Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihraç edilen 54 ürün üzerinde kısıtlamalar getirdiğini açıkladı. Kısıtlama kararı, İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyonlar ve bu operasyonlar sonucunda Filistin'de yaşanan can kayıpları nedeniyle alındı. Bakanlık, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde Gazze'de derhal ateşkes ilan etmesi ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insanı yardım akışına izin vermesi durumunda kısıtlamaların kaldırılacağını belirtti.
9 Nisan 2024

İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı yer, saldırı planladığını duyurdu. Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden ağır saldırılar sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti ve abluka nedeniyle en az 30 çocuk açlıktan öldü. Refah, yerlerinden edilen ve kıtlıkla karşı karşıya olan Filistinliler için son sığınak haline geldi. Netanyahu, tüm uluslararası uyarılara rağmen saldırıyı 'zafer' için gerekli gördüğünü belirtti.
8 Nisan 2024

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın talebi üzerine İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarını derhal durdurmasına karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. Mahkeme ayrıca, insani yardım için Mısır'daki Refah kapısının açılmasını ve gözlemcilerin Gazze Şeridi'ne girişine izin verilmesini talep etti. İsrail'in bu talimatların uygulanmasındaki ilerlemeyi bir ay içinde raporlaması gerekiyor.
24 Mayıs 2024

7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 32 bin 226'ya ulaştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, son 24 saat içinde 84 Filistinli daha yaşamını yitirdi ve 106 Filistinli yaralandı. Bu saldırılar sonucunda toplam yaralı sayısı 74 bin 518'e çıktı.
24 Mart 2024

The Lancet dergisinde yayınlanan bir makale, İsrail'in Gazze saldırılarında doğrudan ve dolaylı olarak hayatını kaybedenlerin sayısının 186 binden fazla olabileceğini belirtti. Makalede, Gazze'de 19 Haziran'dan itibaren ölenlerin sayısının 37 bin 396 olduğu ve veri toplamanın zorlukları vurgulandı. Ayrıca, dolaylı ölümlerin doğrudan ölümlere göre üç ile 15 kat arasında artabileceği öngörülüyor. Araştırma, Gazze'de acil ateşkese ve temel ihtiyaçların karşılanmasına duyulan ihtiyacı vurguladı.
8 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta sadece bir günde 150 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusu, daha önce güvenli olduğunu duyurduğu Han Yunus için tahliye emri verdi ve kısa sürede tahliye istemesi riskleri artırdı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, insanların yanlarına hiçbir şey alamadan kaçmak zorunda kaldığını ve gittikleri alanlarda altyapı bulunmadığını belirtti.
23 Temmuz 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'de çocuk felci aşılaması nedeniyle 1 Eylül'den itibaren bölgede çatışmalara kısmi ara verileceğini duyurdu. Filistin'de 25 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakası tespit edilmesinin ardından, Gazze üç bölgeye ayrılarak aşılama çalışmaları yapılacak. Bu süreçte her gün sekiz ila dokuz saat çatışmalara ara verilmesi planlanıyor. Aşılama çalışmalarına Filistin Sağlık Bakanlığı, UNICEF ve UNWRA destek verecek.
30 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Ekim 2023'te Gazze'ye başlattığı saldırılar nedeniyle bölgede 200 okulun kapatıldığını ve bu okulların yerinden edilmiş Filistinlilere sığınak olarak kullanıldığını açıkladı. UNRWA, bazı okullarda sosyal faaliyetler ve psikososyal destek yoluyla çocukların öğrenime geri dönmesi için çalışmalar yürütüyor. Bu durum, Gazze'deki eğitim sistemini ve çocukların eğitim hakkını ciddi şekilde etkiliyor.
7 Eylül 2024

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarının durdurulması talebini değerlendirdi ve İsrail'in saldırıları derhal durdurması gerektiğine karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insanların yaşam koşullarının daha da kötüleştiğini ve insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. İsrail'in saldırılarında ölen Filistinli sayısının 35 bin 647'ye çıktığı ve dört gazetecinin daha öldürüldüğü bildirildi. İsrail, saldırıların sınırlı olacağını belirtse de ateşkes niyetinde olmadığını açıkladı.
24 Mayıs 2024

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze sahilinde acil yardımların deniz yoluyla ulaştırılması amacıyla orduya liman kurma talimatı vereceğini duyurdu. İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve ablukası nedeniyle bölgede ciddi bir kıtlık yaşanmakta ve yüz binlerce kişi açlıkla karşı karşıya kalmış durumda. ABD'nin bu adımı, daha önce havadan yapılan yardımların ardından gelmekte ve limanın kurulmasıyla birlikte gıda, su, ilaç ve geçici konaklama ekipmanları gibi insani yardımların daha büyük miktarlarda ulaştırılmasını sağlayacak.
7 Mart 2024

İsrail ve Hamas, Gazze'deki çatışmaları sonlandırmak ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması amacıyla müzakereleri yoğunlaştırdı. Mısırlı arabulucular tarafından sunulan ve her iki tarafın kabul ettiği teklif, altı haftalık bir ateşkes ve üç aşamalı bir süreci içeriyor. İlk aşamada Hamas, kadın sivil rehineleri serbest bırakacak ve İsrail askerleri belirli bölgelerden çekilecek. İkinci aşamada kalıcı sükunet için düzenlemeler yapılacak ve son aşamada rehineler serbest bırakılacak, beş yıllık bir yeniden inşa planı başlatılacak.
3 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'de iki yaşın altındaki her üç çocuktan birinin (yüzde 31) akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ve bu oranın ocak ayına göre iki katına çıktığını duyurdu. Savaş ve tedarik kısıtlamaları nedeniyle çocuk ölümlerinde ciddi bir artış yaşandığı, son haftalarda en az 23 çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğü belirtildi. UNICEF, çatışmaların başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yaklaşık 13 bin 450 çocuk ve gencin hayatını kaybettiğini açıkladı.
15 Mart 2024

ABD, daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze için sunulan ateşkes önerilerini veto etmişken, bu kez kendi ateşkes karar taslağını sundu. Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölgeye yeniden bir tur düzenleyerek, rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte acil ateşkes çağrısında bulundu. Bu hamle, İsrail'in Refah kentine yönelik saldırı hazırlıkları yapması ve Gazze'nin kıtlıkla karşı karşıya kalması bağlamında gerçekleşti.
21 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Maliye, Savunma ve Ulusal Güvenlik Bakanlıklarına binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı verdi. Bu talimat, İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in Gazze ve Batı Şeria'da 2024 yılı boyunca binlerce kişinin alıkonulacağı ve gözaltına alınacağı yönündeki değerlendirmesinin ardından geldi. 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bin 505'e yükseldi, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı ise 31 bin 45'e ulaştı.
11 Mart 2024

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes ile zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısını veto etti. Oylamada Britanya çekimser kalırken, diğer 13 üye ülke tasarıya destek verdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereler yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir ara verileceğini belirtti. ABD, daha önce de Gazze'ye ilişkin benzer karar tasarılarını veto etmişti.
20 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de ateşkes sağlanması yönünde bir karar aldı. Ancak, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun hükümeti, bu kararı dikkate almayarak mevcut savaş politikalarını sürdürme eğiliminde. ABD'nin Güvenlik Konseyinde veto yetkisini kullanmaması ve çekimser kalması, İsrail'in diplomatik izolasyonu açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, İsrail ve müttefiklerinin uluslararası arenada yükselen hukuki sorunları, savaşın maliyetini artırıyor.
27 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de yaşanan çatışmaların ramazan ayı boyunca durdurulması amacıyla acilen ateşkes sağlanması gerektiğini belirten bir karar tasarısını kabul etti. Bu karar, bölgede yaşanan şiddet olaylarının sona erdirilmesi ve ramazan ayının huzur içinde geçirilmesi amacını taşıyor. Kararın kabulü, uluslararası toplumun Gazze'deki duruma müdahale etme ve çatışmaları durdurma konusundaki kararlılığını gösteriyor.
25 Mart 2024

Candan Yıldız, Gazze'de yaşanan insanlık dramını ve uluslararası toplumun bu duruma karşı sessiz kalışını eleştirdi. Güney Afrika'nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açmasına rağmen, alınan tedbir kararlarının İsrail'i durdurmadığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına misilleme olarak başlattığı savaşın, Gazze'deki coğrafya, tarih, kültür ve inançları yok ettiği vurgulandı.
25 Mart 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, çevrim içi bir basın brifinginde Gazze ve Refah'taki son durumu değerlendirerek, ABD'nin Gazze'de kalıcı bir ateşkesin zamanının henüz gelmediğine inandığını açıkladı. Kirby, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki son oylamada Gazze'de kalıcı ateşkes tasarısını neden reddettiğini ve kendi tasarılarının içeriğini gazetecilere aktardı. Ayrıca, Hamas'ın elindeki rehinelerin bırakılması ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaştırılabilmesi için geçici bir ateşkesi savunduklarını belirtti.
20 Şubat 2024

Dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı Dua Lipa, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Gazze'deki halkla dayanışma içinde olunması ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Lipa, çocukların diri diri yakılmasına asla haklı bir sebep gösterilemeyeceğini belirtti ve İsrail'in saldırılarını durdurması gerektiğini vurguladı. Bu çağrı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurma kararının ardından geldi.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim