Güney Kore hükümeti, köpek eti tüketimine yönelik sosyal çatışma ve tartışmalara son vermek amacıyla bir yasa tasarısı sunacağını açıkladı. Tarım Bakanı Chung Hwang-keun, köpek eti endüstrisinde faaliyet gösterenlere destek sağlanacağını belirtti. Geçmişte benzer yasa tasarıları, sektördeki kişilerin ve işletmelerin geçim kaynaklarına yönelik endişeler nedeniyle başarısız olmuştu. Hayvan hakları grupları, yasak olasılığını memnuniyetle karşıladı.
18 Kasım 2023

Rusya, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, bu kararın milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyeceğini ve gıda güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın bu hareketini 'gaddarlık' olarak nitelendirdi ve dünyanın en savunmasız kesimine zarar vereceğini ifade etti.
17 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki yüksek farkın nedeninin, hükûmetin tarımsal destekleri yeterince sağlamamasından kaynaklandığını belirtti. 2007'de çıkarılan bir kanunla, millî gelirin en az yüzde biri kadar tarımsal destek sağlanması gerekirken, hükûmetin bu miktarı millî gelirin sadece 0,44'ü kadar verdiğini ifade etti. Korkmaz'a göre, hükûmetin bu tutumu, perakende fiyatlarının düşmesini engelliyor ve fiyat kontrolü yapmasını zorlaştırıyor.
25 Şubat 2024

Avrupa Birliği Komisyonu, mikroplastik içerikli ürünlerin satışını yasaklama kararını yürürlüğe soktu. Yasak, diş macunu, makyaj malzemesi, saç spreyi, yumuşatıcılar ve oyuncaklar gibi birçok ürünü kapsıyor. Ancak, geçiş süreci nedeniyle bazı ürünler bir süre daha raflarda kalacak. AB Komisyonu, 'Sıfır Kirlilik Eylem Planı' uyarınca, 2030 yılına kadar mikroplastik kirliliğini yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor.
15 Ekim 2023

Almanya'nın yeni tedarik yasası, Alman şirketlerinin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruması konularında uyulması gereken kuralları belirliyor. Yasaya uymayan şirketlere 8 milyon avroya kadar cezalar uygulanabilecek. Türkiye, Almanya ile önemli ticari ilişkilere sahip olduğu için bu yasa, Türk şirketlerine de uyum baskısı yaratacak. Uzmanlar, Türkiye'deki ihlaller nedeniyle Alman mahkemelerinde yüzlerce davanın açılabileceği konusunda uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üretim üssü' hedefi bu yasa nedeniyle zorlanabilir.
2 Ocak 2023

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024

Samsun İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, Alaçam ve çevre illerde görülen şap hastalığı nedeniyle il genelindeki tüm hayvan satış yerlerini kapattı. Karar, olası bir salgın ihtimaline karşı alındı. Ayrıca, hastalığın yayılımını önlemek amacıyla sığır, koyun, keçi yetiştirilen tüm işletmelerde şap aşılama programının uygulanması ve bulaşmayı önleyici biyogüvenlik önlemlerinin alınması kararlaştırıldı.
31 Temmuz 2023

İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılına yönelik hayvan ithalatı kararları, gıda enflasyonuyla mücadelede kısa vadeli bir çözüm olarak görülse de, uzun vadede yerel üretimi zayıflattığı ve küçük çiftçilerin tasfiyesine yol açtığı belirtiliyor. Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) küresel gıda fiyatlarında düşüş raporlarına rağmen, yerel politikalara odaklanılması gerektiği vurgulanıyor. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için ithalata dayalı stratejiler yerine, gıda sistemini yerel ölçekte küçük çiftçiler ve köylüler lehine dönüştürecek çözümlerin hedeflenmesi gerektiği ifade ediliyor.
12 Mart 2024

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin tavuk eti ihracatını 2024 yılının sonuna kadar aylık 10 bin ton ve toplamda 80 bin ton ile sınırladı. Bu karar, iç piyasadaki tüketici refahını korumak ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla alındı. Ayrıca, sektördeki ölçek ekonomisinin korunması ve iç talepte yaşanabilecek dalgalanmaların üretim kaybına yol açmaması gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu. İhracat sınırlaması, 1 Mayıs 2024'ten itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak.
30 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçim meydanlarında önerdiği kuzu etinin fiyatı, Nisan ayında yüzde 21,47 oranında artarak fiyatı en çok artan ürün oldu. Et fiyatları son iki ayda yüzde 50 artış gösterdi. Kasaplar Odası, bir yılda olması gereken artışın iki ayda gerçekleştiğini belirtti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı. Nebati ise et fiyatlarındaki artışı değişen damak tadına bağlamış ve koyun-kuzu eti tüketimini önermişti.
3 Mayıs 2023

Türkiye'de yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor ve bu durum hem insan sağlığını hem de çevreyi olumsuz etkiliyor. Pestisitler, tarım zararlılarıyla mücadele amacıyla kullanılıyor ancak suyu, toprağı ve havayı kirletiyor. Dünyada her yıl 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası kaydediliyor ve 11 bin kişi hayatını kaybediyor. Pestisit kullanımı azalacağı yerde artıyor ve bu durum, üreticilerin daha çok ürün alma hırsı nedeniyle oluyor. Pestisitlerin tek kazanan tarafı ise üretici şirketler. Türkiye'de yasak olan pestisitler, ihraç edilen ürünlerde saptanıyor ve geri gönderiliyor.
12 Ekim 2023

ABD'nin New York eyaleti, insan cesetlerinin gübreye dönüştürülmesine olanak tanıyan bir yasayı onayladı. Bu yöntem, cesetlerin odun yongası, kaba yonca ve çimle birlikte bir konteynır içinde yaklaşık bir ay tutulması ve mikropların faaliyetiyle gerçekleşiyor. Gübreleştirme sonrası toprak, ölünün yakınlarına verilerek bitki yetiştirmek için kullanılabiliyor. Recompose şirketi, bu yöntemin geleneksel gömülme veya yakma yöntemlerine göre daha az karbon salınımına yol açtığını belirtiyor.
2 Ocak 2023

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bazı pastörize süt örneklerinde kuş gribine neden olan H5N1 virüsü parçalarının bulunduğunu açıkladı. Bu durum, ABD'deki ineklerde Mart ayında başlayan ve sekiz eyalete yayılan kuş gribi salgınıyla bağlantılı. FDA, pastörizasyon işleminin virüsü etkisiz hale getirebileceğini, ancak viral parçacıkların tamamen ortadan kaldırılamayacağını belirtiyor. Bu gelişme, sütlerin güvenliği ve salgının boyutları hakkında endişeleri artırmış durumda.
25 Nisan 2024

ABD'nin Florida eyaletinde bir kişi, 'Naegleria fowleri' adlı beyin yiyen amip nedeniyle yaşamını yitirdi. Sağlık yetkilileri, kişinin muhtemelen burnunu musluk suyuyla temizlerken amibi kaptığını belirtti. Amip, burundan beyne geçerek 'amibik meningoensefalit' hastalığına yol açıyor ve bu durum genellikle ölümle sonuçlanıyor. ABD'de her yıl ortalama üç kişi bu amip nedeniyle hayatını kaybediyor ve yetkililer halka musluk suyu yerine arıtılmış veya kaynatılmış su kullanmalarını öneriyor.
3 Mart 2023

Yeni yılın ilk haftasında İstanbul'da kırmızı et fiyatlarına üç kez zam gelmiş ve fiyatlar önemli ölçüde artmıştır. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son bir ayda et fiyatlarına yüzde 30 zam geldiğini ve karkas et ithalatına bu ay başlanacağını açıklamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, Et ve Süt Kurumu'nun Balkanlardan karkas et getirme kararı aldığı ve ithalatın kısa süre içinde gerçekleşeceği belirtilmiştir.
9 Ocak 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü, tütün yerine gıda üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tütün tarımının hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zararları gündeme getirdi. Tütün tarımının yapıldığı alanlarda besin yetiştirilmesiyle milyonlarca insanın beslenebileceği belirtiliyor. Tütün tarımı, çevreye ve insan sağlığına zarar veren kimyasalların kullanımı, ormanların yok edilmesi ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi olumsuz etkilere neden oluyor. Ayrıca, tütün tarımında çocuk işçiliği ve kadınların ağır çalışma koşulları gibi sosyal sorunlar da bulunuyor. Türkiye'de de tütün üretimi azalmış, ancak tüketim ve ithalat artmış durumda. Sağlık ve tarım uzmanları, tütün üreticilerinin alternatif sürdürülebilir ürünlere geçişinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim