Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ve maliyeti 2 milyar lirayı aşan ihaleye dair iptal talebi, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. İhale, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesinde belirtilen doğal afet, salgın hastalık, savaş gibi durumlarda başvurulan usülle yapıldı. Mahkeme, ihalenin hukuka uygun olduğunu belirtti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin iptal talebi üzerine dosya, Danıştay'a taşındı.
26 Temmuz 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin ihaleyi hukuka uygun bulduğu kararını usulen bozdu. Danıştay, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunması nedeniyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından dosya yeniden karar verilmek üzere Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu süreçte Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat çalışmaları devam ediyor.
5 Mayıs 2023

İstanbul'un Adalar ilçesindeki halk, yeni imar planının iptali için dava açacak. Planın ağaç kesimine, kıyı tahribatına, deniz kirliliğine ve kültürel mirasın kaybedilmesine sebep olabileceği belirtiliyor. Adalar'ın nüfusu plana göre iki katına çıkacak. Adalılar, planın iptali ve yeni bir planın hazırlanmasını istiyorlar. Ayrıca, planın kamu yararı değil, özel kişilerin çıkarları gözetilerek yapıldığına dikkat çekiliyor.
19 Ekim 2023

Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, Bodrum Cennet Koyu'nda Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, taşınmazın gerçek maliki olan Hazine'nin tapu iptal davası açmamasını gerekçe göstererek kararı verdi. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Hazine'nin ve belediyenin harekete geçmesi gerektiğini belirtti ve aksi takdirde vatandaşlar olarak dava açacaklarını ifade etti. Daha önce Bodrum Belediyesi, bölge halkının tepkisi üzerine ruhsatı iptal etmişti.
16 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan yeni imar planları, Adalar ilçesinde büyük bir tahribat yaratabileceği endişesini gündeme getiriyor. Ada sakinleri, planların adaları koruma amacı taşımaktan çok turizm amaçlı gelişmelere zemin sağlayacağını düşünüyor. Planlar, Adalar'ın doğal ve tarihi alanlarını yapılaşmaya açıyor ve bazı bölgelerde otel, lojistik alan ve heliport gibi yapılar planlanıyor. Ayrıca, planların deprem riskini göz ardı ettiği ve tescillenmeyi bekleyen yapıları koruma altına almadığı eleştiriliyor.
20 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Üsküdar Salacak'ta bulunan kaçak yapıları yıkma girişimi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından engellenmişti. İBB'nin mahkemeye başvurması sonucu, 12. İdare Mahkemesi İBB'nin lehine karar vererek yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bakanlığın itirazı da Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Bu süreçte İBB personeli, kaçak yapıların yıkımı sırasında saldırıya uğramış ve hukuki girişimlerde bulunulmuştu.
9 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

TEMA Vakfı tarafından Kanal İstanbul projesindeki 2021 plan değişikliğine karşı açılan dava, İstanbul İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, bilirkişi raporunu ve uzman görüşlerini dikkate almadığı gerekçesiyle eleştirildi. Bilirkişi raporu, projenin şehircilik esaslarına aykırı olduğunu ve doğal alanlara zarar vereceğini belirtmişti. TEMA Vakfı, karara tepki göstererek karar vericileri bilimin ve hukukun üstünlüğünü gözetmeye çağırdı.
1 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' olarak bilinen Kanal İstanbul güzergahında yer alan Başakşehir'e bağlı Şahintepe Mahallesi'nde, mahalle sakinlerine ait arsalara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarına karşı açılan dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bakanlığın itirazı üzerine dosya bölge idare mahkemesine taşındı, ancak mahkeme itirazı reddederek kararı kesinleştirdi. Mahalle sakinleri, arsalarının metrekarelerinin değiştiği ve 'Hacımaşlı Sürgünü' adını verdikleri imar transferlerine karşı dava açmıştı. Ayrıca, mahallede su altında kalacağı belirtilen bir alanda 'Şahintepe'nin ilk modern konut projesi' sloganıyla inşaat yapılması planlanıyordu.
5 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İstanbul Beşiktaş'taki Yıldız Parkı'nı yapılaşmaya açacak SİT derecesi değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava sonucunda iptal edildi. İstanbul 9'uncu İdare Mahkemesi, Yıldız Parkı'nın ekolojik, fizyografik ve biyolojik yapısı itibariyle bütün olarak korunması gerektiğini belirtti. Yıldız Parkı, İstanbul'da koruma derecesi değiştirilen toplam büyüklüğü 58 bin hektarı geçen 506 doğal SİT alanından yalnızca biri.
28 Eylül 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsı'nı doğaya yerleştirdikleri fotokapanlarla görüntüledi. Bu, 1974 yılından sonra ilk kez 2019'da gerçekleşmişti. DKMP, Anadolu Parsı'nın korunması ve neslinin devamlılığını sağlamak amacıyla hummalı bir çalışma başlattı. Bu kapsamda, 'Göçmen Türler Sözleşmesi Orta Asya Memeliler Girişimi' ve 'Anadolu Parsının Eylem Planı' uygulanmaya başlandı.
7 Eylül 2023

Çin'in doğusundaki Jiangxi eyaletinde evlilik oranlarını artırmak için 'Palm Guixi' adında bir çöpçatanlık uygulaması devreye alındı. Uygulama, Guixi şehrindeki bekarların verilerini kullanarak uygun eşleşmeler bulup randevu ayarlıyor. Bu girişim, düşen evlilik oranlarını yükseltmeyi hedefleyen eyalet çapındaki bir dizi çabadan biri. Ayrıca, eyalet genelinde başlık parası gibi geleneksel uygulamaların ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Weibo kullanıcıları ise bu tür devlet destekli girişimleri doğum oranlarını artırma çabası olarak eleştiriyor.
21 Mart 2023

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin planlarının iptal edildiğini açıkladı. İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbulluların itirazları sonucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve şehre milyonlarca yeni nüfus getirmesi beklenen, doğa ve su kaynaklarına zarar verecek planların 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti.
14 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Salacak sahilindeki imar planı değişikliklerine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bakanlık, sahil kesiminin günübirlik tesis alanı olarak kullanılmasını öngören plan değişikliklerini onaylamıştı. Mahkeme, bu değişikliklerin hukuka aykırı olduğuna karar vererek İBB'yi haklı buldu. İBB, kamu yararı adına mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
5 Kasım 2024

İstanbul 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, Gezi Parkı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devredilmesini yasaya aykırı buldu. Bu karar, Mayıs 2013'te Türkiye genelinde eylemlere yol açan Gezi Parkı'nın mülkiyeti ile ilgili İBB'nin açtığı tapu iptal davası sonucunda geldi. Mahkeme, taşınmazların vakıf yoluyla meydana gelmediğini belirterek devir işlemini iptal etti. İstinaf ve Yargıtay aşamalarının da İBB lehine sonuçlanması durumunda, Gezi Parkı'nın mülkiyeti yeniden İBB'ye geçecek.
20 Mart 2024

Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) temyiz başvurusu üzerine, Atatürk Havalimanı arazisinde planlanan millet bahçesi ihalesinin iptaline karar verdi. İBB, çevre düzeni ve plan değişikliğine itiraz ederek Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine dava açmıştı. Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'nin ihalede hukuka aykırılık bulunmadığına dair kararı, İBB'nin temyizi sonucu Danıştay tarafından bozuldu ve ihale oybirliğiyle iptal edildi.
12 Şubat 2024

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Adalar için hazırlanan imar planlarının yürütmesini durdurdu. Adalar, 1984'te sit alanı ilan edilmiş ve 2021'de 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' olarak belirlenmişti. Adalılar ve Mimarlar Odası, planların yapılaşmayı artıracağı ve çevreye zarar vereceği gerekçesiyle yargıya başvurmuştu. Mahkeme, planların telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu.
11 Kasım 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki 1'inci Derece Arkeolojik Sit alanına yapılmak istenen yat limanı projesine valilik tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti. Çevre aktivistleri ve sivil toplum kuruluşları bu karara itiraz ederek dava açtı. Ancak Muğla 2’nci İdare Mahkemesi, projenin hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Çevre aktivistleri, bu kararın doğaya ve koruma altındaki türlere zarar vereceğini savunarak Danıştay'a başvuracaklarını belirtti.
20 Kasım 2024
İşaretlediklerim