İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in eylemlerinin bir an önce durdurulması gerektiğini belirtti ve kalıcı barış için sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade etti. Erdoğan, İsrail'in 'insanlık suçu' işlediğini ve Gazze'deki savaş suçlarının faillerinin hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Filistin-İsrail Uluslararası Barış Konferansı'nın kalıcı barışa giden yolun açılması için en uygun platform olacağını belirtti.
31 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray, Hamas'ın yeniden toparlanmasına yol açacağı endişesiyle ateşkesi desteklemediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak bir ateşkesi desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da benzer bir görüş savundu ve herhangi bir ara verilmesinin Hamas'ın yararına olacağını belirtti.
3 Kasım 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye'nin Türkiye ile sınır güvenliğini kendi topraklarından sürdürmeye hazır olduğunu belirtti. Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi karşılığında Şam yönetiminin Türk topraklarına yönelik herhangi bir tehdit oluşmamasını garanti altına almayı önerdi. Teklif, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde, Suriye'nin güçlerini Türkiye sınırına konuşlandırmasını öngörüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da benzer bir öneri sunduğunu açıklamıştı.
18 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Tel Aviv ziyaretinde İsrail liderlerine 'zor sorular' yönelteceği bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın İsrail'in hedefleri ve gelecek planlarına ilişkin görüşmeler yapacağını ve var olan gerilimin ilerlemesini istemediklerini vurgulayacağını belirtti. Bu ziyaret, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
18 Ekim 2023

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail-Filistin çatışmasında tüm tarafların jeopolitik değerlendirmeleri bir tarafa bırakarak kalıcı barış için uluslararası uzlaşmayı teşvik etmesi gerektiğini vurguladı. Vang, Filistin sorununda Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerini desteklediklerini belirtti. Ayrıca, İsrail-Filistin çatışmasının kökeninde Filistin topraklarının süregelen işgali ve Filistinlilerin devlet taleplerinin uzun süredir görmezden gelinmesi olduğunu vurguladı. Malezya Dışişleri Bakanı Zambry de Çin’in ateşkesi, savaşın sona ermesi, sivillerin korunmasını, diyaloğu ve barış görüşmelerini teşvik eden çabalarını takdir ettiklerini belirtti.
22 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin F-16 savaş uçakları alımı, IŞİD ve PKK terör örgütleriyle mücadele ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar ele alındı. Çavuşoğlu, F-16 alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle şartlandırılmaması gerektiğini vurguladı. Blinken ise ABD yönetiminin F-16 satış ve modernizasyonuna destek verdiğini ancak Kongre'ye resmi bildirimde bulunmadan özel bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya yaptırımlarını delmesine izin vermediği ve bu konuda ABD ve AB ile iş birliği içinde olduğu ifade edildi.
20 Şubat 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalarda ilk defa dört saat süreyle 'insani ara' vererek Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayan sivillerin su ve gıda temin etmelerine olanak sağladı. Bu ara, ABD Başkanı Joe Biden'ın esirlerin serbest bırakılması için bir duraklamaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtti. Bölge halkı su ve gıda eksikliğinden şikayetçi olup, binlerce insanın yaya olarak bölgeden kaçışı sürüyor.
8 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'da ABD diplomatik konvoyuna Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından ateş açıldığını duyurdu. Blinken, olayın ardından Sudan'daki tarafları arayarak ABD'li diplomatlara yönelik herhangi bir tehlikenin kabul edilemez olduğunu belirtti ve genel güvenlik ortamı hakkında endişelerini dile getirdi. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan askeri anlaşmazlıklar sonucunda başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmalar meydana geldi ve bu çatışmalar sonucunda ölü sayısı 83'e yükseldi.
18 Nisan 2023

ABD, Gazze'deki sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkana kadar İsrail'den kara harekatını ertelemesini istedi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak Gazze'ye hava saldırıları başlatmış ve kentin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre vermişti. ABD'nin, İsrail'in kara harekatını belli bir süreliğine ertelemeye çalıştığı bildirildi.
13 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'deki deprem yardımlarını incelemek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor. ABD, deprem bölgesine uçak gemisi göndermiş ve sahra hastanesi kurmuştu. Blinken, 19 Şubat'ta önce İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret edecek, ardından Ankara'da Türk yetkililerle görüşecek. Ziyaretin bir parçası olarak, Türkiye'nin Suriye'ye sınır ötesi yardımlarına verdiği destek için teşekkür edilecek. Blinken daha sonra Atina'ya geçerek Yunanistan ile stratejik diyalog toplantısına katılacak.
16 Şubat 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin geleceği için çok aşamalı bir plan hazırladı. Planın ilk aşamasında Gazze'de askeri yönetim kurulması ve insani yardımın sağlanması öngörülüyor. İkinci aşamada, Arap ülkelerinin desteğiyle Hamas ve Fetih dışında yeni bir Filistin yönetimi oluşturulması planlanıyor. Üçüncü aşamada, yeni yönetimin başarılı olması durumunda Batı Şeria'da da etkin olması ve eğitim müfredatının değiştirilmesi hedefleniyor. Son aşamada ise başarılı bir uygulama sonucunda iki ila dört yıl içinde silahsız bir Filistin Devleti'nin kurulması amaçlanıyor.
31 Ocak 2024

Çin, Filistin ve İsrail arasında tırmanan gerilime ilişkin, taraflara ateşkes ve sivillerin korunması çağrısı yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistin-İsrail çatışmasını önlemenin temel yolunun iki devletli çözüm ve bağımsız Filistin devletinin kurulması olduğunu belirtti. Ayrıca, uluslararası toplumun acil harekete geçmesi ve Filistin sorununun çözümüne desteğini artırması gerektiğini vurguladı.
8 Ekim 2023

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan etme hazırlığında olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'i işgalci ve örgüt olarak nitelendirdi ve Batı'yı Gazze'deki katliamı meşrulaştırmakla suçladı. Ayrıca, İsrail'in bölgede sadece feda edilecek bir piyon olduğunu belirtti. Erdoğan, İsrail'e diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu ve İsrail'in Gazze'de bir katliam yürüttüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023

İran, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışındaki İranlılar Genel Müdürü Rıza Amiri'yi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi şehrine büyükelçi olarak atadı. Amiri, İran'ın Cezayir, Sudan ve Eritre'deki büyükelçilik görevlerinde de bulunmuş bir diplomat. Bu atama, 2016'da Suudi Arabistan'ın İran büyükelçiliği ve konsolosluğunun ateşe verilmesi sonucu diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından gerçekleşti. Yaklaşık yedi yıl sonra, BAE'nin Tahran Büyükelçisi Seyf Muhammed Ubeyd ez-Zeabi de 9 Eylül 2022'de İran'a dönerek görevine devam etmişti.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim