Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformdaki haber bağlantılarında görsel ve başlığın kalkacağını duyurdu. Bu değişiklikle beraber haber bağlantılarında sadece görsel yer alacak. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinin olduğunu dile getirirken, Çin merkezli dev platform WeChat'ten övgüyle söz ediyor. Ancak, daha önce birçok teknoloji firması, bankacılık devleri karşısında bu yola çıkmış ve uzayan onay süreçleriyle rekabet karşısında vazgeçmişti.
23 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından iktidar, kendisine yakın medya kuruluşlarına 'rutine dönüş' çağrısında bulundu. RTÜK, iktidarın taleplerine uymayan kanalları takip edecek ve cezaların gündeme alınacağı belirtiliyor. İktidarın imajını düzeltme çabası içinde olduğu ve haber kanallarına 'tedbir' getirildiği, yayınların daha umutlu içeriklere odaklanması istendiği ifade ediliyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın RTÜK üzerinden ceza planları yaptığını eleştirdi ve haber yapmanın suç olmadığını vurguladı.
18 Şubat 2023

Meta'ya bağlı popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların gönderdikleri mesajları 15 dakika içinde düzenleyebilmelerine imkan tanıyacak bir güncelleme yapacağını duyurdu. Düzenlenen mesajlar 'düzenlendi' ifadesiyle işaretlenecek, ancak alıcılar düzenleme geçmişini göremeyecekler. Bu özellik, uçtan uca şifreleme ile korunacak ve önümüzdeki haftalarda iki milyar kullanıcıya sunulacak.
23 Mayıs 2023

Sosyal medya platformu Mastodon, yeni güncellemeyle kullanıcılarına özel listeler oluşturma ve takipçilerini belirli konulara göre kategorilere ayırma özelliği sunacak. Bu özellikler, kullanıcıların ana sayfa akışını düzenlemelerine yardımcı olacak. Platformun kurucusu Eugen Rochko, iOS ve web ekiplerinin yeni özellikler ve iyileştirmeler üzerinde sürekli çalıştığını belirtti. Bu ay Mastodon, yaklaşık 2,1 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştı.
31 Ekim 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, görüntülü ve sesli arama özelliğini bazı kullanıcılara 'erken erişim sürümü' olarak sundu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, bu özelliğin telefon numarası verme zorunluluğu olmadan kullanılabileceğini belirtmişti. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, mesajlaşma, ödeme ve video akışı özelliklerini eklemeyi planlıyor.
26 Ekim 2023

Fransa'nın Metz, Nancy, Nantes, Nice, Strazburg, Toulouse ve Versay kentlerinde yayaların kırmızı ışıkta durma alışkanlığını artırmak için trafik lambalarına turuncu ışık eklendi. Test aşamasında olan bu uygulama ile insan silüetindeki turuncu lamba, kırmızı ışıktan önce yanarak yayaların dikkatini çekmeyi ve kurallara uymalarını hedefliyor. Versay kenti, maliyet gerekçesiyle uygulamadan çekildiğini duyurdu. Yol Kazalarını Önleme Derneği, Versay'ın kararını eleştirdi. Yapılan araştırmalar, Fransız yayaların kırmızı ışıkta durma konusunda isteksiz olduğunu ve yayaların karıştığı kazaların büyük bir kısmının ölümle sonuçlandığını ortaya koydu.
30 Nisan 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Babala TV adlı YouTube kanalında gençlerin sorularını cevapladı. Aday olma sebepleri, Togg ziyareti, savurgan yatırımlar, Yüksel Taşkın'ın CHP'de olması, Sırrı Sakık'ın açıklamaları, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın durumu, başörtüsü yasağı, CHP'nin genel başkanlık süreci ve seçim başarısı gibi konulara değindi. Kılıçdaroğlu, siyasi görüşlerinin zaman içinde geliştiğini ve halkla helalleşmek istediğini belirtti. Ayrıca, yargı kararlarının uygulanması gerektiğini ve ikinci turda seçimi kazanacaklarına inandığını ifade etti.
25 Mayıs 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, mavi tikli onaylı hesaplardan aylık ücret talep etmeye başladı. The New York Times, bu ücreti ödemeyi reddetti ve sonucunda Twitter hesabındaki mavi tik kaldırıldı. Twitter, Aralık ayından bu yana ticari, devlet ve bireysel hesaplar için farklı renklerde doğrulama rozetleri kullanıyor. Bazı haber kuruluşları ve ünlüler de Twitter'a ödeme yapmayacaklarını açıkladı. Musk, The New York Times hakkında eleştirel yorumlarda bulundu ve gazetenin mavi tikinin kaldırılacağını duyurdu.
3 Nisan 2023

YouTuber Oğuzhan Uğur, BabalaTV YouTube kanalında yapmayı planladığı 'Seçim Özel' programını, kendisine ve ekibine yönelik tehditler nedeniyle iptal ettiğini açıkladı. Uğur, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, sokakta çıkabilecek kavgaların sorumluluğunun üzerlerine yıkılma ihtimaline dikkat çekti ve ekibindeki gençlerin güvenliğini riske atmak istemediğini belirtti. Ayrıca, gönüllülerini sandıklara yönlendirdiklerini ve herkesin oy kullanmasını umduğunu ifade etti.
12 Mayıs 2023

Netflix, Aralık ayında platforma eklenecek yeni içeriklerini açıkladı. Bu içerikler arasında 'La Casa de Papel' dizisinin spin-off'u 'Berlin', Birce Akalay ve Miray Daner'in başrollerini paylaştığı 'Kuş Uçuşu' dizisinin ikinci sezonu ve Zack Snyder'ın yeni bilim kurgu filmi 'Rebel Moon – Part One: A Child of Fire' bulunuyor. Ayrıca, 'The Crown' dizisinin son sezonunun ikinci kısmı, Leonard Bernstein'ın hayatını anlatan 'Maestro' filmi ve çeşitli stand-up gösterileri de Aralık ayında izleyicilerle buluşacak.
24 Kasım 2023

Samsung, elektronik cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google'ın yerine Microsoft'un Bing'ini tercih etmeyi düşünüyor. New York Times'ın haberine göre, bu değişiklik Google için yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık gelir kaybına yol açabilir. Taraflar arasındaki müzakereler devam ederken, Samsung henüz kesin bir karar vermedi. Microsoft'un Bing arama motoruna eklediği yapay zeka sohbet yazılımı ChatGPT desteği, Bing'e olan ilgiyi artırıyor ve bu durum hisse senedi piyasalarında da yansımasını buldu.
17 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Diken yazarı Levent Gültekin'in Youtube kanalında paylaştığı iddiaları reddetti ve Gültekin'in üç videosunu mahkemeye verdiğini söyledi. Gültekin, Akşener'in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş hakkında eleştirel yorumlar yaptığını iddia etmişti. Akşener, Gültekin'in iddialarını yalanladı ve Gültekin'in kendisine hakaretvari sözler sarf ettiğini belirtti.
22 Eylül 2023

JustWatch'ın verilerine göre, 2023'ün ikinci çeyreğinde Türkiye'deki en popüler dijital içerik platformu yüzde 38 pazar payı ile BluTV oldu. Netflix ise yüzde 27 pazar payı ile ikinci sırada yer aldı. BluTV'nin liderliği birkaç çeyrektir devam ederken, Netflix'in pazar payı sabit kalmış durumda.
11 Temmuz 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'nin yayınlayacağı reklam filmine ilişkin bir tweet attıktan sonra, AKP'nin reklam filmi yayınlandı. AKP'nin Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas, Kılıçdaroğlu'nun etik dışı bir şekilde reklam filminden haberdar olduğunu iddia ederek, CHP'nin yayınlanacak reklam filmlerini sosyal medyada paylaştı. CHP kanadı ise videoların televizyon kanallarına ve ajanslara erkenden gönderilmesinin normal olduğunu ve durumu avantaj olarak gördüklerini belirtti.
28 Nisan 2023

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin insan fotoğrafı oluşturma özelliğini, tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıklar nedeniyle askıya aldı. ABD merkezli teknoloji şirketi, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Google, sorunları ele almak ve özelliği iyileştirmek için çalıştıklarını belirterek, yakında geliştirilmiş bir sürüm yayınlayacaklarını açıkladı.
23 Şubat 2024

Sosyal medya platformu Twitter, gizlilik politikasını güncelleyerek kullanıcıların çalışma geçmişi ve biyometrik verilerini toplama kararı aldı. Şirket, bu bilgilerin güvenlik, emniyet ve kimlik saptama amacıyla toplanıp kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, kullanıcıların meslekleri ve eğitim geçmişine ilişkin daha fazla bilgi toplamayı amaçladığı bildirildi. Bu bilgilerin, kullanıcılara potansiyel işler önermek, bir işe başvurulduğunda potansiyel işverenlerle paylaşmak, işverenlerin potansiyel adayları bulmasını sağlamak ve kullanıcılara daha alakalı reklamlar göstermek için toplanıp kullanılabileceği belirtildi.
1 Eylül 2023

ABD'de 41 eyaletten oluşan bir koalisyon, sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un çatı firması Meta'ya dava açtı. Davada, Meta'nın genç kullanıcılara zarar veren özellikleri platformlarında kasten barındırdığı ve 13 yaşından küçük çocuklara ürünlerini kasten pazarladığı iddia edildi. Meta'nın bilinen zararlı özelliklerini terk etmediği ve genç kullanıcıların ruhsal ve fiziksel sağlığına etkilerini yanlış beyan etme, saklama, küçümseme çabalarını ikiye katladığı belirtildi.
25 Ekim 2023

Elon Musk tarafından satın alınan Twitter'da, daha önce ücretsiz olan mavi tik doğrulama işareti artık ücretli hale geldi. Ücret ödemeyi kabul etmeyen kullanıcıların mavi tikleri kaldırıldı. Türkiye'den de birçok tanınmış siyasi ismin mavi tikleri geri alındı. Musk, bu adımı Twitter'ın faturalarını ödemek için attığını belirtmişti. Ayrıca, Musk'ın Apple ile yaşadığı vergi ve reklam konularındaki anlaşmazlıklar da gündeme gelmişti.
20 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK yöneticisiyle yan yana gösterildiği montajlı bir videoyu mitinglerde kullanması ve bu videoyu 'kıvrak zeka ürünü' olarak övmesi üzerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, videonun montajlı olup olmadığının önemli olmadığını, gerçeklerin zaten bilindiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu ise Erdoğan'a 'montajcı sahtekar' diyerek tepki göstermişti.
24 Mayıs 2023

Google, Kaliforniya'daki genel merkezinde düzenleyeceği I/O etkinliğinde son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları ve yeni ürünlerini tanıtacak. Etkinlik, CEO Sundar Pichai'nin konuşmasıyla başlayacak ve canlı olarak izlenebilecek. Tanıtılması beklenen ürünler arasında ilk katlanabilir cep telefonu Pixel Fold, Google Pixel Tablet, yeni akıllı telefon Pixel 7A ve Android 14 işletim sistemi bulunuyor. Ayrıca, yapay zeka alanında ChatGPT'nin rakibi Bard ve diğer yapay zeka güncellemeleri de gündemde olacak.
9 Mayıs 2023
İşaretlediklerim