İstanbul'dan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki European Gaza Hospital'a gönüllü olarak giden Prof. Dr. Ercan Türeci, bölgedeki sağlık sisteminin çöktüğünü ve tıbbi malzeme ile yiyecek eksikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını belirtiyor. İsrail'in saldırıları altında güvenli olmayan hastanelerde, yetersiz koşullar altında çalışmak zorunda kalan sağlık personeli, sınırlı imkanlarla hizmet vermeye çalışıyor. Hastaların büyük bir kısmı yeterli beslenemiyor ve tedavi için gerekli malzemeler eksik. Türeci, bu zorlu koşullarda bile hastaları tedavi etmek için elinden geleni yapmaya devam ediyor.
18 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam Bilginleri İstişare Toplantısı'nda Batı'yı eleştirerek, İsrail'i eleştiren rektörlerin işten atılmasını ve öğrencilere konuşma hakkının verilmemesini örnek gösterdi. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in insan hakları ihlallerini ve uluslararası toplumun bu duruma sessiz kalışını eleştirdi. Türkiye'nin Filistin'e olan desteğini ve İsrail'e karşı aldığı ekonomik tedbirleri vurguladı. Ayrıca, İsrail'e karşı uluslararası arenada hukuki adımlar atıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 6 bin 500 kişinin kayıp olduğunu belirtti. İsrail ile Hamas arasında dört günlük 'insani ara' verilmesi konusunda anlaşma sağlanmış ve bu süreçte 81 İsrailli rehine ile 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı. Ancak 'insani ara'nın sona ermesiyle İsrail saldırılarına devam etti ve Gazzeli yetkililere göre ateşkes sonrası 178 Filistinli öldürüldü.
2 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki hastane saldırısında ölenlerin sayısının 471 olduğunu belirten Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından bir paylaşımda bulundu. Erdoğan, paylaşımında Batılı ülkeleri suçlayarak, Gazze'ye yardım etme çabalarının, bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi ve Filistin halkına yönelik yardımların kesilmesi gibi adımlarla sekteye uğradığını ifade etti. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getiremediğini ve uluslararası medyanın taraflı yayınlarıyla insan kıyımını aklama yarışına girdiğini belirtti.
18 Ekim 2023

ABD'de, 'Sex and the City' dizisinde 'Miranda Hobbes' karakterini canlandıran Cynthia Nixon'ın da içinde olduğu bir grup siyasetçi ve aktivist, Gazze'de kalıcı bir ateşkes talebiyle Beyaz Saray önünde beş günlük bir açlık grevi başlattı. Açlık grevi, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de ölenlerin sayısının artmasına ve Amerikan halkının dikkatinin tatil sebebiyle başka yönlere çekilmesine tepki olarak düzenleniyor. New York eyalet Temsilciler Meclisi Üyesi Zohran Mamdani ve Filistinli insan hakları savunucusu Sumaya Awad gibi isimler de greve katılarak ABD Başkanı Joe Biden'ı eyleme geçmeye çağırıyorlar.
28 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Formula 1 tarihinin en başarılı pilotlarından biri olan Lewis Hamilton, İsrail'in ağır saldırıları ve ablukası altında büyük can kaybı yaşanan Gazze için acil ateşkes çağrısında bulundu. Instagram hesabı üzerinden Filistin'deki insanlara destek mesajı yayınlayan Hamilton, Ramazan ayında ailelerin bir arada olabilmesi ve sürekli yıkım ile şiddet tehdidinden kurtulabilmesi için kalıcı bir ateşkes ve rehinelerin iadesi çağrısında bulundu. Ayrıca, Hamilton'ın kariyerine önümüzdeki sezon Ferrari adına devam edeceği bilgisi de verildi.
20 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

Gazze'deki yetkililer, İsrail'in saldırıları sonucu ölen Filistinlilerin sayısının 17 bin 177'ye çıktığını açıkladı. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitmesiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu ve son iki günde 930 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, ABD'nin İsrail'i uyardığı ve saldırıların ocak ayında sona erebileceği iddia edildi.
7 Aralık 2023

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'yi ikiye bölerek tamamen kuşattıklarını belirtti. Gazze'nin kuzeyi ve güneyi olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Hagari, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli sivillerin güneye geçişine izin vereceklerini aktardı.
5 Kasım 2023

İsrail, Gazze'nin kuzeyi ve güneyindeki farklı kentlere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.
4 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yakıt ikmali başvurularına son bir haftada beş kez olumsuz yanıt verdiğini belirtti. Dujarric, bu durumun bazı hastanelerin 10 günden fazla yeni yakıt tedarikinden mahrum kalmasına yol açtığını söyledi. Ayrıca, Gazze'nin güneyinde aşırı kalabalık oluştuğunu ve çocuk felci aşı kampanyasının sürdüğünü aktardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Filistinli sağlık çalışanlarının işkence ve gözaltına alınmasıyla ilgili raporunu dikkatle takip edeceklerini ifade etti.
28 Ağustos 2024

Biden yönetimi, Gazze'ye yönelik insani yardım ve ateşkes için çeşitli adımlar atmaya çalışıyor, ancak bu çabaların yeterli olmadığı belirtiliyor. ABD'deki siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle, Filistinlilere yönelik destek konusunda bir tutarsızlık söz konusu. İslam ülkeleri tarafından yapılan olağanüstü bakanlar toplantısında ise Gazze'deki insani krize yönelik etkili çözümler üretilemediği ve somut adımların atılmadığı eleştiriliyor. Bu durum, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi konusunda uluslararası toplumun yetersiz kaldığını gösteriyor.
7 Mart 2024

Eski İsrailli barış müzakerecisi Daniel Levy, BBC yayınında sunucunun İsrail'in Gazze'deki Hamas hedeflerini vurduğunu ve bir terör örgütünün kökünü kazımayı amaçladığını belirtmesine tepki gösterdi. Levy, bu durumun tarihte görülmediğini, bir ülkenin liderlerinin sivil nüfusun tüm ihtiyaçlarını kestiğini ve bu yolla militanları hedef aldığını inandırıcı bir şekilde söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca, bu tür yalanların karşılıksız kalamayacağını ve yanlış politikalara yol açacağını belirtti.
12 Ekim 2023

Candan Yıldız, Gazze'de yaşanan insanlık dramını ve uluslararası toplumun bu duruma karşı sessiz kalışını eleştirdi. Güney Afrika'nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açmasına rağmen, alınan tedbir kararlarının İsrail'i durdurmadığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına misilleme olarak başlattığı savaşın, Gazze'deki coğrafya, tarih, kültür ve inançları yok ettiği vurgulandı.
25 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Biden, Gazze'ye insani yardım akışının derhal ve önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu, ancak bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerektiğini belirtti.
30 Ekim 2023

Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Susan Sarandon, New York'ta düzenlenen bir Filistin destek eyleminde yaptığı yorumlar nedeniyle Hollywood'da boykotla karşılaştı ve menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı. Sarandon, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, artan nefret suçlarına dikkat çekmek istediğini ancak ifade ederken hata yaptığını ve Yahudi toplumunu incittiği için pişmanlık duyduğunu belirtti. Oyuncu, her türlü bağnazlığa karşı mücadelede dayanışma göstermek istediğini ifade etti.
3 Aralık 2023

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Filistin'e destek olmak amacıyla grev başlattığını Twitter hesabından duyurdu. Thunberg, dünyanın Filistinlilere ve etkilenen tüm sivillere destek olması gerektiğini belirtti. İsrail, Thunberg'ün grev kararına resmi Twitter hesabından yanıt verdi ve Hamas'ın roketlerinin sürdürülebilir malzemeler kullanmadığını ve masum İsraillileri öldürdüğünü belirtti.
20 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Amerika ve Batılı aktörlerin İsrail ve bir avuç fanatik Siyonistin esiri olduğunu belirtti. Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastı ve Gazze krizine değinerek, Netanyahu yönetiminin saldırgan tavrının bölgeyi kötü senaryolarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Türkiye'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına müdahil olma kararını açıkladığını ve Filistin halkına destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
5 Ağustos 2024

İngiliz müzik grubu Massive Attack, İstanbul Bonus Park Orman'da sahne aldı. Konser sırasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını bildiren kararı dev ekrandan yansıtıldı. Grup üyelerinden Daddy G, Filistin kefiyesiyle sahne alarak Filistin'deki zulme dikkat çekti. Konserde ayrıca küresel meseleler ve Filistin'deki insan hakları ihlalleri hakkında mesajlar verildi.
24 Temmuz 2024
İşaretlediklerim