Fransa Rekabet Kurumu, Google'ın 2019 Avrupa Birliği yasalarına aykırı olarak içeriklerini kullandığı Fransız yayıncılara yeterli ücret ödememesi nedeniyle 250 milyon avro ceza verdi. Bu karar, AB'nin 2019'da yayıncılara içeriklerinin yeniden kullanımı için platformlardan adil ücret alma hakkı tanıyan 'komşu haklar' yasasına dayanıyor. Google, şimdiye kadar 450 Fransız yayıncıyla ücret konusunda anlaşmaya vardığını belirtmiş olmasına rağmen, Fransa bu anlaşmaların yeterli olmadığına karar verdi.
20 Mart 2024

Fransa'da, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan bir yasa tasarısı Kongre'de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 72'ye karşı 780 oyla onaylandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu adımı ülkenin gururu ve evrensel bir mesaj olarak değerlendirdi. Yasanın kabul edilmesinin ardından Eyfel Kulesi'ne 'Benim bedenim, benim tercihim' yazısı yansıtıldı. Bu gelişmeyle Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan dünyadaki ilk ülke oldu.
4 Mart 2024

10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerinden fosil yakıtları çıkarma konusunda anlaşmaya vardı. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Ancak, bazı ülkelerin taahhütleri, fosil yakıtların elektrik sektöründen çıkarılması konusunda yeterince açık olmadığı veya yanlış elektrik üretim teknolojilerine güvendikleri için eleştiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

Fransa, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde binlerce evsiz göçmeni otobüslerle Paris dışına gönderdi. Göçmenler, barınma sözlerinin tutulmadığını ve bilmedikleri sokaklarda yaşamaya zorlandıklarını belirtiyor. Paris ve çevresinde yaklaşık 100 bin evsiz bulunuyor ve mevcut sığınaklar yetersiz kalıyor. Bu durum, büyük spor etkinliklerinin sosyal sorunları gözler önüne sermesi açısından yeni bir örnek teşkil ediyor.
11 Temmuz 2024

InfluenceMap tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dünyanın en büyük petrol, gaz, kömür ve çimento üreticilerinin küresel karbon emisyonlarına büyük katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. 2016'dan 2022'ye kadar, bu 57 şirket ve devlet kuruluşu, fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlarının yüzde 80'ini üretmiş. Paris Anlaşması'ndan bu yana, ulus-devlet üreticileri, devlete ait kuruluşlar ve yatırımcılara ait şirketler sırasıyla emisyonların yüzde 38, yüzde 37 ve yüzde 25'ini oluşturuyor. 1854'ten 2022'ye kadar olan veriler, sanayi devriminden bu yana küresel fosil yakıt ve çimento karbon emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasının 78 şirket ve devlet kuruluşuna ait olduğunu gösteriyor.
5 Nisan 2024

Fransa İçişleri Bakanlığı, 2024 Paris Yaz Olimpiyatları öncesinde yaklaşık 1 milyon gönüllü ve çalışanı soruşturdu. Bu soruşturmalar sonucunda, casusluk ve diğer güvenlik tehditleri nedeniyle yaklaşık 5 bin akreditasyon talebi reddedildi. Özellikle Rusya'dan gelen talepler dikkat çekti ve bazı Rus vatandaşları ön soruşturmaya alındı. Güvenlik önlemleri kapsamında, açılış töreninin yapılacağı Seine Nehri çevresinde oturan yaklaşık 20 bin kişi de soruşturuldu.
24 Temmuz 2024

Fransa'nın kuzey sahillerindeki Ile-de-Bréhat adası, aşırı turizmle mücadele etmek amacıyla 4700 kişilik bir ziyaretçi kontenjanı uygulamaya koydu. Ada valisi Olivier Carré, bu önlemin ziyaretçilerin daha keyifli vakit geçirmesini sağlamak amacıyla alındığını belirtti. Esnaf, kontenjan sisteminin işlerini olumsuz etkileyeceğinden endişe duyarken, Carré bu etkinin sınırlı olacağını ifade etti. Bu yaz birçok turistik şehir aşırı turizm sorunuyla karşı karşıya kalmış ve çeşitli önlemler almıştı.
24 Temmuz 2024

Fransa'da erken seçimler yaklaşırken, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisine karşı sol partiler ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi. Paris, Marsilya ve Grenoble başta olmak üzere 150 farklı noktada gerçekleştirilen gösterilere Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden Mathilde Panot ve Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure da katıldı. Göstericiler, Halk Cephesi'ne oy kullanma çağrısında bulunarak faşizme karşı mücadele mesajları verdi. Paris'teki gösterilere 250 bin kişinin katıldığı bildirildi.
15 Haziran 2024

10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerini fosil yakıtlardan arındırma taahhüdünde bulundu. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Avusturya, Danimarka, Litvanya, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Hollanda'nın verdiği taahhütler, bazı eksiklikler içerse de, fosilsiz elektrik üretimi hedefine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

Norveç, çocuk ve gençlerin sağlığını korumak amacıyla abur cubur reklamlarını yasaklama kararı aldı. Bu yasak, şekerleme, dondurma ve gazlı içecekler gibi ürünleri kapsayacak ve 18 yaşına kadar gençleri de içerecek şekilde genişletilecek. Yasak, 2025 yıl sonuna kadar uygulamaya geçirilecek ve kuralları ihlal eden firmalara ağır cezalar verilecek. Norveç Sağlık Bakanı Yardımcısı, bu adımın sağlıksız yiyecek ve içeceklerin toplumdaki hastalıkların büyük bir bölümünü oluşturduğu gerekçesiyle alındığını belirtti.
9 Eylül 2024

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart’ın intihar etmeyi planladığı iki tabanca, Paris’teki Osenat müzayede evinde 1,69 milyon avroya satıldı. Tabancalar, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından ulusal hazine olarak sınıflandırıldı ve ihracatı yasaklandı. Satışa tabancaların orijinal kutusu ve çeşitli aksesuarlar da dahil edildi. Fransız hükümeti, yeni sahibine satın alma teklifi yapmak için 30 ay süre tanıdı.
8 Temmuz 2024

Fransa'yı 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda temsil edecek olan Sounkamba Sylla, başörtüsü taktığı için açılış törenine katılmasına izin verilmemişti. Fransız hükümeti ve Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, sporcunun dini sembol olarak nitelenemeyecek bir şey giymesi konusunda uzlaşmaya vardı. Sylla, açılış törenine şapka takarak katılmayı kabul etti. Bu durum, sporcular ve sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi.
25 Temmuz 2024

Pablo Picasso ile 10 yıllık birlikteliğin ardından ayrılan ve sanat dünyasında dışlanan Françoise Gilot'un eserleri, Paris'teki Picasso Müzesi'nde sergilenecek. Gilot, Picasso'nun baskılarına rağmen ABD'de başarılı bir kariyer yapmayı başardı. Picasso Müzesi'nde Gilot'a adanmış bir oda açılması, Fransa'daki kamu koleksiyonlarında sınırlı yer bulmasının değişmesi umuluyor. Gilot'un eserleri yıl sonuna kadar müzede ziyaretçilere açık olacak.
16 Mart 2024
İşaretlediklerim