MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP ile ortak seçim listesi oluşturmayı reddederek, partisinin kendi adaylarıyla seçime katılacağını açıkladı. Kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki, bu kararın Cumhur İttifakı için Meclis'te basit çoğunluğa ulaşmayı zorlaştıracağını belirtti. Selçuki, MHP'nin bu kararının HÜDA-PAR ile aynı listede yer almak istememesinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor.
30 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partinin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta karşılama eleştirisine 'vadeli' yanıt vereceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, CHP’nin sadece halk için ayağa kalktığını vurgularken, Özel de bu görüşe katıldığını ifade etti. Özel, yerel seçim zaferinden sonra halk için sürekli mücadele ettiklerini ve çeşitli mitingler düzenlediklerini söyledi. CHP grubu, bu yıl Meclis açılışında Erdoğan’ı ayakta karşılayarak önceki yıllardan farklı bir tutum sergiledi.
1 Ekim 2024

Deniz Zeyrek, 2023 Mayıs seçim sonuçlarının iktidar ve ortaklarına, özellikle MHP'ye, halktan gelen sert bir tepki olduğunu belirtiyor. İYİ Parti'nin, Meral Akşener'in liderliğinde izlediği yeni strateji nedeniyle büyük bir kayıp yaşadığını ve bu durumun muhalefet içindeki dinamikleri değiştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun gelecekteki siyasi liderlerden biri olma yolunda ilerlediğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki seçim kaybının kişisel bir başarısızlık olduğunu vurguluyor.
1 Nisan 2024

Aksoy Araştırma'nın 9-12 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde 4 bin kişiyle yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9 oy alırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy almıştır. Ankette diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,7 ve Muharrem İnce yüzde 0,8 oy oranına sahiptir. Partiler bazında ise AKP yüzde 37,2, CHP yüzde 30,5, HDP/Yeşil Sol yüzde 8,2 ve İYİ Parti yüzde 9,1 oy oranlarına sahiptir. Anketin finansmanı Aksoy Araştırma tarafından karşılanmış, ancak anket metodolojisi hakkında bazı bilgilerin eksik olduğu belirtilmiştir.
13 Mayıs 2023

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçmenden yeterli güven oyu alamadığını ve seçimlerin ikinci tura kaldığını belirtti. İlk tur sonuçlarına göre Erdoğan'ın %49,42, Kemal Kılıçdaroğlu'nun %44,95 ve Sinan Oğan'ın %5,2 oy aldığı görülüyor. Öztrak, katılım oranının yüksek olmasını demokrasi adına olumlu bulduğunu ve ikinci turda Millet İttifakı'nın kazanacağına inandıklarını ifade etti.
15 Mayıs 2023

İzmir'de yapılan yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, CHP'nin adayı Cemil Tugay, AKP'nin adayına yaklaşık 10 puan fark atarak önde gidiyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre, oyların %13,39'u sayıldığında CHP %47,24, AKP %37,85, İYİ Parti %2,92, DEM Parti %3,27 ve diğer partiler toplamda %8,73 oy almış durumda.
31 Mart 2024

AKP'nin, beş yıllık Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminin ardından yüzde 50+1 seçim modelinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu sistemi seçim sonrası kamuoyunda tartışmaya açmayı düşündüğü belirtiliyor. İktidar partisi, ittifak oluşum süreçlerinin seçmen nezdinde olumsuz algılanan durumlar yarattığını ve yüzde 40 gibi yüksek oy oranlarının küçümsendiğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuda daha pozitif bir yaklaşım sergilediği ifade ediliyor. İktidar içindeki bu görüşün, bazı küçük partilerle kurulan temasların parti tabanında tepki yaratmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
12 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılmasının ardından AKP kulislerinde seçimlerin lehlerine döndüğü yönünde bir algının oluştuğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti'nin ayrılmasına ilişkin yorum yaparak, kendi planlarının belli olduğunu ifade etti. Selvi, AKP kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek oy oranıyla seçileceği ve seçimin ilk turda sonuçlanacağı beklentisinin hakim olduğunu yazdı.
5 Mart 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhur İttifakı'nın diğer büyük ortağı olan AKP ile 51 ilde ortak liste oluşturacağı iddialarının ardından, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin tepkisiyle kendi adaylarıyla ve kendi logosuyla seçimlere katılacağını duyurdu. MHP'nin aday listesi, etikhaber.com isimli haber sitesi üzerinden paylaşıldı. Listede dikkat çeken isimlerden biri olan Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, seçilme ihtimali düşük olan dördüncü sıradan aday gösterildi.
6 Nisan 2023

İhsan Aktaş, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklara ve pandemi etkilerine rağmen, seçmenin genel seçimlerde iktidara sert bir mesaj vermediğini ifade etti. Vatandaşların, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı küresel pozisyon, güvenlik riskleri, Erdoğan'ın liderliği ve Cumhur İttifakı'nın birlikteliği gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, devletin bekası ve istikrarına oy verdiklerini belirtti. Yerel seçimlerde ise, seçmenlerin genel bir mesaj vermek amacıyla oy kullandıkları ve bu durumun özellikle ekonomik sorunlardan etkilenen kesimler tarafından belirginleştirildiği vurgulandı. Ayrıca, AK Parti'nin gelecekteki özeleştirilerinde Yeniden Refah Partisi'nin varlığını ve kendi iç dengelerini gözden geçirebileceği öngörüldü.
2 Nisan 2024

Cumhur İttifakı liderleri Erdoğan ve Bahçeli güçlü konumlarını korurken, muhalefet cephesinde Özgür Özel ve Müsavat Dervişoğlu gibi yeni siyasi figürler öne çıkıyor. Özel, müzakereci ve mücadeleci bir siyaset tarzı benimseyerek, Erdoğan ile diyalog kurma yolunda ilerliyor. Seçimler, CHP içinde liderlik yarışını da etkileyerek Özel ve Mansur Yavaş'ı ön plana çıkardı. Muhalefetin yenilenme süreci, toplumdan olumlu tepkiler alıyor ve AK Parti'nin gelecek hamleleri merak konusu olmaya devam ediyor.
29 Nisan 2024

Türkiye'de gerçekleşen yerel seçimler, iktidara yönelik ciddi bir tepkinin sandığa yansıdığını gösterdi. Ekonomik kriz, emeklilerin ve emekçilerin yaşadığı zorluklar gibi faktörler, Cumhur İttifakı'nın büyük şehirlerde oy kaybetmesine neden oldu. CHP, Özgür Özel liderliğinde, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu ve Ankara'da Mansur Yavaş ile güçlü bir performans sergileyerek tarihi bir zafer elde etti. Bu sonuçlar, CHP'nin değişim söyleminin seçmende karşılık bulduğunu ve iktidarın bundan böyle tartışmalı projelerde oldubittiye gitme şansının azaldığını gösteriyor.
1 Nisan 2024

Rawest Araştırma Şirketi Genel Müdürü Roj Girasun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt seçmenden ciddi destek alabileceğini ifade etti. ORC Araştırma'nın anketine göre Kılıçdaroğlu, cumhur ittifakının adayı Erdoğan'ı 13 puan farkla geçiyor. Millet ittifakının Kılıçdaroğlu'nu aday olarak açıklaması, doğu ve güneydoğuda heyecan yarattı. Girasun, Kılıçdaroğlu'nun CHP'deki değişim ve dönüşümü sayesinde Kürt seçmenler nezdinde olumlu bir imaj yarattığını ve bu durumun destek olarak dönüşebileceğini belirtti. Ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın Kılıçdaroğlu'na destek sinyali verdiği ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP-HDP görüşmelerine ilişkin açıklamalar yaptığı bilgisi verildi.
9 Mart 2023

Kütahya'da gerçekleşen yerel seçimlerde, AKP ve MHP arasındaki kıyasıya rekabet, CHP'nin lehine sonuçlandı. 2019 yerel seçimlerinde üçüncü sırada yer alan CHP, bu seçimde kıl payı bir farkla birinci oldu. Açılan sandıkların yüzde 99,82'sine göre CHP yüzde 29,70, MHP yüzde 29,16, AKP ise yüzde 27,71 oy aldı. CHP ile MHP arasındaki oy farkı yaklaşık 700 civarında.
1 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sekiz farklı ilde düzenlediği mitinglere katılan vatandaşların büyük bir kısmının AKP'ye oy vermediği belirlendi. Kilis, Sivas, Ağrı, Hakkari, Çankırı, Tokat, Yozgat ve Batman illerinde yapılan mitinglere katılanların oy verme oranları ve kazanan partiler incelendiğinde, bu illerde AKP'nin oy kaybettiği ve farklı partilerin kazandığı görüldü. Erdoğan, bu sonuçları bir dönüm noktası olarak değerlendirdi.
24 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Meclis açılışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ayakta karşılamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özel, bu durumun şaşılacak bir şey olmadığını ve cumhurbaşkanlığı makamına saygısızlık yapmayacaklarını belirtti. Bazı CHP'li vekillerin ayağa kalkmamasıyla ilgili olarak da partinin demokratik bir yapıya sahip olduğunu ve kimseyi zorlamadıklarını ifade etti. Ayrıca, Devlet Bahçeli ile tokalaşmasını normalleşme adımı olarak değerlendirdi.
1 Ekim 2024

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1537 kişiyle yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 56,8 oy oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,2 olarak belirlendi. Aynı araştırma şirketinin bir önceki anketinde Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 11,2 puan önündeydi. Partilerin oy dağılımında ise AKP'nin oylarında yüzde 1'lik bir artış gözlemlenirken, CHP'nin oylarında yüzde 0,6'lık bir düşüş yaşandı.
24 Mart 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in toplantıdan ayrılma kararı almasının ardından, CHP'li politikacılar sosyal medya üzerinden umutlu mesajlar yayınladı. Akşener'in kararı iktidar kanadını memnun ederken, muhalefet içinde tepkilere neden oldu. CHP'li politikacılar, seçimlerin kazanılacağına ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı olacağına dair inançlarını ifade ettiler.
3 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, 2023 yılının ilk üç ayında AKP'nin kaybeden, Memleket Partisi'nin ise kazanan olduğunu ifade etti. MAK anketine göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor. Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi için kamuoyunda baskı olduğu aktarılıyor. Sencar, bu değerlendirmesini herhangi bir veri veya kaynak paylaşmadan Twitter üzerinden yaptı.
22 Mart 2023

Hatay'da yapılan yerel seçimlerde AKP adayının 3 bin 361 oy farkıyla kazanmasının ardından, CHP'nin usulsüzlük iddialarıyla yaptığı itirazlar YSK tarafından reddedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin itirazlarının sonuç vermeyeceğini belirtti. Ancak CHP, seçimlerde tam kanunsuzluk olduğunu iddia ederek, YSK'ya yeni bir başvuru yapmaya hazırlanıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ölmüş seçmenlerin oy kullanması ve geçersiz oyların gerekçelerinin yazılmaması gibi konuları gerekçe göstererek, Hatay seçimlerinin iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.
9 Nisan 2024
İşaretlediklerim