Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Türkiye'de gastronomi alanında ustalık zanaatının giderek azaldığını ifade ediyor. Gerçek ustaların emekli olması ve yerlerine yeni ustaların yetişmemesi, bu duruma örnek olarak gösteriliyor. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın endüstriyelleşmesi ve büyük kentlere göç, yerel gastronomiyi olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Milor, kaliteli ve özgün yemeklerin giderek daha zor bulunduğunu vurguluyor.
4 Mayıs 2024

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

İstanbul'da, belirlenen ekmek fiyat tarifesine uymayarak yüksek fiyatla ekmek satışı yapan 822 fırın tespit edildi. İstanbul Valisi Davut Gül, bu fırınlar hakkında tutulan tutanakların Ticaret Bakanlığı'na gönderildiğini duyurdu. Vali Gül, yaptığı açıklamada, kurallara aykırı davranışların kabul edilmeyeceğini belirtti.
10 Aralık 2023

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edilen 'Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda yapılan değişikliklere tepki gösterdi. Ortaylı, kanun teklifinde yer alan yeni yasaklar, müeyyideler ve kurumlaşmaların gerçekçi olmadığını ve uygulanamayacağını belirterek, bu durumun yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara yol açacağını ifade etti. Ayrıca, sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarının eğitim almadan rehber olmalarının yanlış olduğunu, dil ve tarih bilgisinin önemini vurguladı ve turistlerin yönlendirilmesiyle ilgili maddelerin incelenmesi gerektiğini söyledi.
16 Şubat 2024

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ve Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakaları tespit edildi. Her iki ilçede de tesisler karantinaya alınarak, Başmakçı'da 5 milyon, Honaz'da ise 1.5 milyon tavuk itlaf edildi. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen Bloomberg HT tarım editörü İrfan Donat'ın aktardığı bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı salgını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor ve durum Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne bildirildi.
2 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi üzerine, bu durumu Türkiye'de değişen damak tadına bağlayarak, koyun etinin ucuz olmasına rağmen tercih edilmediğini ve çocukların kokusundan rahatsız olduğunu belirtti. Mersin'deki aday tanıtım toplantısında ise koyun etinin yağlı ve güzel olduğunu, güç verdiğini ve Türkiye'ye en güzel tadı verdiğini ifade ederek, koyun eti tüketimine yönelik pozitif bir mesaj verdi.
16 Nisan 2023

Türkiye'de hem e-sigara hem de esrar satışı yasak olmasına rağmen, e-ticaret siteleri üzerinden kenevirli e-sıvılar satılmaktadır. Sağlığa Evet Derneği'nin yaptığı çalışmaya göre, 300'den fazla yasadışı ürün internet üzerinden pazarlanmaktadır. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği, tütün ve e-sigara kullanımının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için ortak bir toplantı düzenledi. Prof. Dr. Elif Dağlı, e-sigara ve kenevir kullanımının özellikle gençler arasında hızla yayıldığını ve bu ürünlerin beyin gelişimine zarar verdiğini belirtti.
4 Nisan 2024

Britanya, plastik kirliliğiyle mücadele amacıyla ekim ayından itibaren çatal, bıçak, tabak gibi bazı tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamayı planlıyor. Çevre Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada, kamuoyunun büyük çoğunluğunun bu uygulamaya destek verdiği belirtiliyor. Çevre Bakanı Thérèse Coffey, yasakların çevreyi koruma çabaları için hayati önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, yasak kapsamına plastik tepsiler, balon çubukları ve bazı polistiren bardaklar ile yemek kapları da dahil olacak.
17 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla bazı altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, bu durumun sektörü kayıt dışına iteceğini belirtti. Atayık, bu durumun üretimi ve satışları durduracağını, kuyumculuk sektörünün çalışamaz hale geleceğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Bursa'da her yıl düzenlenen Nilüfer Müzik Festivali, bu yıl kamp ve içki yasakları nedeniyle iptal edildi. Festivali düzenleyen Nilüfer Belediyesi, bu durum üzerine hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yasağın kim tarafından getirildiği belirtilmese de, geçen sene benzer bir kararın kaymakamlık tarafından alındığı biliniyor.
10 Ağustos 2023

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından çiğ süt referans fiyatı litre başına 14,65 TL olarak yüzde 8,5 artırıldı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), bu artışı yetersiz bularak hayvancılığa vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi. TÜSEDAD, süt ve et üretiminin birbirine bağlı olduğunu ve maliyetlerin altında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kestirerek üretimden çıktığını belirtti. Ayrıca, sanayicilerin USK'nın tavsiye ettiği fiyatları dikkate almadan fiyat düşürme politikası uyguladığı ve bu durumun kırmızı et fiyatlarını yükselttiği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Rekabet Kurumu, Ramazan Bayramı öncesinde kırmızı et fiyatlarında spekülatif artış veya arz kısıtlaması olup olmadığını belirlemek için ön araştırma başlattı. Kurum uzmanları, büyük besiciler ve kırmızı et alım-satım merkezlerinde incelemeler yapıyor. Ayrıca sektör paydaşlarından ve ilgili regülasyon kuruluşlarından bilgi toplanıyor. Ön araştırma sonucunda Rekabet Kurumu, soruşturma açılması yönünde karar verecek. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığı ve Kasaplar Odası'nın yetkilileri önlem almaya çağırdığı belirtiliyor.
16 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Disney +, Amazon Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yapımları 'Türk aile yapısına aykırı' buldu ve bu platformlara para cezası verdi. RTÜK, bu yapımlarda cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve bunların normalleştirilmesi gibi sebeplerle ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Virgin Radyo'da yayınlanan bir programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu ve bu kuruluşa da para cezası verilmesini kararlaştırdı.
26 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler, 18 Haziran'ı Sürdürülebilir Gastronomi Günü olarak belirlemiştir ve bu günle gastronominin sürdürülebilirliğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Gastronomi, gıda sanatı ve yerel mutfaklar olarak da tanımlanmakta ve Türk mutfağı bu konuda öne çıkmaktadır. Sürdürülebilir gastronomi, yiyeceklerin üretiminden tüketime kadar her aşamada doğal kaynakların korunmasını ve ekosisteme zarar vermeden uygulanmasını ifade eder. Unesco'nun Yaratıcı Kentler Ağı, bu alanda en iyi uygulamaları paylaşmak için oluşturulmuş ve Hatay, Gastronominin Yaratıcı Kentleri arasına girmiştir. Vatandaşlar olarak yerel pazarları tercih etmek, seyahatlerde yerel tatları denemek, gıda atıklarını azaltmak gibi adımlarla sürdürülebilir gastronomiye katkıda bulunabiliriz.
18 Haziran 2023

Genetiği değiştirilmiş bitkilerin (GDO) pestisit kullanımını azaltacağına dair vaatlerin gerçekleşmediği, aksine pestisit kullanımının arttığı belirtildi. GDO'lu tohumlarla üretilen türlerin pestisit kullanımını artırdığı ve bu durumun maliyetleri yükselttiği ifade edildi. Ayrıca, glifosat adlı yabani bitki öldürücünün kullanımının da arttığı ve bu maddenin olası bir kanserojen olduğu belirtildi. Türkiye'de de glifosat kullanımının son 20 yılda sürekli arttığı, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kullanılan toplam miktarı açıklamadığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yapılan ticaretin, İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu'yu ateşkese zorlamak amacıyla durdurulduğunu belirtti. Bu karar, Türkiye'de ve uluslararası alanda tartışmalara neden oldu. Hükümet, İsrail ile ticarette belirli ürünlere kısıtlamalar getirmiş, bu durum eleştirilere yol açmıştı. Ticaret Bakanlığı, ticaretin tamamen durdurulduğunu resmi olarak duyurdu.
3 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, birim gümrük değeri 10 ila 200 dolar arasında olan bazı elektrikli ev cihazlarının ithalatında 23 Nisan'dan itibaren gözetim uygulaması yapılacağını açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, robot süpürge, airfryer, çay ve kahve makineleri gibi ürünler gözetim kapsamında olacak. İthalat için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek gözetim belgesi gerekecek. Gözetim uygulaması ayrıca mikserler, meyve-sebze presleri ve ısıtıcılar gibi diğer elektrikli cihazları da içerecek.
23 Mart 2023

Türkiye'de küçük çiftçiler ve köylüler, artan girdi maliyetleri, topraklarının gasp edilmesi, borç yükünün artması gibi nedenlerle üretim yapmaya zorlanıyor ve emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Bu sorunlar karşısında ortaya çıkan tepkiler genellikle anlık, cılız ve savunmacı oluyor. Tarım politikaları, küçük çiftçilerin ve köylülerin lehine olmaktan çok, şirketlerin çıkarına hizmet edecek şekilde örgütlenmiş durumda. Bu durum, 1980 darbesiyle başlayan örgütsüzleşme ve örgütlenmenin kriminalize edilmesi sürecinin bir sonucu olarak görülüyor.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim