İspanya, zengin yabancılara oturma izni sağlayan ve konut fiyatlarını artırarak yerel halkı pazar dışına iten 'altın vize' programını sonlandırdı. Program, Avrupa genelinde konut fiyatlarını yükseltmiş ve barınma krizini körüklemişti. Diğer Avrupa ülkeleri de benzer programları ya kapatıyor ya da düzenlemeler getirerek spekülatif alımları azaltmaya çalışıyor. Bu durum, yerel halkın konut erişimini zorlaştırırken, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
28 Nisan 2024

Eurostat'ın 2022 verilerine göre, Avrupa Birliği'ne iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 150 artarak 58 bine ulaştı. Bu artışla Türkiye, AB'ye en çok iltica başvurusu yapılan ülkeler listesinde üçüncü sıraya yükseldi. İlk iki sırada Suriye ve Afganistan bulunuyor. AB'ye toplam ilk iltica başvuruları ise 2021'e göre yüzde 64 artış gösterdi.
6 Temmuz 2023

Türk vatandaşları, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranları ve randevu almakta yaşanan zorluklar nedeniyle sorunlar yaşıyor. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkelerinden gelen ret cevapları devam ediyor ve yaz öncesi randevu yoğunluğu artıyor. Seyahat şirketleri, müşterilerine vizesiz ülkelere turlar önermeye başladı. Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, yurt dışı talebinin arttığını ve döviz kurlarının sabit kalmasının yurt dışı tatillerini daha cazip hale getirdiğini belirtiyor.
30 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'daki bazı yabancı konsoloslukların 'güvenlik' gerekçesiyle geçici olarak kapatılmasını 'psikolojik harp' olarak değerlendirdi. Soylu, bir istihbarat elemanının DEAŞ mensubu olabilecek kişilere elemanlık teklif ettiğini ve bu durumun Türkiye tarafından izlendiğini belirtti. Bu olayın ardından 15 kişi gözaltına alındı ve beş kişi tutuklandı. Soylu, bu gelişmelerin Türkiye'nin turizm hedeflerine zarar verme amacı taşıdığını ifade etti.
2 Şubat 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard tankları göndermek istemesi durumunda Almanya'nın buna engel olmayacağını belirtti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Almanya ile anlaşma sağlanamazsa, tankları Ukrayna'ya bağışlamaya hazır olan ülkelerle bir koalisyon kurabileceklerini ifade etti. Alman basını, Baerbock'un açıklamasını Ukrayna'ya tank gönderilmesine yeşil ışık olarak yorumladı. Leopard tanklarının kullanımı için Almanya'nın onayı gerekiyor ve Almanya, Ukrayna'ya yeterli destek vermediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
23 Ocak 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, yurt dışına çıkışta alınan 'yurt dışı çıkış harcı' adı verilen ücretin altı ay sonra kaldırılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, bu tür uygulamaların ülkede çok sayıda olduğunu ve hepsinin tarihin çöplüğüne atılacağını ifade etti. Yurt dışı çıkış harcı, 2019'da 15 TL iken, son olarak yüzde 200 zamla 150 TL'ye yükseltilmişti.
16 Ocak 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkede bulunan düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planının 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurdu. Bu plan, İşçi Partisi tarafından engellenmeye çalışılsa da, Sunak gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ve ulusal güvenlik gereği bu planın uygulanacağını belirtti. Britanya, geçen yıl Ruanda ile düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 5 yıllık 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı. Yüksek Mahkeme'nin geçmişte bu planı yasa dışı bulduğu ve uygulamayı durdurduğu biliniyor.
22 Nisan 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin içişleri bakanları, Brüksel'deki toplantılarında göç ve iltica konusunda bir kez daha uzlaşamadı. Toplantıda, AB Komisyonu'nun 2020'de önerdiği 'Göç ve İltica Anlaşması'nın son unsuru 'Kriz Yönetmeliği' üzerinde tartışmalar yapıldı. Anlaşma sağlanamamasının ardında, Almanya'nın Akdeniz'deki insani yardım ve arama-kurtarma hizmetleri sağlayan sivil toplum kuruluşları gemilerinin desteklenmesi önerisi ve İtalya'nın buna 'göçmenler için çekici bir faktör' olduğu gerekçesiyle karşı çıkması olduğu belirtildi.
28 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ziyareti sırasında yeşil pasaportlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Soylu, Türkiye'nin yeşil pasaport limitini aştığını ve bu durumun Dışişleri Bakanlığı tarafından eleştirildiğini belirtti. Aşımın devam etmesi halinde yeşil pasaportların hususi pasaportlara dönüşebileceğini ifade etti. Yeşil pasaportlar, memurlara ve ailelerine belirli koşullar altında verilen ve birçok ülkeye vizesiz giriş sağlayan pasaportlardır.
6 Mayıs 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, Türk turistlerin Yunan adalarına bir haftalık vize ile seyahat edebilmeleri uygulamasını onayladı. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in görüşmesi sonrasında bu uygulama duyurulmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, AB Komisyonu'nun onayının ardından Yunan makamlarının ilgili yönetmeliği hazırladığını ve Türk vatandaşlarının adalara giriş-çıkışlarında zorluk yaşamamaları için gerekli altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
8 Aralık 2023

Avrupa Parlamentosu'nda Kosova vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat etmelerine olanak tanıyan anlaşma imzalandı. Törene Avrupa Parlamentosu Başkanı, AB dönem başkanı İsveç'in bakanı, AP'nin Kosova Raportörü, Kosova'nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı katıldı. AP'nin Kosova Raportörü, Kosova vatandaşlarına yapılan haksızlığın sona erdiğini belirtti. 1 Ocak 2024'ten itibaren Kosova vatandaşları, 180 gün içinde 90 güne kadar Schengen Bölgesi'ne vize almadan seyahat edebilecek.
20 Nisan 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2023’ün ilk dokuz ayında 'iyi hal belgesi' başvuru sayısının 2 bin 295’e ulaştığını belirtti ve hekim göçüne karşı hızla önlem alınması gerektiğini ifade etti. Fincancı, hekimlerin demokratik ülkelerde kendilerini rahatça ifade edebildiğini, Türkiye'de ise liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilen bir düzende bunun mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin ve hekimlerin teknikere dönüştürülmesinin de hekim göçünün sebepleri arasında olduğunu vurguladı.
6 Ekim 2023

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alırken yaşadığı zorlukların, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki demokratik kurumların erozyona uğraması nedeniyle hükümete uyguladığı üstü kapalı yaptırımların bir sonucu olduğunu belirtti. Tan, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin Cumhur İttifakı tarafından rafa kaldırılmasının, Avrupalı hükümetleri Türk vatandaşlarına karşı daha katı ve ayrımcı uygulamalara yönlendirdiğini savundu. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye pasaportunun itibarını artıracak politikalar geliştirmediğini eleştirdi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a bu konuda daha aktif bir rol üstlenmesi çağrısında bulundu.
8 Ekim 2024

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Türk tır sürücülerine uygulanan Schengen vize engellerine dikkat çekmek ve bu sorunun çözümü için bir imza kampanyası başlattı. Türk tır şoförleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine girişte vize engeliyle karşı karşıya kalırken, bu durum Türkiye ile Avrupa arasındaki kara yolu ticaretini de olumsuz etkiliyor. UND, kampanyayla vize süreçlerinde kolaylık sağlanmasını ve engellerin kaldırılmasını hedefliyor. Dernek, vize engelinin Avrupa'nın kendi çıkarlarına da aykırı olduğunu belirtiyor.
27 Ağustos 2024

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin üyelik müzakerelerini yeniden canlandırma talebini, ülkedeki 'kötüye gidiş' gerekçesiyle reddetti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'nin hukuk devleti olmaktan ve insan haklarının gözetilmesinden oldukça uzak olduğunu belirtti. Ayrıca, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, insan hakları savunucularının zindanlarda olduğu bir dönemde Türkiye'nin AB üyeliği konusunun ilerlemeyeceğini ifade etti.
20 Temmuz 2023

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülkede faaliyet gösteren ve Rusya Askeri İstihbaratına (GRU) çalıştığı iddia edilen casus ağının çökertildiğini açıkladı. Blaszczak, bu ağın Kremlin tarafından Polonya'yı istikrarsızlaştırmak için terör saldırıları düzenlemeye yönelik kurulduğunu öne sürdü. Mart ve temmuz aylarında Rus askeri istihbaratı için casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlanan 15 kişi tutuklanmıştı. Ayrıca, Rus paralı asker şirketi Wagner grubunun Belarus’a gelmesinin de Polonya için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
20 Temmuz 2023

Türk vatandaşlarının Avrupa, ABD, İngiltere ve Kanada'ya yaptıkları vize başvurularında ret oranları artış gösteriyor. İş dünyası, Schengen vizesi krizi nedeniyle zor durumda kalmış durumda. Bulgaristan, Türk sürücüler için ikili taşımalarda Bulgaristan vizesi alma zorunluluğu getirdi. Bu durum, Türkiye'nin ihracat yükünün yabancı TIR'lar tarafından taşınmasına ve iş dünyasının küresel pazarlarda rekabet gücünün azalmasına yol açıyor.
7 Haziran 2023

Dışişleri Bakanlığı'nın kuracağı yeni vakıf, araç kiralamadan emlak alım satımına kadar birçok hizmetin yanı sıra vize aracılığı hizmeti de sunacak. Bu yasa tasarısı, Meclis'te görüşülmekte ve AK Parti yetkilileri, bu hizmetin Hazine'ye önemli gelir sağlayacağını savunuyor. Ancak, vize başvurularının reddedilmesi durumunda vakfın ve dolayısıyla Türkiye'nin itibarının zarar görebileceği endişeleri dile getiriliyor. Ayrıca, vakfın eğitim amaçlı faaliyetleri ve bu faaliyetlerden kimlerin yararlanacağı konusunda da soru işaretleri bulunuyor.
20 Mayıs 2024

Türkiye, EURO 2024 öncesi son hazırlık maçında Polonya'ya 2-1 mağlup oldu. Polonya'nın gollerini Swiderski ve Zalewski kaydederken, Türkiye'nin tek golü Barış Alper Yılmaz'dan geldi. Maç, Polonya'da oynandı ve Türkiye, 90'ıncı dakikada yediği golle mağlubiyeti kabul etti.
10 Haziran 2024
İşaretlediklerim