İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller verildi. Festival, 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve yaklaşık 150 film gösterildi. 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazanırken, 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü aldı. Festivalde ayrıca en iyi kadın oyuncu ödülünü Tülin Özen, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy kazandı.
29 Nisan 2024

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Eye Film Müzesi iş birliğiyle 'Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi’nden Bir Seçki' adlı film programını sunuyor. Program, 4 Haziran'a kadar Pera Müzesi Oditoryumu'nda izlenebilecek ve Avrupa sinemasının en eski örneklerinden seçilmiş filmleri içeriyor. Gösterimler, kadınların sinema endüstrisindeki rolünü vurgulayan eserler ve erken dönem komedileri gibi çeşitli türleri kapsıyor. Program, indirimli müze giriş biletiyle izlenebilir ve 18 yaş ve üzeri için uygundur.
24 Mayıs 2023

Türk sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz, sekiz yıl aradan sonra 'Hayat' isimli yeni bir filmle sinemaya dönüyor. Film, 1 Aralık 2023 tarihinde vizyona girecek ve kadrosunda Miray Daner, Burak Dakak, Doğu Demirkol, Melis Birkan, Umut Kurt gibi isimler yer alacak. 'Hayat', evinden kaçan genç bir kızın, annesi ve nişanlısı tarafından aranmasını konu alıyor.
14 Temmuz 2023

Netflix, merakla beklenen 'Kulüp' dizisinin ikinci sezonunun 15 Eylül'de platforma yükleneceğini duyurdu. İkinci sezonda Halil Babür, Serra Arıtürk ve Ada Erma gibi yeni isimler kadroya dahil oluyor. Hikayesi 1960'lı yılların İstanbul'unda devam eden dizi, Kulüp ailesinin zorluklara karşı dimdik durma mücadelesini konu alıyor.
21 Ağustos 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin seçkiden çıkarılmasıyla sansür krizi yaşadı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun tutarsız açıklamaları sonrası sanat dünyasından istifa çağrıları geldi. Ancak Boyacıoğlu'nun istifasının önünde maddi bir engel olduğu belirtildi. Festival jürisi ve sinemacılar, sansürün kabul edilemez olduğunu belirterek belgeselin seçkiye geri alınmasını talep etti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı festivalden çekildi.
29 Eylül 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Show TV'de yayımlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki kadına karşı şiddet içeren sahneler sebebiyle kanala 5 kez yayın durdurma ve üst sınırdan idari para cezası uyguladı. Dizinin 18. bölümünde, istenmeyen bir evlilik sonucu bir kadın karakterin şiddete maruz kalması izleyicilerin tepkisine yol açmıştı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezanın ayrıca Show TV'de yayımlanan Güldür Güldür programında Ali Sunal'ın deprem sonrası yetkililerin istifa etmemesini eleştiren konuşması nedeniyle verilemeyince, dizi üzerinden uygulandığını belirtti.
22 Mart 2023

Film platformu MUBI'nin Kasım seçkisinde öne çıkan filmler arasında Anthony Hopkins'li 'Baba', Cannes'da prömiyerini yapan ilk Pakistan filmi 'Joyland' ve 2022 Venedik Jüri Büyük Ödülü'nün sahibi 'Saint Omer' bulunuyor. Ayrıca Aki Kaurismäki'nin 'Kibritçi Kız', Laura Poitras'ın 'Hayatın Tüm Acıları ve Güzellikleri', Saim Sadiq'ın 'Joyland', Florian Zeller'in 'Baba' ve Ahmet Uluçay'ın 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filmleri de seçkide yer alıyor.
25 Ekim 2023

Netflix Türkiye'nin orijinal dizisi Atiye'nin setinde çalışan boyacı Hasan Karatay'ın merdivenden düşerek ölümüne ilişkin yapımcı Onur Güvenatam ve sanat yönetmeni Deniz Kobanbay yargılanıyor. Sinema Televizyon Sendikası, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını iddia etmişti. İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Güvenatam'ın avukatı beraat talebinde bulundu. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporu talebini reddetti ve savcı, Güvenatam'ın ihmali olduğunu belirterek ceza istedi, Kobanbay'ın ise beraatini talep etti.
5 Nisan 2023

Ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' adlı yeni filmi, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek 76. Cannes Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı. Film, küçük bir köyde görev yapan ve tacizle suçlanan bir öğretmenin hikâyesini konu alıyor. Ceylan daha önce 'Kış Uykusu' filmiyle Altın Palmiye dahil olmak üzere Cannes'dan çeşitli ödüllerle dönmüştü. Festivalde yarışacak diğer filmler arasında Jessica Hausner'in 'Club Zero', Wes Anderson'ın 'Asteroid City' ve Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' gibi eserler yer alıyor.
13 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla RTÜK tarafından beş program durdurma cezası ve idari para cezasına çarptırıldı. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Oyuncular Sendikası, cezayı 'sansür' olarak değerlendirerek, karardan dönülmesi çağrısında bulundu ve cezanın oyuncular ve teknik ekip üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
3 Nisan 2023

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023

Nejla Demirci'nin KHK ile ihraç edilen doktor ve öğretmenlerin hikayesini anlattığı 'Kanun Hükmü' belgeseli, çeşitli festivallerde ve gösterimlerde sansüre uğradı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Beyoğlu Sineması'nda belgesel için tahsis ettiği salonu geri çekti. Belgesel, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de sansürlenmiş ve festival iptal edilmişti. İşçi Filmleri Festivali'nde de gösterimi yasaklanan belgesel, henüz seyirciyle buluşamadı.
18 Mayıs 2024

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminde yazar Polat Onat'ın 'Su Katılmamış Taşralı' adlı metnini izinsiz kullandığı iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, filmin anlatısına büyük etkisi olan mektup bölümünün izinsiz kullanıldığını tespit ederek, esere tecavüz olduğuna ve maddi-manevi tazminat talebinin kabulüne karar verdi. Yazar Polat Onat, yaşanan süreçten dolayı buruk bir sevinç duyduğunu ve telif hakkını aramaktan kaçınmadığını ifade etti.
23 Ocak 2023

İstanbul Modern Sinema'da gerçekleştirilecek olan MUBI Fest, İstanbul'da ilk defa düzenleniyor. Festival, daha önce São Paulo, Santiago, Bogota, Buenos Aires ve Meksiko şehirlerinde yapıldı. Türkiye prömiyerini yapacak olan Michel Franco'nun 'Hatır' (Memory) filmi de dahil olmak üzere altı film gösterimi yapılacak. Festival kapsamında ayrıca sürpriz etkinlikler de duyurulacak.
10 Aralık 2023

Ünlü yönetmen Ferzan Özpetek, 'Bir İstanbul Üçlemesi' adlı filminin içkili sahneler içerdiği için Netflix Türkiye tarafından kabul edilmediğini belirtti. Film, 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde izleyici ile buluştu. Özpetek, filmi Netflix İtalya'nın kabul ettiğini fakat Türkiye'nin içerik politikaları nedeniyle almadığını ifade etti. Yönetmen, bu durumu eleştirerek Türkiye'deki içerik kısıtlamalarına dikkat çekti.
23 Nisan 2024

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisindeki kadına karşı şiddet sahnesini gündeme getirerek, Show TV'ye benzer bir sahne nedeniyle verilen ağır cezanın TRT'ye neden uygulanmadığını sordu. Show TV'nin 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki şiddet sahnesi sebebiyle yayın ve program durdurma cezası ile idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e Twitter üzerinden bu konuda açıklama yapması çağrısında bulundu.
23 Mart 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında iki yerli olmak üzere toplam beş yeni film vizyona giriyor. 'Hayatla Barış' filmi, ampute futbol milli takımının ve ülke tarihinin en ilham veren sporcularından biri olan Barış Telli'nin hikayesini anlatıyor. 'Erdal ile Ece' ise günümüz evlilik ilişkilerindeki çatışmaları komik bir dille ele alıyor. Dönem filmi 'İlgi Alanı', Auschwitz kampı komutanının hikayesine odaklanırken, 'Ritüel' adlı film bir manastırda geçen gizemli olayları konu alıyor. Animasyon filmi 'Oyuncaklar Firarda' ise özellikle çocukları hedef alıyor.
22 Şubat 2024

Cannes Film Festivali'nde 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Türkiye'ye döndü. Kadıköy Lisesi'nde oy kullanırken vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılanan Dizdar, Reuters tarafından 'kutuplaşmış bir Türkiye'ye döndü' başlığıyla haberlere konu oldu. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'nun eleştirilerine maruz kalan Dizdar, kadın olmanın zorluklarına dikkat çektiği konuşmasında geri adım atmadı. Ödülünü Ankara gar katliamında bacağını kaybeden Nuray karakteri ve mücadeleci ruhlara adadı.
29 Mayıs 2023

31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023

Bu hafta sinemalarda beşi yerli olmak üzere toplamda dokuz film vizyona giriyor. Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de oyuncu kadrosunda yer aldığı komedi filmi 'Sur’da Devran' beyazperdede. Diğer vizyona giren filmler arasında 'Zübeyde, Analar ve Oğullar', 'Güven Bana', 'Bir Tutam Karanfil', 'Durdurulamaz', 'Keriz Parası', 'Tehlikeli Sular', 'Zuhur: Cinn-i Ayin' ve 'Bak Şu Leyleğe 2: Zümrüt Taşının Peşinde' bulunuyor. Ayrıca, Harry Potter serisinin devam filmleri 'Ateş Kadehi', 'Melez Prens' ve 'Zümrüdüanka Yoldaşlığı' da yeniden sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
13 Ekim 2023
İşaretlediklerim