Arkeologlar, Bulgaristan'ın Yunanistan sınırına yakın bir bölgede yaptıkları kazıda yaklaşık 2 metrelik antik Yunan tanrısı Hermes heykelini ortaya çıkardılar. Heykel, MÖ 356-339 yılları arasında Makedonya Kralı II. Filip tarafından kurulan Heraclea Sintica kentindeki antik bir Roma kanalizasyonunun kazısı sırasında bulundu. Baş arkeolog Lyudmil Vagalinski, heykelin baş kısmının korunmuş olduğunu ve çok iyi durumda bulunduğunu belirtti. Heykelin, antik Yunan orijinalinin Roma kopyası olduğu ve Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olarak kabul edilmesi sırasında toprakla örtüldüğü açıklandı.
7 Temmuz 2024

ABD, yurt dışına kaçırılan ve ABD'de bulunan 18 tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. Bu eserler arasında Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Boubon Antik Kenti'nden bronz heykeller ve Bizans dönemine ait sikkeler de bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik Soruşturma Birimi'nin işbirliği ile gerçekleştirilen iade, tarihi eserlerin ait oldukları yerlere dönmesi gerektiği vurgusuyla yapıldı.
13 Eylül 2024

Antalya'da, bir kişinin yaklaşık 50 milyon lira değerindeki gayrimenkullerini dublör kullanarak devretmeye çalışan 11 şüpheli tespit edildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyon sonucu şüpheliler gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden ikisi tutuklanırken, dokuz şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
12 Nisan 2023

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen bir mozaik pano ele geçirildi. Meryem Ana figürünü içeren bu mozaik, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Akif Ersoy tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Bakan Ersoy, mozaik panonun Manisa Müzesi'ne teslim edildiğini ve kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelenin devam ettiğini belirtti.
14 Haziran 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'da depremden etkilenen bölgeleri ziyaret ederek, 10 bin 889 konutun teslim edildiğini açıkladı. Kurum, deprem bölgesinin öncelikli gündemleri olduğunu ve 2025 yılı sonuna kadar tüm depremzedelerin evlerine kavuşmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, tarihi eserlerin restorasyonu ve yerel mimariye uygun konut inşası gibi projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
7 Temmuz 2024

Isparta'nın Gelendost ilçesi Yenice köyü sınırında Eğirdir Gölü'nde suyun çekildiği bölgede tarihi eser olduğu düşünülen testi ve çömlek kalıntıları bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar, durumu İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirdi. Jandarma ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede inceleme yaptı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verildi ve kalıntıların hangi döneme ait olduğu belirlenecek.
22 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hasar gören Antakya Sinagogu'nun enkazında bulunan ve İsrail'e götürülen tarihi 'Ester Kitabı' parşömenleri, Türkiye'ye geri iade edildi. İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından bulunan ve ZAKA gönüllüsü binbaşı Haim Otmazgin tarafından 'yanlış ellere geçmemesi' için teslim alınan parşömenler, Türk Yahudi Toplumu tarafından Hahambaşılıkta muhafaza altına alındı. Toplum, parşömenlerin Antakya Sinagogu'nun tadilatı sonrasında eski yerine döneceğini duyurdu.
19 Şubat 2023

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bir evden ziynet eşyası çaldıkları iddiasıyla gözaltına alınan iki şüpheli tutuklandı. Polis, sekiz çeyrek altın, bir yarım altın, bir beş taş yüzük ve bir altın kolyenin çalındığı ihbarı üzerine harekete geçti. Y.Ş. ve M.U. isimli zanlılar İstanbul'da düzenlenen operasyonla yakalandı. Zanlılardan Y.Ş'nin dokuz, M.U'nun ise 173 suç kaydı olduğu belirlendi.
9 Ağustos 2024

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde bir inşaat alanında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen lahit içerisindeki dört çömlek kül kabı, Müze Müdürlüğü'nde arsa sahipleri ve avukatın nezaretinde açıldı. Çömleklerin M.S. 1-2. yüzyıla tarihlendiği ve içlerinden insan kemikleri çıktığı belirlendi. Lahit, 3 Nisan'da bir bina inşaatı sırasında kepçe operatörü tarafından keşfedilmiş ve Müze Müdürlüğü görevlileri ile polis gözetiminde alandan çıkarılmıştı.
11 Nisan 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinin tarihi merkezi, cumhurbaşkanlığı kararıyla 'riskli alan' olarak ilan edildi. Bu karar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na olağanüstü yetkiler tanıyor ve bölge sakinleri ile sivil toplum kuruluşları endişeli. Avukat Can Terbiyeli, kararın mülksüzleştirme riski taşıdığını ve bölgenin turistik bir müzeye dönüşebileceğini belirtiyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan benzer bir duruma atıfta bulunarak, tarihi yapılara TOKİ riski ve yerel mimarinin korunamayacağı konusunda kaygılarını dile getiriyor.
6 Nisan 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Etimesgut ilçesinde bir grubun esnafa 'ortaklık' adı altında el koymaya çalıştığını ve tehdit, darp, cebir ve silah zoruyla haraç aldığını tespit etti. Bu kapsamda sekiz şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi ve sekiz kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden üçü tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29 Temmuz 2023

Antalya'nın Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal'ın makam odasındaki eşyalar, yaklaşık 100 milyon liralık borç nedeniyle haczedildi. Belediyenin 70 milyon lira karşılığında hizmet aldığı firma, faiziyle 100 milyon liraya yaklaşan alacağını tahsil edemediğini belirterek icra dairesine başvurdu. İcra dairesi, alacaklı firmanın talebini onaylayarak belediye binasındaki eşyaların haczedilmesine karar verdi. Haciz işlemi sırasında belediye başkanı borcu ödeyemeyecek durumda olduklarını belirtti.
20 Ağustos 2024

İstanbul, Kocaeli ve Yalova'da radikal İslamcı örgüt IŞİD'e bağlı olduğu düşünülen şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Operasyon, IŞİD'in Horasan Vilayeti Türkiye yapılanmasıyla bağlantılı şüphelilere yönelikti. Toplam 23 adrese yapılan baskınlarda 12 kişi gözaltına alındı, operasyonun devamında 3 kişi daha yakalandı. Gözaltına alınan 15 şüpheliden 10'u tutuklanarak ceza infaz kurumlarına gönderildi.
6 Şubat 2024

Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine tarihlenen ve yaklaşık 1800 yıl öncesine dayanan bir boğa başı kabartması bulundu. 2001 yılından bu yana aralıklarla devam eden kazılarda daha önce de Roma çeşmesi, büyük blok taşlar ve su kanalları gibi çeşitli mimari yapılar keşfedilmişti. Bu yılki kazılarda ise Kamosorion tipi mezar yapısında ve yanında üç mezar ile iki sunum çukuru tespit edildi. Müze Müdürü Mehmet Alkan, bulunan boğa başı kabartmasının mezarları koruduğu düşüncesini güçlendirdiğini belirtti.
29 Kasım 2023

Hatay merkezli yedi ilde düzenlenen 'Mahzen-47' operasyonunda, dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, rüşvet, kişisel verilerin hukuka aykırı kullanılması, görevi kötüye kullanma ve vergi usul kanununa muhalefet suçlarını işleyen bir organize suç örgütü çökertildi. Operasyonda örgüt liderleri İsmail Azar ve Hamza Mutlu dahil 51 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin medikal firmalar üzerinden usulsüz rapor çıkardıkları ve sahte reçeteler düzenleyerek haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi. Yapılan incelemelerde, örgütün kamuyu yaklaşık 1 milyar lira zarara uğrattığı belirlendi.
16 Mayıs 2024

Hatay'da deprem sonrası haberleşme çalışmaları için gelen Yunan gazetecilerin ekipmanları, Diyanet İşleri Başkanlığı personeli tarafından parçalandı. Gazeteciler, toplu gömü alanları yakınında çekim yaparken uyarıldı ve ekipmanlarına el konuldu. Beş saat bekledikten sonra ekipmanları parçalanmış olarak geri verildi. Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nden bir iletişim ateşesi, Anadolu Ajansı'nın yeni ekipman 'hediye' edeceğini söyledi, ancak gazeteciler bu sözün tutulmadığını belirtti. Gazeteciler, yaşananlar nedeniyle hukuki yollara başvuracaklarını ifade etti.
20 Mart 2023

Hatay'ın Antakya ilçesindeki deprem enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Maruf Cilli Apartmanı'nın enkazında farklı milletlerden insanlar bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği iş makinesi enkazı kaldırmak için çalışıyor. Enkaz altında kalanlar arasında Hatay'da sayıları azalan Rum Ortodokslardan Doç. Dr. Betül Balıkçıoğlu da var. Arama kurtarma ekipleri, enkazdan ses alındığı için umutla bekliyorlar, ancak çalışmalar zorlu şartlar altında devam ediyor. Gece boyunca süren çalışmalar sonucunda, enkazdan canlı çıkarılma umudu bir poşetin rüzgarla sallanmasıyla son buluyor. Ertesi gün çorba dağıtımı yapılıyor ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enkazdan çıkarılan cansız bedenler, bekleyen ailelere teslim ediliyor.
20 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde meydana gelen depremde yıkılan Mutlular Apartmanı'nın enkazında arama tarama çalışmaları sırasında hayat belirtisi tespit edilen Mustafa Sarıgül, 149 saat sonra kurtarıldı. Kurtarma çalışmalarına çeşitli arama kurtarma ekipleri, askeri personel ve Romanya'dan gelen ekipler destek verdi. Yaklaşık beş saat süren çalışmaların ardından Sarıgül, sağlık ekiplerine teslim edildi.
12 Şubat 2023

Mersin'de yapılan operasyonda yaklaşık 56 milyon lira değerinde çalıntı araç ele geçirildi. İstanbul ve Edirne'deki operasyonlarda ise yaklaşık 700 kilogram uyuşturucu madde ve 30 bin 700 elektronik sigaraya el kondu. İstanbul'da Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından takip edilen bir tırda metamfetamin ele geçirilirken, Edirne'de Kapıkule Gümrük Kapısı'nda bir tırda elektronik sigaralar bulundu. Her iki olayla ilgili savcılık soruşturması başlatıldı.
24 Ağustos 2024

Yunanistan'ın Türkiye sınırına yakın Meriç bölgesinde görev yapan beş sınır polisi, insan kaçakçılığı yapmakla suçlanarak gözaltına alındı. Polislerin, insan kaçakçılığı yapan bir şebekeyle bağlantılı oldukları iddia ediliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında polislerin telefon görüşmeleri Ekim 2022'den itibaren dinlenmeye alınmış. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Yunanistan Polis Teşkilatı'nın bir açıklama yapması bekleniyor.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim