Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) temel ilaçlar listesindeki, gebelik sonlandırılmasında kullanılan ve ağızdan alınan güvenilir ilaçlar Türkiye'de eczanelerden temin edilemiyor. Türkiye'de gebeliğin 10'uncu haftası doluncaya kadar istek üzerine kürtaj yaptırmak hukuken mümkün. Ancak 2012'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Her kürtaj bir Uludere'dir' demesiyle fiilen engellenmeye başlandı. İlaçla kürtaj (düşük) daha az maliyetli ve kullanımı kolay bir yöntem. DSÖ'nün temel ilaçlar listesinde, ilaçla kürtaj için kullanılan mifebriston (RU-486 adıyla da biliniyor) ve misoprostol yer alıyor. Ancak mifepristone Türkiye'ye hiç girmedi. Misoprostol ise mide koruyucu ilaç olarak reçete ediliyor ve eczanelerde satılıyordu.
4 Ağustos 2023

Fransa'da butik üretim biraya olan talebin artması ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle şarap sektörü olumsuz etkilendi. Bu durumu düzeltmek için Fransız hükümeti, üretim fazlası şarabı imha etmek ve üreticileri desteklemek için 200 milyon euro harcayacağını açıkladı. Bu paranın büyük bir kısmı fazla stokları satın almak için kullanılacak ve elde edilen alkol, dezenfektan, temizlik ürünleri ve parfüm gibi ürünlerde kullanılacak. Ayrıca, şarap üreticilerinin aşırı üretimi azaltmak için zeytin gibi diğer ürünlere yönelmeleri teşvik edilecek.
26 Ağustos 2023

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), e-Bandrol uygulamasını cep telefonları, taşıtlar ve televizyonların yanı sıra bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni düzenleme ile yurt içinde üretim yapan mükelleflerin belirli üretim kapasitelerine sahip olmaları gerekecek. IMEI, şasi numarası veya seri numarası olmayan cihazlar e-Bandrol'den yararlanamayacak ve usulsüzlük tespit edilen mükelleflere fiziki bandrol verilecek. Üç defa bandrolsüz cihaz satışı tespit edilen mükelleflerin e-Bandrol uygulamasına son verilecek.
6 Ocak 2023

Hırvatistan'ın Rijeka kentinde bir kafede Coca Cola içecekleri tüketen dört kişi hastaneye kaldırıldı. Bu olayın ardından ülke genelinde 34 kişi daha benzer şikayetlerle hastanelere başvurdu. Coca Cola Hırvatistan Temsilciliği, zehirlenme vakalarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen ürünleri geri çekme kararı aldı. Devlet Müfettişler Ofisi de şüpheli ürünlerin satışının durdurulmasını talep etti. Yerel medya, içeceklerde sorunlu içerik bulunmadığını bildirdi.
9 Kasım 2023

Yeni araştırmalar, Parkinson hastalarının yaklaşık yarısında minör halüsinasyonların görüldüğünü ve bu durumun genellikle gözden kaçtığını ya da yan etkilerle karıştırıldığını ortaya koyuyor. İsviçre ve İspanya'daki sinirbilimcilerin 75 hasta üzerinde yaptığı çalışma, erken dönemde minör halüsinasyon gözlemlenen Parkinson hastalarının, gözlemlenmeyenlere kıyasla beş yıl sonra daha hızlı ve şiddetli bilişsel gerileme yaşadığını gösteriyor. Araştırma, Parkinson hastalığının ortalama 60 yaşında başladığını ve %5-10 oranında 50 yaş altında da görülebildiğini belirtiyor.
4 Temmuz 2023

ABD'de bir mahkeme, Roundup bitki ilacının bir kullanıcıda kansere yol açtığı iddiasıyla üretici firma Monsanto ve ana şirketi Bayer'e 2,25 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi. Kullanıcı John McKivison, ürünü yirmi yıl kullandıktan sonra Hodgkin dışı lenfoma teşhisi aldı ve şirkete dava açtı. Bayer, karara itiraz edeceğini ve tazminat miktarının azaltılmasını sağlamak istediğini belirtti. Glifosat içeren Roundup'ın kanserojen olup olmadığı konusunda farklı kurumlar arasında görüş ayrılıkları bulunuyor.
1 Şubat 2024

Çikolata üreticisi Patiswiss'in CEO'su Elif Aslı Yıldız, şirketin halka arzını yakında açıklayacaklarını belirtti. Halka arz için hazır olduklarını ve bunun yakın zamanda duyurulacağını ifade etti. Ancak halka arzın ne zaman duyurulacağına dair bir tarih paylaşılmadı.
9 Ekim 2023

Son iki yılda, ünlü erkeklerin kendi adlarıyla güzellik ve bakım markaları çıkarması giderek yaygınlaşıyor. Pharrell Williams, Harry Styles, Idris Elba, Travis Barker ve Jared Leto gibi isimler bu trende öncülük ediyorlar. Brad Pitt de sürdürülebilir yaşlanma karşıtı ürünler sunan Le Domaine markasıyla bu alana katıldı. CNN'in konuyla ilgili yazısında güzellik yazarı David Yi, ünlülerin bu pazarda başarılı olabilmeleri için ürünlerinin en azından 'iyi' olması gerektiğini ve tüketicilerin markaların değerlerini sorguladığını belirtiyor.
4 Ocak 2023

Ünlü korku-gerilim yazarı Stephen King, eleştirmenlerden düşük not alan Netflix dizisi Painkiller hakkında olumlu yorumlarda bulundu. Dizi, OxyContin adlı ilacı üreten Purdue Pharma şirketine ve şirketin opioid krizi üzerindeki etkisine odaklanıyor. King, 1999 yılında geçirdiği bir kaza sonrası OxyContin'e bağımlı hale geldiğini ve bu nedenle dizideki olaylarla birebir bağ kurabildiğini belirtti.
11 Eylül 2023

Dünya genelinde milyonlarca şeker hastası insülin iğneleri kullanmaktadır. Norveç ve Avustralyalı bilim insanlarının yürüttüğü ortak çalışma, insülin moleküllerini nanoteknoloji kullanarak çikolata tabletlerine yerleştirme potansiyelini göstermiştir. Bu yeni yöntem, insülin iğnelerine alternatif olarak kan şekerini ayarlamada kullanılabilir. Çalışmanın ilk sonuçları olumlu olup, gelecekte insülin iğnelerinin yerini alabilecek çikolata tadında tabletler veya kapsüllerin geliştirilmesi beklenmektedir.
3 Şubat 2024

Impossible Kicks, 24,4 milyon lira değerindeki 122 çift nadir bulunan ikinci el spor ayakkabısını 11 Ocak'ta ABD'nin Orlando şehrinde sergileyecek ve aynı gün online satışa sunacak. Koleksiyonun üçte biri 500 ile 3 bin dolar arasında fiyatlandırılırken, bazı özel ayakkabılar 140 bin dolara kadar çıkabiliyor. Nike, Doernbecher Çocuk Hastanesi'ndeki hastalarla iş birliği yaparak sınırlı sayıda ayakkabı ve giysi koleksiyonları üretiyor ve bu koleksiyondan bir çift Jordan 1, 140 bin dolar fiyat etiketiyle satışa çıkacak.
5 Ocak 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de yaşanan ilaç sıkıntısını ele alıyor ve bu durumun uzun süredir devam ettiğini, ancak son zamanlarda daha da kötüleştiğini belirtiyor. İlaç fiyatlarının Euro cinsinden sabitlenmesi ve bu değerin uzun süredir güncellenmemesi nedeniyle, ilaç firmalarının bazı ürünleri üretmeyi veya ithal etmeyi durdurduğunu ifade ediyor. Muratoğlu, firmaların ticari kuruluşlar olduğunu ve kar amacı güttüklerini, bu nedenle mevcut durumda ilaç temininde yaşanan sıkıntıların ekonomik temellere dayandığını vurguluyor.
13 Nisan 2024

Kök hücre nakli gerektiren kan ve lenf bezi kanseri hastaları, melfalan ilacına bir yıldan uzun süredir ulaşamıyor. Sağlık Bakanlığı'nın konudan haberdar olmasına rağmen sorun çözülemedi. İlaç, Türk Eczacılar Birliği tarafından ücretli olarak tedarik edilebiliyordu, ancak Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat verdiği tek firma olan Soho İlaç, ihtiyaç duyulan miktarda ilacı ithal edemiyor. Bu durum, hastaların tedavi süreçlerinin aksamalarına ve bazı hastalıkların nüksetmesine yol açıyor. Her yıl en az 2 bin 500 hastanın ihtiyaç duyduğu ilaç, karaborsada 300 dolara satılıyor.
18 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle, 36'sı yerli üretim olmak üzere toplamda 47 ilacın geri ödeme listesine eklendiğini duyurdu. Bakan Işıkhan, ilaçların hastalara şifa olmasını temenni ederek, vatandaşlara sağlıklı bir ömür diledi. Geri ödeme listesine eklenen ilaçların detaylarına Bakan Işıkhan'ın Twitter hesabından ulaşılabileceği belirtildi.
19 Mart 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çocuk ve yaşlı hastalar için gerekli olan ilaç ve mama ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çıkarıyor. Kurum, büyüme hormonu eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçları ve demans hastalarının mama ihtiyaçlarını kısıtlı şartlarda veya hiç karşılamıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı, bu durumun hem hastaları hem de eczacıları mağdur ettiğini belirtiyor. SGK'nın ödeme politikaları, çeşitli bahanelerle hastaların tedavilerinin engellenmesine yol açıyor.
14 Mart 2024

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, Türkiye'de eczacılık fakültelerinin sayısının 20 yıl önce sekiz iken bugün 62'ye ulaştığını ve bu durumun işsiz eczacı sayısını artırdığını belirtti. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan eczacılar, fakülte enflasyonuna dikkat çekmek için çeşitli dövizler taşıdı. Özcan, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu'na seslenerek, eczacılık fakültesi açılmasına son verilmesini ve kontenjanların düşürülmesini talep etti. Ayrıca, eczacılık eğitiminin niteliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 81 yeni ilacı geri ödeme listesine dahil etti. Bu ilaçların 79'u yerli üretimdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu gelişmeyi sosyal medya üzerinden duyurdu ve ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni etti. Bu düzenleme, hastaların ilaçlara erişimini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
4 Mayıs 2024

Engelli bireyler, döviz kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle tıbbi malzemelerin fiyatlarının artması sonucu SGK'nın geri ödeme tutarlarının yetersiz kalmasından şikayetçi. Kalitesiz tıbbi malzemeler enfeksiyonlara ve ek sağlık sorunlarına yol açarken, engelliler daha kaliteli ürünlere erişim için yüksek farklar ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca, engelli bireyler hane içi gelir kriteri olmaksızın engelli aylığı bağlanmasını ve SGK'nın geri ödemelerinin güncel dolar kuru üzerinden yapılmasını talep ediyor. Engelli Hakları Erişim Platformu, bu sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunuyor.
18 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu ilaç kullanan yaklaşık 2 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Bu düzenlemeyle, kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları artık aile hekimlerince yazılabilecek. Ayrıca, hekimler tarafından en fazla üç aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle bu süre bir yıla kadar uzatılabilecek. Bu değişiklik, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı ve raporlu hastaların işini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Mayıs 2024

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Türk sanayicilerin finansman sorunlarından daha büyük bir sorun olarak Schengen vize retlerini gördüğünü belirtti. Son aylarda Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında artan ret oranları, sanayi sektörünü olumsuz etkiliyor. Ardıç, vize sorunlarının ihracat hedeflerine ulaşmayı zorlaştırdığını ve bu durumun sanayiciler için 'tarife dışı bir engel' teşkil ettiğini ifade etti. Ayrıca, devletin garantörlük yapması gibi çözüm önerileri sundu.
24 Nisan 2024
İşaretlediklerim