Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail Sağlık Bakanı ile yaptığı görüşmede, Gazze'de kanser tedavisi gören çocukların Türkiye'ye getirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bu açıklama, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapıldı. Koca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında sivillerin hedef alındığını ve bu durumun inkar edilemeyeceğini belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise 'insani ateşkes' için önce rehinelerin bırakılmasını şart koştu.
9 Kasım 2023

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye insani yardım yerine patlayıcı girmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın İsrail'in Gazze'deki bir hastaneyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiğini belirtmesinin ardından geldi. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, iki taraftan da siviller çatışmanın hedefi olmaya devam ediyor.
18 Ekim 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Gazze'deki bir hastanenin bombalanması sonucu Türkiye'de üç günlük yas ilan edileceğini duyurdu. Gazzeli yetkililer, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü belirtmişti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, ölü sayısını 471 olarak güncelledi ve yaralı sayısının 314 olduğunu bildirdi.
18 Ekim 2023

İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyinde bulunan Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiği ve hastanenin yöneticisi Muhamed Ebu Salmiya'nın yoğun bakımdaki hastaların tamamının öldüğünü açıkladığı bildirildi. Hastanede yaralılar ve bombardımandan kaçan binlerce sivilin de bulunduğu, toplamda 7 bin kişinin mahsur kaldığı ifade edildi. Ebu Salmiya, İsrail ordusunun hastaneye küvez sağladığı iddialarını yalanlayarak, hastanenin küvezlere sahip olduğunu ancak yakıt eksikliği nedeniyle jeneratörleri çalıştıramadıklarını belirtti.
17 Kasım 2023

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze Şeridi'nde en az 20 bin yaralının mahsur kaldığını bildirdi. 1 Kasım'da Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından ağır yaralı Filistinliler Mısır'a nakledilmişti. Ancak, MSF'nin açıklamasına göre, hala 20 binden fazla yaralı Gazze Şeridi'nde mahsur durumda ve bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimi sınırlı.
2 Kasım 2023

Türk Tabipler Birliği (TTB), İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı kınadı ve Birleşmiş Milletler ile Dünya Tabipler Birliği'ni göreve çağırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 500 kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail, saldırının sorumluluğunu reddetti ve bölgedeki silahlı güçleri suçladı. TTB, İsrail'in Hamas saldırısını fırsat bilip işgali tamamlamayı hedeflediğini belirtti.
17 Ekim 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'da bazı hastaneler hasar gördü ve hizmet veremez hale geldi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastaneleri yerine mevcut hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve mevcut sağlık sisteminin afet durumunda yetersiz kaldığını ifade etti. Hatay'da sadece iki hastane kullanılabilir durumda kaldı. Ökten, afet bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor şartlar altında çalıştırıldığını ve yeterli organizasyonun olmadığını dile getirdi.
22 Şubat 2023

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin bombalanması ve en az 500 kişinin ölümüne neden olması üzerine Türkiye'deki siyasilerden tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hastanenin bombalanmasını 'İsrail'in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneği' olarak nitelendirdi ve 'bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye' çağırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da saldırıyı kınadı ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
17 Ekim 2023

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

Türk Yahudi Toplumu, Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü belirtildi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tuttu. Saldırının ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde İsrail'i protesto için toplananlar ile polis arasında arbede çıktı. Türk Yahudi Toplumu, masum sivillerin hedef alınmasını ve yaşam hakkının ihlal edilmesini kınadığını belirtti.
18 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in düzenlediği saldırılar sonucunda 243 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 26 bin 905 kişinin yaralandığını bildirdi. 7 Ekim'den itibaren enkaz altında 1400'ü çocuk olmak üzere toplam 2 bin 650 kişi için kayıp ihbarı alındığı belirtildi. Ayrıca, saldırılar nedeniyle 195 sağlık personelinin öldüğü, 51 ambulansın kullanılamaz hale geldiği ve çok sayıda sağlık kuruluşunun hasar gördüğü ifade edildi.
9 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre, Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde yaşayan insanların %70'i şiddetli gıda kıtlığıyla mücadele ediyor. Toplamda 1.1 milyon kişi, yani nüfusun yarısı, felaket boyutunda gıda sıkıntısı çekiyor ve yaklaşık 300 bin kişi kıtlık ölçeğinde yaşamaya çalışıyor. Uluslararası gözlemciler, Gazze'de yetersiz beslenme nedeniyle şu ana kadar 27 çocuk ve üç yetişkinin öldüğünü bildirdi. Avrupa Birliği ve BM, İsrail'i Gazze'ye insani ve ticari erişimi arttırmaya ve ateşkes için acil siyasi kararlar almaya çağırıyor.
19 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda İslami Cihad'ı suçladı. Netanyahu, İsrail ordusunun analizlerinin, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve hastanenin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösterdiğini belirtti. Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev ise patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.
18 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde yaşanan elektrik kesintisi ve yakıt kıtlığı nedeniyle durumun çok kötü olduğunu ve hastanenin mezarlık haline geldiğini ifade etti. Hastane Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, altı prematüre bebeğin ve dokuz yaralı hastanın hayatını kaybettiğini, Gazze Sağlık Bakanlığı ise son üç günde 32 hastanın öldüğünü duyurdu. Lindmeier, onlarca prematüre bebeğin kuvözde tutulamadığını ve böbrek hastalarının diyalize bağlanamadığını belirtti.
13 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yaptığı basın toplantısında, Türkiye'de 1000'i aşkın Hamas üyesinin tedavi gördüğünü söylemişti. Ancak, Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Erdoğan'ın 'Hamas üyesi' değil 'Gazzeli' demek istediğini belirtti. Türkiye, İsrail saldırılarının ardından Gazze'den bazı hasta ve yaralıları Türkiye'ye nakletmişti. Erdoğan'ın bu açıklaması, Hamas'ın terör örgütü olarak nitelendirilmesi üzerine yapılmıştı.
14 Mayıs 2024

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından İsrail, arama-kurtarma ve sağlık personelinden oluşan 230 kişilik bir ekip göndererek deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmaya başladı. İsrail'den Türkiye'ye ulaşan toplam yardım personeli sayısı 450'yi aştı. İsrail ordusu, deprem bölgesindeki arama-kurtarma faaliyetleri sırasında 23 yaşında bir kadını enkazdan kurtardıklarını ve şu ana kadar toplam dört kişiyi enkaz altından çıkardıklarını duyurdu.
8 Şubat 2023

Hatay'ın Arsuz ilçesinde İspanya'dan gelen ekipler tarafından kurulan 200 hasta kapasiteli sahra hastanesinde çalışan İspanyol sağlık personeli, depremzedelerle daha iyi iletişim kurabilmek için Türkçe öğrenmeye başladı. Gönüllü çevirmenlerin de desteğiyle Türkçe pratiği yapan ekip, İspanya Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı tarafından paylaşılan bir videoda Türkçe çalışmalarını gösteriyor.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Gazze halkı için 280 milyon liralık insani yardım yapmaya hazır olduklarını belirtti. Bayraktar, İsrail'in Gazze'de 'savaş suçu işlediğini' ifade etti ve uluslararası kamuoyunu 'harekete geçmeye' çağırdı. Bu açıklama, İsrail ve Gazze arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim