetimindeki fon, az sayıda şirkete yapılan uzun vadeli yatırımlarla tanınıyor ve bu strateji bazı dönemlerde yüksek risk taşıyor.
21 Ocak 2023

Teknoloji şirketi Block'un kurucu ortağı Jack Dorsey, Hindenburg Research tarafından yayımlanan bir rapor sonrasında 526 milyon dolarlık bir servet kaybına uğradı. Rapor, Block'un kullanıcı sayılarını ve müşteri edinme maliyetlerini yanıltıcı şekilde raporladığını iddia etti. Block şirketi iddiaları reddederek yasal işlem başlatacağını açıkladı. Dorsey, kişisel servetinin büyük bir kısmını Block'a yatırmış durumda.
25 Mart 2023

Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmak amacıyla yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı hedefliyor. Kamu Yatırım Fonu (PIF) yetkilileri, bu plan kapsamında ABD'li girişim şirketi Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel ortaklıkları görüştü. Suudi Arabistan, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezleri gibi yapay zeka ile ilişkili teknoloji girişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ülkenin yapay zeka projelerini desteklemek için gerekli siyasi iradeye ve finansmana sahip olduğunu belirtti.
20 Mart 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin raporuna göre, 2024 yılının ilk dokuz ayında Türk müteahhitler yurt dışında toplam 11,8 milyar dolarlık projeler üstlendi. Bu projelerin en büyük kısmı 2,3 milyar dolarla Suudi Arabistan'da gerçekleşti. Cezayir ve Gabon da Türk müteahhitlerin yoğun iş yaptığı diğer ülkeler arasında yer aldı. Raporda, inşaat sektörünün büyümesini sınırlayabilecek finansal zorluklar ve Türk bankalarının teminat mektuplarının kabul edilmemesi gibi sorunlara da dikkat çekildi.
27 Ekim 2024

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Qualcomm, finansal zorluklar yaşayan Intel’i devralmayı planlıyor. Intel, son yıllarda yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle hisselerinde büyük bir düşüş yaşadı ve 2024'te 1,6 milyar dolar zarar etti. Qualcomm'un bu hamlesi, teknoloji dünyasında büyük bir etki yaratabilir, ancak geçmişte benzer büyük satın alma girişimlerinin iptal edilmesi, bu anlaşmanın da engellenebileceği ihtimalini doğuruyor.
21 Eylül 2024

Microsoft, 3,085 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olarak sıralamada zirveye yerleşti. Apple, 2,889 trilyon dolarlık değeriyle ikinci, Saudi Aramco ise 2,039 trilyon dolarlık değeriyle üçüncü sırada yer aldı. Nvidia, yapay zeka teknolojilerindeki etkisiyle son bir buçuk ayda hisse değerini yüzde 45 artırarak dikkat çekti. Listede teknoloji, enerji, finans ve sağlık sektörlerinden şirketler yer alıyor.
13 Şubat 2024

Getir, Abu Dabi Devlet Yatırım Fonu Mubadala'dan yaklaşık 250 milyon dolar sermaye desteği alarak ikiye bölünecek. Şirketin Britanya pazarından çekilmesinin ardından, Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarından sorumlu olacak yeni bir şirket kurulacak ve bu şirketin çoğunluk hissesi Mubadala'ya ait olacak. Getir'in kurucusu Nazım Salur, yeni yapıda aktif rol almayacak ve diğer varlıkları yönetecek. Bu yeniden yapılandırma, Britanya ve Avrupa'daki tasfiyeyi kolaylaştırmayı ve Türkiye pazarındaki yatırım payını büyütmeyi hedefliyor.
24 Haziran 2024

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, 2024 yılının ikinci çeyreğinde 1,44 milyar dolar net zarar ettiğini ve gelirinin yüzde 14,6 düştüğünü açıkladı. Şirketin geçen yılın aynı dönemine kıyasla gelirleri 16,86 milyar dolara geriledi. Ayrıca, Boeing CEO'su Dave Calhoun'un görevini 8 Ağustos itibarıyla Kelly Ortberg'e devredeceği duyuruldu. Bu gelişmeler, şirketin mali performansındaki düşüş ve yönetim değişikliği ile dikkat çekiyor.
31 Temmuz 2024

FIFA Konseyi, 2023-2026 döneminde futbolun gelişimine yönelik 2,25 milyar dolarlık bir yatırımı onayladı. Bu yatırım, 2016 öncesine kıyasla yedi katlık bir artışı temsil ediyor. FIFA Başkanı Gianni Infantino, sağlam mali yönetim sayesinde 11 milyar dolarlık bütçe hedefinin aşılacağını ve bu fonların üye federasyonlara gelişim ve eğitim projeleri için daha fazla kaynak sağlayacağını belirtti. 2023-2026 döneminin ilk yılında FIFA'nın 1,17 milyar dolar gelir elde ettiği ve bu gelirin büyük bir kısmının yayın ve pazarlama haklarından geldiği kaydedildi.
19 Mart 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Mukaab adı verilen ve dünyanın en büyük binası olması planlanan projenin inşaatına başlandı. 50 milyar dolarlık bu proje, tamamlandığında 20 Empire State Binası'nın sığabileceği bir hacme sahip olacak. Yapı, ofisler, restoranlar, dükkanlar, 104 bin konut ve 9 bin odalık bir otel içerecek. Projenin Suudi Arabistan'ın petrol dışı gayrisafi yurt içi hasılasına önemli bir katkı sağlaması ve 334 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.
27 Ekim 2024

Suudi Arabistan, ünlü Japon animasyon dizisi 'Dragon Ball' teması taşıyan bir eğlence parkı inşa edeceğini duyurdu. Park, Qiddiya Yatırım Şirketi'ne ait olacak ve 500 bin metrekarelik bir alana yayılacak. Parkın içinde 70 metrelik bir ejderha ve en az 30 hız treni bulunacak. Bu gelişme, 'Dragon Ball'un yaratıcısı Akira Toriyama'nın ölümünden kısa bir süre sonra açıklandı.
25 Mart 2024
İşaretlediklerim